2. Ansökan om stöd

Du kan an­sö­ka om na­ti­o­nellt stöd för bi­od­ling en­ligt an­tal bi­sam­häl­len, dvs. stöd för bi­od­ling, elekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten https://vipu.ruo­ka­vi­ras­to.fi i punk­ten Stöd för bi­od­ling el­ler med blan­kett 204 An­sö­kan om stöd för bi­od­ling.

Sök stö­det se­nast 1.7.2019. Den elekt­ro­nis­ka an­sö­kan är då öp­pen fram till kloc­kan 23.59.

Om du läm­nar in din an­sö­kan på pap­per ska du läm­na in blan­kett 204 se­nast 1.7.2019 per post el­ler med e-post

En an­sö­kan som skic­kats in per post an­ses vara in­läm­nad i tid om post­för­sän­del­sen med an­sö­kan är posts­tämp­lad se­nast på den sis­ta an­sök­nings­da­gen 1.7.2019 och ad­res­se­rad till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten. En an­sö­kan som skic­kats in med e-post an­ses ha in­kom­mit i tid när den är fram­me hos myn­dig­he­ten på ut­satt da­tum se­nast kloc­kan 23.59.

En an­sö­kan som har läm­nats in för sent, dvs. ef­ter 1.7.2019, avslås.

Ansöknings- och ifyllnadsanvisningar

Du kan skri­va ut el­ler läsa an­sök­ning­san­vis­nin­gar­na samt an­sök­ningsb­lan­ket­ten på pap­per på Livs­me­dels­ver­kets webbp­lats www.ruo­ka­vi­ras­to.fi/sv/od­la­re/stod-och-fi­nan­sie­ring/na­ti­o­nellt-stod-for-bi­od­ling/, från kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het, NTM-cent­ra­len el­ler Sta­tens äm­bets­verk på Åland.

Du får in­for­ma­ti­on om ifyl­lan­det av den elekt­ro­nis­ka an­sö­kan i an­vis­nin­gen Stöd för bi­od­ling – An­vis­ning för Vi­pu­an­vän­da­re.

Bemyndigande

Vid elekt­ro­nisk an­sö­kan häm­tas från FODS:s re­gis­ter au­to­ma­tiskt upp­gif­ter till sys­te­met om de sam­fund el­ler sam­mans­lut­nin­gar som har be­myn­di­gat dig att ut­rät­ta ären­den för sin räk­ning.

An­sö­kan på pap­persb­lan­kett: Om du an­sö­ker om stöd för ett sam­funds/en sam­mans­lut­nings, ett fö­re­tags, ett döds­bos el­ler nå­gon mots­va­ran­des parts räk­ning ska du också foga en full­makt som bi­la­ga till an­sö­kan.

Försenad ansökan

En för sent in­läm­nad an­sö­kan avslås.

För sent in­läm­na­de bi­la­gor or­sa­kar inte att an­sö­kan blir för­se­nad. Stöd be­ta­las ändå inte för­rän du läm­nar in de bi­la­gor som krävs.

Rättelse av fel i ansökan

Un­der an­sök­nings­ti­den kan du fritt änd­ra och kor­ri­ge­ra din an­sö­kan. När du kor­ri­ge­rar en elekt­ro­niskt in­läm­nad an­sö­kan ska du först åter­ta din ti­di­ga­re ins­kic­ka­de an­sö­kan, rät­ta upp­gif­ter­na och se­dan skic­ka in an­sö­kan på nytt.

Om du ef­ter an­sök­nings­ti­dens utgång upp­täc­ker till exem­pel ett ifyll­nads­fel i an­sö­kan, ska du utan dröjsmål med­de­la om det till NTM-cent­ra­len i Nor­ra Sa­vo­lax el­ler till Sta­tens äm­bets­verk på Åland.

När du med­de­lar om fel i an­sö­kan kan du undgå de ad­mi­nist­ra­ti­va på­följ­der som fe­let hade kun­nat or­sa­ka. Ett med­de­lan­de om fel kan be­ak­tas, om NTM-cent­ra­lens myn­dig­het har fått ett skrift­ligt med­de­lan­de om fe­let in­nan sö­kan­den har un­der­rät­tats om ins­pek­ti­on på plats el­ler re­sul­ta­ten av en an­nan kont­roll.

Återtagande av ansökan

Du kan åter­ta an­sö­kan elekt­ro­niskt inom ra­men för an­sök­nings­ti­den. Ef­ter an­sök­nings­ti­dens utgång kan du åter­ta an­sö­kan med en fritt for­mu­le­rad skrift­lig an­mä­lan. Om du re­dan har fått bes­ked om ins­pek­ti­on och den ut­för­da över­vak­nin­gen or­sa­kar över­vak­ningspå­följ­der, kan stö­dan­sö­kan inte åter­tas till de de­lar som or­sa­ka­de över­vak­ningspå­följ­der. I an­nat fall är det den förs­ta be­tal­nings­hän­del­sen som hän­för sig till an­sö­kan som är bak­re gräns för åter­ta­gan­det.

Stöd för bi­od­ling 201917.5.2019