4. Beviljande av stöd

Ett vill­kor för att stöd ska be­vil­jas är att du un­der pro­duk­ti­ons­pe­ri­o­den in­ne­har minst 15 över­vint­ra­de bi­sam­häl­len

Stöd be­vil­jas inte för av­läg­ga­re som bil­dats un­der an­sök­ningså­rets vår el­ler för nya bi­sam­häl­len som uppstått till följd av svärm­ning den vå­ren.

Sköt de bi­sam­häl­len som ut­gör grund för be­vil­jan­de av stöd un­der pro­duk­ti­ons­pe­ri­o­den på ett så­dant sätt att du kan ta en nor­mal skörd från dem det år stö­det be­vil­jas.

Grund för ansökan om stöd:

Du kan an­sö­ka om stöd an­tin­gen:

a) på ba­sis av an­ta­let bi­sam­häl­len som är i din be­sitt­ning 1.6.2019 samt i pro­duk­ti­on un­der pro­duk­ti­ons­pe­ri­o­den 1.6-30.9.2019.

Upp­ge i an­sö­kan det an­tal bi­sam­häl­len för vil­ka du an­sö­ker om stöd.

Du kan få stöd också för bi­sam­häl­len som förs­törts un­der pro­duk­ti­ons­pe­ri­o­den 2019, om förs­tö­rel­sen be­ror på

Ge in en ut­red­ning om minsk­nin­gen av an­ta­let bi­sam­häl­len. Om an­ta­let bi­sam­häl­len har mins­kat på grund av djurs­juk­dom ska du också foga ett in­tyg av en ve­te­ri­när till ut­red­nin­gen.

b) En­ligt det an­tal bi­sam­häl­len du an­mäl­de i fjol, om an­ta­let över­vint­ra­de bi­sam­häl­len har va­rit minst en tred­je­del läg­re än det nor­ma­la an­ta­let.

An­ta­let kan ha mins­kat på grund av

Som an­sök­ningsg­rund ska du an­vän­da an­tin­gen det an­tal du upp­gav i stö­dan­sö­kan 2018 el­ler det an­tal som kons­ta­te­ra­des vid över­vak­ning 2018, om det­ta an­tal är mind­re än an­ta­let bi­sam­häl­len i din an­sö­kan 2018.

Du kan högst två stödår i rad an­vän­da det nor­ma­la an­ta­let bi­sam­häl­len som grund för an­sö­kan om stöd.

Ge in en ut­red­ning om minsk­nin­gen av an­ta­let bi­sam­häl­len som bi­la­ga till stö­dan­sö­kan. Om an­ta­let bi­sam­häl­len har mins­kat på grund av en djurs­juk­dom, ska du också ge in ett in­tyg av en ve­te­ri­när som bi­la­ga till an­sö­kan.

Utredning av inkomsterna

För att du ska kun­na an­sö­ka om stöd mås­te du ha haft in­koms­ter från för­sälj­ning av bi­od­lingsp­ro­duk­ter un­der skat­teå­ren 2016, 2017 el­ler 2018. Ge som bi­la­ga in en ut­red­ning av in­koms­ter­na. Du kan ge ut­red­nin­gen till exem­pel i form av en ko­pia av bes­katt­nings­bes­lu­tet el­ler skat­te­dek­la­ra­ti­o­nen. Om in­koms­ter­na inte framgår se­pa­rat av bes­katt­nings­bes­lu­tet el­ler skat­te­dek­la­ra­ti­o­nen ska du till din an­sö­kan foga en ko­pia av bok­fö­rin­gen över din bi­od­lings­verk­sam­het.

Om du har bör­jat bed­ri­va bi­od­ling år 2018 el­ler se­na­re, men ännu inte har fått in­koms­ter från för­sälj­ning av bi­od­lingsp­ro­duk­ter, ska du visa att in­le­dan­det av verk­sam­he­ten har or­sa­kat dig ans­kaff­ning­sut­gif­ter. Som bi­la­ga kan du an­vän­da till exem­pel en ko­pia av skat­te­dek­la­ra­ti­o­nen el­ler bok­fö­rin­gen.

Stöd för bi­od­ling 201917.5.2019