Skede 3: Administatörens uppgift och ansökans returnering

När alla del­ak­ti­ga i ge­men­sam­ma skif­tet har an­teck­nat skif­te i ge­men­samt bruk, skall ad­mi­ni­stra­tö­ren som föl­jan­de rita och fäs­ta alla del­ak­ti­gas jord­bruks­skif­ten. Förs­ta ste­get är att an­teck­na sig själv som ad­mi­ni­stra­tör. Skif­tet i ge­men­samt bruk har en­dast en ad­mi­ni­stra­tör och byte av ad­mi­ni­stra­tö­ren  re­kom­men­de­ras inte  mitt i re­gi­stre­ring­en. Funk­tio­nen sker i bas­skif­te­s­upp­gif­ter­na på rad­en Ad­mi­ni­stra­tör av skif­te i ge­men­samt bruk ge­nom att klicka på län­ken  Välj din gård som ad­mi­ni­stra­tör av skif­te i ge­men­samt bruk.  

Ef­ter det­ta ri­tar ad­mi­ni­stra­tö­re på kar­tan skif­tet i ge­men­samt bruks alla del­ak­ti­gas jord­bruks­skif­ten och fäs­ter des­sa. Ri­tan­de av jord­bruks­skif­ten sker som för öv­ri­ga bas­skif­ten, men jord­bruks­skif­tens fäs­tan­de av­vi­ker lite från det nor­ma­la. Jord­bruks­skif­ten skall vara minst lika många som del­ak­ti­ga. I det ske­de som fäs­tan­de görs vi­sas i väns­ta kan­ten för alla del­ak­ti­ga al­ter­na­ti­ven för fäs­tan­det. Fäs­tan­de sker först ge­nom att klicka på öns­kad gårds öns­ka­de jord­bruks­skif­te till väns­ter och där­ef­ter ge­nom att klicka på ifrå­ga­va­ran­de jord­bruks­skif­te på kar­tan. Alla går­den mås­te ha jord­bruks­skift A.

Ad­mi­ni­stra­tö­ren kan ge för alla jord­bruks­skif­ten väx­t­upp­gif­ter i ske­de 3 el­ler be­ar­be­ta be­fint­li­ga upp­gif­ter. Flyt­tan­de mel­lan oli­ka jord­bruks­skif­ten sker an­ting­en ge­nom att klicka på öns­kat jord­bruks­skif­te på kar­tan el­ler från si­do­bal­ken till väns­ter i Gård – rull­garns­me­nyn.

Fäs­tan­de av skif­te i ge­men­samt bruk

Ifyl­lan­de av väx­t­upp­gif­ter för skif­tet i ge­men­samt bruk

När ad­mi­ni­stra­tö­ren har ri­tat och fäst alla jord­bruks­skif­ten för skif­tet i ge­men­samt bruk, med­de­lar han de öv­ri­ga del­ak­ti­ga i skif­te i ge­men­samt bruk att ri­tan­de och fäs­tan­de av jord­bruks­skif­ten har gjorts. Där­ef­ter kon­trol­le­rar de del­ak­ti­ga egna jord­bruks­skif­tens are­al och geo­me­tri. Om i are­a­len el­ler geo­me­tri finns nå­got att an­mär­ka på,  skall ad­mi­ni­stra­tö­ren gö­ra änd­ring­ar­na. 

När upp­gif­ter­na är kon­trol­le­ra­de, kan var och en av del­ak­ti­ga re­tur­ne­ra sin stö­dan­sö­kan.  Att be­ak­ta är att för jord­bruks­skif­tens are­al för det ge­men­sam­ma skif­tet kan inte gö­ras änd­ring­ar ef­ter att en av de del­ak­ti­ga har re­tur­ne­rat sin stö­dan­sö­kan.  Om det finns be­hov av att gö­ra änd­ring­ar, skall alla del­ak­ti­ga åter­ta hu­vud­stöds­an­sö­kan i Vi­put­jäns­ten. Var­je del­ak­tig kan dock änd­ra sitt jord­bruks­skif­tets upp­gif­ter  (växt, sort osv. ) fast­än nå­gon av del­ak­ti­ga skul­le ha re­tur­ne­rat an­sö­kan, men änd­ring­ar i are­a­len är inte möj­ligt att gö­ra.

An­mä­lan av skif­ten i ge­men­samt bruk i Vi­put­jäns­tenApril 201925.4.2019