2 Nostoja maaseutuverkoston tapahtumavuodesta

The Vib­rant Ru­ral North

The Vib­rant Ru­ral North -ta­pah­tu­man tar­koi­tuk­se­na oli kes­kus­tel­la maa­seu­dun tu­le­vai­suu­den nä­ky­mis­tä ja ver­kos­toi­tua alal­la työs­ken­te­le­vien vä­lil­lä. Osal­lis­tu­ja­maat oli­vat Suo­mi, Viro ja Ruot­si. Li­säk­si mu­ka­na oli osal­lis­tu­jia Slo­ve­ni­as­ta ja Un­ka­ris­ta. Ta­pah­tu­ma jär­jes­tet­tiin Vi­ron Ku­re­saa­res­sa Saa­re­maal­la 16–18.4.2018.

Tulo­mat­kal­la Suo­mi-ryh­mä vie­rai­li ve­nei­tä val­mis­ta­vas­sa yri­tyk­ses­sä ja luo­mu­far­mil­la. Saa­re­maal­le saa­vut­tiin maa­nan­tai­na, jol­loin  Saa­re­maan maa­seu­dun ja me­ren ke­hit­tä­mis­yk­sik­kö ker­toi hei­dän toi­min­nas­taan. Ilta päät­tyi il­lal­li­seen ja kan­san­tans­si­e­si­tyk­siin.

Toi­nen päi­vä al­koi ta­pah­tu­man jär­jes­tä­jien ja osal­lis­tu­jien esit­täy­ty­mi­sil­lä, jon­ka jäl­keen Vi­ron, Suo­men ja Ruot­sin edus­ta­jat ker­toi­vat it­ses­tään ja toi­min­nas­taan. Yksi tär­keim­mis­tä tee­mois­ta oli tu­le­vai­suus. Tu­le­vai­suu­den tii­moil­ta kä­si­tel­tiin maa­seu­dun tu­le­vai­suu­den nä­ky­miä, il­mas­ton­muu­tok­sen vai­ku­tuk­sia sekä ro­bo­tiik­kaa ja di­gi­ta­li­soi­tu­mis­ta. Ro­bo­tii­kan esi­tyk­sen tee­maan sopi se, ett­ei itse lu­en­noit­si­ja pääs­syt pai­kal­le vaan esi­tys tuli tie­to­ko­neel­ta.

Lu­en­to­jen jäl­keen läh­det­tiin työ­pa­joi­hin. Ti­he­met­sa Ka­las­sa ko­koon­tu­nut tu­ris­mi-ryh­mä val­mis­ti mm. itse ka­laa ja pu­hui sii­tä, kuin­ka maa­seu­dun voi­si pi­tää elin­voi­mai­se­na. Toi­nen päi­vä päät­tyi vie­rai­luun pai­kal­li­ses­sa pa­ni­mos­sa Pöi­de Bee­ris­sä.

Var­kais­sa käy­mi­nen kan­nat­taa

Vii­mei­se­nä päi­vä­nä pi­det­tiin open spa­ce  -työ­pa­jo­ja, joi­hin jo­kai­nen sai eh­dot­taa kä­si­tel­tä­viä tee­mo­ja. Työ­pa­jo­jen jäl­keen ker­rat­tiin, mitä on opit­tu täl­lä reis­sul­la. Yksi tär­keim­mis­tä asi­ois­ta oli se, kuin­ka toi­sil­ta kan­nat­taa va­ras­taa, tai kau­niim­min sa­not­tu­na lai­na­ta ide­oi­ta. Ko­tiin­pa­luu­mat­kal­lam­me py­säh­dyt­tiin vie­lä tu­tus­tu­maan Kaa­li-ni­mi­seen me­te­o­rii­tin muo­dos­ta­maan lam­peen, hie­nom­mal­ta ni­mel­tään me­te­o­riit­ti­kraat­te­ri­kent­tään.

In­teg­ra­ti­on2018

Syys­kuus­sa jär­jes­tet­tiin Hel­sin­gis­sä ko­tout­ta­mi­sen val­ta­kun­nal­li­nen suur­ta­pah­tu­ma In­teg­ra­ti­on 2018.  Ta­pah­tu­ma ke­rä­si kah­den päi­vän ai­ka­na yh­teen­sä lä­hes 1000 ko­tout­ta­mi­sen asi­an­tun­ti­jaa ja moni­kult­tuu­ri­suu­den pa­ris­sa työs­ken­te­le­vää osaa­jaa yh­teen. Ta­pah­tu­ma oli moni­puo­li­nen ver­kos­to­ta­pah­tu­ma stän­di­to­rei­neen, lu­en­toi­neen ja mini­se­mi­naa­rei­neen.

Maa­seu­tu­ver­kos­to oli mu­ka­na stän­di­to­ril­la ker­to­mas­sa maa­seu­tu­ra­has­ton kaut­ta teh­tä­väs­tä ko­tout­ta­mis­työs­tä. Li­säk­si maa­seu­tu­ver­kos­ton yrit­tä­jyys­työ­ryh­män toi­mes­ta jär­jes­tet­tiin mini­se­mi­naa­ri tee­mal­la: mo­nien työ­mah­dol­li­suuk­sien maa­seu­tu.  Mini­se­mi­naa­ri pu­reu­tui maa­han­muut­ta­jien maa­seu­dul­la työl­lis­ty­mi­sen mah­dol­li­suuk­siin ja haas­tei­siin.

Lue In­teg­ra­ti­on-tun­nel­mia li­sää Ma­ri­an­ne Sel­käin­ahon kir­joi­tuk­ses­ta

Tu­tus­tu myös Yrit­tä­jyys-työ­ryh­män jul­ki­lau­su­maan:

LINC-se­mi­naa­ri on­nis­tui yli odo­tus­ten

Sata­kun­nan ja Var­si­nais-Suo­men Le­a­der-ryh­mien 12.–14.kesä­kuu­ta jär­jes­tä­mä LINC-se­mi­naa­ri toi kan­sain­vä­lis­tä nä­ky­vyyt­tä Lou­nais-Suo­men alu­eel­le ja syn­nyt­ti uu­sia yh­teis­työ­kump­pa­nuuk­sia.

Eu­roo­pan vuo­den suu­rin Le­a­der-ta­pah­tu­ma LINC 2018 -se­mi­naa­ri on saa­tu pää­tök­seen Rau­mal­la. 350 maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen asi­an­tun­ti­jaa 17 eri maas­ta tu­tus­tui­vat kol­men päi­vän ajan Lou­nais-Suo­meen. Se­mi­naa­ri oli upea ti­lai­suus esi­tel­lä eu­roop­pa­lai­sil­le ke­hit­tä­jil­le, mi­ten Suo­mes­sa teh­dään maa­seu­dun ke­hit­tä­mis­työ­tä.

– Olem­me to­del­la tyy­ty­väi­siä ja saim­me to­del­la pal­jon po­si­tii­vis­ta pa­lau­tet­ta osal­lis­tu­jil­ta. Lou­nais-Suo­men luon­to, met­sät ja me­rel­li­syys ke­rä­si­vät ke­hu­ja. Osal­lis­tu­jat sai­vat to­del­la hy­vän kat­tauk­sen alu­ees­ta, kun he jal­kau­tui­vat kes­ki­viik­ko­na 7 opin­to­ret­kel­le eri puo­lil­le Lou­nais-Suo­mea. Tä­män jäl­keen oli vie­lä kak­si il­taa ai­kaa vaih­taa ko­ke­muk­sia kol­le­goi­den kans­sa. Jos las­ke­taan yh­teen vie­rai­lu­koh­teet koko ta­pah­tu­man ajal­ta, on nii­tä noin nel­jä­kym­men­tä, sa­noo ta­pah­tu­ma­koor­di­naat­to­ri Jo­han­na Van­ha­talo Le­a­der Ra­va­kas­ta.

LINC-se­mi­naa­rin ydin­idea on edis­tää osaa­mis­vaih­toa ja yh­teis­työ­tä Eu­roo­pan Le­a­der-ryh­mien vä­lil­lä. Laa­joil­la kan­sain­vä­li­sil­lä ver­kos­toil­laan Le­a­der-ryh­mät tuo­vat kan­sain­vä­lis­ty­mi­sen mah­dol­li­suu­det oman alu­een­sa toi­mi­joi­den ulot­tu­vil­le. LINC-se­mi­naa­ris­sa luo­daan poh­jaa yh­teis­työl­le, mut­ta vuo­sit­tain ta­pah­tu­mis­ta saa al­kun­sa use­am­pi­kin ”LINC baby” eli kan­sain­vä­li­nen yh­teis­työ­pro­jek­ti. Tänä vuon­na työ­pa­jois­sa kes­ki­tyt­tiin muun mu­as­sa di­gi­taa­li­siin rat­kai­sui­hin, ky­lien re­surs­si­vii­sau­teen ja luon­to­mat­kai­lun ke­hit­tä­mi­seen.

– Us­kon, että se­mi­naa­rin an­si­os­ta tän­ne saa­tiin asi­an­tun­ti­joi­ta sel­lai­sis­ta mais­ta, jois­ta ih­mi­set ei­vät vält­tä­mät­tä muu­ten tu­li­si. Olem­me ilah­tu­nei­ta, että saim­me osal­lis­tu­jia esi­mer­kik­si Ge­or­gi­as­ta, joka kuu­luu EU:n itäi­siin kump­pa­ni­mai­hin. EU-ra­hoit­tei­sen EN­PARD-oh­jel­man avul­la Ge­or­gi­aan on pe­rus­tet­tu 8 Le­a­der-ryh­mää, Van­ha­talo ker­too.

– Meil­lä oli lois­ta­via yh­teis­työ­kump­pa­nei­ta. Rau­ma­lai­nen ca­te­ring-yri­tyk­sem­me Klap­sak­ka on­nis­tui se­mi­naa­ri­tar­joi­lu­jen avul­la tuo­maan hie­nos­ti esiin suo­ma­lai­sen ruo­ka­kult­tuu­rin ja lou­nais­suo­ma­lai­sen lähi­ruu­an, joka oli yksi se­mi­naa­rin tee­mois­ta. Eu­ra­lai­nen Lii­ken­ne Lönn­berg hoi­ti hie­nos­ti osal­lis­tu­jien kul­je­tuk­set koko ta­pah­tu­man ajan. Kii­täm­me myös Rau­man kau­pun­kia yh­teis­työs­tä, Van­ha­talo ker­too. (Läh­de: http://www.sa­ta­sil­ta.fi/sa­ta­sil­ta/ajan­koh­tais­ta/linc-se­mi­naa­ri_on­nis­tui_yli_odo­tus­ten.5331.news)

Syys­päi­vil­le koot­tin väki yh­teen, vai­kut­ta­vuus oli vah­vas­ti läs­nä

Maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­sen syys­päi­vil­lä vai­kut­ta­vuus oli vah­vas­ti esil­lä. Saim­me täy­den kat­tauk­sen mit­taa­mis­ta ja ha­vain­nol­lis­ta­mis­ta. Kuin­ka osoi­te­taan, että työl­läm­me on mer­ki­tys­tä ja että raha­pa­nok­sis­ta seu­raa konk­reet­tis­ta hyö­tyä niin yk­sit­täis­ten hank­kei­den ja yri­tys­ten kuin Le­a­der-ryh­män stra­te­gi­an to­teut­ta­mi­sen ta­sol­la? Tämä on rat­kai­se­va tu­le­vai­suu­den ky­sy­mys, sil­lä Eu­roo­pan uni­o­nin tu­le­val­la ra­hoi­tus­kau­del­la Le­a­der-työl­le laa­di­taan uusi toi­min­ta­mal­li, joka pe­rus­tuu teh­ty­jen toi­men­pi­tei­den vai­kut­ta­vuu­teen, siis tu­los­ten ja tuo­tos­ten ar­vi­oin­tiin.

Le­a­der Lii­ve­ris­sä on las­ket­tu oi­val­ta­vas­ti jul­ki­sen raha­pa­nok­sen suh­det­ta yri­tys­ten mak­sa­miin vero­tu­loi­hin, ja to­det­tu, että yh­teis­kun­nal­li­nen ta­kai­sin­mak­su­aika on par­haim­mil­laan puo­li vuot­ta. Täl­lai­sia oi­val­ta­via näkö­kul­mia ja ver­tai­lu­ja tar­vit­sem­me enem­män. Käy­te­tyn ra­han ja sil­lä saa­vu­te­tun tu­lok­sen suh­de on ylei­ses­ti kiin­nos­ta­vaa.

Vai­ku­tus­ten ar­vi­oin­nin tu­lee tu­kea ta­voit­tei­tam­me, ja hyvä idea oli joh­taa Le­a­der-ryh­män tun­nis­te­tuis­ta vah­vuuk­sis­ta konk­reet­ti­set väit­teet, jot­ka oh­jel­man to­teut­ta­mi­sen tu­lok­sil­la oi­keik­si to­dis­te­taan. Le­a­der-slo­ga­nin mu­kaan työm­me on toi­min­taa, neu­von­taa ja ra­hoi­tus­ta. Jos väi­täm­me ole­vam­me ver­kos­to­jen luo­ja, kan­nat­tai­si ehkä ky­syä asi­ak­kail­tam­me, ko­ke­vat­ko he saa­neen­sa uu­sia kon­tak­te­ja kaut­tam­me. Ovat­ko meil­tä saa­dut neu­vot ol­leet ajan­ta­sai­sia, onko mei­dät ta­voi­tet­tu hel­pos­ti, olem­me­ko on­nis­tu­neet neu­vo­maan ym­mär­ret­tä­väs­ti? Tai jos ajat­te­lem­me, että tal­koo­työ ai­heut­taa hy­vää miel­tä ja pa­rem­paa yh­teis­hen­keä, niin kuin­ka mah­taa olla, ovat­ko asi­ak­kaam­me sa­maa miel­tä? Olem­me­ko on­nis­tu­neet ra­hoi­tuk­sen te­hok­kaas­sa ja tu­lok­sel­li­ses­sa ja­ka­mi­ses­sa?

Muis­te­taan kui­ten­kin tut­ki­ja Hilk­ka Vi­hi­sen sa­nat: vai­kut­ta­vuut­ta ei voi mi­ta­ta, sitä voi ar­vi­oi­da. Pa­nok­sia ja tuo­tok­sia voim­me sen si­jaan mi­ta­ta, ja on­kin tär­keä löy­tää oi­ke­at mit­ta­rit, joi­den avul­la pää­sem­me ar­vi­oi­maan vai­kut­ta­vuut­ta ly­hy­el­lä ja pi­dem­mäl­lä­kin täh­täi­mel­lä. Vaih­to­eh­tois­ta ver­rok­ki­to­del­li­suut­ta ei ole, em­me­kä elä um­pi­os­sa. Kaik­ki vai­kut­taa kaik­keen, jo­ten omas­ta vai­kut­ta­vuu­des­tam­me on vain py­rit­tä­vä te­ke­mään pa­ras mah­dol­li­nen ar­vio.

Sit­ran Kat­ri Va­ta­jan esi­tyk­ses­tä nap­paa­ma­ni oi­val­lus oli se, että vai­kut­ta­vuus pää­mää­rä­nä voi tuot­taa mer­ki­tyk­sel­li­syyt­tä omaan työ­hön. Tie­däm­me, että työl­läm­me on iso mer­ki­tys elin­voi­mai­sel­le maa­seu­dul­le, jo­ten osoi­te­taan vai­kut­ta­vuut­tam­me konk­reet­ti­sin, hel­pos­ti ym­mär­ret­tä­vin ku­vin ja sa­noin. Us­kon, että Le­a­der-työl­le vai­kut­ta­vuu­den ar­vi­oin­nil­la on vain hy­vää an­net­ta­vaa. Tik­ku­ai­hee­seen pa­la­tak­se­ni: ei an­ne­ta vai­kut­ta­vuus­a­si­an olla tik­ku­na li­has­sa, vaan ote­taan sii­tä po­si­tii­vi­ses­sa hen­ges­sä pa­ras irti.

Lue tämä Lee­na Kar­ja­lai­sen kir­joi­tus ko­ko­nai­suu­des­saan

Pa­laa Syys­päi­vien ai­neis­toi­hin

Syys­päi­vil­lä vas­tat­tiin myös huo­liin

Jus­si Va­ta­sen ter­veh­dys otet­tiin ilol­la vas­taan syys­päi­vil­lä

Osta ti­lal­ta! -päi­vä lait­toi hy­myi­lyt­tä­mään

Ver­kos­to­toi­min­nan ku­lut­ta­jil­le nä­ky­vin pon­nis­tus lie­nee yh­teis­työs­sä eri si­dos­ryh­mien kans­sa jär­jes­tet­tä­vä Osta Ti­lal­ta! -päi­vä. Vuon­na 2018 ta­pah­tu­ma jär­jes­tet­tiin jo kol­man­nen ker­ran, ja jäl­leen ker­ran tuot­ta­jat oli­vat erit­täin tyy­ty­väi­siä päi­vään. Ta­pah­tu­maan osal­lis­tui täl­lä ker­taa 237 ti­laa, jois­ta pa­lau­te­ky­se­lyn pe­rus­teel­la 73% ker­toi odo­tus­ten­sa täyt­ty­neen hy­vin, tai erit­täin hy­vin. Teh­ty­jen os­tos­ten mää­rään tyy­ty­väi­siä oli 76% vas­taa­jis­ta.

Ta­pah­tu­maa jat­ke­taan edel­leen, ja vuo­den 2019 osal­ta toi­vo­taan osal­lis­tu­ja­mää­rään edel­leen kas­vua. Ta­pah­tu­ma kiin­nos­taa me­di­aa, ja en­nak­ko­jut­tu­jen te­ol­la on ol­lut mer­kit­tä­viä vai­ku­tuk­sia kä­vi­jä­mää­riin.

Yli­voi­mai­ses­ti eni­ten hyö­dyn­net­ty vies­tin­tä­ka­na­va on so­si­aa­li­nen me­dia, sekä itse ta­pah­tu­man, että ti­lo­jen osal­ta. Osal­lis­tu­jat toi­vo­vat kui­ten­kin pa­rem­paa nä­ky­vyyt­tä val­ta­kun­nal­li­sis­sa me­di­ois­sa, ja tätä yh­teis­työ­tä täy­tyy jat­kos­sa ke­hit­tää.

Vuon­na 2019 Osta ti­lal­ta! -päi­vä jär­jes­te­tään 14.9.2019. Lisä­tie­to­ja www.os­ta­ti­lal­ta.fi

Suo­men äly­käin kylä -kil­pai­lu sai läh­tö­lau­kauk­sen val­tai­san me­di­a­huo­mi­on saat­te­le­ma­na

Maa­seu­dun pal­ve­lui­den ja ky­lien ke­hit­tä­mi­seen vah­vas­ti is­ke­vän Smart Vil­la­ges –aloit­teen työs­tä­mi­nen pol­kais­tiin vauh­dik­kaas­ti käyn­tiin Suo­men Älyk­käin kylä kil­pai­lul­la. Tee­maan vah­vas­ti lin­kit­ty­vän ko­kei­lu­kult­tuu­rin hen­ges­sä pää­tet­tiin ko­keil­la kil­pai­lua, joka käyn­nis­tyi osal­lis­tu­ja­rek­ry­toin­nil­la vuo­den alku­puo­lel­la. Kai­ken kaik­ki­aan ky­liä ja ky­lien yh­teen­liit­ty­miä il­moit­tau­tui mu­kaan 33. Suo­men älyk­käin kylä -kil­pai­lu kiin­nos­ti me­di­aa ja uu­ti­nen va­li­tuis­ta ky­lis­tä jul­kais­tiin lu­kui­sis­sa tie­do­tus­vä­li­neis­sä, niin val­ta­kun­nal­li­sis­sa, alu­eel­li­sis­sa kuin pai­kal­li­sis­sa­kin.

Ai­van ki­vut­to­mas­ti ei pro­ses­si su­ju­nut: suu­ri osal­lis­tu­ja­mää­rä ai­heut­ti heti haas­tei­ta eri­tyi­ses­ti lähi­ta­paa­mis­ten kans­sa, vaik­ka­kin osal­la alu­eis­ta esim. Le­a­der-ryh­mät ot­ti­vat hie­nos­ti vas­tuu­ta ky­lien spar­raa­mi­ses­ta. Syk­syn ai­ka­na jär­jes­tet­tiin verk­ko­ta­paa­mi­sia ky­lien ta­voit­tei­den kir­kas­ta­mi­sek­si, re­sur­soin­nin jär­jes­tä­mi­sek­si, sekä ko­kei­lu­jen to­teut­ta­mi­sek­si. Li­säk­si ky­lil­le otet­tiin käyt­töön yh­tei­nen säh­köi­nen työs­ken­te­ly­tila.

Mut­ta ei ki­saa oi­ke­as­ti voi­da koor­di­noi­da vain säh­köi­ses­ti, vaan tar­vi­taan myös ta­paa­mi­sia kas­vok­kain. Osal­le ky­lis­tä jär­jes­tyi alu­eel­li­set tuki­ver­kos­tot no­pe­as­ti, esi­mer­kik­si Pir­kan­maal­la alu­een Le­a­der-ryh­mät ot­ti­vat hie­nos­ti ko­pin ryh­män ko­ko­a­mi­ses­ta ja työs­ken­te­lyn käyn­nis­tä­mi­ses­tä. Ke­vään 2019 ai­ka­na tul­laan jär­jes­tä­mään kai­kil­le ki­sas­sa ole­vil­le ky­lil­le alu­eel­li­set ta­paa­mi­set työs­ken­te­lyn tu­ek­si, ja myös mui­ta toi­men­pi­tei­tä on suun­nit­teil­la. Li­säk­si vuo­den 2019 alus­ta käyn­nis­ty­vät Älyk­käät ky­lät -tee­ma­ryh­mä tu­lee ole­maan ky­lien apu­na.

Kisa on ko­kei­lu, ja ku­ten ko­kei­lu­kult­tuu­riin kuu­luu, muo­ka­taan suun­ni­tel­mia tar­vit­ta­es­sa. Jo nyt on näkö­pii­ris­sä, että ki­san kes­toa tul­laan jat­ka­maan noin puo­lel­la vuo­del­la, ja Suo­men Älyk­käin kylä pal­ki­taan vuon­na 2020 Maa­seu­tu­gaa­las­sa.

Lisä­tie­toa ki­sas­ta: https://www.maa­seu­tu.fi/maa­seu­tu­ver­kos­to/tee­mat/suo­men-alyk­kain-kyla/

Kaik­ki vuo­den ta­pah­tu­mat löy­dät täl­tä lis­tal­ta.

Pa­ne­lis­tit vauh­dis­sa In­teg­ra­ti­on 2018 -ta­pah­tu­mas­sa.

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019