1.2 Toimeenpanon laatua parannettiin “face-to-face" - vertaistuki on vailla vertaansa

Maksajien päivät 20.-21.3.2018

Mak­sa­jien päi­vät ko­ko­si Tam­pe­reel­le ELY-kes­kus­ten mak­su­pääl­li­köt ja mak­su­vas­taa­vat, sekä ruo­ka­vi­ras­ton mak­suis­ta vas­taa­vat kes­kus­te­le­maan ja vaih­ta­maan ko­ke­muk­sia maa­seu­tu­oh­jel­man mak­sa­tuk­siin liit­ty­en. Edel­li­ses­tä kaik­kien mak­sa­jien face-to-face -ta­paa­mi­ses­ta oli jo eh­ti­nyt ku­lua tovi. Yh­tei­sen ti­lan­ne­ku­van muo­dos­ta­mi­nen ko­et­tiin tär­ke­äk­si, var­sin­kin, kun oh­jel­ma­kau­si oli eden­nyt jo puo­li­vä­liin.

Ta­paa­mi­sen tär­keyt­tä osoit­ti­vat sekä kat­ta­va osal­lis­tu­ja­jouk­ko, että päi­vien ai­ka­na käy­ty vil­kas kes­kus­te­lu. Eri­tyi­ses­ti ryh­mä­kes­kus­te­luil­le va­rat­tu aika huo­mat­tiin lii­an ly­hy­ek­si ja use­at ryh­mät jat­koi­vat työs­ken­te­lyä vie­lä päi­vä­oh­jel­man pää­tyt­tyä. Mak­sa­mi­sen kan­nal­ta haas­ta­viin ta­pauk­siin pu­reu­dut­tiin esi­merk­ki­ta­paus­ten kaut­ta. Näin lin­jauk­sis­ta voi­tiin kes­kus­tel­la si­ten, että koko po­ru­kan oli mah­dol­li­suus osal­lis­tua ma­ta­lal­la kyn­nyk­sel­lä ja myös kuul­la mi­ten asi­ois­ta aja­tel­laan myös toi­sel­la puo­lel­la Suo­mea.

Mak­sa­jien päi­vät näh­tiin toi­mi­va­na toi­meen­pa­non laa­dun ke­hit­tä­mi­sen vä­li­nee­nä. Saa­dun pa­laut­teen pe­rus­teel­la päi­vät pää­tet­tiin jär­jes­tää uu­des­taan jo seu­raa­va­na vuon­na.

Leader-työn ajankohtaispäivät 17.-19.4.2018 Levillä

Le­a­der-ajan­koh­tais­päi­vät jär­jes­te­tään kah­des­ti vuo­des­sa. Ke­vään ajan­koh­tais­päi­vät jär­jes­te­tään maa­kun­nas­sa ja syk­syn päi­vät pää­kau­pun­ki­seu­dul­la.  Maa­kun­nas­sa jär­jes­tet­tä­vin ajan­koh­tais­päi­vien ta­voit­tee­na on tu­tus­tua Le­a­der-työ­hön ja sen tu­lok­siin eri puo­lil­la Suo­mea.

La­pin Le­a­der-ryh­mät kut­sui­vat Le­a­der-väen ky­lään huh­ti­kuus­sa 2018. Le­vil­le ko­koon­tui 160 pai­kal­li­sen ke­hit­tä­mi­sen asi­an­tun­ti­jaa ym­pä­ri Suo­mea. Mu­ka­na oli niin MMM:n, Maa­seu­tu­vi­ras­ton, ELY-kes­kus­ten kuin Le­a­der-ryh­mien­kien edus­ta­jia. Päi­vien asia­lis­tal­la oli laa­ja kat­taus ajan­koh­tais­a­si­oi­ta ver­tais­au­di­toin­nis­ta uu­den ra­hoi­tus­kau­den suun­nit­te­luun. Pää­sim­me tu­tus­tu­maan Le­a­der-työn tu­lok­siin La­pis­sa opin­to­ret­kien kaut­ta.  Opin­to­ret­kien tee­moi­na oli­vat mat­kai­lu, älyk­käät ky­lät ja pai­kal­li­nen kult­tuu­ri.  Suur­kii­tos La­pin Le­a­der-ryh­mil­le ja eri­tyi­ses­ti Le­a­der Tun­tu­ri-La­pil­le vie­raan­va­rai­suu­des­ta ja kai­kes­ta jär­jes­te­ly­a­vus­ta!

Ajan­koh­tais­päi­vät ovat va­kiin­nut­ta­neet ase­man­sa tar­peel­li­se­na ja odo­tet­tu­na kes­kus­te­lu­foo­ru­mi­na. Pai­kal­la on koko Le­a­der-työn ket­ju, mikä mah­dol­lis­taa moni­ää­ni­sen kes­kus­te­lun; asi­oi­ta pys­ty­tään kat­so­maan mo­nel­ta eri kan­til­ta, mikä edes­aut­taa toi­meen­pa­non pro­ses­sien ke­hit­tä­mis­tä. Osal­lis­tu­jien pa­lau­te maa­kun­nas­sa jär­jes­tet­tä­vis­tä ta­paa­mi­sis­ta on ol­lut erit­täin po­si­tii­vis­ta. Le­a­der-työ­hön ha­lu­taan tu­tus­tua pai­kan pääl­lä.

ELY-keskusten yritysasiantuntijoiden tapaaminen

Poh­jois-Kar­ja­lan ELY-kes­kus kut­sui mui­den ELY-kes­kus­ten yri­tys­a­si­an­tun­ti­jat ky­lään syys­kuus­sa. Ta­pa­ni Mik­ko­nen Poh­jois-Kar­ja­lan ELY-kes­kuk­ses­ta oli ra­ken­ta­nut lois­ta­van oh­jel­man.

Maa­seu­tu­ver­kos­to­pal­ve­lui­den roo­li­na oli mah­dol­lis­taa ta­paa­mi­nen. Oh­jel­mas­sa oli yri­tys­tu­kien ajan­koh­tais­kat­saus­ten li­säk­si tu­tus­tu­mis­ta maa­seu­tu­oh­jel­mal­la tu­et­tui­hin koh­tei­siin. Vie­rai­lu­koh­tei­na oli­vat mm. Ka­le­va­la Dis­til­le­ry Ki­teel­tä ja Valo­par­ta Kon­ti­o­lah­del­la; glo­baa­li toi­min­ta ei ole kiin­ni si­jain­nis­ta vaan ide­as­ta ja yrit­tä­jäs­tä. Poh­jois-Kar­ja­lan yh­teis­työ ra­jan yli Ve­nä­jäl­le mah­dol­lis­ti myös sen, että osa osal­lis­tu­jis­ta jat­koi opin­to­mat­kaa Ve­nä­jän puo­lel­le.

Poh­jois-Kar­ja­las­sa jär­jes­tet­ty ta­paa­mi­nen on hyvä esi­merk­ki sii­tä, kuin­ka tär­ke­ää ver­tais­op­pi­mi­nen on. Kol­le­go­jen vä­li­set kes­kus­te­lut ovat eri­tyi­sen he­del­mäl­li­siä kun mu­kaan ote­taan mie­len­kiin­toi­set tu­tus­tu­mis­koh­teet ja nii­den yrit­tä­jät.

ELY-keskusten maaseutupäälliköiden syysretki 19.–20.9.2018 Uudellemaalle

Ely-kes­kus­ten maa­seu­tu­pääl­li­köi­den pe­rin­tei­nen syk­syn se­mi­naa­ri ja opin­to­ret­ki­päi­vä­ta­pah­tu­ma jär­jes­tet­tiin täl­lä ker­taa Uu­den­maan alu­eel­la 19.-20.9.2018. Ta­pah­tu­ma koos­tui Pa­si­las­sa jär­jes­te­tys­tä ajan­koh­tais­se­mi­naa­ris­ta, jos­sa esi­tel­tiin ajan­koh­tais­kat­sauk­sia maa­ta­lous­hal­lin­non eri ta­ho­jen toi­mes­ta sekä kuul­tiin mi­nis­te­riö ajan­koh­tais­kat­saus maa­kun­ta­uu­dis­tuk­seen, CAP-val­mis­te­luun ja maa­seu­tu­oh­jel­maan liit­ty­en. Li­säk­si tar­jol­la oli ajan­koh­tais­kat­saus maa­seu­tu­ver­kos­to­toi­min­nas­ta.

Se­mi­naa­ri­päi­vän pää­tee­mak­si voi­si ni­me­tä muu­tok­set. Uu­den­maan ELY-kes­kuk­sen yli­joh­ta­ja Pet­ri Knaa­pi sii­vit­ti alus­tuk­ses­saan osal­lis­tu­jat Uu­den­maan alu­een eri­tyis­ky­sy­myk­siin ja tu­le­vai­suu­den muu­tos­tar­pei­siin niin alku­tuo­tan­non, maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen, kuin SOTE-maa­kun­ta­uu­dis­tuk­sen­kin näkö­kul­mis­ta. Kä­si­tel­ty­jä il­mi­öi­tä tuki luo­mu­vil­je­li­jä Sa­mu­li Lau­ri­kai­sen pu­heen­vuo­ro. Lau­ri­kai­sen Sil­mu­sa­laat­ti­y­ri­tys on tyyp­pi­esi­merk­ki sii­tä mil­tä ison mit­ta­luo­kan alku­tuo­tan­to suu­ren kau­pun­gin ku­pees­sa näyt­tää jo tänä päi­vä­nä. Edes­aut­ta­ja­na edel­lä mai­nit­tu­jen muu­tos­ten se­lät­tä­mi­seen näh­tiin uu­den­lai­nen yh­teis­työ ja yh­teis­työ­tä mah­dol­lis­ta­vat toi­mi­jat. Tä­män edis­tä­mi­ses­sä CAP-inst­ru­men­teil­la ja nii­hin in­teg­roi­tu­vil­la ver­kos­to­toi­men­pi­teil­lä on kes­kei­nen vai­ku­tus.

Se­mi­naa­rin jäl­keen oh­jel­mas­sa oli siir­ty­mi­nen Lo­vii­saan, jon­ka lähi­a­lu­eel­le ta­pah­tu­maa isän­nöi­vä Uu­den­maan Ely-kes­kus oli jär­jes­tä­nyt mie­len­kiin­toi­sia ret­ki­koh­tei­ta. Ret­ki­päi­vän tun­nel­miin voi tu­tus­tua Ruo­ka­vi­ras­ton yk­si­kön­joh­ta­ja Esko Lei­no­sen blo­gi-kir­joi­tuk­sen kaut­ta.

http://ma­vinb­lo­gi.blogs­pot.com/2018/10/elin­tar­vi­ke­in­no­vaa­ti­ot-haas­ta­vat.html

Tu­tus­tu tar­kem­min oh­jel­maan ja ret­ki­koh­tei­siin

ELY-keskusten ohjelmavastaavat tapasivat kollegoitaan myös Brysselissä

ELY-kes­kus­ten oh­jel­ma­vas­taa­vien ta­paa­mi­set on va­kiin­tu­nut ja erit­täin toi­mi­va tie­don vaih­don foo­ru­mi sekä alu­ei­den vä­lil­lä että hal­lin­non eri ta­soil­la. Vuon­na 2018 uu­den ulot­tu­vuu­den ta­paa­mi­siin toi ke­vään ta­paa­mi­sen jär­jes­tä­mi­nen opin­to­mat­ka­na Brys­se­liin.

Tii­viin oh­jel­man ai­ka­na tu­tus­tut­tiin luon­nol­li­ses­ti tu­le­van oh­jel­ma­kau­den val­mis­te­luun, mut­ta myös eri­lais­ten Brys­se­lis­sä toi­mi­vien si­dos­ryh­mien toi­min­taan.

Ver­tais­op­pi­mi­nen ja –tuki ovat tär­keä osa ryh­män toi­min­taa, ja mat­ka mah­dol­lis­ti ver­tais­ver­kos­ton laa­jen­ta­mi­sen myös Bel­gi­an kol­le­goi­hin, tu­tus­tu­mal­la Flan­der­sin hal­lin­to­vi­ran­o­mais­ten toi­min­taan, alu­eel­la to­teu­tet­tui­hin hank­kei­siin.

Lisä­tie­to­ja löy­tyy ryh­män mat­ka­ra­por­tis­ta maa­seu­tu.fi:stä.

Syk­syn ta­paa­mi­ses­sa Lap­peen­ran­nas­sa pää­pai­no oli oh­jel­man vai­ku­tus­ten, ja vai­kut­ta­vuu­den, mit­taa­mi­ses­sa ja ar­vi­oin­neis­sa. Esil­lä oli myös tuo­re ra­port­ti Itä-Suo­men maa­seu­tu­oh­jel­mien väli­ar­vi­oin­nis­ta.

Oh­jel­ma­vas­taa­vien ta­paa­mi­set jat­ku­vat vuon­na 2019.

Ely-kes­kus­ten maa­seu­tu­pääl­li­köi­den syk­syi­seen ta­paa­mi­seen mah­tui myäs mie­len­kiin­toi­sia ret­ki­koh­tei­ta. (Kuva: Esko Lei­no­nen)

Le­a­der-työn ajan­koh­tais­päi­vil­lä tu­tus­tuu myös kol­le­goi­den eri­lai­siin puo­liin.

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019