Kirjautuminen ja laitteistovaatimukset

Laitteistovaatimukset ja muuta huomioitavaa

So­vel­lus­ta on suo­si­tel­ta­vaa käyt­tää Goog­le Chro­me – tai Mo­zil­la Fire­fox –se­lai­mel­la. Se­lai­men väli­muis­ti on hyvä tyh­jen­tää en­nen Vipu-pal­ve­luun kir­jau­tu­mis­ta. Tar­kis­ta se­lai­men ase­tuk­sis­ta, että pop up-ik­ku­noi­ta ei ole es­tet­ty.  So­vel­lus toi­mii kai­kil­la käyt­tö­jär­jes­tel­mil­lä, mut­ta  Win­dows XP-käyt­tö­jär­jes­tel­mää ei suo­si­tel­la käy­tet­tä­väk­si. So­vel­luk­sen tie­dos­to­jen tu­los­tus­ta var­ten tar­vit­set Ado­be Ac­ro­bat Re­a­der -oh­jel­man. Oh­jel­man il­mais­ver­si­on voi la­da­ta Ado­ben in­ter­net-si­vul­ta.

Kir­jau­dut­ta­es­sa so­vel­luk­seen In­ter­net-­se­lain saat­taa an­taa va­roi­tuk­sen epä­luo­tet­ta­vas­ta tie­to­tur­va­ser­ti­fi­kaa­tis­ta. Vah­vis­ta tur­val­li­suus­poik­keus ja la­taa se­lai­men eh­dot­ta­ma var­men­ne ko­neel­le, jon­ka jäl­keen Vipu-pal­ve­lun kir­jau­tu­mis­sivu avau­tuu.

Kirjautuminen ja käyttäjäoikeudet

Kir­jau­du säh­köi­sen tuki­haun so­vel­luk­seen Vipu-pal­ve­luun osoit­tees­sa: https://vipu.ruo­ka­vi­ras­to.fi.

Pää­set kir­jau­tu­maan Vipu-pal­ve­luun se­lain­oi­keuk­sil­la, mut­ta säh­köi­seen asi­oin­tiin tar­vi­taan asi­oin­ti­oi­keu­det. Pää­sään­töi­ses­ti asi­oin­ti­oi­keu­det ovat ensi­si­jai­sil­la vil­je­li­jöil­lä.

Ensi­si­jai­nen vil­je­li­jä voi val­tuut­taa mui­ta ja myös pe­rua val­tuu­tuk­sia säh­köi­ses­ti Vi­pun Maa­tila -va­li­kon Käyt­tö­oi­keu­det -osi­os­sa. Voit ha­kea uu­sia se­laus- ja asi­oin­ti­oi­keuk­sia myös kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­ta. Voit myös pe­ruut­taa oi­keuk­sia lo­mak­keel­la 457. Ko­ko­naan uu­den maa­ti­lan asi­oin­ti­oi­keuk­sia voit ha­kea lo­mak­keel­la 456.

Vipu-palveluun kirjautuminen

Voit kir­jau­tua Vipu-pal­ve­lun säh­köi­seen asi­oin­tiin säh­köi­sen tun­nis­tau­tu­mi­sen avul­la. Säh­köi­nen tun­nis­tau­tu­mi­nen -pai­ni­ke avaa Vipu-pal­ve­lun tun­nis­tau­tu­mis­vaih­to­eh­dot, jot­ka ovat tun­nis­tau­tu­mi­nen:

1)  pan­kin verk­ko­tun­nus­ten avul­la,

2) mo­bii­li­var­men­teel­la (mat­ka­pu­he­li­men sim-kort­tiin lii­tet­ty säh­köi­nen tun­nis­te) tai

3) säh­köi­sen hen­ki­lö­kor­tin (HST-kort­ti) avul­la.

Jos va­lit­set pank­ki­tun­nus­ten käy­tön, jär­jes­tel­mä oh­jaa si­nut pank­ki­si kir­jau­tu­mis­ik­ku­naan, jos­sa si­nun on an­net­ta­va hen­ki­lö­koh­tai­nen verk­ko­pank­ki­tun­nuk­sesi, sala­sa­na ja avain­luku­lis­tal­ta vaa­dit­ta­va nu­me­ro­sar­ja. Kun olet teh­nyt kir­jau­tu­mi­sen on­nis­tu­nees­ti, jär­jes­tel­mä oh­jaa si­nut ta­kai­sin Vipu-pal­ve­luun. Kir­jau­tu­mi­nen pank­ki­tun­nuk­sil­la on tur­val­lis­ta, eikä mi­tään tie­to­ja tun­nis­tau­tu­mis­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta vä­li­ty Vipu­-pal­ve­lun ja pan­kin vä­lil­lä.

Mo­bii­li­var­men­teen käy­tös­tä saat oh­jeet oman mat­ka­pu­he­lin­o­pe­raat­to­ri­si verk­ko­si­vuil­ta tai osoit­tees­ta www.mo­bii­li­var­men­ne.fi. Voit kir­jau­tua myös HST-siru­kor­til­la. Va­lit­se tun­nis­tus­ta­vak­si ”Var­men­ne­kort­ti” ja käy­tä tun­nis­tau­tu­mi­seen var­men­ne­kort­tia ja kor­tin­lu­ki­jaa.

Yhteys käytöntukeen

Voit ot­taa yh­teyt­tä säh­köis­tä tuki­ha­kua ja Vipu-pal­ve­lun käyt­töä kos­ke­vis­sa ky­sy­myk­sis­sä oman yh­teis­toi­min­ta-alu­ee­si säh­köi­sen tuki­haun asi­an­tun­ti­jaan., jol­ta saat apua käyt­tö­oi­keuk­siin, so­vel­luk­sen käyt­tä­mi­seen ja ha­ke­mus­ten lä­het­tä­mi­seen liit­ty­vis­sä on­gel­mis­sa. Yh­tey­den­otto ta­pah­tuu klik­kaa­mal­la Käy­tön tuki –koh­taa. Näyt­töön avau­tuu yh­tey­den­otto­sivu, jos­sa voit va­li­ta, ha­lu­at­ko apua säh­kö­pos­tit­se vai pu­he­li­mit­se.

Va­lin­ta 1: ’Ha­lu­an: Lä­het­tää ky­sy­myk­sen/tuki­pyyn­nön’,  va­lit­se ’Vas­taan­ot­ta­ja: Yh­teis­toi­min­ta-alue’ ja kir­joi­ta vies­ti­kent­tään asi­a­si. Pai­na lo­puk­si Lä­he­tä -pai­ni­ket­ta. Vies­ti­laa­ti­kon pos­ti oh­jau­tuu suo­raan oman yh­teis­toi­min­ta-alu­ee­si (kun­ta­si) neu­vo­jal­le.

Va­lin­ta 2: ’Ha­lu­an: Käy­tön tu­kea tai lisä­tie­to­ja tuki­eh­dois­ta pu­he­li­mit­se’, jol­loin saat oman kun­ta­si yh­teys­tie­dot nä­ky­viin.

So­ke­ri­juu­rik­kaan kul­je­tus­tuen hakuVipu-käyt­tä­jän ohje27.3.2019