3.1 Jätä pientareita ja huolehdi maaperän kunnosta

Jätä ve­sis­tö­jen ja val­ta­o­jien var­sil­le vä­hin­tään yh­den met­rin le­vyi­nen pien­nar. Mit­taa pien­ta­reen le­veys ojan ja pel­lon tai­te­koh­das­ta kas­vu­loh­kon suun­taan.

Pien­nar­ta ei saa muo­ka­ta, lan­noit­taa eikä kä­si­tel­lä kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­la.  Vai­keis­sa rik­ka­kas­vi­ta­pauk­sis­sa voit tor­jua rik­ka­kas­ve­ja pien­ta­reel­ta pe­sä­ke­tor­jun­ta­na. Jos pien­ta­reen kas­vil­li­suus tu­hou­tuu tal­ven ai­ka­na, rik­ka­kas­vien pe­sä­ke­tor­jun­taa teh­tä­es­sä tai ojien kun­nos­tus­työn yh­tey­des­sä tai muus­ta vas­taa­vas­ta syys­tä, on tu­hou­tu­neel­le pien­ta­reel­le kyl­vet­tä­vä nur­mi­kas­vil­li­suus heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa. Kyl­vä rai­vi­o­loh­kon pien­ta­reel­le heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa nur­mi­kas­vil­li­suus, jos pien­ta­reel­la ei ole ai­kai­sem­paa nur­mi­kas­vil­li­suut­ta.

Pien­nar­ta ei tar­vit­se jät­tää, jos maa­ta­lous­maan ja ve­sis­tön tai val­ta­ojan vä­lil­lä on met­sää, tont­ti­maa­ta, tie­tä, pen­saik­koa, jou­to- tai ki­tu­maa­ta tai muu­ta alu­et­ta vä­hin­tään kes­ki­mää­rin 10 met­riä, eikä vesi nou­se tul­va-ai­ka­na­kaan pel­lol­le. Pien­nar­ta ei tar­vi­ta myös­kään, jos maa­ta­lous­maa on tul­va­pen­ke­reen ta­ka­na ja kui­va­tus­ve­det joh­de­taan pois esi­mer­kik­si pump­paa­mal­la.

Pien­nar vä­hen­tää ojan­penk­ko­jen sor­tu­mis­ta  ja maa-ai­nek­sen sekä ra­vin­tei­den kul­keu­tu­mis­ta ojiin ja ve­sis­töi­hin. Pien­ta­reil­la viih­ty­vät myös mo­net lin­nut sekä niit­ty­jen kas­vit ja hyön­tei­set.

Suojakaistat

Ve­sis­tö­jen var­sil­la teh­tä­vää lan­noi­tus­ta on ra­joi­tet­tu. Lan­noi­tus on kiel­let­tyä vii­si met­riä lä­hem­pä­nä ve­sis­töä. Seu­raa­van vii­den met­rin vyö­hyk­keel­lä ve­sis­tös­tä lan­nan ja or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den pin­ta­le­vi­tys on kiel­let­ty, ell­ei pel­toa muo­ka­ta vuo­ro­kau­den ku­lu­es­sa le­vi­tyk­ses­tä. Edel­lä mai­ni­tut lan­noi­tus- ja pin­ta­le­vi­tys­kiel­lot ei­vät kui­ten­kaan estä koti­e­läin­ten lai­dun­ta­mis­ta ky­sei­sil­lä alu­eil­la.

Valtaoja ja vesistö

Val­ta­oja on kai­vet­tu avo­uoma, jon­ka tar­koi­tuk­se­na on ke­rä­tä kui­va­tus­a­lu­een pii­ri-, sar­ka- ja sala­o­jis­ta sekä ylä­puo­li­sel­ta va­lu­ma-alu­eel­ta tu­le­vat ve­det ja joh­taa ne pois kui­va­tus­a­lu­eel­ta. Val­ta­o­jak­si lu­e­taan myös pel­to­loh­ko­re­kis­te­riin mer­ki­tyt muut uo­mat, jot­ka löy­ty­vät vil­je­li­jöi­den verk­ko­a­si­oin­ti­pal­ve­lu Vipu:sta. Ve­sis­töl­lä tar­koi­te­taan täs­sä val­ta­ojaa suu­rem­pia vesi­uo­mia ku­ten pu­roa, jo­kea, lam­pea, jär­veä ja mer­ta sekä muu­ta luon­nol­lis­ta vesi­a­lu­et­ta sekä teko­jär­veä, ka­na­vaa ja muu­ta vas­taa­vaa kei­no­te­kois­ta vesi­a­lu­et­ta; ve­sis­tö­nä ei kui­ten­kaan pi­de­tä no­roa, ojaa ja läh­det­tä.

Huo­leh­di sii­tä, ett­ei eroo­sio pää­se ku­lut­ta­maan maa­ta­lous­maa­ta.

Täy­den­tä­vät eh­dot2020