Uppgörande av basskiftesändringarna i Viputjänsten

Elektroniska tjänster

Bas­skif­te­s­änd­ring­ar­na görs i Vi­put­jäns­tens El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter.

Ge­nom att klicka på fram­si­dans öv­re balk El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter öpp­nas El­ekt­ro­nis­ka tjäns­tens tid­ta­bell. På skär­men har upp­räk­nats tjäns­tens oli­ka de­lar un­der var­and­ra.  Välj Bas­skif­te­s­änd­ring­ar.

Sam­man­slag­ning, del­ning, nya bas­skif­ten samt an­mä­lan om skif­ten som tas bort ur jord­bruks­an­vänd­ning kan gö­ras i Bas­skif­te­s­änd­ring­ar – de­len.

Om det är me­ning­en att an­slu­ta ett bas­skif­te som re­dan skick­ats till kom­mu­nen för be­hand­ling av en bas­skif­te­s­änd­ring (del­ning, sam­man­slag­ning, grun­dan­de av ett nytt) för en ny del­ning el­ler sam­man­slag­ning, skall U skif­tets be­hand­ling i kom­mu­nen vara kla­ra fö­re det är möj­ligt att gö­ra en ny änd­ring i el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ten.

På Skif­te­s­upp­gif­ter –mel­lan­bla­det kan du sam­man­slå och del bas­skif­ten, grun­da nya bas­skif­ten, an­mä­la om skif­tet som tas bort ur jord­bruks­an­vänd­ning och kor­ri­ge­ra bas­skif­tets grän­ser.

Går­dens bas­skif­ten öpp­nas i vänst­ra kan­ten en­ligt skif­tes­sig­nu­met. I kart­bil­dens öv­re kant syns skif­tes­sig­nu­met och nam­net. Du kan ord­na bas­skif­ten på lis­tan en­ligt skif­tes­sig­num, namn el­ler are­al. På si­dan ned­re del syns bas­skif­tets upp­gif­ter. 

Basskiftens sammanslagning

Välj från den vänst­ra lis­tan det bas­skif­te, som du vill sam­man­slå. På si­dan öpp­nas det val­da skif­tets kart­föns­ter.  Från ett bas­skif­te till ett an­nat kan du flyt­ta dig ge­nom att väl­ja skif­tet på kar­tan.

Ge­nom att klicka på kar­tan vi­sas för­sto­rings­knap­pen, så att du får kar­tan stör­re och fram kart­verk­ty­gen. På kar­tan ser du det ak­ti­va bas­skif­tet som skall sam­man­slås ut­märkt med oran­ge grän­ser. Alla i din be­sitt­ning och bas­skif­ten som kan sam­man­slås syns med blåa grän­ser. De skif­tens som skall sam­man­slås skall ha sam­ma egen­ska­per som det val­da skif­tet. Des­sa egen­ska­per är: ägo­för­hål­lan­de, er­sätt­nings­dug­lig­het, för­bin­del­se- och av­tals­upp­gif­ter och mar­kan­vänd­nings­lag. Dess­utom mås­te skif­ten be­fin­na sig i sam­ma kom­mun och kom­mun­del. Skif­ten med han­te­ring av av­rin­ning – åt­gär­den kan inte sam­man­slås om i hu­vud­stöds­an­sö­kan har valts mil­jö­er­sätt­ning. Ut­kas­tet till hu­vud­stöds­an­sö­kan skall i så fall ra­de­ras från el­ekt­ro­nis­ka tjäns­tens fram­si­da.

Välj från kar­tans över­streck­a­de Bas­skif­te­s­änd­rings- meny Sam­man­slå bas­skif­ten – funk­tio­nen. Sam­man­slag­ning­en lö­nar det sig att bör­ja med det stör­re bas­skif­tet. Pro­gram­met an­mär­ker, om det har re­gi­stre­rats jord­bruks­skif­ten för det skif­te som skall sam­man­slås. Välj OK, om du vill fort­sät­ta att sam­man­slå skif­ten. Kom ihåg att re­gi­stre­ra jord­bruks­skif­te­s­upp­gif­ter­na på nytt, ef­ter att du gjort bas­skif­te­s­änd­ring­en fär­dig.

Där­ef­ter rita om­rå­de, som sam­man­bin­der skif­te­na.  Av­slu­ta ri­tan­de med att dub­bel­klicka el­ler klicka igen på den förs­ta punk­ten.

Om­rå­de som sam­man­fo­gar skif­ten syns på kar­tan vid pi­len. På ex­em­pel­bil­den kom­mer för om­rå­det mel­lan skif­ten ett nytt skif­te­s­om­rå­de, men er­sätt­nings­dug­lig­he­ten/för­bin­del­se- are­a­lens ök­ning är i alla si­tu­a­tio­ner inte tillå­ten. För skif­ten som har en ge­men­sam gräns på kar­tan, ökar inte are­a­len.

Där­ef­ter kan du sam­man­slå yt­ter­li­ga­re bas­skif­ten till det nya skif­tet el­ler du kan gå till föl­jan­de ske­de 2 Be­ar­be­ta, där du kan be­ar­be­ta det nya bas­skif­tets grän­ser ge­nom att flyt­ta de grö­na el­ler gråa bryt­nings­punk­ter­na.

Ef­ter att änd­ring­ar­na gjorts går man till föl­jan­de ske­de 3. Egen­skap­s­upp­gif­ter. Ge det nya bas­skif­tet ett namn, mar­kan­vänd­nings­slag samt tilläggs­upp­gif­ter om bas­skif­te­s­änd­ring­en.  Där­ef­ter be­kräf­tas änd­ring­ar­na med spa­ra- funk­tio­nen. 

Om du sö­ker om er­sätt­nings­dug­lig­het för skif­tet el­ler vill ge and­ra tilläggs­upp­gif­ter för stöd­be­hand­ling­en, skall des­sa  an­teck­nas i hu­vud­stöds­an­sö­kans tilläggs­upp­gif­ter el­ler i sam­band med in­skick­an­de av  hu­vud­stöds­an­sö­kan i tilläggs­upp­gifts­fäl­tet.

Ob­ser­ve­ra, att för ett ny­bil­dat bas­skif­te har alla myn­dig­hets­upp­gif­ter än­nu inte upp­da­te­rats. Bl. a bas­skif­tets mil­jö­er­sätt­ning­ens rikt­nings­om­rå­de­s­upp­gif­ter­na är för­slags­vis Nej, men upp­gif­ten upp­da­te­ras ef­ter att kom­mu­nen har be­hand­lat änd­rings­be­gä­ran.

 Delning av basskiften

Välj bas­skif­tet från för­teck­ning­en el­ler klicka på det skif­tet på kar­tan, som du vill dela. Från ett bas­skif­te till ett an­nat kan man för­flyt­ta sig på kar­tan.

Välj det skif­tet som skall de­las och från bas­skif­te­s­änd­ring – me­nyn  funk­tio­nen Dela bas­skif­tet. Pro­gram­met an­mär­ker, om för det skif­te som skall de­las har re­gi­stre­rats jord­bruks­skif­ten. Välj OK, om du vill fort­sät­ta att dela skif­ten. Kom ihåg att re­gi­stre­ra jord­bruks­skif­te­s­upp­gif­ter­na på nytt, ef­ter att du gjort bas­skif­te­s­änd­ring­en fär­dig.

Bas­skif­tet de­las  ge­nom att klicka ut­an­för bas­skif­tes­grän­sen el­ler från bas­skif­tets gräns. Man bör­jar klicka med att rita del­nings­lin­jen. Om bas­skif­tets de­lan­de gräns inte är rak, kan du gö­ra hjälp­punk­ter på skif­tet ge­nom att klicka på kar­tan.  Av­slu­ta ri­tan­de ge­nom att klicka ut­an­för bas­skif­tets gräns. Du kan i ske­de 1. Dela gö­ra fle­ra del­ning­ar för bas­skif­tet. Om du vill rita ett bas­skif­te inne i ett an­nat bas­skif­te, skall till bas­skif­tet först ri­tas en hol­me och där­ef­ter ska­pa ett nytt bas­skif­te inne i hol­men. Mera om det­ta i ka­pit­let för grun­dan­de av nya bas­skif­ten.

Du kan dra nyt­ta av i ri­tan­de pi­len (mu­sen) pek egen­ska­per (snap­ping), som fun­ge­rar så att när du för mu­sens pil (cir­kel) vid den be­fint­li­ga grän­sen när­het el­ler bred­vid hörn­punk­ten – kom­mer en grön fyr­kant syn­lig. Det­ta be­ty­der att rit­nings­verk­ty­get nud­dar i grän­sen el­ler hörn­punk­ten. Ne­dan be­skrivs tre sätt med att bör­ja ri­tan­de av del­ning­en:

  1. Ut­an­för skif­tet
  2. Från skif­tets gräns (obs! cir­kel och grön fyr­kant)
  3. Från be­fint­li­ga hörn­punk­ter (cir­kel och fyr­kant)

När du har ri­tat del­nings­lin­jen, går till ske­de 2. Be­ar­be­ta, där du kan be­ar­be­ta skif­tets grän­ser. Om grän­sen mel­lan skif­ten skall be­ar­be­tas, be­ar­be­ta först ge­nom att för­mins­ka och där ef­ter för­sto­ra. Skif­ten kan du väl­ja ge­nom att klicka på dem på kar­tan.

Ge de ge­nom del­ning­en ny­grun­da­de bas­skif­tet upp­gif­ter ge­nom att gå till ske­de 3. Egen­skap­s­upp­gif­ter. Du kan väl­ja mel­lan skif­ten ge­nom att klicka på kar­tan.

Be­kräf­ta gjor­da änd­ring­ar med Spa­ra- funk­tio­nen. Egen­skap­s­upp­gif­ter­na ko­pi­e­ras från det de­la­de bas­skif­tet. Till tilläggs­upp­gifts­fäl­tet kan an­teck­nas upp­gif­ter över gjor­da åt­gär­der för att un­der­lät­ta  be­hand­ling­en för kom­mu­nens hand­läg­ga­re samt und­vi­kan­de av miss­för­stånd.

Ob­ser­ve­ra, att för ett ny­bil­dad bas­skif­te har alla myn­dig­hets­upp­gif­ter än­nu inte upp­da­te­rats. Bl. a bas­skif­tets mil­jö­er­sätt­ning­ens rikt­nings­om­rå­de­s­upp­gif­ter­na är för­slags­vis Nej, men upp­gif­ten upp­da­te­ras ef­ter kom­mu­nen har be­hand­lat änd­rings­be­gä­ran.

Grundande av ett nytt basskifte

Välj från me­nyn Bas­skif­te­s­änd­ring Grun­da ett nytt bas­skif­te – funk­tio­nen. Där­ef­ter klicka på kar­tan i när­he­ten av det nya skif­tet. Kar­tan häm­tar de nä­ra be­fint­li­ga bas­skif­tens grän­ser med lju­sa lin­jer på kar­tan. Där­ef­ter kan du bör­ja rita ge­nom att klicka på kar­tan gräns­punk­ter­na. Med dub­bel­klick­an­de av­slu­tas ri­tan­det. 

Ge till det nya bas­skif­tet egen­skap­s­upp­gif­ter i ske­de 2.  Till tilläggs­upp­gifts­fäl­tet kan an­teck­nas upp­gif­ter över gjor­da åt­gär­der för att un­der­lät­ta be­hand­ling­en för kom­mu­nens hand­läg­ga­re samt und­vi­kan­de av miss­för­stånd. Be­kräf­ta änd­ring­ar med Spa­ra – knap­pen. Ef­ter det­ta kan du än­nu gö­ra gräns­kor­ri­ge­ring­ar till det nya skif­tet med gräns­kor­ri­ge­ring­ar verk­ty­get. 

Ob­ser­ve­ra, att för ett ny­bil­dat bas­skif­te har alla myn­dig­hets­upp­gif­ter än­nu inte upp­da­te­rats. Bl. a bas­skif­tets mil­jö­er­sätt­ning­ens rikt­nings­om­rå­de­s­upp­gif­ter­na är för­slags­vis Nej, men upp­gif­ten upp­da­te­ras ef­ter att kom­mu­nen har be­hand­lat änd­rings­be­gä­ran.

Lägg till en holme

Välj från Gräns­kor­ri­ge­rings­verk­tyg Lägg till hol­me -funk­tio­nen.  Klicka på kar­tan på stäl­let, dit du vill läg­ga till en hol­me och bör­ja rita på kar­tan gräns­punk­ter­na. Ge­nom att dub­bel­klicka av­slu­tas ri­tan­de. Vi be­hov kan du be­ar­be­ta den ri­ta­de hol­mens grän­ser ge­nom att väl­ja Gör gräns­kor­ri­ge­ring av bas­skif­te – verk­ty­get och  Spa­ra – hol­men. Ge till slut tilläggs­upp­gif­ter för gräns­kor­ri­ge­ring­en.

Radera holme

Välj från verk­ty­gen Ra­de­ra hol­me -funk­tio­nen.  Välj på kar­tan de hol­me som skall ra­de­ras ge­nom att klicka på den. Be­kräf­ta ra­de­ring­en av hol­men med Spa­ra – knap­pen och an­teck­na tilläggs­upp­gif­ter för gräns­kor­ri­ge­ring­en.

Gränskorrigeringar

Du kan gö­ra gräns­kor­ri­ge­ring­ar i bas­skif­te­s­änd­rings­de­len samt i hu­vud­stöds­an­sö­kan de­len. En­bart gräns­kor­ri­ge­ring­ar skall gö­ras i hu­vud­stöds­an­sö­kan de­len och det är bra om kom­mu­nen först grans­kar, så att an­sö­kan om stö­den blir på de rät­ta  are­a­ler­na.  Gör din an­sö­kan i tid och för­säk­ra dig om från kom­mu­nen fö­re 17.6 om dina gräns­kor­ri­ge­ring­ar god­känns.  Ob­ser­ve­ra, att gräns­kor­ri­ge­ring­ar­na skick­as till be­hand­ling i kom­mu­nen först i sam­band med Hu­vud­stöds­an­sö­kan. i hu­vud­stöds­an­sö­kan gjor­da gräns­kor­ri­ge­ring­ar be­va­rar jord­bruks­skif­tens geo­me­tri på kar­tan, men i bas­skif­te­s­änd­ring­ar­na ra­de­ras jord­bruks­skif­tens geo­me­tri och des­sa skall då ri­tas igen.

Välj det skif­tet vars grän­ser du vill kor­ri­ge­ra. Gräns­kor­ri­ge­ring­ar bör­jas med att väl­ja verk­tygs­funk­tion Gör gräns­kor­ri­ge­ring av bas­skif­te. Pro­gram­met an­mär­ker, om det har re­gi­stre­rats jord­bruks­skif­ten för skif­tet.  Välj OK, om du vill fort­sät­ta att kor­ri­ge­ra skif­tets grän­ser.  Kom ihåg att re­gi­stre­ra jord­bruks­skif­te­s­upp­gif­ter­na på nytt, ef­ter att du gjort gräns­kor­ri­ge­ring­en.

Bas­skif­tets gräns­lin­jer ak­ti­ve­ras att be­ar­be­tas. Ta tag i en gräns­lin­jens bryt­nings­punkt och för den till rät­ta stäl­let. Be­kräf­ta änd­ring­en  med Spa­ra – knap­pen. Ifall  flyg­fo­tot inte stö­der din gjor­da änd­ring, an­teck­na till tilläggs­upp­gif­ter­na om gräns­kor­ri­ge­ring­en.  Okla­ra fall grans­kar ad­mi­ni­stra­tion i ter­räng­en un­der som­ma­ren.

Obs! Om du har gjort gräns­kor­ri­ge­ring­ar för bas­skif­tet 2019, kan på sam­ma skif­te föl­jan­de gång gö­ras gräns­kor­ri­ge­ring­ar på 2020 i sam­band med hu­vud­stöds­an­sö­kan.

Radering av gjorda gränskorrigeringar

Välj  Ra­de­ra gjord gräns­kor­ri­ge­ring– verk­ty­get.

Be­kräf­ta alla ra­de­ring­ar av gräns­kor­ri­ge­ring.

Tilläggsuppgifter

An­mäl till bas­skif­tets tilläggs­upp­gif­ter­na t.ex föl­jan­de:

An­mäl till jord­bruks­skif­tets tilläggs­upp­gif­ter t.ex föl­jan­de:

På Sam­man­drag och skick­an­de si­dans tilläggs­upp­gif­ter kan du an­mä­la an­sö­kans all­män­na el­ler tilläggs­upp­gif­ter som hör till går­den.

Arealer som tas bort ur jordbruksanvändning

Ifall en del el­ler hela ditt bas­skif­te tas bort ur jord­bruks­an­vänd­ning­en, ra­de­ra inte bas­skif­tet ur din be­sitt­ning, utan an­mäl för bas­skif­tet som tas bort ur jord­bruks­an­vänd­ning i Bas­skif­te­s­änd­ring­ar – de­len. Funk­tio­nen finns i Tilläggs­funk­tio­nen al­ter­na­ti­ven, un­der bas­skif­tes­lis­tan. Al­ter­na­tivt kan du an­mä­la i hu­vud­stöds­an­sö­kan jord­bruks­skif­tets växt som per­ma­nent icke od­lad och skicka den i sam­band med hu­vud­stöds­an­sö­kan till kom­mu­nen för pas­si­ve­ring. Till skif­tets tilläggs­upp­gif­ter skall du an­teck­na upp­gif­ten : skif­tet tas bort ur jord­bruks­an­vänd­ning, mo­ti­ve­ring för att den tas bort samt om det pas­si­ve­ras skif­tet läm­nar kvar i din be­sitt­ning. Tilläggs­upp­gif­ter från an­sök­nings­gui­dens bi­la­ga B, Per­ma­nent icke od­lad are­al. 

Välj först från lis­tan el­ler kar­tan det skif­te som skall tas bort ur jord­bruks­an­vänd­ning. Där­ef­ter väljs från Tilläggs­funk­tion – al­ter­na­ti­ven funk­tio­nen Ta det val­da bas­skif­tet ur jord­bruks­an­vänd­ning. Du kan ta bort ur jord­bruks­an­vänd­ning de skif­ten som är i din be­sitt­ning som inte har jord­bruks­skif­ten och inte är i ge­men­samt bruk. Du kan inte di­rekt ta bort skif­ten ur jord­bruks­an­vänd­ning, som har ikraft mil­jö­er­sätt­ning- el­ler eko­lo­gisk för­bin­del­se el­ler mil­jö­av­tal. Om du tar bort ett så­dant skif­te ur jord­bruks­an­vänd­ning, mås­te du vara i kon­takt med din kom­muns lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Gör en­ligt föl­jan­de:

  1. Dela vid be­hov bas­skif­tet i de­lar på kar­tan, så att det som läm­nar i jord­bruks­an­vänd­ning och den de­len som tas ur jord­bruks­an­vänd­ning skil­jer sig klart från var­and­ra. Namn­ge den del som tas ur jord­bruks­an­vänd­ning t.ex ”Tas bort” och sänd del­ning­en till be­hand­ling. Om hela bas­skif­tet tas bort ur jord­bruks­an­vänd­ning be­hövs ing­en del­ning gö­ras.
  2. Ta kon­takt med din kom­muns lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het och an­mäl bas­skif­tet som du har för av­sikt att ta bort ur jord­bruks­an­vänd­ning. Myn­dig­he­ten ra­de­rar el­ler av­slu­tar bas­skif­tet från för­bin­del­sen på 2018. På ba­sen av för­bin­del­sen och av­ta­let ut­be­talt stöd kan åter­krä­vas.
  3. Du kan nu gö­ra an­mä­lan om bort­ta­gan­de ur jord­bruks­an­vänd­ning­en i Vi­pun el­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter i bas­skif­te­s­änd­rings­de­len.

Du kan ock­så med­de­la från od­ling­en bort­ta­gen are­al som jord­bruks­skif­te, välj då som växt­kod per­ma­nent icke od­lad och an­teck­na i jord­bruks­skif­tets tilläggs­upp­gif­ter om du tar bort skif­tet a) helt ur jord­bruks­an­vänd­ning el­ler b) i na­tur­till­stånd.

Om du tar bort skif­tet ur jord­bruks­an­vänd­ning, skall du ta ställ­ning till om skif­tet läm­nar kvar i na­tur­till­stånd el­ler tas det bort ur jord­bruks­an­vänd­ning. Dess­utom för bort­ta­gan­de ur jord­bruks­an­vänd­ning­en skall an­teck­nas tilläggs­upp­gif­ter. Be­kräf­ta för bort­ta­gan­de ur jord­bruks­an­vänd­ning­en  välj God­känn. Bort­ta­get skif­tet syns i bas­skif­tes­för­teck­ning­en som grå ef­ter bort­ta­gan­det. Du kan åter­ta bort­ta­gan­det på sam­man­drag och skick­an­de si­dan i Ra­de­ra änd­ring ko­lum­nen.

Skickande

Då du gjort bas­skif­te­s­änd­ring­ar­na går du till mel­lan­bla­det Sam­man­drag och skick­an­de. Lägg till e-post­ad­res­sen och skicka änd­ring­ar­na till be­hand­ling.

Ef­ter skick­an­det be­hand­las änd­rings­för­sla­gen i kom­mu­nen. Bas­skif­tet får ett nytt num­mer och änd­ring­ar­na över­förs till slut­lig di­gi­te­ring. Om kom­mu­nen inte hun­nit god­kän­na dina änd­ring­ar, kan du re­tur­ne­ra hu­vud­stöds­an­sö­kan med U-skif­tes­sig­num.

På Sam­man­drag och skick­an­de  – mel­lan­bla­det kan du öpp­na  de gjor­da åt­gär­der­na i pdf-ut­skrif­ten. Fel­ak­ti­ga kor­ri­ge­ring­ar kan du åter­ta med Åter­ta re­tur­ne­ring – krys­set och se­dan be­ar­be­ta kor­ri­ge­ring­en. Om du väl­jer Ra­de­ra änd­ring – krys­set, ra­de­ras änd­ring­en helt och du kan gö­ra änd­ring­en från bör­jan.

När dina gjor­da bas­skif­te­s­änd­ring­ar har kon­trol­le­rats, skicka an­sö­kan men Skicka till hand­lägg­ning – knap­pen. Ob­ser­ve­ra, att gräns­kor­ri­ge­ring­ar­na skick­as först i sam­band med hu­vud­stöds­an­sö­kan skick­as in.

In­skick­an­de bas­skif­te­s­änd­ring­ar­na  kan du åter­ta tills det att kom­mu­nen har ta­git änd­ring­ar­na till be­hand­ling i kom­mu­nen. In­skick­an­de bas­skif­te­s­änd­ring­ar­na kan du åter­ta ge­nom att klicka på det rö­da krys­set vid Åter­ta re­tur­ne­ring punk­ten . Var­je änd­rings skick­an­de skall åter­tas var och en skilt för sig.

Ef­ter åter­ta­gan­de av re­tur­ne­ring för bas­skif­te­s­änd­ring­en, syns ifrå­ga­va­ran­de änd­ring åter i Del­ning­ar, sam­man­slag­ning­ar och nya skif­ten som inte har skick­ats punk­ten. Ge­nom att klicka på nam­net kom­mer du till att kor­ri­ge­ra skif­tets grän­ser. Ifall du vill dela el­ler sam­man­slå skif­tet, skall först den gam­la änd­ring­en ra­de­ras med Ra­de­ra änd­ring – krys­set och bas­skif­te­s­änd­ring­en skall gö­ras från bör­jan igen. Ifall du inte vill skicka in bas­skif­te­s­änd­ring­en, ra­de­ra änd­ring­en helt, för du kan inte skicka in hu­vud­stöds­an­sö­kan, ifall går­den har bas­skif­te­s­änd­ring­ar som inte skick­ats in.

Ef­ter att bas­skif­te­s­änd­ring­en skick­ats kan du stänga si­dan från punk­ten Stäng tjäns­ten (i öv­re hög­re kan­ten). Fönst­ret för­flyt­tar sig till­ba­ka till Vi­puns fram­si­da. Från El­ekt­ro­nis­ka tjäns­ter – punk­ten kan du kon­trol­le­ra, att bas­skif­tet­s­änd­ring­ar­na är i re­tur­ne­rad si­tu­a­tio­nen.

“Gör bas­skif­tens änd­ring­ar helst fö­re 10.5.2019!”

Bas­skif­te­s­änd­ring­arApril 201924.4.2019