Vuonna 2018 meri- ja kalatalousverkoston toiminta kehittyi harppauksin. Verkkosivut saivat uuden ilmeen, uusia viestintäkanavia otettiin käyttöön ja kalataloushallinto ja kalatalouden toimintaryhmät saivat yhteiset koulutuspäivät.
Viestintä monipuolistui ja kehittyi
Alkuvuonna 2018 aukesivat vihdoin uudistuneet merijakalatalous.fi –sivut. Euroopan meri- ja kalatalousverkoston verkkoportaalina toimivien sivujen ulkoasu ja käytettävyys parantuivat merkittävästi, ja sivuston kehittämistyötä jatkettiin läpi vuoden. Keskeisten EMKR:n liittyvien hakuohjeiden ja lomakkeiden lisäksi sivuille mm. lisättiin tapahtumakalenteri ja keskitettiin toimintaohjelman arviointiin ja ennakointiin sekä kalatalouden innovaatio-ohjelmiin liittyvää materiaalia. Sivuston kävijämäärät nousivat tasaisesti, mikä kielii sivuston hyvän käytettävyyden lisäksi niiden tunnettuuden noususta.
Verkosto aloitti viestinnän myös uutiskirjeitse ja otti käyttöön twitterin tiedotuskanavana (@merijakalatalous). Näillä viestintäkanavilla jaettiin tietoa mm. rahaston toimeenpanon etenemisestä, tulevista toimialan tapahtumista ja hyvistä hankkeista.
Koulutuspäiviä, tiedotustilaisuuksia ja seminaari
Verkoston tapahtumavuosi käynnistyi maaliskuussa kalataloushallinnonja kalatalouden toimintaryhmien yhteisillä koulutuspäivillä. Ajankohtaisten rahaston toimeenpanoon liittyvien asioiden lisäksi päivillä oli ohjelmassa mm. koulutukset vaikuttavasta viestinnästä sekä fasilitoinnista. Syksyllä koulutuspäivät saivat jatkoa, ja erityisteemana niillä oli rahaston vaikuttavuus.
Huhtikuun alussa verkosto kutsui koolle kirjavan joukon kalatalouden sidosryhmiä miettimään, kuinka saada uusia kalastajia alalle ja tehostaa nykyisten toimintaa. Kansainvälisestä yleisöstä koostuneessa tilaisuudessa käytiin läpi tähän mennessä Suomessa ja ulkomailla tehtyjä koulutus- ja rekrytointihankkeita, innovoitiin uusia hankkeita työpajatyöskentelyssä sekä pohdittiin kalatalouden tulevaisuutta. Tilaisuuden raportin voit lukea täältä.
Keväällä verkosto järjesti yhteistyössä ELY-keskuksen ja toimintaryhmien kanssa tiedotustilaisuuksia, joissa esiteltiin EMKR-tukimahdollisuuksien lisäksi hyviä hanke-esimerkkejä ja pidettiin keskustelutilaisuuksia pyydyskehityksestä ja hanketyön kehittämisestä.
Yhteistyötä ja verkostoitumista ympäri Eurooppaa
Verkostokoordinaattori oli aktiivisesti verkostoitumassa kansallisissa ja kansainvälisissä kalatalouden seminaareissa. Kansallisiin tapahtumiin lukeutuivat mm. Kalaviikko, Nostetta särkikaloista -hankkeen kick-off tapahtuma ja työpaja sekä kalatalouden innovaatiopäivät. Yhteislähtöisen paikallisen kehittämisen verkoston, FARNETin, tilaisuuksien lisäksi verkosto kävi mm. vierailemassa Tartun yliopiston ja Viron kalatalousverkoston Tallinnassa järjestämässä Itämeren alueen kalastusfoorumissa jonka pääteemana olivat uuden sukupolven kalastuslaivat. Verkosto osallistui myös aktiivisesti Itämeren alueen EMKR-yhteistyöverkoston rakentamiseen. Yhteistyöverkostolla pyritään edistämään Itämeren alueen yhteisten ongelmien ratkaisuja ja välittämään hyviä käytäntöjä EMKR:n toimeenpanon edistämiseksi.
Kohti selkeämpiä tavoitteita
Verkoston alkusyksystä teettämässä väliarvioinnissa sen toimin
ta sai positiivista palautetta, mutta kävi myös ilmi, että työtä riittää vielä verkoston roolin kirkastamiseksi ja tunnettavuuden lisäämiseksi toimijakentällä. Verkoston työryhmän ohjauksessa rooli on selkeytynyt: meri- ja kalatalousverkoston tärkein tehtävä on viestiä EMKR:n mahdollisuuksista ja saavutuksista, edistää toimialan verkostoitumista, ja tukea hallinnon ja toimintaryhmien tarpeita koulutuksin. Tavoitteet kirkkaana mielessä on hyvä jatkaa!
Maaseutuverkoston toimintakertomus 201827.2.2019