1 Mitä ovat täydentävät ehdot?

Täy­den­tä­vät eh­dot ovat pe­rus­vaa­ti­muk­sia, joi­den nou­dat­ta­mi­nen on useim­pien vil­je­li­jä­tu­kien eh­to­na. Täy­den­tä­vät eh­dot koos­tu­vat vil­je­lyyn liit­ty­vis­tä hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­sis­ta sekä laki­sää­tei­sis­tä hoi­to­vaa­ti­muk­sis­ta. Laki­sää­tei­set hoi­to­vaa­ti­muk­set liit­ty­vät ym­pä­ris­tö­a­si­oi­hin, kan­san­ter­vey­teen, kas­vien ter­vey­teen sekä eläin­ten ter­vey­teen ja hy­vin­voin­tiin.

Tau­luk­ko 1. Täy­den­tä­vien eh­to­jen ko­ko­nai­suus

Ehdot koskevat useimpia viljelijätukia

Kun haet EU:n ko­ko­naan tai osit­tain ra­hoit­ta­mia tai eräi­tä kan­sal­li­sia vil­je­li­jä­tu­kia, si­nun tu­lee tun­tea ja nou­dat­taa täy­den­tä­viä eh­to­ja. Tuet, jot­ka vaa­ti­vat täs­sä op­paas­sa ker­rot­tu­jen eh­to­jen nou­dat­ta­mis­ta lu­e­tel­laan alla ole­vas­sa lis­tas­sa. Täy­den­tä­vien eh­to­jen li­säk­si vil­je­li­jä­tuis­sa on myös omia eh­to­ja, jot­ka ovat täy­den­tä­viä eh­to­ja vaa­ti­vam­pia.

Tuet, joiden vaatimuksena on täydentävien ehtojen noudattaminen

•    Pe­rus­tuki
•    Vi­her­ryt­tä­mis­tu­ki
•    Nuo­ren vil­je­li­jän tuki
•    Pel­to­kas­vi­palk­kio
•    Lam­mas- ja vuo­hi­palk­ki­ot
•    Lyp­sy­leh­mä­palk­kio
•    Nau­ta­palk­kio
•    Ym­pä­ris­tö­kor­vaus (ym­pä­ris­tö­si­tou­mus ja ym­pä­ris­tö­so­pi­muk­set)
•    Luon­non­mu­kai­sen tuo­tan­non kor­vaus
•    Luon­non­hait­ta­kor­vaus
•    Eläin­ten hy­vin­voin­ti­kor­vaus
•   Poh­joi­set heh­taa­ri­tuet (poh­joi­nen heh­taa­ri­tuki, ylei­nen heh­taa­ri­tuki ja nuor­ten vil­je­li­jöi­den tuki)

Vain osa hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön eh­dois­ta kos­kee poh­joi­sia heh­taa­ri­tu­kia. Poh­joi­sis­sa heh­taa­ri­tuis­sa täy­den­tä­vis­tä eh­dois­ta pi­tää nou­dat­taa suo­ja­kais­ta- ja pien­nar­vaa­ti­mus­ta, py­sy­vien nur­mien ja lai­tu­mien hoi­don vaa­ti­muk­sia, sän­gen pol­ton kiel­toa, mai­se­ma­piir­tei­den säi­lyt­tä­mis­tä sekä huk­ka­kau­ran ja jät­ti­put­ken tor­jun­taa.

Täy­den­tä­vät eh­dot kos­ke­vat tuen­ha­ki­jan kaik­kea maa­ta­lous­maa­ta ja maa­ta­lou­den har­joit­ta­mis­ta. Täy­den­tä­viä eh­to­ja pi­tää nou­dat­taa koko ka­len­te­ri­vuo­den ajan (1.1. -31.12.).

Kun haet vil­je­li­jä­tu­kia, olet vas­tuus­sa täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­ta koko ka­len­te­ri­vuo­den ajan, vaik­ka loh­ko ei oli­si hal­lin­nas­sa­si koko ai­kaa. Mi­kä­li loh­kon hal­lin­ta muut­tuu kes­ken ka­len­te­ri­vuo­den, var­mis­ta tar­vit­ta­es­sa kir­jal­li­ses­ti toi­sen osa­puo­len kans­sa, että täy­den­tä­viä eh­to­ja nou­da­te­taan. Mah­dol­li­ses­sa lai­min­lyön­ti­ta­pauk­ses­sa täy­den­tä­vien eh­to­jen seu­raa­mus tu­lee vil­je­li­jäl­le, joka on ha­ke­nut tuet ky­sei­se­nä vuon­na.

Mitä on maa­ta­lous­maa
Maa­ta­lous­maal­la tar­koi­te­taan pel­to­jen, py­sy­vien kas­vien sekä py­sy­vien nur­mien pin­ta-alaa.

Eh­to­jen nou­dat­ta­mis­ta val­vo­taan tila­käyn­neil­lä teh­tä­vil­lä tar­kas­tuk­sil­la. Tar­kas­tus voi­daan teh­dä myös esi­mer­kik­si sel­lai­sil­la ti­loil­la, joil­la on jon­kin muun val­von­nan yh­tey­des­sä ha­vait­tu täy­den­tä­vien eh­to­jen lai­min­lyön­ti. Tar­kas­tuk­sis­sa ha­vai­tut täy­den­tä­vien eh­to­jen lai­min­lyön­nit vä­hen­tä­vät sa­man­ai­kai­ses­ti kaik­kien tu­kien mää­rää, joi­den eh­to­na täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­nen on.

Kuva: MMM_kuva-ar­kis­to

Täydentävien ehtojen opas

Täy­den­tä­vät eh­dot liit­ty­vät maa­ta­lous­maan hoi­toon ja käyt­töön, kan­san­ter­vey­teen, eläin­ten ja kas­vien ter­vey­teen sekä eläin­ten hy­vin­voin­tiin. Opas ker­too hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­sis­ta sekä laki­sää­tei­sis­tä hoi­to­vaa­ti­muk­sis­ta, jot­ka liit­ty­vät lan­nan huo­lel­li­seen va­ras­toin­tiin ja käyt­töön, lin­tu­jen ja luon­to­tyyp­pien suo­je­luun, eläin­ten mer­kit­se­mi­seen ja re­kis­te­röin­tiin, kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­töön, elin­tar­vik­kei­den tur­val­li­suu­teen, re­hui­hin, eläin­tau­tei­hin ja eläin­ten hy­vin­voin­tiin.

Nämä eh­dot täh­tää­vät sii­hen, että pel­lot säi­ly­vät hy­väs­sä vil­je­ly­kun­nos­sa, pääs­tö­jä ve­sis­töi­hin väl­te­tään ja luon­non moni­muo­toi­suut­ta pi­de­tään yllä, ti­loil­la tuo­te­tut elin­tar­vik­keet ja re­hut ovat tur­val­li­sia ja tuo­tan­to­e­läi­met voi­vat hy­vin.

Tuen­ha­ki­jan on tun­net­ta­va täy­den­tä­vät eh­dot. Ota täy­den­tä­vät eh­dot huo­mi­oon esi­mer­kik­si, kun

Täy­den­tä­viin eh­toi­hin tul­leet muu­tok­set on esi­tet­ty asia­ko­ko­nai­suuk­sia esit­te­le­vien lu­ku­jen koh­dal­la. Jos täy­den­tä­viin eh­toi­hin tai nii­den val­von­taan tu­lee muu­tok­sia, ne päi­vi­te­tään vuo­sit­tain täy­den­tä­vien eh­to­jen op­paa­seen. Huo­mi­oit­han myös sen, että vain voi­mas­sa ole­vat sää­dök­set ovat vi­ral­li­sia oi­keus­läh­tei­tä.

Täy­den­tä­vät eh­dot2020