3. Ersättning för jordbruksrådgivning

Er­sätt­ning­en för jord­bruks­råd­giv­ning be­ta­las till råd­giv­nings­or­ga­ni­sa­tio­nen. Er­sätt­ning­ens be­lopp för gi­ven råd­giv­ning är 63 euro (moms 0 %) per tim­me. För råd­giv­nings­för­be­re­del­se och ut­ar­be­tan­de av en plan kan er­sätt­ning be­ta­las högst för en tid som mot­sva­rar råd­giv­nings­hän­del­sens längd, om råd­giv­ning­en le­der till nå­gon av föl­jan­de:

Ut­ar­be­ta pla­nen en­ligt Livs­me­dels­ver­kets an­vis­ning­ar. Plan­an­vis­ning­ar­na finns i ka­pit­len 9–13 i den här an­vis­ning­en.

Er­sätt­ning för att för­be­re­da råd­giv­ning­en kan be­ta­las för högst en tim­me, fast­än ing­en ovan nämnd plan ut­ar­be­tas för går­den.

Den max­i­ma­la kost­na­den för en råd­giv­nings­gång är 1 500 euro. Råd­giv­nings­hän­del­sen kan ge­nom­fö­ras

Vid be­hov kan en råd­giv­nings­hän­del­se ge­nom­fö­ras un­der oli­ka da­gar.

En för­e­ning el­ler gård kan få råd­giv­ning för högst 15 000 euro un­der hela pro­gram­pe­ri­o­den.

Råd­gi­va­ren, el­ler den­nes ar­bets­gi­va­re om råd­gi­va­ren är an­ställd av nå­gon, kan få er­sätt­ning för de re­se­kost­na­der som upp­stått un­der råd­gi­va­rens resa till råd­giv­nings­plat­sen så att kost­na­der för an­vänd­ning av ett eget for­don er­sätts en­ligt sta­tens gäl­lan­de re­se­regle­men­te. Råd­giv­nings­er­sätt­ning för res­ti­den kan dock inte fås. Dag­trak­ta­men­te er­sätts hel­ler inte.

Sta­tens re­se­regle­men­te 2021

Er­sätt­ning kan även fås för and­ra skä­li­ga re­se­kost­na­der än de som or­sa­kats ge­nom an­vänd­ning av ett eget for­don.

Med be­ak­tan­de av för­fatt­ning­ens skä­lig­hets­krav (1387/2014 9§) och lo­gi­ken i sta­tens re­se­regle­men­te (6 § Er­sätt­ning för an­vänd­ning av eget for­don):

Om det an­söks om ut­be­tal­ning av ki­lo­me­te­rer­sätt­ning för an­vänd­ning av le­a­sing­bil i sam­band med en Råd2020-åt­gärd, ska stöd­ta­ga­ren lik­som vid an­sö­kan om ut­be­tal­ning av ki­lo­me­te­rer­sätt­ning för egen bil be­ak­ta upp­nå­en­det av 5000 km -grän­sen per ka­len­der­år.

När det gäl­ler le­a­sing­bi­lar tol­kas grän­sen spe­ci­fikt för var­je bil och i upp­nå­en­det av 5000 km -grän­sen räk­nas in alla kör­ning­ar med bi­len i frå­ga.

Det är på stöd­ta­ga­rens an­svar att i an­sö­kan om ut­be­tal­ning upp­ge att grän­sen upp­nåtts samt att an­vän­da sig av rätt taxa.

Rätts­nor­mer:

Stats­rå­dets för­ord­ning om sys­te­met för jord­bruks­råd­giv­ning 1387/2014:

”9 §

Re­se­kost­nads­er­sätt­ning

En råd­giv­nings­or­ga­ni­sa­tion, ett råd­gi­van­de fö­re­tag el­ler en råd­gi­va­re som id­kar nä­ring kan dess­utom få er­sätt­ning för re­se­ti­den med un­dan­tag av skä­li­ga re­se­kost­na­der som för­an­letts av re­san till råd­giv­nings­stäl­let.

Re­se­kost­na­der som för­an­letts av an­vänd­ning­en av eget for­don er­sätts med tillämp­ning av er­sätt­nings­grun­der­na i sta­tens re­se­regle­men­te.”

Sta­tens re­se­regle­men­te 2021

http://jul­ka­is­ut.val­tio­neu­vos­to.fi/bit­stream/hand­le/10024/161982/VM_2020_2.pdf?se­quence=2&isAl­lo­wed=y :

”6 § Er­sätt­ning för an­vänd­ning av eget for­don

För en tjäns­te­re­sa som en tjäns­te­man el­ler ar­bets­ta­ga­re fö­re­tar med ett for­don som han el­ler hon äger el­ler in­ne­har be­ta­las färd­kost­nads­er­sätt­ning en­ligt föl­jan­de:

För var­je be­räk­nings­pe­ri­od på ett år som bör­jar den 1 ja­nu­a­ri be­ta­las för ti­den 1.1–31.12.2020 för de förs­ta 5 000 ki­lo­met­rar­na 43 cent per ki­lo­me­ter och för de föl­jan­de ki­lo­met­rar­na 38 cent per ki­lo­me­ter. De ovan nämn­da ki­lo­me­te­rer­sätt­ning­ar­na be­ta­las för­höj­da i föl­jan­de fall: 1) med 7 cent när sköt­seln av upp­gif­ter­na för­ut­sät­ter trans­port av släp­vagn kopp­lad till bi­len och med 11 cent när sköt­seln av upp­gif­ter­na för­ut­sät­ter trans­port av hus­vagn kopp­lad till bi­len, samt med 22 cent när sköt­seln av upp­gif­ter­na för­ut­sät­ter trans­port av en rast­stu­ga el­ler mot­sva­ran­de kopp­lad till bi­len, och 2) med 3 cent när a) per­so­nen i frå­ga är tvung­en att i sin bil fors­la ma­ski­ner el­ler an­ord­ning­ar vars vikt över­sti­ger 80 ki­lo­gram el­ler vil­ka är skrym­man­de till for­ma­tet, b) per­so­nen i frå­ga på grund av sina upp­gif­ter är tvung­en att trans­por­te­ra en hund i sin bil, el­ler 3) med 9 cent när sköt­seln av upp­gif­ter­na för­ut­sät­ter att per­so­nen i frå­ga rör sig med bil på en skogs­bil­väg el­ler på en väg­bygg­nads­ar­bets­plats som är av­stängd för an­nan tra­fik, samt 4) med 3 cent per per­son när per­so­nen i frå­ga trans­por­te­rar and­ra per­so­ner som det är ar­bets­gi­va­rens sak att trans­por­te­ra.”

Den som får råd­giv­ning är skyl­dig att be­ta­la mer­vär­des­skat­ten för råd­giv­ning­en.

Kost­nads­ex­emp­let i ta­bell 1 pre­sen­te­rar råd­giv­nings­kost­na­der­na och den mer­vär­des­skatt som ska be­ta­las av den som får råd­giv­ning.

Lad­da ner ta­bel­len.

Sys­te­met för jord­bruks­råd­giv­ning – an­vis­ning till råd­gi­va­reMars 202120.5.2019