12. Force majeure

Du kan helt el­ler del­vis få en för­bin­del­se som gäl­ler er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de, även om du på grund av for­ce ma­jeu­re (oöver­stig­ligt hin­der) el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het inte inom ut­satt tid har kun­nat ge in er­sätt­nings­an­sö­kan (blan­kett 472), an­mä­lan om djuran­tal (blan­kett 461) el­ler inte an­nars har kun­nat full­gö­ra dina skyl­dig­he­ter. Vid tolk­ning­en av hu­ru­vi­da for­ce ma­jeu­re och ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter fö­re­kom­mer iakt­tas EU-be­stäm­mel­ser­na.

En­ligt EU-be­stäm­mel­ser­na kan som for­ce ma­jeu­re el­ler ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het från fall till fall god­kän­nas bland an­nat föl­jan­de oför­ut­se­ba­ra hän­del­ser:

I frå­ga om an­sök­ning­ar som läm­nats in el­ekt­ro­niskt är det möj­ligt att tilläm­pa for­ce ma­jeu­re, om det gäl­ler en onor­mal el­ler oför­ut­säg­bar hän­del­se som inte be­ror på dig och vars följ­der du inte hade kun­nat und­vi­ka trots iakt­ta­gan­de av till­räck­lig för­sik­tig­het.

For­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het kan med­fö­ra att er­sätt­ning­en för dju­rens väl­be­fin­nan­de inte be­ta­las fullt ut. Vid fall av for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het be­ta­las er­sätt­ning­en inte för den tid då åt­gär­den inte ge­nom­förs.

Det är möj­ligt att for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het på­går un­der bara en del av för­bin­del­se­året. Ge­nom­fö­ran­det av åt­gär­der­na bör fort­gå ef­ter att for­ce ma­jeu­re el­ler den ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ten har upp­hört, om för­bin­del­sen inte har från­trätts.

Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ska un­der­rät­tas skrift­li­gen om for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het. Läm­na in upp­gif­ter­na om for­ce ma­jeu­re el­ler den ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ten och de an­kny­tan­de be­vi­sen skrift­li­gen till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het inom 15 ar­bets­da­gar från att det bli­vit möj­ligt att ge in dem. Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het be­slu­tar från fall till fall hu­ru­vi­da det har va­rit frå­ga om for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het. Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het ska un­der­rät­tas skrift­li­gen ock­så om upp­hö­ran­det av for­ce ma­jeu­re el­ler den ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ten.

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de För­bin­del­se­vill­kor 20204.12.2018