Basskiftesändringar

Med bas­skif­te av­ses ett geo­gra­fiskt en­het­ligt od­lings­om­rå­de som od­las av en en­skild sö­kan­de (un­dan­tag bas­skif­te i ge­men­samt bruk) och är i hans ägan­de el­ler be­sitt­ning, som grän­sar till kom­mu­nens gräns, egen gräns,  stöd- el­ler av­tals­om­rå­dets gräns, vat­ten­drag, om­rå­de el­ler ut­fall,  väg, skog el­ler öv­rig mot­sva­ran­de gräns.

I stöd­sö­kan­dens ägan­de som är geo­gra­fiskt, er­sätt­nings­dug­ligt och en­ligt mar­kan­vänd­nings­la­get ett  en­het­ligt om­rå­de är ett bas­skif­ten, fast­än de bil­das av i sö­kan­dens ägo från fle­ra skil­da re­gis­ter.

För det mins­ta god­kän­da bas­skif­tets are­al skall stor­le­ken vara minst 0,05 ha.  För de mind­re are­a­ler­na räk­nas dock med till jord­bruks­mar­ken, men för des­sa be­ta­las inte stöd.

Gör bas­skif­te­s­änd­ring­ar­na el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten. Om du öns­kar kan du gö­ra bas­skif­te­s­änd­ring­ar­na fort­sätt­nings­vis på pap­per på blan­kett 102C. Änd­ring­ar­na lö­nar det sig att  re­tur­ne­ra se­nast 10.5.2019, ef­ter­som det är bra att des­sa är god­kän­da fö­re du fyl­ler i och läm­nar in hu­vud­stöds­an­sö­kan. Du kan  i Vi­put­jäns­ten gö­ra bas­skif­tens del­ning­ar och sam­man­slag­ning­ar,ska­pan­de av ett nytt bas­skif­te samt an­mä­lan om bort­ta­gan­de av skif­te ur jord­bruks­an­vänd­ning.  

Du kan dela och sam­man­slå de bas­skif­ten som är i din be­sitt­ning. I sam­band med del­ning el­ler sam­man­slag­ning får bas­skif­tet ett nytt sig­num.  Skif­tets sig­num syns i Vi­put­jäns­ten, då lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten har god­känt del­ning­en el­ler sam­man­slag­ning­en.

Du kan ock­så grun­da ett helt nytt skif­te. Skif­tets sig­num syns i Vi­put­jäns­ten, då lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten har god­känt din gjor­da be­gä­ran om änd­ring.

Du kan an­mä­lan om skif­te som tas bort ur jord­bruks­an­vänd­ning, t.ex för tomt el­ler  na­tur­till­stånd. Om skif­tet har en för­bin­del­se el­ler av­tal som är i kraft, ta kon­takt med lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten el­ler NTM-cent­a­lens hand­läg­ga­re. Ifall skif­tet över­går i en an­nan od­la­res be­sitt­ning, an­vänd funk­tio­nen Ta bort ur går­dens be­sitt­ning.

Om du i den el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ten för­sökt gö­ra änd­ring­en och den av nå­gon or­sak läm­nat på hälft och du läm­nat in änd­ring­en på pap­per till kom­mu­nen, så skall i den el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ten gjor­da ”för­sö­ket” ra­de­ras.

Gränskorrigeringar

Via Vi­put­jäns­ten kan du ock­så gö­ra kor­ri­ge­ring­ar av ett bas­skif­tes gräns­lin­jer. Du kan kor­ri­ge­ra ett bas­skif­tes gräns­lin­je an­ting­en i de­len om bas­skif­te­s­änd­ring­ar el­ler på kar­tan i An­mäl upp­gif­ter i de­len för hu­vud­stö­dan­sö­kan. Gräns­kor­ri­ge­ring­ar­na skick­as för be­hand­ling till kom­mu­nen till­sam­mans med sän­dan­det av hu­vud­stö­dan­sö­kan. Ef­ter det att hu­vud­stö­dan­sö­kan har sänts kan kom­mu­nens myn­dig­het gå ige­nom de gräns­kor­ri­ge­rings­för­slag du gjort.

Några anmärkningar i basskiftesändringarna 
Bas­skif­te­s­änd­ring­arApril 201924.4.2019