Fasilitointikoulutus karsi dioja ja antoi kokeneillekin esiintyjille uutta puhtia
Maaseutuverkostopalvelut organisoi yhdessä maa- ja metsätalousministeriön ja Ruokaviraston kanssa kerran vuodessa laajat Maaseudun kehittämisen ajankohtaispäivät. Tilaisuuksista kerätään aina palautteet, ja tarkoitus on oppia saaduista ruusuista ja risuista. Kokemuksia onnistuneista ja osin epäonnistuneistakin tilaisuuksista on matkan varrella kertynyt. Isojen ajankohtaispäivien järjestäminen vaatii paljon suunnittelutyötä ja aikaa. Koolle tulee 200 ihmistä ympäri Suomen, mikä tarkoittaa todella merkittävää ajan ja varojen panostusta myös osallistujilta. Siksi on hyvin tärkeää, että päiville asetetut tavoitteet toteutuvat ja ne vastaavat osallistujien odotuksiin.
Vuonna 2018 päivät järjestettiin marraskuun puolivälissä Lahdessa. Ensimmäistä kertaa kautta aikain verkostopalvelut organisoi viestintävalmentaja Perttu Laaksosen Puhe Production Oy:stä sparraamaan puhujia ja työryhmien vetäjiä. Fasilitointikoulutuksen tavoitteena oli hioa Maaseudun kehittämisen syyspäivien esityksiä ja työpajoja niin, että ne olisivat mahdollisimman mielenkiintoisia, vuorovaikutteisia ja vaikuttavia.
Kotiläksynä oli valmistella puheenvuoro ennen koulutusta. Sen piti olla tiivis, ei kaiken kattava tietopaketti. Itse tunnustan helmasynnikseni sen, että yleensä yritän puheenvuoroissani kertoa kaiken, mitä tiedän käsillä olevasta asiasta, jotta muutkin saisivat tiedon käyttöön. Pertun mukaan tämä ei toimi: puolenkin tunnin puheenvuoro on jo todella pitkä aika, eikä kuulija pysty vastaanottamaan valtavaa määrää tietoa lyhyessä ajassa.
Sen sijaan Perttu ohjeisti tuomaan esille jonkin näkökulman ja keskittymään siihen eikä kertomaan kaikkea mahdollista. Käytännön esimerkit ovat hyviä. Kannattaa kertoa tarinoita ja kokemuksia, jotka kolahtavat yleisöön paremmin kuin kaiken kattava tietopaketti. Jos käyttää dioja, havainnollistaminen on tärkeää, mutta pitää tiivistää mahdollisimman vähiin dioihin. Vuorovaikutus on kiinnostavampaa kuin yksinpuheleminen.
Minä tulin oman puheenvuoroni kanssa Tampereen koulutukseen 15 dian setin kanssa innostuneena saamaan palautetta, oppimaan ja saamaan eväitä esityksen parantamiseen. Oli hienoa saada kollegoilta apua siinä, mikä on tärkeää ja mikä kannattaa jättää pois. Joku näkökulma taisi puuttuakin. Etukäteen en uskonut, että 10 minuutissa pystyy sanomaan yhtään mitään EU:n tulevan kauden asetusvalmistelusta ja kansallisen CAP27 –työpajojen käynnistymisestä. Koulutuksen jälkeen uskon, että se onnistuu. Se vain vaatii entistäkin parempaa etukäteisvalmistelua, aikaa, pohdintaa, apuja työkavereilta. Ja selkeää fokusointia ja keskittymistä oleelliseen. Palautteiden perusteella onnistuin kivasti!
Sanna Sihvola, neuvotteleva virkamies, Maa- ja metsätalousministeriö
Ja miten Sannan esityksen kanssa sitten kävi, päätyikö tuo 15 sisältödian setti Syyspäiville? Se selviää kurkkaamalla aineistot!
Neuvo2020- Tieto itää! –verkkoluentosarja
Suosittu neuvo2020-järjestelmä kattaa huiman määrän erilaisia neuvontakohteita maaseutuohjelman tavoitteiden tehokkaan toteuttamisen tueksi. Järjestelmästä tehdyssä arvioinnissa ja neuvojilta eri yhteyksissä kerätyissä palautteissa on toivottu tapaa saada juuri itseä kiinnostavaa täydennyskoulutusmateriaalia mahdollisimman helposti saatavissa olevassa muodossa. Useinkaan mahdollisuutta lähteä esim. koko päivän kestävään koulutus- ja verkostoitumistilaisuuteen ei ole. Tätä täydennyskoulutuksen tarvetta varten perustettiin Tieto- itää! –verkkoluentosarja.
Verkkoluentosarja on konseptina kiinnostava kokeilu. Siinä ruokavirasto perustaa online-kokouksen Seinäjoella, koulutuksen aiheen asiantuntija luennoi omalta koneeltaan omalta paikkakunnaltaan ja osallistujat seuraavat koulutusta omilta paikkakunniltaan. Luennot myös tallennetaan, jotta ne voi katsoa juuri silloin, kun itselle parhaiten sopii. Näin on luotu varsin tehokas malli niin neuvojan, kuin luennoitsijankin kannalta.
Vuonna 2018 luentosarja käsitti 11 osaa. Teemoja olivat esim. Tuotantoeläinten häiriökäyttäytymisen ehkäiseminen nautakarjatiloilla ja hanketyön mahdollisuudet maatilojen kehittämisessä.
Tutustu luentojen tallenteisiin ja materiaaleihin!
Maaseutuverkoston toimintakertomus 201827.2.2019