9. Plan för modernisering av gårdsbruksenheten och förbättrad konkurrenskraft

Syf­tet med råd­giv­ning­en om mo­der­ni­se­ring av gårds­bruksen­he­ten och för­bätt­rad kon­kur­rens­kraft är att för­se jord­bru­ka­ren med verk­tyg som han el­ler hon kan an­vän­da för att ut­veck­la går­den och för­bätt­ra kon­kur­rens­kraf­ten. Må­let når man bäst ge­nom att i råd­giv­ning­en be­ak­ta var­je en­skild gårds in­di­vi­du­el­la be­hov och an­pas­sa råd­giv­ning­en så att den mot­sva­rar be­ho­ven.

Du kan ge­nom­fö­ra råd­giv­ning­en ge­nom att för går­den gö­ra upp en plan för mo­der­ni­se­ring av gårds­bruksen­he­ten och för­bätt­rad kon­kur­rens­kraft. Du kan ock­så sva­ra på går­dens mer spe­ci­fikt av­grän­sa­de råd­giv­nings­be­hov ge­nom se­pa­ra­ta råd­giv­nings­be­sök; då ut­myn­nar råd­giv­ning­en inte i en skrift­lig plan.

Gör upp en skrift­lig plan för mo­der­ni­se­ring av gårds­bruksen­he­ten och för­bätt­rad kon­kur­rens­kraft. Pla­nen ska in­ne­hål­la åt­min­sto­ne föl­jan­de:

1.Kart­lägg­ning av går­dens nu­lä­ge  

2.Ut­veck­lings­för­slag in­klu­si­ve eko­no­mis­ka kal­ky­ler 

3.Re­kom­men­da­tio­ner/slut­led­ning­ar

Råd­giv­ning­en med­för inga skyl­dig­he­ter för går­den. Be­sök för upp­följ­ning av hur pla­nen har ge­nom­förts kan fö­re­tas som en del av Råd 2020-råd­giv­ning­en. Du kan ock­så re­kom­men­de­ra an­nan Råd 2020-råd­giv­ning för går­den, om du un­der ett råd­giv­nings­be­sök upp­täck­er be­hov av t.ex. råd­giv­ning om mar­kens kul­tur­till­stånd.

Pla­nen kan du for­mu­le­ra fritt, el­ler gö­ra upp med hjälp av en tillämp­ning som läm­par sig för än­da­må­let. Ange pla­nen på blan­kett 454 och i an­sö­kan om ut­be­tal­ning av råd­giv­nings­er­sätt­ning i punk­ten

Kom ihåg att bi­fo­ga pla­nen till an­sö­kan om ut­be­tal­ning av råd­giv­nings­er­sätt­ning i tjäns­ten Hyr­rä.

Du kan ock­så till­han­da­hål­la går­dar­na råd­giv­nings­tjäns­ter inom oli­ka äm­nes­om­rå­den som är mer nog­grant av­grän­sa­de. Då kan råd­giv­nings­tjäns­ten in­ne­hål­la t.ex. föl­jan­de:

Föl­jan­de är inte så­dan råd­giv­ning som om­fat­tas av sys­te­met för jord­bruks­råd­giv­ning:

Sys­te­met för jord­bruks­råd­giv­ning – an­vis­ning till råd­gi­va­reMars 202120.5.2019