Skede 1: Före du gör i elektroniska tjänsten

Från år 2019 och fram­åt är det möj­ligt i Vi­put­jäns­ten att an­mä­la jord­bruks­skif­tens grän­ser på kar­tan för bas­skif­ten i ge­men­samt bruk. En för­ut­sätt­ning är att alla del­ak­ti­ga i det ge­men­sam­ma skif­tet re­tur­ne­rar sin stö­dan­sö­kan elek­to­nisk via Vi­put­jäns­ten och att en av de del­ak­ti­ga fun­ge­rar som ad­mi­ni­stra­tör, som är an­sva­rig för ri­tan­de och fäs­tan­de av jord­bruks­skif­ten för det ge­men­sam­ma skif­tet.

Be­stäm till­sam­mans på för­hand, vem som ri­tar jord­bruks­skif­ten. Den av er val­da od­la­ren de­lar bas­skif­tet på sam­ma gång till jord­bruks­skif­ten och fäs­ter skif­ten för de går­dar som od­lar skif­ten. Att are­a­len över­en­stäm­mer är vik­ti­ga­re än att geo­me­trin stäm­mer. Ad­mi­ni­stra­tö­ren kan ock­så an­mä­la od­la­rens väx­t­upp­gif­ter för jord­bruks­skif­ten (Växt, sort, ut­sä­dets kva­li­tet, eko­lo­gisk ske­de, mil­jö­er­sätt­ning­ens val­da åt­gärd). Ifyl­lan­de av väx­t­upp­gif­ter är val­bart och des­sa kan var och en av del­ak­ti­ga be­ar­be­ta för sitt eget jord­bruks­skif­te.

Administratören skall göra basskiftesändringar och basskiftets gränskorrigeringar för skiftet i gemensamt bruk före skiftet antecknas som skifte i gemensamt bruk! 

Med bas­skif­te­s­änd­ring­ar av­ses här skif­tets sam­man­slag­ning med ett an­nat bas­skif­te el­ler del­ning till fle­ra bas­skif­ten. Gräns­kor­ri­ge­ring­ar gör bas­skif­tets bli­van­de ad­mi­ni­stra­tör i Bas­skif­te­s­änd­ring – de­len.

An­mä­lan av skif­ten i ge­men­samt bruk i Vi­put­jäns­tenApril 201925.4.2019