Mahdottomalta tuntuvat haasteet ovat hyviä. Juuri nyt olen yhden sellaisen äärellä yrittäessäni kiteyttää verkostotoiminnan vuoden 2018 parhaat palat yhteen kolumniin. Verkoston toimintavuosi on jälleen ollut vaikuttava ja tässä kirjoituksessa voin tarjota näkyviin vain muutaman makupalan.
Sana ”makupala” itse asiassa kuvaa hyvin tämän vuoden verkostotoimintaa. Työ on monelta osin ollut edelläkävijyyttä parhaimmillaan ja olemme vuoden aikana saaneet monia maistiaisia siitä, mitä seuraavina vuosina tuleman pitää ja mihin pitää panostaa.
Maaseudun kehittämisessä on paljon asioita, joissa oikeasti olemme edelläkävijöitä. Maaseutu2030-työn käynnistäminen oli yksi makupala siitä. Myös menetelmät, joilla se tehtiin, mahdollistivat hyvän osallistamisen. Lopputulemana taas nousi esiin koettu hyvinvointi, jonka lähtökohtana on ihmisyys ja inhimillisyys. Monta muuta keskustelua seuranneena minusta tuntuu siltä, että tässä asiassa näytämme edelläkävijöiden tavoin suuntaa siitä, mihin pitää panostaa. Osallistamiseen ja yhteisöllisyyden työvälineisiin meillä on myös vahva osaaminen ja siitä esimerkkiä näytti kuluneen vuoden CLLD2030-prosessi.
Teemaryhmien työ oli edelleen verkostotyön vahva tukijalka. Hyväksi koettu toimintatapa toi tänäkin vuonna paljon hyvää kehitystä ja uusia asioita. On ollut todellinen ilo seurata sekä ’Hyvinvoinnin’ että ’Tulevaisuuden maaseutuyrittäjyyden’ teemaryhmien toimintaa kuluneena kaksivuotiskautena. Toimeen ja vaikeisiinkin asioihin on tartuttu eikä haasteita ole pelätty. Toiminta on laajentanut verkostoja ja tuottanut vaikuttavaa tulosta. Tarkoitus on ollutkin kehittää sellaista toimintaa, joka tulee suoraan toimijoiden tarpeisiin kentällä. Toiminta on saanut paljon kiitosta ja ryhmät ja aktiivit niissä ovat sen aidosti ansainneet.
Seuraavan kaksivuotiskauden teemaryhmien toimintaa valmisteltiin tulevaisuuteen katsoen. Teemoiksi valittiin ’Tulevaisuuden tuottajat’ ja ’Älykkäät kylät’. Tältäkin toiminnalta meillä on lupa odottaa hyviä tuloksia.
Ympäristö ja ilmasto ovat keskeisiä asioita, jotka näkyvät monella tasolla toiminnassa. Yksi hyvä esimerkki täsmätoiminnasta tällä saralla on ’Ympäristön tilaa parantavat investoinnit’-ad hoc-työryhmä. Kun nähdään asia, jossa Maaseutuohjelman toimeenpanoa voisi edistää verkoston toimin, voidaan perustaa pieni työnyrkki. Tämä ryhmän toiminnan tavoitteena oli saada liikkeelle tehokkaita, ympäristön tilaa parantavia investointeja. Ryhmään koottiin ammattitaitoa ja osaamista yli organisaatiorajojen. Selkeä ja rajattu teema sekä halu ratkaista asia antavat hyvän lähtökohdan. Työ jatkuu vielä vuonna 2019. Vastaavia täsmäryhmiä on mahdollista perustaa muihin asioihin, jos tarvetta ilmaantuu.
Kansainvälinen toiminta on verkostossa hyvin esillä ja mukana. Olemme olleet monessa tapahtumassa mukana ja myös järjestäneet niitä täällä. Makupaloina toimivat vaikkapa ENRD:n teemaryhmä Suomessa, Leader-ryhmien kansainvälisyystapahtuma LINC-seminaari ja Suomen, Ruotsin ja Viron yhteinen kolmen maan tapahtuma the Vibrant Rural North.
Suomi on Euroopassa todellisen tekijän maineessa, kun puhutaan maaseutuasioista. On kuitenkin hyvä muistaa, että verkosto on luotu ensisijaisesti kotimaan tarpeita varten. Kansainväliset tapahtumat tarjoavat tiedon- ja kokemuksenvaihtoa yli rajojen, ja pyrimme olemaan mukana tapahtumissa sopivassa suhteessa.
Viestintä on maaseutuverkoston ydinhommaa. Tässä vaiheessa ohjelmakautta viestintä on keskittynyt kuluneen kauden aikaansaannoksiin ja vaikuttavuuden osoittamiseen. Hyviä esimerkkejä on tuotu esille viestinnän eri kanavissa. Käykääpä vaikka lukemassa maaseutu.fi-sivustolta!
Suorastaan mediahuuman nostatti ’Suomen älykkäin kylä’-kilpailu. Kyläkilpailu on maukas makupala loistavasta ideasta ja hyvästä viestinnästä – ja siitä kuuluisasta älystä tietenkin!
Maaseutu2030-kalvoissa oli mukana lause ’Elämän tarkoitus on ikävän karkoitus’. Tämän vuoden verkostotyössä ei ole ikäviä hetkiä ollut eikä ikävystyminen ole päässyt yllättämään – niin valtavan hyvällä mielellä, suurella ja tarttuvalla innostuksella sekä tietysti myös todella vahvalla osaamisella asioita on hoidettu. Tapahtumia ja tapaamisia kasvokkain ja virtuaalisesti oli paljon. Tässä oli vain joitain makupaloja. Kannattaa lukea koko kooste täyteläisemmän kuvan muodostamiseksi.
Ja seuraavaksi alammekin rakentamaan siltaa kohti tulevaa kautta ja hyvän kehityksen mielellä suuntaamme eteenpäin. Verkoston toimintaa kannattaa pitää silmällä jatkossakin!
Taina Vesanto
maaseutuverkoston ohjausryhmän puheenjohtaja