18. Gårdsspecifika åtgärder för fjäderfägårdar

4.1 Utfodring och skötsel av fjäderfä

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om alla värp­höns, broil­rar och kal­ko­ner som går­den har i sin be­sitt­ning. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för alla djur­grup­per av fjä­der­fä, utom för slak­ta­de broil­rar och slak­ta­de kal­ko­ner.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2 i slu­tet av den här an­vis­ning­en.

På fjä­der­fä­an­lägg­ning­ar ska det för var­je djur­grupp fin­nas en skrift­lig ut­fod­rings­plan som ba­se­rar sig på kal­ky­ler och där dju­rens till­växt, pro­duk­tions­ni­vå och pro­duk­tions­ske­de har be­ak­tats.

Pro­te­i­net i den spann­mål som an­vänds vid ut­fod­ring­en ska ana­ly­se­ras. Ana­ly­sen ska gö­ras vid byte av ut­fod­rings­pla­nen, om spann­mål­spar­ti­et byts. Om fjä­der­fä­an­lägg­ning­en an­vän­der fa­brik­still­ver­kat fo­der vil­ket in­ne­hål­ler spann­mål som fo­der­till­ver­ka­ren re­dan har ana­ly­se­rat, be­hö­ver den här spann­må­len inte ana­ly­se­ras på nytt. Re­sul­ta­tet av pro­te­i­n­ana­ly­sen ska in­gå som en del i ut­fod­rings­pla­nen.

Ut­fod­rings­pla­nen kan vara i el­ekt­ro­nisk form.

Till värp­höns, broil­rar som är minst en vecka gam­la och kal­ko­ner som är minst tre veck­or gam­la ska som sti­mu­le­ran­de fo­der ges hela korn som blan­dats i fod­ret. Ock­så kom­mer­si­el­la fo­der­bland­ning­ar som in­ne­hål­ler hela korn kan an­vän­das.

När det gäl­ler slakt­fjä­der­fä ska ut­fod­ring­en un­der de förs­ta upp­föd­nings­da­gar­na ske en­ligt en me­tod där fö­dan breds ut på pap­per, papp el­ler kar­tong (”ut­fod­ring på pap­per”).

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på ut­fod­rings­pla­nen, fo­der­säd­s­ana­ly­ser­na och de hela kor­nen.

4.2 Förbättrande av de förhållanden under vilka broilrar och kalkoner hålls

Jord­bru­ka­ren ska oav­bru­tet skö­ta om upp­värm­ning­en av samt ven­ti­la­tio­nen, luft­fuk­tig­he­ten och öv­ri­ga om­stän­dig­he­ter i upp­föd­nings­an­lägg­ning­en, så att fåg­lar­na mår bra.

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om alla broil­rar och kal­ko­ner som går­den har i sin be­sitt­ning. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för djur i djur­grup­per­na slak­ta­de broil­rar och slak­ta­de kal­ko­ner.

När du an­sö­ker om åt­gärd 4.2 ska du upp­ge de upp­skat­ta­de an­ta­len slak­ta­de broil­rar och/el­ler slak­ta­de kal­ko­ner (st.). Om du an­sö­ker om and­ra åt­gär­der för fjä­der­fän (4.1, 4.3, 4.4 och 4.5) ska du upp­ge de upp­skat­ta­de an­ta­len broil­rar, kal­ko­ner och/el­ler värp­höns (st.)

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2 i slu­tet av den här an­vis­ning­en.

Broilrar

I rap­por­ten över ett slakt­par­ti broil­rar får %-an­de­len slakt­krop­par som kas­se­rats på grund av ödem inte vara stör­re än 1 %, och re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na ska lig­ga un­der 40 po­äng. Om re­sul­ta­tet av be­döm­ning­en av hu­din­flam­ma­tion på tramp­dy­nor­na lig­ger un­der 30 po­äng, be­ak­tas inte an­de­len slakt­krop­par som kas­se­rats på grund av ödem.

Kalkoner

När det gäl­ler rap­por­ten över ett slakt­par­ti kal­ko­ner ska %-an­de­len hela slakt­krop­par som kas­se­rats vara mind­re än 6,5 % för par­ti­er som slak­tats un­der pe­ri­o­den 1.5–30.9 och mind­re än 5 % för par­ti­er som slak­tats un­der pe­ri­o­den 1.10–30.4.

I %-an­de­len hela slakt­krop­par som kas­se­rats be­ak­tas inte %-an­de­len slakt­krop­par som kas­se­rats på grund av färs­ka kros­ska­dor, frak­tu­rer el­ler på grund av nå­got an­nat än få­gel­upp­fö­da­rens verk­sam­het (ta­bell 5).

Ta­bell 5. Slakt­kropp-% ko­der i kal­ko­ner.

Att lämna in slaktpartirapporter

Slakt­par­ti­rap­por­ter­na för för­bin­del­se­året ska se­nast 15.2.2021 ges in till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het som bi­la­gor till an­mä­lan om djuran­tal. De ska be­va­ras un­der för­bin­del­se­året och de fyra på­föl­jan­de åren. Bok­fö­ring och be­va­ran­de av hand­ling­ar­na är vill­kor för att er­sätt­ning för åt­gär­den ska be­vil­jas.

Djuran­ta­let be­räk­nas som ett me­del­vär­de för de slakt­par­ti­er som upp­fyl­ler åt­gärds­vill­ko­ren. Om en flock dun­ung­ar som an­länt till går­den har slak­tats i två el­ler fle­ra slakt­par­ti­er, kom­bi­ne­ras slakt­par­ti­er­na så att de mot­sva­rar den ur­sprung­li­ga flock­en. An­ta­let djur i de god­kän­da slakt­par­ti­er som be­står av en och sam­ma flock dun­ung­ar räk­nas ihop. Vid be­räk­ning­en år 2019 kan man be­ak­ta fåg­lar som slak­tats se­nast 31.1.2020, om alla fåg­lar i mot­sva­ran­de flock dun­ung­ar har slak­tasts se­nast då.

Om nå­got par­ti inte upp­fyl­ler kra­ven för åt­gär­den, kas­se­ras det.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på det mer­ar­be­te som för­bätt­ran­det av för­hål­lan­de­na i upp­föd­nings­an­lägg­ning­en med­för.

4.3 Förbättrande av luftkvaliteten i värphönserier

Går­dar med golv­hön­se­ri el­ler ett hö­ne­ri med fler­vå­nings­sys­tem för fri­gån­de hö­nor kan san­no­likt inte väl­ja den här åt­gär­den.
Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om alla värp­höns som går­den har i sin be­sitt­ning. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för djur i djur­grup­pen värp­höns.
De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2 i slu­tet av den här an­vis­ning­en.

Spill­ning­en ska av­lägs­nas ur hön­se­ri­et minst tre gång­er per vecka. Det gör att luft­kva­li­te­ten i hön­se­ri­et för­bätt­ras och am­mo­ni­ak­hal­ten i luf­ten sänks. Am­mo­ni­ak­hal­ten i luf­ten per vecka ska vara un­der 18 ppm i ett golv­hön­se­ri och un­der 8 ppm i ett hön­se­ri med sti­mu­lans­bu­rar (= in­red­da bu­rar). Går­den ska ha en ven­ti­la­tions­da­tor som läm­par sig för mät­ning av am­mo­ni­ak­hal­ten el­ler skaf­fa ut­rust­ning för en­gångs­mät­ning av am­mo­ni­ak­hal­ten. Det ska föras jour­nal över ut­göds­ling­en och luf­tens am­mo­ni­ak­halt i hön­se­ri­et.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på det mer­ar­be­te som hän­för sig till ut­göds­ling­en och am­mo­ni­ak­mät­ning­en.

4.4 Stimulerande föremål för fjäderfä

I var­je av­del­ning i en kal­kon­hall ska det fin­nas minst två sti­mu­le­ran­de fö­re­mål för var­je på­bör­jat 100-tal kvad­rat­me­ter.

I broi­ler­hal­lar och hal­lar för värp­höns ska det i var­je av­del­ning fin­nas minst fyra sti­mu­le­ran­de fö­re­mål för var­je på­bör­jat 100-tal kvad­rat­me­ter. I värp­höns­hus med fler­vå­nings­sys­tem för fri­gå­en­de hö­nor an­ses golv­yt­an och vå­nings­yt­or­na in­gå i av­del­ning­ens yta.

De sti­mu­le­ran­de fö­re­må­len be­hö­ver inte vara jämnt för­de­la­de i av­del­ning­ar­na. De kan av­lägs­nas ti­di­gast 3 dygn in­nan fåg­lar­na sam­las ihop. Då ska fö­re­må­len emel­ler­tid för­va­ras så att de­ras ex­i­stens kan be­vi­sas. När de sti­mu­le­ran­de fö­re­må­len pla­ce­ras ut och väljs ska jord­bru­ka­ren äg­na sär­skild upp­märk­sam­het åt att hy­gi­en- och un­der­hålls­åt­gär­der­na lö­per smi­digt samt för­vis­sa sig om att fö­re­må­len är tryg­ga.

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på de sti­mu­le­ran­de fö­re­må­len och un­der­hål­let av dem.

4.5 Nivåer, ramper och sittpinnar för fjäderfä

Åt­gär­den kan inte väl­jas, om går­den har ett höns­hus med sti­mu­lans­bu­rar (= in­red­da bu­rar).

Vill­ko­ren för åt­gär­den ska iakt­tas i frå­ga om alla värp­höns, broil­rar och kal­ko­ner som går­den har i sin be­sitt­ning. Er­sätt­ning för väl­be­fin­nan­de be­ta­las för alla djur i djur­grup­per av fjä­der­fä, utom för slak­ta­de broil­rar och slak­ta­de kal­ko­ner.

De djur­skydds­be­stäm­mel­ser som ska iakt­tas som mi­ni­mi­ni­vå för åt­gär­den finns i bi­la­ga 2 i slu­tet av den här an­vis­ning­en.

Antal nivåer, ramper och sittpinnar

Värp­höns

Värp­höns ska ha ni­vå­er och ram­per till sitt för­fo­gan­de. Sitt­pin­nar kan inte an­vän­das för att ge­nom­fö­ra åt­gär­den.

I värp­höns­hus med fler­vå­nings­sys­tem för fri­gå­en­de ho­nor an­ses golv­yt­an och vå­nings­yt­or­na in­gå av­del­ning­ens yta. Ni­vå­er­na el­ler ram­per­na ska ut­gö­ra minst 10 % av av­del­ning­ens yta. Ex­em­pel: av­del­ning­ens stor­lek 1 000 m2 x 10 % = 100 m2 ni­vå­er och ram­per.

Broil­rar och kal­ko­ner

Broil­rar och kal­ko­ner ska ha ni­vå­er, ram­per el­ler sitt­pin­nar till sitt för­fo­gan­de.

Minst 10 % av slakt­fjä­der­fä­na ska ha sitt­pin­ne så att var­je broi­ler har minst 15 cm sitt­pin­ne och var­je kal­kon minst 20 cm sitt­pin­ne (ex­em­pel som gäl­ler broil­rar: 20 000 x 0,10 x 0,15 m = 300 m, ex­em­pel som gäl­ler kal­ko­ner: 4 000 x 0,10 x 0,20 m = 80 m).

Ni­vå­er­na el­ler ram­per­na ska ut­gö­ra minst 10 % av av­del­ning­ens yta. Ex­em­pel: av­del­ning­ens stor­lek 1 000 m2 x 10 % = 100 m2 ni­vå­er och ram­per.

Om går­den har bå­de ni­vå­er, ram­per och sitt­pin­nar kan mäng­der­na räk­nas ihop. Ex­em­pel: 5 % av av­del­ning­ens yta ut­görs av ram­per och 5 % av av­del­ning­ens yta ut­görs av ni­vå­er.

I frå­ga om kal­ko­ner kan mäng­den ni­vå­er, ram­per och sitt­pin­nar be­räk­nas ut­gå­en­de från djuran­ta­let i slu­tupp­föd­nings­ske­det, allt­så ef­ter att kal­ko­ner­na har för­de­lats på oli­ka av­del­ning­ar en­ligt kön.

När upp­föd­nings­ring­ar an­vänds vid star­tupp­föd­ning av kal­ko­ner be­hövs i dem inte ni­vå­er, ram­per el­ler sitt­pin­nar un­der de 7 förs­ta dyg­nen.

Ex­em­pel på hur be­räk­ning­en görs, om en gård med slakt­fjä­der­fä an­vän­der ram­per, ni­vå­er och sitt­pin­nar (hall = av­del­ning):

Tabeller 6 och 7. Exempel på hur beräkningen görs, om en gård med slaktfjäderfä använder ramper, nivåer och sittpinnar (hall = avdelning):

Ta­bell 6. Be­hov av ram­per, ni­vå­er och sitt­pin­nar för broil­rar

Ta­bell 7. Be­hov av ram­per, ni­vå­er och sitt­pin­nar för kal­ko­ner

Krav på nivåer, ramper och sittpinnar

Er­sätt­ning­en för åt­gär­den ba­se­ras på det mer­ar­be­te som hän­för sig till mon­te­ring, för­flytt­ning, ren­gö­ring och un­der­håll av ni­vå­er­na, ram­per­na och sitt­pin­nar­na.

Er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de För­bin­del­se­vill­kor 20204.12.2018