1.1 Työ- ja teemaryhmien kenttätyö toi kaivattuja täsmäiskuja toimintaan hyvinvointi ja yrittäjyys kärjessä

Maa­seu­tu­ver­kos­ton oh­jaus­ryh­män te­maat­tis­ten työ­ryh­mien osal­ta kak­si­vuo­tis­jak­son päät­ti­vät Hy­vin­voin­ti- ja Tu­le­vai­suu­den maa­seu­tu­y­rit­tä­jyys -työ­ryh­mät. Työ­ryh­mät toi­mi­vat vuo­si­na 2017 ja 2018. Toi­min­ta on ol­lut ak­tii­vis­ta, ja sen myö­tä on ver­kos­to­toi­min­taan saa­tet­tu usei­ta uu­sia mer­kit­tä­viä toi­mi­ja­ta­ho­ja. Näi­den li­säk­si vuo­den 2018 ai­ka­na toi­mi Ym­pä­ris­tön ti­laa pa­ran­ta­vien in­ves­toin­tien -ad hoc -ryh­mä, ja työ­ryh­mä­toi­min­nan kan­sain­vä­li­siä tuu­lah­duk­sia toi mu­ka­naan Suo­mes­sa jär­jes­tet­ty ENRD:n ve­tä­mä Sus­tai­nab­le Ma­na­ge­ment of Wa­ter and Soils -työ­ryh­män ta­paa­mi­nen.

Seu­raa­vas­sa on koot­tu­na ot­tei­ta työ­ryh­mien toi­min­nas­ta sekä koos­teet ajan­koh­tais­ta­pah­tu­mis­ta vuo­sil­ta 2017 ja 2018.

Hyvinvointi

Maa­seu­tu­ver­kos­ton hy­vin­voin­nin tee­ma­ryh­mä neu­vot­te­li yh­des­sä Mie­len­ter­veys­seu­ran, Työ­ter­veys­lai­tok­sen, MTK-Sata­kun­nan Vara­voi­maa Far­ma­ril­le II -hank­keen ja Me­lan kans­sa Mie­len­ter­vey­den ensi­apu 1-kou­lu­tuk­sen aloit­ta­mi­ses­ta maa­ta­lous­y­rit­tä­jil­le.  Hy­vin­voin­nin tee­ma­ryh­mä käyn­nis­ti Maa­seu­tu­y­rit­tä­jän hy­vin­voin­nin ABC -pi­lot­ti­kurs­sin Poh­jois-Kar­ja­las­sa, Bom­bal­la ja kou­lu­tuk­set jat­kui­vat yh­teis­työs­sä Vara­voi­maa Far­ma­ril­le -hank­keen kans­sa heti alku­vuon­na 2018. Pi­lo­tis­sa ve­tä­ji­nä toi­mi­vat Me­lan työ­hy­vin­voin­ti­tii­min ve­tä­jä Pir­jo Saa­ri ja asia­mies Lee­na Olk­ko­nen.

Kou­lu­tuk­sen poh­ja­na toi­mi Mie­len­ter­veys­seu­ran kou­lu­tus­kon­sep­ti, Mie­len­ter­vey­den ensi­apu 1, jon­ka si­säl­töä rää­tä­löi­tiin pa­rem­min maa­ta­lous-/maa­seu­tu­y­rit­tä­jyy­teen so­pi­vak­si. Kou­lu­tuk­sen tee­mat py­syi­vät kui­ten­kin kon­sep­tin mu­kai­si­na; kou­lu­tuk­ses­sa kä­si­tel­tiin mm. mie­len­ter­vey­den suo­ja- ja ris­ki­te­ki­jöi­tä, ih­mis­suh­tei­ta ja vuo­ro­vai­ku­tus­ta, tun­ne­tai­to­ja, krii­se­jä ja niis­tä sel­vi­ä­mis­tä, elä­män­hal­lin­taa sekä stres­sin­hal­lin­taa.

Mie­len­ter­vey­den ensi­apu 1 on kan­sa­lais­tai­to­kurs­si, joka on tar­koi­tet­tu kai­kil­le omas­ta ja lä­heis­ten­sä hy­vin­voin­nis­ta kiin­nos­tu­neil­le. Kou­lu­tuk­ses­sa saa tie­toa mie­len hy­vin­voin­nis­ta ja sii­hen vai­kut­ta­vis­ta te­ki­jöis­tä, roh­kais­tuu huo­leh­ti­maan omas­ta ja lä­heis­ten mie­len hy­vin­voin­nis­ta ja saa tai­to­ja sel­vi­tä elä­mään kuu­lu­vis­ta vas­toin­käy­mi­sis­tä.

Pi­lot­ti­kou­lu­tus sai hy­vää pa­lau­tet­ta, ja tä­män ta­kia kurs­se­ja jat­ket­tiin Me­lan Vä­li­tä vil­je­li­jäs­tä -pro­jek­tin, MTK-liit­to­jen hy­vin­voin­ti­hank­kei­den ja Mie­len­ter­veys­seu­ran ns. kär­ki­hank­keen ra­hoit­ta­mi­na. Vuo­den 2018 ai­ka­na pi­det­tiin yh­teen­sä 15 Maa­ta­lous­y­rit­tä­jän hy­vin­voin­nin ABC -kurs­sia joko Me­lan tai MTK-liit­to­jen maa­kun­nal­lis­ten hank­kei­den ve­tä­mi­nä. Ta­pah­tu­mis­sa mu­ka­na yh­teis­työs­sä oli myös ver­kos­to­pal­ve­lut.

Pir­jo Saa­ri, tii­min­ve­tä­jä, työ­hy­vin­voin­ti­a­si­at, MELA, hy­vin­voin­ti­tee­ma­ryh­män jä­sen, ku­vai­li toi­min­taa näin: “Yh­teis­työ on voi­maa muu­ten­kin: olen tosi iloi­nen, että Maa­seu­tu­ver­kos­ton hy­vin­voin­ti­ryh­män, Me­lan Vä­li­tä vil­je­li­jäs­tä -pro­jek­tin ja MTK-liit­to­jen ja TTS:n maa­kun­nal­lis­ten hank­kei­den kans­sa yh­teis­työs­sä on saa­tu val­ta­kun­nal­li­ses­ti toi­mi­maan ABC-kou­lu­tus­ten li­säk­si moni muu­kin asia, näis­tä mer­kit­tä­viä ovat sekä Voi­ma­vara­tes­ti että Työn ja ter­vey­den oma ar­vi­oin­ti­tes­ti”

Riit­ta Sep­pä­lä, Vara­voi­maa Far­ma­ril­le II-hank­keen pro­jek­ti­pääl­lik­kö, hy­vin­voin­ti­tee­ma­ryh­män jä­sen

Hen­ki­sen hy­vin­voin­nin val­men­nus

Työ­ter­veys­hen­ki­lös­töl­le jär­jes­tet­tiin kak­si­päi­väis­tä sy­ven­tä­vää val­men­nus­ta hen­ki­sen hy­vin­voin­nin edis­tä­mi­sek­si maa­seu­dun yrit­tä­jien ja eri­tyi­ses­ti maa­ta­lous­y­rit­tä­jien pii­ris­sä. Val­men­nus ta­pah­tui ak­tii­vi­sel­la työ­ot­teel­la. Jo­kai­nen osal­lis­tu­ja toi omia ta­paus­esi­merk­ke­jä kä­sit­te­lyyn, joi­ta kä­si­tel­tiin pien­ryh­mis­sä kon­sul­tin tu­ke­ma­na. Työ­tapa oli hy­vin asi­a­kas­läh­töi­nen ja an­toi ver­tais­tu­kea ta­paus­esi­mer­kin tuo­jal­le hä­nen työ­hön­sä, juu­ri ha­lut­tuun tar­pee­seen.

Työ­tapa piti koko jou­kon ak­tii­vi­se­na kai­ken ai­kaa, jo­ten tur­naus­vä­sy­mys­tä ei il­men­nyt eikä ku­kaan jää­nyt seu­raa­maan pas­sii­vi­se­na si­vus­ta. Kaik­ki osal­lis­tu­jat pys­tyi­vät an­ta­maan pa­nok­sen­sa yh­tei­sen hy­vän eteen. Ti­lai­suuk­sia jär­jes­tet­tiin Tam­pe­reel­la, Kuo­pi­os­sa ja Ou­lus­sa syk­syn 2017 ai­ka­na. Ti­lai­suuk­siin osal­lis­tui kaik­ki­aan 33 työ­ter­vey­den am­mat­ti­lais­ta eri puo­lel­ta Suo­mea.

Am­mat­ti­lais­ten toi­vees­ta to­teu­tet­tiin vuon­na 2018 kak­si­päi­väi­nen jat­ko­ti­lai­suus, jos­sa sa­mal­la peri­aat­teel­la käy­tiin läpi eri­lai­sia ih­mis­suh­de/pari­suh­de asi­oi­ta, jot­ka ovat ko­ros­tu­neet vii­me vuo­si­na myös maa­seu­dun yrit­tä­jien ja maa­ta­lous­y­rit­tä­jien kes­kuu­des­sa. Ti­lai­suu­teen tuli noin puo­let edel­li­sen vuo­den val­men­nuk­seen osal­lis­tu­neis­ta, mikä oli erit­täin hyvä osoi­tus ai­heen tär­key­des­tä.

Ti­lai­suus pi­det­tiin Jy­väs­ky­läs­sä kos­ka ha­lut­tiin, että kaik­ki osal­lis­tu­jat oli­si­vat sa­man ar­voi­ses­sa ase­mas­sa mat­kus­tuk­sen suh­teen. Ti­lai­suu­det jär­jes­tet­tiin Maa­seu­tu­ver­kos­ton hy­vin­voin­ti­ryh­män ja Työ­ter­veys­lai­tok­sen Maa­ta­lous­y­rit­tä­jien työ­ter­veys­huol­lon kes­kus­yk­si­kön yh­tei­sin voi­min.

Työn ja ter­vey­den oma-ar­vi­oin­ti­pal­ve­lu

Työ­ter­veys­lai­tos – Maa­ta­lous­y­rit­tä­jien työ­ter­veys­huol­lon kes­kus­yk­sik­kö – to­teut­ti Työn ja ter­vey­den oma-ar­vi­oin­ti­pal­ve­lun tuo­te­ke­hi­tys­pro­jek­tin vuo­sien 2017-2018 ai­ka­na. Kaik­ki­aan pal­ve­lun ke­hit­tä­mi­seen käy­te­iin ai­kaa 16 kuu­kaut­ta.  Pal­ve­lu on tar­koi­tet­tu kai­kil­le maa­seu­dun yri­tyk­sil­le, yrit­tä­jil­le ja työn­te­ki­jöil­le. Pal­ve­lus­sa huo­mi­oi­daan maa­ta­lous­y­rit­tä­jien työn eri­tyis­laa­tui­suus. Mak­su­ton pal­ve­lu toi­mii eri tyyp­pi­sil­lä pää­te­lait­teil­la, esi­mer­kik­si äly­pu­he­li­mil­la ja kos­ke­tus­näy­töl­li­sil­lä pää­te­lait­teil­la.

Pal­ve­lu si­säl­tää ky­se­lyn ja pa­laut­teen. Vas­taa­ja ar­vi­oi omaa työ­tään, työ­ym­pä­ris­tö­ään, työ­me­ne­tel­mi­ään, ter­veys­käyt­täy­ty­mis­tään ja suo­jau­tu­mis­taan työn vaa­ro­ja vas­taan. Oma-ar­vi­ois­sa ky­sy­tään myös hen­ki­lö­koh­tai­ses­ta hy­vin­voin­nis­ta ja jak­sa­mi­ses­ta. Vas­tat­tu­aan ky­sy­myk­siin vas­taa­ja saa pa­laut­teen, jon­ka voi tal­len­taa ja tu­los­taa. Pa­lau­te si­säl­tää tie­to­ja ja oh­jei­ta niis­tä toi­men­pi­teis­tä, joi­den pe­rus­teel­la ku­kin vas­taa­ja voi vai­kut­taa myön­tei­ses­ti omaan työ­ym­pä­ris­töön­sä ja ter­veys­käyt­täy­ty­mi­seen­sä. Vas­taa­mi­nen on luot­ta­muk­sel­lis­ta ja vas­tauk­set tal­ti­oi­daan Työ­ter­veys­lai­tok­sel­le ano­nyy­mei­na.

Pal­ve­lus­ta ker­ty­vää da­taa hyö­dyn­ne­tään koh­dis­ta­maan tie­toa, oh­jaus­ta ja kou­lu­tus­ta asi­ak­kail­le esi­mer­kik­si Työ­ter­veys­lai­tok­sen kou­lu­tuk­sis­sa, maa­ta­lous­alan työ­ter­veys­huol­lon pal­ve­lui­den ke­hit­tä­mi­ses­sä sekä am­mat­ti­hen­ki­löi­den ja asi­an­tun­ti­joi­den oh­jaa­mi­ses­sa. Pal­ve­lu hyö­dyt­tää työ­ter­veys­huol­to­ja asi­a­kas­yh­teis­työs­sä ja pa­lau­te­tie­toa voi­daan käyt­tää yk­si­lö­ta­sol­la esi­mer­kik­si työ­olo­haas­tat­te­lun poh­ja­na ja asi­ak­kaan työ­o­lo­jen ar­vi­oin­tiin. Pal­ve­lul­la vas­ta­taan si­dos­ryh­mien (MTK, MELA, Maa­seu­tu­ver­kos­to) odo­tuk­siin luo­da maa­seu­dun yrit­tä­jien ja työn­te­ki­jöi­den työn ja ter­vey­den oma-ar­vi­oin­ti­pal­ve­lu. Pal­ve­lua voi käyt­tää it­se­näi­ses­ti ja tar­vit­ta­es­sa voi ot­taa yh­teyt­tä Myt­kyyn pa­lau­te­ka­na­van kaut­ta. Ryh­mä­ta­sol­la ke­rät­tyä tie­toa voi­daan käyt­tää työ­o­lo­jen ja ter­vey­den ke­hit­ty­mi­sen seu­ran­nas­sa ja ar­vi­oin­nis­sa.

Bir­git­ta Kin­nu­nen, tut­ki­ja, YTM, Maa­ta­lous­y­rit­tä­jien työ­ter­veys­huol­lon kes­kus­yk­sik­kö, Työ­ter­veys­lai­tos

Tu­tus­tu Työn ja ter­vey­den oma-ar­vi­oin­ti­pal­ve­luun

Hy­vin­voin­ti­työ­ryh­män koos­te toi­min­nas­ta vuo­si­na 2017-2018

Tulevaisuuden maaseutuyrittäjyys

Tu­le­vai­suu­den maa­seu­tu­y­rit­tä­jyys­työ­ryh­män vii­mei­sen vuo­den pai­no­pis­teet liit­tyi­vät työ­voi­man saa­ta­vuu­teen ja maa­seu­dun pal­ve­lui­den. Työ­ryh­män alle koot­tiin maa­han­muut­ta­jien työl­lis­ty­mi­sen ad hoc –ryh­mä. Työ­ryh­mäs­sä oli mu­ka­na hal­lin­non, kou­lu­tuk­sen, tut­ki­muk­sen ja yrit­tä­jä­jär­jes­tö­jen edus­ta­jia. Työ­ryh­män avul­la kar­toi­tet­tiin maa­han­muut­ta­jien työl­lis­ty­mis­ti­lan­net­ta, hy­viä käy­tän­tö­jä ja ris­ki­paik­ko­ja. Ana­lyy­sin pe­rus­teel­la luo­tiin ta­voi­te­pa­pe­ri kei­nois­ta, joil­la hel­po­te­taan maa­han­muut­ta­jien työl­lis­ty­mis­tä. Te­ma­tiik­ka oli laa­jem­min kes­kus­te­lus­sa In­teg­ra­ti­on 2018 –ta­pah­tu­mas­sa.

Lue li­sää, mi­ten työ­ryh­mä oli edus­ta­mas­sa In­teg­ra­ti­on 2018 -ta­pah­tu­mas­sa maa­han­muut­ta­jien työl­lis­ty­mis­näkö­kul­mal­la

Syk­syl­lä jär­jes­tet­tiin maa­kun­ta­kier­tue, joka tee­ma­na oli maa­seu­tu­y­ri­tys­ten työn­te­ki­jä­tar­pei­siin vas­taa­mi­nen. Kier­tue jär­jes­tet­tiin maa­seu­tu­ver­kos­ton, MTK:n ja Suo­men Yrit­tä­jien yh­teis­työl­lä.

Toi­seen vuo­den pai­no­pis­tee­seen, maa­seu­dun pal­ve­lui­hin, pu­reu­dut­tiin Pal­ve­lut maal­le –in­no­vaa­ti­o­lei­ril­lä mar­ras­kuus­sa. Kol­men päi­vän ai­ka­na 50 asi­an­tun­ti­ja voi­min mie­tit­tiin, kuka tuot­taa jat­kos­sa maa­seu­dun pal­ve­lut, löy­tyy­kö di­gi­ta­li­saa­ti­os­ta apu maa­seu­dun pal­ve­lu­jen haas­tei­siin  ja löy­däm­me­kö uu­sia kump­pa­nuuk­sia ja toi­min­ta­ta­po­ja pal­ve­lu­tuo­tan­toon.  Osal­lis­tu­jat ja­kau­tui­vat kuu­teen ryh­mään ja työs­ti­vät omia tee­mo­jaan eteen­päin. Tee­mat vaih­te­li­vat lii­ken­ne- ja kaup­pa­rat­kai­suis­ta maa­seu­tu­a­su­mi­sen in­no­vaa­ti­oi­hin. In­no­vaa­ti­o­lei­rin voit­ta­jak­si va­lit­tiin työ­ryh­mä kok­koon juok­si­jat, jot­ka ke­hit­ti­vät yh­tei­söl­lis­tä lii­ke­kes­kus­ta. Ide­as­sa hyö­dyn­ne­tään skaa­lat­ta­via mo­duu­li­rat­kai­su­ja pal­ve­lu­tuo­tan­non ti­lois­sa sekä di­gi­taa­li­sia ja 24/7 saa­ta­vil­la ole­via lähi­pal­ve­lui­ta.

Lei­ri­läis­ten mie­les­tä pa­ras­ta an­tia oli ver­kos­toi­tu­mi­nen. Lei­ril­lä oli eri­taus­tai­sia asi­an­tun­ti­joi­ta, jot­ka ei­vät vält­tä­mät­tä il­man lei­riä oli­si kos­kaan koh­dan­neet.

Lue li­sää, mi­ten Pal­ve­lut maal­le -in­no­vaa­ti­o­lei­ri toi yh­teen ih­mi­sen ja ide­at

Tai kuun­te­li­sit­ko pod­cas­tin?

Tu­tus­tu vie­lä yrit­tä­jyys­työ­ryh­män koos­tee­seen koko kak­si­vuo­ti­sen tai­pa­leen osal­ta:

Maa­seu­tu­ver­kos­ton kak­si kak­si­vuo­tis­ta työ­ryh­mää sai­vat työn­sä pää­tök­seen. Täs­sä pu­heen­joh­ta­jien ter­veh­dyk­set, kat­so alta tai siir­ry You­tu­been.

Ympäristön tilaa parantavat investoinnit -ad hoc -työryhmä

Tal­vel­la 2018 Maa­seu­tu­ver­kos­ton oh­jaus­ryh­mä päät­ti tes­ta­ta tee­ma­ryh­mä­työs­ken­te­lys­sä uut­ta toi­min­ta­muo­toa, ly­hyt­ai­kais­ta, tiet­tyyn yk­si­tyis­koh­tai­seen ai­hee­seen kes­kit­ty­vää ad hoc- tee­ma­ryh­mä­toi­min­taa. En­sim­mäi­sen ad hoc-tee­ma­ryh­män aihe oli hel­pos­ti va­lit­ta­vis­sa, sil­lä ai­kai­sem­min oli jo tun­nis­tet­tu tar­ve pu­reu­tua in­ves­toin­ti­tu­kien uu­teen vaih­to­eh­toon ”ym­pä­ris­tön ti­laa pa­ran­ta­vat in­ves­toin­nit”. Tee­ma­ryh­män pu­heen­joh­ta­jak­si ni­met­tiin Eija Ha­gel­berg, joka MMM:n San­na Koi­vu­mäen kans­sa ko­ko­si tee­ma­ryh­män. Ryh­mä aloit­ti ak­tii­vi­sen toi­min­tan­sa ke­säl­lä 2018, jos­ta läh­tien vuo­den 2018 ai­ka­na on pi­det­ty vii­si ko­kous­ta.

Tee­ma­ryh­män pää­ta­voit­tee­na on saa­da liik­keel­le te­hok­kai­ta ja toi­mi­via ym­pä­ris­tön ti­laa pa­ran­ta­via in­ves­toin­te­ja. Tee­ma­ryh­mäs­sä käy­dään läpi nä­ke­myk­siä ja käy­tän­nön ko­ke­muk­sia sii­tä, mil­lai­sia in­ves­toin­nit voi­si­vat olla. Sii­nä ei lin­ja­ta so­vel­tu­via toi­men­pi­tei­tä, vaan käy­dään kes­kus­te­lua, min­kä tyyp­pi­siin toi­men­pi­tei­siin in­ves­toin­nit so­pi­si­vat.  Li­säk­si tee­ma­ryh­mäs­sä käy­dään alus­ta­vaa kes­kus­te­lua sii­tä, mi­ten tuki­muo­toa voi­tai­siin ke­hit­tää tu­le­val­le oh­jel­ma­kau­del­le. Tee­ma­ryh­män ei ole tar­koi­tus an­taa vas­tauk­sia yk­sit­täis­ten ha­ke­muk­sien myön­tö­pe­rus­tei­siin. Sen si­jaan yk­sit­täis­ta­pauk­sia kä­si­tel­lään esi­mer­kin­o­mai­ses­ti kes­kus­te­lun avaa­mi­sek­si ja on­gel­ma­koh­tien löy­tä­mi­sek­si sekä rat­kai­se­mi­sek­si.

Tee­ma­ryh­mäs­sä on ha­vait­tu, että pää­osa ym­pä­ris­tön ti­laa pa­ran­ta­vis­ta in­ves­toin­neis­ta on käy­tet­ty lie­te­lan­nan kä­sit­te­ly- ja le­vi­tys­ka­lus­ton han­kin­toi­hin. Mah­dol­li­suuk­sia oli­si kui­ten­kin run­sain mää­rin mui­hin­kin toi­men­pi­tei­siin. Mah­dol­li­suuk­sia on ke­rät­ty syk­syn mit­taan ak­tii­vi­ses­ti tee­ma­ryh­mä­läis­ten si­dos­ryh­miä haas­tat­te­le­mal­la. Ryh­mäs­sä to­det­tiin, että vies­tin­näs­sä oli­si pa­ran­ta­mis­ta uu­sien ide­oi­den edis­tä­mi­sek­si. Syk­syn ai­ka­na tee­ma­ryh­mä lis­ta­si kes­kei­set vies­tin­nän koh­de­ryh­mät, joil­le vies­tin­tää tul­laan tee­ma­ryh­män toi­mes­ta jär­jes­tä­mään. Tam­mi­kuul­le 2019 suun­ni­tel­tiin työ­pa­jaa niil­le ELY-kes­kus­ten E-vas­tuu­a­lu­een vi­ran­o­mai­sil­le, jot­ka kä­sit­te­le­vät in­ves­toin­ti­tu­kia. Var­si­nai­nen vies­tin­tä eri koh­de­ryh­mil­le teh­dään ke­vään 2019 ai­ka­na, jol­loin myös työs­te­tään tee­ma­ryh­män eh­do­tuk­sia seu­raa­vaan CAP-suun­ni­tel­maan.

Yh­teen sel­ke­äs­ti ra­jat­tuun tee­maan kes­kit­ty­vä työ­ryh­mä­työs­ken­te­ly on osoit­tau­tu­nut he­del­mäl­li­sek­si toi­min­ta­ta­vak­si. Ryh­mä on ko­koon­tu­nut use­as­ti ja run­saal­la osan­otto­pro­sen­til­la, sil­lä kai­kil­la osal­li­sil­la on halu rat­kais­ta tee­maan liit­ty­viä haas­tei­ta. Tee­ma­ryh­mä voi si­ten suo­si­tel­la ad hoc-tee­ma­ryh­mä­työs­ken­te­ly­ta­van laa­jem­paa käyt­töön­ot­toa Maa­seu­tu­ver­kos­tol­le.

Eija Ha­gel­berg, BSAG, työ­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja

Euroopan maaseutuverkoston teemaryhmä Suomen keväässä

Eu­roo­pan maa­seu­tu­ver­kos­tol­la (Eu­ro­pe­an Net­work for Ru­ral De­ve­lop­ment, ENRD) on täl­lä oh­jel­ma­kau­del­la va­lin­nut toi­min­taan­sa muu­ta­mia pää­tee­mo­ja, joi­hin pu­reu­du­taan tee­ma­ryh­mä­toi­min­nan muo­dos­sa. Yksi pää­tee­mois­ta on vih­reä ta­lous, Green Eco­no­my, jota on kä­si­tel­ty jo kol­mes­sa tee­ma­ryh­mäs­sä.

En­sim­mäi­nen tee­ma­ryh­mä kä­sit­te­li laa­jas­ti vih­re­än ta­lou­den hyö­dyn­tä­mät­tö­miä mah­dol­li­suuk­sia maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­ses­sä. Toi­ses­sa ryh­mäs­sä fo­kuk­seen oli otet­tu re­surs­si­kes­tä­vyys ja kol­mas tee­ma­ryh­mä su­kel­si vie­lä yk­si­tyis­koh­tai­sem­min kes­tä­vään ve­sien ja maa­pe­rän hoi­toon (Sus­tai­nab­le Ma­na­ge­ment of Wa­ter and Soils).

Vii­mei­sim­män ryh­män toi­mi­kau­si päät­tyi ke­säl­lä 2018. Tee­ma­ryh­mien ko­kouk­set pi­det­tiin pää­sään­töi­ses­ti Brys­se­lis­sä ENRD:n toi­mis­tol­la tai etä­ko­kouk­si­na, mut­ta jo­kai­ses­sa ryh­mäs­sä yksi ko­kous jär­jes­tet­tiin jos­sa­kin jä­sen­maas­sa, jos­ta on osal­lis­tu­jia mu­ka­na. Tee­ma­ryh­mien osal­lis­tu­jat tu­le­vat eri EU-mais­ta ja eri­lai­sis­ta or­ga­ni­saa­ti­ois­ta, ja Suo­mes­ta vii­mei­sim­mäs­sä ryh­mäs­sä oli­vat mu­ka­na Ruo­ka­vi­ras­ton ver­kos­to­pal­ve­lut-yk­si­kön joh­ta­ja Tee­mu Hau­hia ja BSAG:n Eija Ha­gel­berg, jot­ka päät­ti­vät kut­sua tee­ma­ryh­män vie­rai­lul­le Suo­meen 15.-16.5.2018.

Eu­roo­pan maa­seu­tu­ver­kos­ton tee­ma­ryh­mä Suo­men ke­vääs­sä

ENRD:n tee­ma­ryh­män vie­rai­lun yh­tey­des­sä jär­jes­tet­tiin mini­se­mi­naa­ri Tu­run Vi­ras­to­ta­lol­la 15.5., jol­loin suo­ma­lai­set osal­lis­tu­jat sai­vat kuul­la tee­ma­ryh­män toi­min­nas­ta ja mui­den mai­den esi­mer­keis­tä. Vas­taa­vas­ti tee­ma­ryh­män ulko­mai­set osal­lis­tu­jat sai­vat kuul­la suo­ma­lai­ses­ta työs­tä kes­tä­vän maa­pe­rän- ja ve­sien­hoi­don edis­tä­mi­sek­si. Mini­se­mi­naa­rin jäl­keen tee­ma­ryh­mä kävi tu­tus­tu­mas­sa Pa­rai­sil­la Qvid­jan ti­lan pel­to­loh­ko­jen koe­jär­jes­te­lyi­hin. Qvid­jas­sa pi­det­tiin myös tee­ma­ryh­män var­si­nai­nen ko­kous. Seu­raa­va­na päi­vä­nä ryh­mä vie­rai­li kah­del­la lou­nais­suo­ma­lai­sel­la maa­ti­lal­la, Re­kot­ti­lan ti­lal­la Pai­mi­os­sa ja Mik­ko­lan ti­lal­la Sa­los­sa. Mo­lem­mat ti­lat ovat mu­ka­na Maa­seu­tu­oh­jel­man ra­hoit­ta­man Jär­ki Pel­to -hank­keen vil­je­li­jöis­tä koos­tu­vas­sa suun­nit­te­lu­ryh­mäs­sä.

ENRD:n muis­tio Suo­men vie­rai­lus­ta (jos­sa lin­ki­tet­ty­nä mm. mini­se­mi­naa­rin esi­tel­mät):

Eija Ha­gel­berg, BSAG

Lisä­tie­toa eu­roop­pa­lai­sis­ta työ­ryh­mis­tä löy­dät Maa­seu­tu.fi:stä

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019