1.8. Meri- ja kalatalousverkoston toiminta kehittyi harppauksin

Vuon­na 2018 meri- ja kala­ta­lous­ver­kos­ton toi­min­ta ke­hit­tyi harp­pauk­sin. Verk­ko­si­vut sai­vat uu­den il­meen, uu­sia vies­tin­tä­ka­na­via otet­tiin käyt­töön ja kala­ta­lous­hal­lin­to ja kala­ta­lou­den toi­min­ta­ryh­mät sai­vat yh­tei­set kou­lu­tus­päi­vät.

Viestintä monipuolistui ja kehittyi

Alku­vuon­na 2018 au­ke­si­vat vih­doin uu­dis­tu­neet me­ri­ja­ka­la­ta­lous.fi –si­vut. Eu­roo­pan meri- ja kala­ta­lous­ver­kos­ton verk­ko­por­taa­li­na toi­mi­vien si­vu­jen ulko­asu ja käy­tet­tä­vyys pa­ran­tui­vat mer­kit­tä­väs­ti, ja si­vus­ton ke­hit­tä­mis­työ­tä jat­ket­tiin läpi vuo­den. Kes­keis­ten EMKR:n liit­ty­vien haku­oh­jei­den ja lo­mak­kei­den li­säk­si si­vuil­le mm. li­sät­tiin ta­pah­tu­ma­ka­len­te­ri ja kes­ki­tet­tiin toi­min­ta­oh­jel­man ar­vi­oin­tiin ja en­na­koin­tiin sekä kala­ta­lou­den in­no­vaa­tio-oh­jel­miin liit­ty­vää ma­te­ri­aa­lia. Si­vus­ton kä­vi­jä­mää­rät nou­si­vat ta­sai­ses­ti, mikä kie­lii si­vus­ton hy­vän käy­tet­tä­vyy­den li­säk­si nii­den tun­net­tuu­den nou­sus­ta.

Ver­kos­to aloit­ti vies­tin­nän myös uu­tis­kir­jeit­se ja otti käyt­töön twit­te­rin tie­do­tus­kana­vana (@me­ri­ja­ka­la­ta­lous). Näil­lä vies­tin­tä­kana­vil­la ja­et­tiin tie­toa mm. ra­has­ton toi­meen­pa­non ete­ne­mi­ses­tä, tu­le­vis­ta toi­mi­alan ta­pah­tu­mis­ta ja hy­vis­tä hank­keis­ta.

Koulutuspäiviä, tiedotustilaisuuksia ja seminaari

Ver­kos­ton ta­pah­tu­ma­vuo­si käyn­nis­tyi maa­lis­kuus­sa ka­la­ta­lous­hal­lin­non­ja kala­ta­lou­den toi­min­ta­ryh­mien yh­tei­sil­lä kou­lu­tus­päi­vil­lä. Ajan­koh­tais­ten ra­has­ton toi­meen­pa­noon liit­ty­vien asi­oi­den li­säk­si päi­vil­lä oli oh­jel­mas­sa mm.  kou­lu­tuk­set vai­kut­ta­vas­ta vies­tin­näs­tä sekä fa­si­li­toin­nis­ta. Syk­syl­lä kou­lu­tus­päi­vät sai­vat jat­koa, ja eri­tyis­tee­ma­na niil­lä oli ra­has­ton vai­kut­ta­vuus.

Huh­ti­kuun alus­sa ver­kos­to kut­sui kool­le kir­ja­van jou­kon kala­ta­lou­den si­dos­ryh­miä miet­ti­mään, kuin­ka saa­da uu­sia ka­las­ta­jia alal­le ja te­hos­taa ny­kyis­ten toi­min­taa. Kan­sain­vä­li­ses­tä ylei­sös­tä koos­tu­nees­sa ti­lai­suu­des­sa käy­tiin läpi tä­hän men­nes­sä Suo­mes­sa ja ulko­mail­la teh­ty­jä kou­lu­tus- ja rek­ry­toin­ti­hank­kei­ta, in­no­voi­tiin uu­sia hank­kei­ta työ­paja­työs­ken­te­lys­sä sekä poh­dit­tiin kala­ta­lou­den tu­le­vai­suut­ta. Ti­lai­suu­den ra­por­tin voit lu­kea tääl­tä.

Ke­vääl­lä ver­kos­to jär­jes­ti yh­teis­työs­sä ELY-kes­kuk­sen ja toi­min­ta­ryh­mien kans­sa tie­do­tus­ti­lai­suuk­sia, jois­sa esi­tel­tiin EMKR-tuki­mah­dol­li­suuk­sien li­säk­si hy­viä han­ke-esi­merk­ke­jä ja pi­det­tiin kes­kus­te­lu­ti­lai­suuk­sia pyy­dys­ke­hi­tyk­ses­tä ja han­ke­työn ke­hit­tä­mi­ses­tä.

Yhteistyötä ja verkostoitumista ympäri Eurooppaa

Ver­kos­to­koor­di­naat­to­ri oli ak­tii­vi­ses­ti ver­kos­toi­tu­mas­sa kan­sal­li­sis­sa ja kan­sain­vä­li­sis­sä kala­ta­lou­den se­mi­naa­reis­sa. Kan­sal­li­siin ta­pah­tu­miin lu­keu­tui­vat mm. Kala­viik­ko, Nos­tet­ta sär­ki­ka­lois­ta -hank­keen kick-off ta­pah­tu­ma ja työ­paja sekä kala­ta­lou­den in­no­vaa­ti­o­päi­vät. Yh­teis­läh­töi­sen pai­kal­li­sen ke­hit­tä­mi­sen ver­kos­ton, FAR­NE­Tin, ti­lai­suuk­sien li­säk­si ver­kos­to kävi mm. vie­rai­le­mas­sa  Tar­tun yli­o­pis­ton ja Vi­ron kala­ta­lous­ver­kos­ton Tal­lin­nas­sa jär­jes­tä­mäs­sä Itä­me­ren alu­een ka­las­tus­foo­ru­mis­sa jon­ka pää­tee­ma­na oli­vat uu­den suku­pol­ven ka­las­tus­lai­vat. Ver­kos­to osal­lis­tui myös ak­tii­vi­ses­ti Itä­me­ren alu­een EMKR-yh­teis­työ­ver­kos­ton ra­ken­ta­mi­seen. Yh­teis­työ­ver­kos­tol­la py­ri­tään edis­tä­mään Itä­me­ren alu­een yh­teis­ten on­gel­mien rat­kai­su­ja ja vä­lit­tä­mään hy­viä käy­tän­tö­jä EMKR:n toi­meen­pa­non edis­tä­mi­sek­si.

Kohti selkeämpiä tavoitteita

Ver­kos­ton alku­syk­sys­tä teet­tä­mäs­sä väli­ar­vi­oin­nis­sa sen toi­min

ta sai po­si­tii­vis­ta pa­lau­tet­ta, mut­ta kävi myös ilmi, että työ­tä riit­tää vie­lä ver­kos­ton roo­lin kir­kas­ta­mi­sek­si ja tun­net­ta­vuu­den li­sää­mi­sek­si toi­mi­ja­ken­täl­lä. Ver­kos­ton työ­ryh­män oh­jauk­ses­sa roo­li on sel­key­ty­nyt: meri- ja kala­ta­lous­ver­kos­ton tär­kein teh­tä­vä on vies­tiä EMKR:n mah­dol­li­suuk­sis­ta ja saa­vu­tuk­sis­ta, edis­tää toi­mi­alan ver­kos­toi­tu­mis­ta, ja tu­kea hal­lin­non ja toi­min­ta­ryh­mien tar­pei­ta kou­lu­tuk­sin. Ta­voit­teet kirk­kaa­na mie­les­sä on hyvä jat­kaa!

Ky­nät sau­hu­si­vat, kun syk­syn kala­ta­lous­hal­lin­non ja kala­ta­lou­den toi­min­ta­ryh­mien kou­lu­tus­päi­vil­lä osal­lis­tu­jien eteen lät­käis­tiin han­kin­ta­laki-ai­hei­sia teh­tä­viä

Ver­kos­to oli mu­ka­na seu­ran­ta­ko­mi­te­an ko­kouk­ses­sa, joka vie­rai­li mm. Var­kau­den uu­del­la kier­to­vesi­ka­lan­kas­vat­ta­mol­la

Kou­lu­tus- ja rek­ry­toin­ti­han­ke­päi­vil­lä 5.-6.4. mie­tit­tiin kei­no­ja saa­da uu­sia ka­las­ta­jia alal­le ja te­hos­taa ny­kyis­ten toi­min­taa

Ke­vään kala­ta­lous­hal­lin­non ja kala­ta­lou­den toi­min­ta­ryh­mien kou­lu­tus­päi­vil­lä ope­tel­tiin fa­si­li­toin­ti­me­ne­tel­miä ja so­vel­let­tiin nii­tä käy­tän­nön asi­oi­hin

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019