Hyvää tulevaisuutta kohti

Mah­dot­to­mal­ta tun­tu­vat haas­teet ovat hy­viä. Juu­ri nyt olen yh­den sel­lai­sen ää­rel­lä yrit­tä­es­sä­ni ki­teyt­tää ver­kos­to­toi­min­nan vuo­den 2018 par­haat pa­lat yh­teen ko­lum­niin. Ver­kos­ton toi­min­ta­vuo­si on jäl­leen ol­lut vai­kut­ta­va ja täs­sä kir­joi­tuk­ses­sa voin tar­jo­ta nä­ky­viin vain muu­ta­man maku­pa­lan.

Sana ”maku­pala” itse asi­as­sa ku­vaa hy­vin tä­män vuo­den ver­kos­to­toi­min­taa. Työ on mo­nel­ta osin ol­lut edel­lä­kä­vi­jyyt­tä par­haim­mil­laan ja olem­me vuo­den ai­ka­na saa­neet mo­nia mais­ti­ai­sia sii­tä, mitä seu­raa­vi­na vuo­si­na tu­le­man pi­tää ja mi­hin pi­tää pa­nos­taa.

Maa­seu­dun ke­hit­tä­mi­ses­sä on pal­jon asi­oi­ta, jois­sa oi­ke­as­ti olem­me edel­lä­kä­vi­jöi­tä. Maa­seu­tu2030-työn käyn­nis­tä­mi­nen oli yksi maku­pala sii­tä. Myös me­ne­tel­mät, joil­la se teh­tiin, mah­dol­lis­ti­vat hy­vän osal­lis­ta­mi­sen. Lop­pu­tu­le­ma­na taas nou­si esiin ko­et­tu hy­vin­voin­ti, jon­ka läh­tö­koh­ta­na on ih­mi­syys ja in­hi­mil­li­syys. Mon­ta muu­ta kes­kus­te­lua seu­ran­nee­na mi­nus­ta tun­tuu sil­tä, että täs­sä asi­as­sa näy­täm­me edel­lä­kä­vi­jöi­den ta­voin suun­taa sii­tä, mi­hin pi­tää pa­nos­taa. Osal­lis­ta­mi­seen ja yh­tei­söl­li­syy­den työ­vä­li­nei­siin meil­lä on myös vah­va osaa­mi­nen ja sii­tä esi­merk­kiä näyt­ti ku­lu­neen vuo­den CLLD2030-pro­ses­si.

Tee­ma­ryh­mien työ oli edel­leen ver­kos­to­työn vah­va tuki­jal­ka. Hy­väk­si ko­et­tu toi­min­ta­tapa toi tä­nä­kin vuon­na pal­jon hy­vää ke­hi­tys­tä ja uu­sia asi­oi­ta. On ol­lut to­del­li­nen ilo seu­ra­ta sekä ’Hy­vin­voin­nin’ että ’Tu­le­vai­suu­den maa­seu­tu­y­rit­tä­jyy­den’ tee­ma­ryh­mien toi­min­taa ku­lu­nee­na kak­si­vuo­tis­kau­te­na. Toi­meen ja vai­kei­siin­kin asi­oi­hin on tar­tut­tu eikä haas­tei­ta ole pe­lät­ty. Toi­min­ta on laa­jen­ta­nut ver­kos­to­ja ja tuot­ta­nut vai­kut­ta­vaa tu­los­ta. Tar­koi­tus on ol­lut­kin ke­hit­tää sel­lais­ta toi­min­taa, joka tu­lee suo­raan toi­mi­joi­den tar­pei­siin ken­täl­lä. Toi­min­ta on saa­nut pal­jon kii­tos­ta ja ryh­mät ja ak­tii­vit niis­sä ovat sen ai­dos­ti an­sain­neet.

Seu­raa­van kak­si­vuo­tis­kau­den tee­ma­ryh­mien toi­min­taa val­mis­tel­tiin tu­le­vai­suu­teen kat­so­en. Tee­moik­si va­lit­tiin ’Tu­le­vai­suu­den tuot­ta­jat’ ja ’Älyk­käät ky­lät’. Täl­tä­kin toi­min­nal­ta meil­lä on lupa odot­taa hy­viä tu­lok­sia.

Ym­pä­ris­tö ja il­mas­to ovat kes­kei­siä asi­oi­ta, jot­ka nä­ky­vät mo­nel­la ta­sol­la toi­min­nas­sa. Yksi hyvä esi­merk­ki täs­mä­toi­min­nas­ta täl­lä sa­ral­la on ’Ym­pä­ris­tön ti­laa pa­ran­ta­vat in­ves­toin­nit’-ad hoc-työ­ryh­mä. Kun näh­dään asia, jos­sa Maa­seu­tu­oh­jel­man toi­meen­pa­noa voi­si edis­tää ver­kos­ton toi­min, voi­daan pe­rus­taa pie­ni työ­nyrk­ki. Tämä ryh­män toi­min­nan ta­voit­tee­na oli saa­da liik­keel­le te­hok­kai­ta, ym­pä­ris­tön ti­laa pa­ran­ta­via in­ves­toin­te­ja. Ryh­mään koot­tiin am­mat­ti­tai­toa ja osaa­mis­ta yli or­ga­ni­saa­ti­o­ra­jo­jen. Sel­keä ja ra­jat­tu tee­ma sekä halu rat­kais­ta asia an­ta­vat hy­vän läh­tö­koh­dan. Työ jat­kuu vie­lä vuon­na 2019. Vas­taa­via täs­mä­ryh­miä on mah­dol­lis­ta pe­rus­taa mui­hin asi­oi­hin, jos tar­vet­ta il­maan­tuu.

Kan­sain­vä­li­nen toi­min­ta on ver­kos­tos­sa hy­vin esil­lä ja mu­ka­na. Olem­me ol­leet mo­nes­sa ta­pah­tu­mas­sa mu­ka­na ja myös jär­jes­tä­neet nii­tä tääl­lä. Maku­pa­loi­na toi­mi­vat vaik­ka­pa ENRD:n tee­ma­ryh­mä Suo­mes­sa, Le­a­der-ryh­mien kan­sain­väli­syys­ta­pah­tu­ma  LINC-se­mi­naa­ri ja Suo­men, Ruot­sin ja Vi­ron yh­tei­nen kol­men maan ta­pah­tu­ma the Vib­rant Ru­ral North.

Suo­mi on Eu­roo­pas­sa to­del­li­sen te­ki­jän mai­nees­sa, kun pu­hu­taan maa­seu­tu­a­si­ois­ta. On kui­ten­kin hyvä muis­taa, että ver­kos­to on luo­tu ensi­si­jai­ses­ti koti­maan tar­pei­ta var­ten. Kan­sain­vä­li­set ta­pah­tu­mat tar­jo­a­vat tie­don- ja ko­ke­muk­sen­vaih­toa yli ra­jo­jen, ja py­rim­me ole­maan mu­ka­na ta­pah­tu­mis­sa so­pi­vas­sa suh­tees­sa.

Vies­tin­tä on maa­seu­tu­ver­kos­ton ydin­hom­maa. Täs­sä vai­hees­sa oh­jel­ma­kaut­ta vies­tin­tä on kes­kit­ty­nyt ku­lu­neen kau­den ai­kaan­saan­nok­siin ja vai­kut­ta­vuu­den osoit­ta­mi­seen. Hy­viä esi­merk­ke­jä on tuo­tu esil­le vies­tin­nän eri ka­na­vis­sa. Käy­kää­pä vaik­ka lu­ke­mas­sa maa­seu­tu.fi-si­vus­tol­ta!

Suo­ras­taan me­di­a­huu­man nos­tat­ti ’Suo­men älyk­käin kylä’-kil­pai­lu. Kylä­kil­pai­lu on mau­kas maku­pala lois­ta­vas­ta ide­as­ta ja hy­väs­tä vies­tin­näs­tä – ja sii­tä kuu­lui­sas­ta älys­tä tie­ten­kin!

Maa­seu­tu2030-kal­vois­sa oli mu­ka­na lau­se ’Elä­män tar­koi­tus on ikä­vän kar­koi­tus’. Tä­män vuo­den ver­kos­to­työs­sä ei ole ikä­viä het­kiä ol­lut eikä ikä­vys­ty­mi­nen ole pääs­syt yl­lät­tä­mään – niin val­ta­van hy­väl­lä mie­lel­lä, suu­rel­la ja tart­tu­val­la in­nos­tuk­sel­la sekä tie­tys­ti myös to­del­la vah­val­la osaa­mi­sel­la asi­oi­ta on hoi­det­tu. Ta­pah­tu­mia ja ta­paa­mi­sia kas­vok­kain ja vir­tu­aa­li­ses­ti oli pal­jon. Täs­sä oli vain joi­tain maku­pa­lo­ja. Kan­nat­taa lu­kea koko koos­te täy­te­läi­sem­män ku­van muo­dos­ta­mi­sek­si.

Ja seu­raa­vak­si alam­me­kin ra­ken­ta­maan sil­taa koh­ti tu­le­vaa kaut­ta ja hy­vän ke­hi­tyk­sen mie­lel­lä suun­taam­me eteen­päin. Ver­kos­ton toi­min­taa kan­nat­taa pi­tää sil­mäl­lä jat­kos­sa­kin!

Tai­na Ve­san­to
maa­seu­tu­ver­kos­ton oh­jaus­ryh­män pu­heen­joh­ta­ja

Maa­seu­tu­ver­kos­ton toi­min­ta­ker­to­mus 201827.2.2019