1.6 Verkostot kokivat aivomyrskyjä ja kasvoivat kasvamistaan

Ra­vin­ne­kier­rä­tyk­sen in­no­vaa­ti­o­lei­ri ko­ko­si ra­vin­ne­kier­rä­tyk­sen am­mat­ti­lai­set yh­tei­seen aivo­myrs­kyyn

Maa­seu­tu­ver­kos­to on käyt­tä­nyt in­no­vaa­ti­o­lei­riä in­ten­sii­vi­vä­li­nee­nä maa­seu­dun ke­hit­tä­jien yh­teis­työn edis­tä­mi­ses­sä. In­no­vaa­ti­o­lei­rin aja­tuk­se­na on tuo­da eri tee­mo­jen asi­an­tun­ti­joi­ta ja ke­hit­tä­jiä yh­teen hah­mot­ta­maan rat­kai­su­mal­le­ja yh­des­sä ha­vait­tui­hin mah­dol­li­suuk­siin. Täl­lä ker­taa pää­tet­tiin ot­taa as­kel pi­dem­mäl­le ja tuo­da sa­man ka­ton alle ra­vin­ne­kier­rä­tyk­sen am­mat­ti­lai­set. Lei­ri jär­jes­tet­tiin yh­teis­työs­sä maa­seu­tu­ver­kos­ton ja ra­vin­ne­kier­rä­tyk­sen kär­ki­hank­keen kans­sa. Eh­di­tään­kö 30 tun­nis­sa luo­da to­teu­tet­ta­va ra­vin­ne­kier­rä­tys­pi­lot­ti mi­nis­te­ril­le ja ra­hoit­ta­jil­le esit­te­lyä var­ten? Lei­riin ja lei­rin voit­ta­nee­seen pi­lot­tiin voit tu­tus­tua Maa­seu­tu.fi:ssä.

Vir­ka­mies­vaih­dol­la tii­vis­tet­tiin en­ti­ses­tään Brys­se­lin ver­kos­to­ja

Joel Karls­son ver­kos­to­pal­ve­luis­ta muis­te­lee ko­ke­muk­si­aan vir­ka­mies­vaih­dos­ta seu­raa­vaan ta­paan:

Läh­din vir­ka­mies­vaih­toon (Na­ti­o­nal Ex­perts in Pro­fes­si­o­nal Trai­ning Prog­ram­me) Eu­roo­pan ko­mis­si­on maa­ta­lou­den ja maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen pää­o­sas­tol­le (DG-AGRI). Vaih­to al­koi loka­kuus­sa 2017 ja kes­ti vii­si kuu­kaut­ta. Vir­ka­mies­vaih­to voi kes­tää 3-5 kk.

Hain vaih­to­paik­kaa esi­mie­he­ni ja hal­lin­non­a­la­ni vas­tuu­vir­ka­mie­hen oh­jeis­ta­ma­na. Haku­pro­ses­si oli yk­sin­ker­tai­nen ja vaa­dit­ta­van pa­pe­ri­työn mää­rä itse haku­vai­hees­sa mal­til­li­nen. Var­sin­kin ta­pauk­ses­sa, jos­sa ko­mis­si­os­sa toi­voo pää­ty­vän­sä työs­ken­te­le­mään jon­kin tie­tyn tee­man pa­riin, oli­si hyö­dyl­lis­tä vies­tiä ko­mis­si­on vas­tuu­vir­ka­mie­hil­le sii­tä, että on ha­ke­mas­sa vir­ka­mies­vaih­toon. Näin ky­sei­nen yk­sik­kö voi teh­dä asi­aan vaa­dit­ta­via etu­kä­teis­val­mis­te­lu­ja ja olla valp­paa­na pää­o­sas­ton si­säi­ses­sä va­lin­ta­ti­lan­tees­sa.

Vir­ka­mies­vaih­don koh­teek­si Brys­sel ja Eu­roo­pan ko­mis­sio oli­vat luon­te­via yh­tei­ses­tä maa­ta­lous­po­li­tii­kas­ta joh­tu­en. CAP mää­rit­tää kan­sal­lis­ta teh­tä­vää­ni ja mi­nul­la oli jo tut­tu­ja DG-AG­RIs­sa. Asun­non löy­tä­mi­sen kans­sa kävi tuu­ri. Brys­se­lis­sä työs­ken­te­le­vä kol­le­ga­ni vuok­ra­si ka­lus­tet­tua yk­si­ö­tä so­pi­van väli­mat­kan pääs­sä EU-kort­te­leis­ta ja olin juu­ri oi­ke­aan ai­kaan asun­non tar­pees­sa.

Työs­ken­te­lin DG-AG­RIn ul­koi­sen vies­tin­nän ja pro­moo­ti­o­po­li­tii­kan yk­si­kös­sä. Ho­ri­son­taa­li­yk­si­kön teh­tä­vät liit­tyi­vät CA­Pin ja AG­RIn hal­lin­non­alan ta­voit­tei­den edis­tä­mi­seen ja EU:n elin­tar­vi­ke­sek­to­rin kil­pai­lu­ky­vyn ke­hit­tä­mi­seen. Vaik­ka pers­pek­tii­vi ja lain­sää­dän­nön mää­rä oli­vat kan­sal­li­seen teh­tä­vää­ni ver­rat­tu­na huo­mat­ta­vas­ti laa­jem­pia, oli­vat yk­si­kön toi­men­pi­teet kui­ten­kin sa­man­kal­tai­sia ja näin no­pe­as­ti omak­sut­ta­vis­sa. Teh­tä­väs­sä­ni sain vas­tuu­ta po­li­tiik­ka­val­mis­te­lus­ta ja po­li­tii­kan vai­kut­ta­vuu­den ar­vi­oi­mi­ses­ta. Työ­teh­tä­vä­ni nou­dat­ti­vat mel­ko tar­kas­ti en­nen vir­ka­mies­vaih­toa te­ke­mää­ni vaih­to­suun­ni­tel­maa. Mai­ni­tun yk­si­kön ho­ri­son­taa­li­suu­den vuok­si mi­nul­la oli mah­dol­li­suus tu­tus­tua myös mui­den yk­si­köi­den ja pää­o­sas­to­jen toi­min­taan, sekä kuul­la moni­puo­li­ses­ti esim. ka­bi­ne­tin ja jä­sen­mai­den näkö­kul­mien vai­ku­tuk­ses­ta po­li­tii­kan suun­nit­te­luun ja sii­tä vies­ti­mi­seen.

Työ­kult­tuu­ri yk­si­kös­sä­ni oli odo­te­tun­lai­nen. Päi­vät aloi­tet­tiin tyy­pil­li­ses­ti vas­ta klo yh­dek­sän jäl­keen ja ve­nyi­vät il­lan tun­neil­le. Työs­ken­te­ly myös vii­kon­lop­puisin ei ol­lut ta­va­ton­ta. Vai­kut­ti sil­tä, että työ­teh­tä­vät oli ja­et­tu hen­ki­löit­täin tar­kas­ti ja töi­tä teh­tiin pää­osin yk­sin. Pa­luu vuo­sien jäl­keen omaan ovel­li­seen työ­huo­nee­seen ja lan­ka­pu­he­li­meen tun­tui aluk­si ou­dol­ta. Sa­moin hie­rark­ki­suu­teen ja si­säi­seen byro­kra­ti­aan tot­tu­mi­nen vei ai­kaa. Työs­ken­te­ly eng­lan­nik­si oli mi­nul­le jo val­miik­si tut­tua. Yk­sik­kö­ni oli kui­ten­kin pää­osin rans­kan­kie­li­nen ja yk­sik­kö­ko­kouk­set käy­tiin usein rans­kak­si. Mo­nes­sa yk­si­kös­sä ja ko­mis­si­on yh­tei­sis­sä ti­lai­suuk­sis­sa työ­kie­li oli eng­lan­ti. Kes­ki­mää­rin ko­mis­si­on vir­ka­mie­het oli­vat erit­täin kie­li­tai­toi­sia.

Työ­vaih­to­ni oli ko­ke­muk­se­na erit­täin po­si­tii­vi­nen. Eni­ten hyö­tyä vaih­dos­ta sain ko­mis­si­on ja mui­den EU-ins­ti­tuu­ti­oi­den toi­min­ta­lo­gii­kan ym­mär­tä­mi­ses­tä. Sa­maan kuu­luu myös vas­tuu­vir­ka­mie­hiin tu­tus­tu­mi­nen ja kes­kus­te­lut hei­dän kans­saan. Usein kan­sal­li­ses­ti epä­tar­koi­tuk­sen­mu­kaisilta tun­tu­vat py­kä­lät se­lit­tyi­vät jol­lain ku­lis­sien ta­kai­sel­la komp­ro­mis­sil­la, jos­ta vir­ka­mie­het avoi­mes­ti ker­toi­vat. Mii­nuk­se­na vaih­dos­ta oli ha­vain­to suo­ma­lais­ten (ja ruot­sa­lais­ten) pie­nes­tä mää­räs­tä ai­na­kin niis­sä ko­mis­si­on pää­o­sas­tois­sa, joi­den kans­sa olin te­ke­mi­sis­sä. Suo­ma­lai­ses­ta näkö­kul­mas­ta toi­vot­ta­van lain­sää­dän­nön edis­tä­mi­nen han­ka­loi­tuu, jos edus­tus­ta lain­sää­dän­töä val­mis­te­le­vas­sa ins­ti­tuu­ti­os­sa ei ole. Toi­se­na, jos­kin pie­ne­nä mii­nuk­se­na oli se, että vir­ka­mies­vaih­to­lai­sil­la oli käy­tös­sä vain ko­mis­si­on väli­ai­kai­nen kul­ku­lupa. Se ei mah­dol­lis­ta­nut esim. vie­rai­den vas­taan­ot­ta­mis­ta ko­mis­si­on ti­loi­hin ja vaa­ti aina tur­va­tar­kas­tuk­sen lä­päi­syä ko­mis­si­on ra­ken­nuk­siin tul­ta­es­sa.

Vaih­to­ko­ke­muk­se­ni me­ne­vät suo­raan käy­tän­töön, kun ver­kos­to­työ­ni Suo­mes­sa jat­kuu. Uu­den ra­hoi­tus­kau­den val­mis­te­lu al­kaa koh­ta myös kan­sal­li­ses­ti ja sil­loin vaih­don­ai­kai­set tee­mat nä­ky­vät voi­mak­kaam­min myös kes­kus­te­lus­sa si­dos­ryh­mien kans­sa.

Itä­me­ren alu­een ver­kos­to­yh­teis­työ poi­ki Nor­dic-Bal­tic Ru­ral and Ma­ri­ti­me Awards –kil­pai­lun

Itä­me­ren alu­een ver­kos­tot ovat teh­neet hy­vää yh­teis­työ­tä jo pit­kään. Ver­kos­to­jen kes­ki­näi­nen tie­don­vaih­to ja ver­tais­tuki on aut­ta­nut niin vai­kut­ta­vuu­den li­sää­mi­ses­sä kuin ver­kos­to­toi­min­nan ylei­ses­sä ke­hit­tä­mi­ses­sä.

Vuon­na 2018 ver­kos­tot to­teut­ti­vat en­sim­mäi­sen yh­tei­sen isom­man pon­nis­tuk­sen, par­hai­den käy­tän­tö­jen ja vai­kut­ta­vuu­den edis­tä­mi­seen suun­na­tun kil­pai­lun, Nor­dic-Bal­tic Ru­ral and Ma­ri­ti­me Award­sin. Kil­pai­lu oli suun­nat­tu kai­kil­le maa­seu­tu- ja meri- ja kala­ta­lous­ra­has­ton han­ke­toi­mi­joil­le, ja ta­voit­tee­na oli ke­rä­tä yh­teen Itä­me­ren alu­een hel­met ku­lu­val­ta ja edel­li­sel­tä oh­jel­ma­kau­del­ta.

Suo­mes­ta eh­do­tuk­sia ki­saan tuli yh­teen­sä 30 kap­pa­let­ta, jois­ta kil­pai­luun va­lit­tiin mu­kaan mak­si­mi­mää­rä, eli kol­me. Suo­mes­ta ki­saan va­li­tut hank­keet oli­vat, Ky­läs­tä kyl­hään, Tur­vaa maa­seu­dul­la ja La­jit­te­lu­sä­lei­kön ke­hit­tä­mi­nen, pi­lo­toin­ti ja käyt­töön­otto se­lek­tii­vi­sen troo­li­ka­las­tuk­sen edis­tä­mi­sek­si uhan­a­lais­ten lohi­ka­lo­jen va­el­lus­a­lu­eil­la, jois­ta vii­mei­nen oli yksi ki­san voit­ta­jis­ta.

Ki­san voit­ta­jat pal­kit­tiin Ruot­sin maa­seu­tu­par­la­men­tin pää­juh­las­sa Örns­kölds­vi­kis­sä 19.5. Muut voit­ta­neet hank­keet oli­vat Vi­ron Li­ving on the Edge ja Puo­lan Nort­hern Fis­he­ries Rou­te. Voit­ta­ja­jiin, ja kaik­kiin ki­sas­sa mu­ka­na ol­lei­siin hank­kei­siin voi tu­tus­tua ki­san si­vuil­la. La­jit­te­lu­sä­lei­kön ke­hit­tä­mis­hank­kees­ta löy­tyy lis­tä­tie­toa myös me­ri­ja­ka­la­ta­lous.fi-si­vus­tol­ta.

Kil­pai­lu oli toi­mi­va tapa ke­rä­tä han­ke-esi­merk­ke­jä, mut­ta tu­le­vai­suu­des­sa huo­mi­o­ta pi­tää kiin­nit­tää enem­män toi­mi­joi­den ver­kos­toi­tu­mis­mah­dol­li­suuk­siin, uu­sien han­kei­doi­den syn­nyt­tä­mi­sek­si.

Huo­mi­oi­ta kil­pai­lu sai kii­tet­tä­väs­ti, ja esi­mer­kik­si voit­ta­jam­me edus­ta­jat sai­vat kil­pai­lun seu­rauk­se­na kut­sun pre­si­den­tin it­se­näi­syys­päi­vä juh­la­vas­taan­o­tol­le.

Ra­vin­ne­kier­rä­tyk­sen in­no­vaa­ti­o­lei­rin voit­ta­ja­ryh­mäl­lä oli syy­tä tuu­le­tuk­siin – Kas­vi­huo­ne ra­vin­ne- ja ener­gi­a­vir­to­jen ris­teys­koh­das­sa-ko­kei­lu­i­de­aa pääs­tään esit­te­le­mään ym­pä­ris­tö­mi­nis­te­ril­le.

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019