3. Villkor för sökanden

Sökandens ålder

Stöd för bi­od­ling kan be­vil­jas dig stödå­ret 2019, om du el­ler din make/maka var minst 18 år 31.12.2018.

Vill­ko­ret upp­fylls också om

Sökanden är ett samfund/en sammanslutning eller flera personer gemensamt

När ni är fle­ra fy­sis­ka per­so­ner som till­sam­mans bed­ri­ver pro­duk­ti­on el­ler utö­var verk­sam­het som id­kas i form av en sam­mans­lut­ning mås­te åt­mins­to­ne en sö­kan­de, bo­lags­man, med­lem el­ler ak­tie­ä­ga­re som bed­ri­ver bi­od­ling vara minst 18 år.

Registrering som djurhållare

Du ska vara re­gist­re­rad som djurhål­la­re i Livs­me­dels­ver­kets djurhål­lar­re­gis­ter. In­nan du bör­jar med djurhåll­nin­gen ska du re­gist­re­ra dig som djurhål­la­re via lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i den kom­mun där ditt verk­sam­hetss­täl­le el­ler din bo­ning­sort finns. Gör re­gist­re­rin­gen med Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter.

För sam­mans­lut­nin­gar och döds­bon räc­ker det att en av de de­lak­ti­ga har re­gist­re­rat sig i djurhål­lar­re­gist­ret och upp­gett djurhåll­ningsp­lat­ser­na.

Förande av förteckning och bokföring

För en upp­da­te­rad för­teck­ning på pap­per el­ler i elekt­ro­nisk form över de bi­sam­häl­len som du har i din be­sitt­ning per djurhåll­ningsp­lats.

Spa­ra för­teck­nin­gen i tre ka­len­derår från utgån­gen av det år då du se­nast gjor­de en no­te­ring i för­teck­nin­gen. Visa upp för­teck­nin­gen för till­syns­myn­dig­he­ten i en över­vak­nings­si­tu­a­ti­on.

Nedläggning av biodlingsverksamheten

Om du un­der stödå­ret upp­hör med att bed­ri­va bi­od­ling ska du med­de­la NTM-cent­ra­len i Nor­ra Sa­vo­lax el­ler Sta­tens äm­bets­verk på Åland om sa­ken med en fritt for­mu­le­rad an­mä­lan. Des­su­tom ska du med Livs­me­dels­ver­kets blan­ket­ter också göra en an­mä­lan om upp­hö­ran­det till djurhål­lar­re­gist­ret inom 30 da­gar.

Stöd för bi­od­ling 201917.5.2019