1.4 Koulutuksen kentällä panostettiin räätälöintiin ja onnistuneisiin esilläoloihin

Fa­si­li­toin­ti­kou­lu­tus kar­si di­o­ja ja an­toi ko­ke­neil­le­kin esiin­ty­jil­le uut­ta puh­tia

Maa­seu­tu­ver­kos­to­pal­ve­lut or­ga­ni­soi yh­des­sä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön ja Ruo­ka­vi­ras­ton kans­sa ker­ran vuo­des­sa laa­jat Maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen ajan­koh­tais­päi­vät. Ti­lai­suuk­sis­ta ke­rä­tään aina pa­laut­teet, ja tar­koi­tus on op­pia saa­duis­ta ruu­suis­ta ja ri­suis­ta. Ko­ke­muk­sia on­nis­tu­neis­ta ja osin epä­on­nis­tu­neis­ta­kin ti­lai­suuk­sis­ta on mat­kan var­rel­la ker­ty­nyt. Iso­jen ajan­koh­tais­päi­vien jär­jes­tä­mi­nen vaa­tii pal­jon suun­nit­te­lu­työ­tä ja ai­kaa. Kool­le tu­lee 200 ih­mis­tä ym­pä­ri Suo­men, mikä tar­koit­taa to­del­la mer­kit­tä­vää ajan ja va­ro­jen pa­nos­tus­ta myös osal­lis­tu­jil­ta. Sik­si on hy­vin tär­ke­ää, että päi­vil­le ase­te­tut ta­voit­teet to­teu­tu­vat ja ne vas­taa­vat osal­lis­tu­jien odo­tuk­siin.

Vuon­na 2018 päi­vät jär­jes­tet­tiin mar­ras­kuun puo­li­vä­lis­sä Lah­des­sa. En­sim­mäis­tä ker­taa kaut­ta ai­kain ver­kos­to­pal­ve­lut or­ga­ni­soi vies­tin­tä­val­men­ta­ja Pert­tu Laak­so­sen Puhe Pro­duc­ti­on Oy:stä spar­raa­maan pu­hu­jia ja työ­ryh­mien ve­tä­jiä.  Fa­si­li­toin­ti­kou­lu­tuk­sen ta­voit­tee­na oli hioa Maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen syys­päi­vien esi­tyk­siä ja työ­pa­jo­ja niin, että ne oli­si­vat mah­dol­li­sim­man mie­len­kiin­toi­sia, vuo­ro­vai­kut­tei­sia ja vai­kut­ta­via.

Koti­läk­sy­nä oli val­mis­tel­la pu­heen­vuo­ro en­nen kou­lu­tus­ta.  Sen piti olla tii­vis, ei kai­ken kat­ta­va tie­to­pa­ket­ti. Itse tun­nus­tan hel­ma­syn­nik­se­ni sen, että yleen­sä yri­tän pu­heen­vuo­rois­sa­ni ker­toa kai­ken, mitä tie­dän kä­sil­lä ole­vas­ta asi­as­ta, jot­ta muut­kin sai­si­vat tie­don käyt­töön. Per­tun mu­kaan tämä ei toi­mi: puo­len­kin tun­nin pu­heen­vuo­ro on jo to­del­la pit­kä aika, eikä kuu­li­ja pys­ty vas­taan­ot­ta­maan val­ta­vaa mää­rää tie­toa ly­hy­es­sä ajas­sa.

Sen si­jaan Pert­tu oh­jeis­ti tuo­maan esil­le jon­kin näkö­kul­man ja kes­kit­ty­mään sii­hen eikä ker­to­maan kaik­kea mah­dol­lis­ta. Käy­tän­nön esi­mer­kit ovat hy­viä. Kan­nat­taa ker­toa ta­ri­noi­ta ja ko­ke­muk­sia, jot­ka ko­lah­ta­vat ylei­söön pa­rem­min kuin kai­ken kat­ta­va tie­to­pa­ket­ti. Jos käyt­tää di­o­ja, ha­vain­nol­lis­ta­mi­nen on tär­ke­ää, mut­ta pi­tää tii­vis­tää mah­dol­li­sim­man vä­hiin di­oi­hin. Vuo­ro­vai­ku­tus on kiin­nos­ta­vam­paa kuin yk­sin­pu­he­le­mi­nen.

Minä tu­lin oman pu­heen­vuo­ro­ni kans­sa Tam­pe­reen kou­lu­tuk­seen 15 dian se­tin kans­sa in­nos­tu­nee­na saa­maan pa­lau­tet­ta, op­pi­maan ja saa­maan eväi­tä esi­tyk­sen pa­ran­ta­mi­seen. Oli hie­noa saa­da kol­le­goil­ta apua sii­nä, mikä on tär­ke­ää ja mikä kan­nat­taa jät­tää pois. Joku näkö­kul­ma tai­si puut­tu­a­kin. Etu­kä­teen en us­ko­nut, että 10 mi­nuu­tis­sa pys­tyy sa­no­maan yh­tään mi­tään EU:n tu­le­van kau­den ase­tus­val­mis­te­lus­ta ja kan­sal­li­sen CAP27 –työ­pa­jo­jen käyn­nis­ty­mi­ses­tä. Kou­lu­tuk­sen jäl­keen us­kon, että se on­nis­tuu. Se vain vaa­tii en­tis­tä­kin pa­rem­paa etu­kä­teis­val­mis­te­lua, ai­kaa, poh­din­taa, apu­ja työ­ka­ve­reil­ta. Ja sel­ke­ää fo­ku­soin­tia ja kes­kit­ty­mis­tä oleel­li­seen. Pa­laut­tei­den pe­rus­teel­la on­nis­tuin ki­vas­ti!

San­na Sih­vo­la, neu­vot­te­le­va vir­ka­mies, Maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­riö

Ja mi­ten San­nan esi­tyk­sen kans­sa sit­ten kävi, pää­tyi­kö tuo 15 si­säl­tö­dian set­ti Syys­päi­vil­le? Se sel­vi­ää kurk­kaa­mal­la ai­neis­tot!

Saa­dun kou­lu­tuk­sen opit ei­vät jää­neet ylei­sös­sä huo­maa­mat­ta.

Neu­vo2020- Tie­to itää! –verk­ko­lu­en­to­sar­ja

Suo­sit­tu neu­vo2020-jär­jes­tel­mä kat­taa hui­man mää­rän eri­lai­sia neu­von­ta­koh­tei­ta maa­seu­tu­oh­jel­man ta­voit­tei­den te­hok­kaan to­teut­ta­mi­sen tu­ek­si. Jär­jes­tel­mäs­tä teh­dys­sä ar­vi­oin­nis­sa ja neu­vo­jil­ta eri yh­teyk­sis­sä ke­rä­tyis­sä pa­laut­teis­sa on toi­vot­tu ta­paa saa­da juu­ri it­seä kiin­nos­ta­vaa täy­den­nys­kou­lu­tus­ma­te­ri­aa­lia mah­dol­li­sim­man hel­pos­ti saa­ta­vis­sa ole­vas­sa muo­dos­sa. Usein­kaan mah­dol­li­suut­ta läh­teä esim. koko päi­vän kes­tä­vään kou­lu­tus- ja ver­kos­toi­tu­mis­ti­lai­suu­teen ei ole. Tätä täy­den­nys­kou­lu­tuk­sen tar­vet­ta var­ten pe­rus­tet­tiin Tie­to- itää! –verk­ko­lu­en­to­sar­ja.

Verk­ko­lu­en­to­sar­ja on kon­sep­ti­na kiin­nos­ta­va ko­kei­lu. Sii­nä ruo­ka­vi­ras­to pe­rus­taa on­li­ne-ko­kouk­sen Sei­nä­jo­el­la, kou­lu­tuk­sen ai­heen asi­an­tun­ti­ja lu­en­noi omal­ta ko­neel­taan omal­ta paik­ka­kun­nal­taan ja osal­lis­tu­jat seu­raa­vat kou­lu­tus­ta omil­ta paik­ka­kun­nil­taan. Lu­en­not myös tal­len­ne­taan, jot­ta ne voi kat­soa juu­ri sil­loin, kun it­sel­le par­hai­ten so­pii.  Näin on luo­tu var­sin te­ho­kas mal­li niin neu­vo­jan, kuin lu­en­noit­si­jan­kin kan­nal­ta.

Vuon­na 2018 lu­en­to­sar­ja kä­sit­ti 11 osaa. Tee­mo­ja oli­vat esim. Tuo­tan­to­e­läin­ten häi­ri­ö­käyt­täy­ty­mi­sen eh­käi­se­mi­nen nau­ta­kar­ja­ti­loil­la ja han­ke­työn mah­dol­li­suu­det maa­ti­lo­jen ke­hit­tä­mi­ses­sä.

Tu­tus­tu lu­en­to­jen tal­len­tei­siin ja ma­te­ri­aa­lei­hin!

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019