3.3 Viljele hyvän maatalouskäytännön mukaisesti

Viljelty pelto tarkoittaa kasvien tuotantoa varten viljeltyä peltoa.

Ota paik­ka­kun­nan olo­suh­teet huo­mi­oon vil­je­lys­sä. Muok­kaa, lan­noi­ta ja kyl­vä tai is­tu­ta vil­jel­ty pel­to ja py­sy­vien kas­vien ala tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sel­la ta­val­la si­ten, että on mah­dol­lis­ta saa­da ai­kaan ta­sai­nen itä­mi­nen ja kas­vus­to. Huo­leh­di kas­vin­suo­je­lus­ta ja estä rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen me­kaa­ni­ses­ti, bi­o­lo­gi­ses­ti, ke­mi­al­li­ses­ti tai kas­vin­vuo­ro­tuk­sen avul­la.

Jos olet il­moit­ta­nut kas­vu­loh­kon vi­her­ryt­tä­mis­tu­es­sa eko­lo­gi­seen alaan ty­pen­si­to­ja­kas­vien alak­si, ota huo­mi­oon näi­tä alo­ja kos­ke­va kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­tö­kiel­to vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eh­to­jen mu­kai­ses­ti. Vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eh­dois­ta voit lu­kea haku­op­paas­ta.

Kuva: MMM_kuva-ar­kis­to

Vil­je­le alu­eel­le so­vel­tu­via kas­vi­la­je­ja ja -la­jik­kei­ta ja käy­tä riit­tä­vää sie­men­mää­rää. Kyl­vä tai is­tu­ta vii­meis­tään 30.6. Tiet­ty­jen puu­tar­ha­kas­vien (tau­luk­ko 2) vil­je­lys­sä myö­hem­pi kyl­vö on mah­dol­li­nen, mut­ta kyl­vä sil­loin loh­kol­le esi­kas­vi vii­meis­tään 30.6. Mi­kä­li poik­keuk­sel­li­set sää­olo­suh­teet es­tä­vät kyl­vä­mi­sen tai is­tut­ta­mi­sen vii­meis­tään 30.6., kyl­vä tai is­tu­ta heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa. Poik­keuk­sel­li­sel­la sää­olo­suh­teel­la tar­koi­te­taan ti­lan­net­ta, jos­sa pit­kään jat­ku­nei­den run­sai­den sa­tei­den ja vä­häi­sen haih­dun­nan vuok­si pel­lon mär­kyys on es­tä­nyt kyl­vä­mi­sen. Poik­ke­a­mi­nen vii­mei­ses­tä kyl­vö­päi­väs­tä kos­kee vil­jel­tyä maa­ta­lous­maa­ta ja vi­her­ke­san­to­ja. Esi­kas­via ei tar­vit­se kyl­vää, jos loh­kol­le is­tu­te­taan sa­laat­ti­kas­ve­ja, kii­nan­kaa­lia, kuk­ka­kaa­lia, par­sa­kaa­lia, pi­naat­tia, til­liä, kys­sä­kaa­lia tai nau­ris­ta.

Jos vil­je­let man­si­koi­ta, mesi­mar­jo­ja tai ja­lo­maa­rai­mia, heh­taa­ril­la on ol­ta­va vä­hin­tään 15 000 kas­via. Jos vil­je­let mai­nit­tu­ja kas­ve­ja si­ten, että maan­pin­nan kat­tee­na ei käy­te­tä muo­via ja syn­ty­vien rön­sy­tai­mien an­ne­taan juur­tua emo­tai­mien vie­reen, tai­mi­ti­hey­den on ol­ta­va en­sim­mäi­se­nä kas­vu­kau­te­na vä­hin­tään 11 000 kas­via heh­taa­ril­la.

Jos vil­je­let he­ru­koi­ta tai kar­vi­ai­sia, heh­taa­ril­la on ol­ta­va vä­hin­tään 1200 kas­via, va­del­mia vä­hin­tään 2800 kas­via heh­taa­ril­la, mar­ja­tuo­mi­pih­la­jia, mar­ja-aro­ni­oi­ta ja tyr­ne­jä vä­hin­tään 800 kas­via heh­taa­ril­la, pen­sas­mus­ti­koi­ta vä­hin­tään 2250 kas­via heh­taa­ril­la sekä he­del­mä­pui­ta vä­hin­tään 400 kas­via heh­taa­ril­la.

Toi­mi niin, että kor­juu ja mark­ki­na­kel­poi­sen sa­don tuot­ta­mi­nen on mah­dol­lis­ta. Jos et kui­ten­kaan pys­ty kor­jaa­maan sa­toa, huo­leh­di maa­ta­lous­maal­la ole­vas­ta kas­vus­tos­ta si­ten, että maa­ta­lous­maan kas­vu­kun­to säi­lyy hy­vä­nä ja että maa­ta­lous­maal­le on taas seu­raa­va­na vuon­na mah­dol­lis­ta pe­rus­taa uusi kas­vus­to tai tuot­taa kor­juu- ja mark­ki­na­kel­poi­nen sato.

Jos käy­tät nur­mea lai­dun­nuk­seen, maan­pin­nan on säi­lyt­tä­vä pää­osin kas­vi­peit­tei­se­nä ja maa­pe­rän eroo­sio saa olla vain vä­häis­tä.

Sängen poltto

Voit polt­taa sän­gen ai­no­as­taan sil­loin, jos se on vält­tä­mä­tön­tä kyl­vön to­teu­tuk­sen tai rik­ka­kas­vien, kas­vi­tau­tien tai tu­ho­lais­ten tor­jun­nan vuok­si.

Tau­luk­ko 2. Puu­tar­ha­kas­vit, jot­ka voit kyl­vää myö­hem­min kuin 30.6., jos kyl­vät niil­le esi­kas­vin vii­meis­tään 30.6. * esi­kas­vi­a­kaan ei tar­vi­ta

Hoida pysyviä nurmia ja pysyviä laitumia

Py­sy­vät nur­met ovat vil­jel­tyä maa­ta­lous­maa­ta. Toi­mi niin, että kor­juu ja mark­ki­na­kel­poi­sen sa­don tuot­ta­mi­nen on mah­dol­lis­ta. Huo­leh­di py­sy­vien nur­mien ja py­sy­vien lai­tu­mien kas­vin­suo­je­lus­ta ja estä rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen kas­vin­vuo­ro­tuk­sen avul­la, me­kaa­ni­ses­ti, bi­o­lo­gi­ses­ti tai ke­mi­al­li­ses­ti. Huo­leh­di kas­vus­tos­ta niin, että myös seu­raa­va­na vuon­na loh­kol­le on mah­dol­lis­ta pe­rus­taa kas­vus­to tai tuot­taa kor­juu- ja mark­ki­na­kel­poi­nen sato.

Kyl­vä vii­meis­tään 30.6. Mi­kä­li poik­keuk­sel­li­set sää­olo­suh­teet es­tä­vät kyl­vä­mi­sen vii­meis­tään 30.6., kyl­vä heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa. Poik­keuk­sel­li­sel­la sää­olo­suh­teel­la tar­koi­te­taan ti­lan­net­ta, jos­sa pit­kään jat­ku­nei­den run­sai­den sa­tei­den ja vä­häi­sen haih­dun­nan vuok­si pel­lon mär­kyys on es­tä­nyt kyl­vä­mi­sen.

Voit uu­sia py­sy­vän lai­tu­men ja py­sy­vän nur­men kas­vus­ton muok­kaa­mal­la ja kyl­vä­mäl­lä hei­nä- ja nur­mi­rehu­kas­vien sie­me­nil­lä.  Voit ot­taa py­sy­vän nur­men ja py­sy­vän lai­tu­men myös muu­hun vil­je­ly­käyt­töön ja vil­jel­lä loh­kol­la mui­ta­kin kuin hei­nä- ja nur­mi­rehu­kas­ve­ja, täl­löin loh­ko ei ole enää py­sy­vää nur­mea.

Voit lan­noit­taa py­sy­viä lai­tu­mia ja py­sy­viä nur­mia tar­koi­tuk­sen­mu­kai­sel­la ta­val­la. Tämä tar­koit­taa sitä, että voit lan­noit­taa alaa, mi­kä­li kor­jaat py­sy­väl­tä lai­tu­mel­ta tai py­sy­väl­tä nur­mel­ta sa­don lai­dun­ta­mal­la tai muul­la ta­val­la sa­don kor­jaa­mal­la. Nou­da­ta py­sy­vien lai­tu­mien typ­pi­lan­noi­tuk­ses­sa lai­tu­mia kos­ke­via enim­mäis­ar­vo­ja, (luku 4.1.5 , tau­luk­ko 8) mi­kä­li loh­ko on lai­tu­me­na. Jos kor­jaat loh­kol­ta nur­mi­sa­don, voit lan­noit­taa nur­mia kos­ke­vil­la enim­mäis­ar­voil­la (luku 4.1.5 , tau­luk­ko 8). Mi­kä­li olet si­tou­tu­nut ym­pä­ris­tö­kor­vauk­seen, tu­lee si­nun nou­dat­taa ym­pä­ris­tö­kor­vauk­sen mu­kai­sia tiu­kem­pia lan­noi­tus­ta­so­ja. Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen lan­noi­tus­ta­sot löy­dät si­tou­mus­eh­dois­ta.

Jos käy­tät py­sy­vää lai­dun­ta tai py­sy­vää nur­mea lai­dun­nuk­seen, maan­pin­nan on säi­lyt­tä­vä pää­osin kas­vi­peit­tei­se­nä ja maa­pe­rän eroo­sio saa olla vain vä­häis­tä. Jos nii­tät py­sy­vän lai­tu­men tai py­sy­vän nur­men kas­vus­ton, huo­mi­oi nii­ton ajan­koh­das­sa ja to­teut­ta­mi­ses­sa luon­non­va­rais­ten lin­tu­jen ja ni­säk­käi­den suo­je­lu.

Viherryttämistuen vaikutus pysyvien nurmien hoitoon Natura-alueella

Jos py­sy­vä nur­mi si­jait­see Na­tu­ra-alu­eel­la, et voi uu­dis­taa kas­vus­toa muu­ta kuin eri­tyi­ses­tä syys­tä ja uu­dis­ta­mi­seen ei saa liit­tyä kyn­tä­mis­tä. Il­moi­ta uu­dis­ta­mi­ses­ta ja sen to­teu­tus­ta­vas­ta kir­jal­li­ses­ti kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le en­nen uu­dis­ta­mi­sen aloit­ta­mis­ta. Lisä­tie­to­ja vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eh­dois­ta löy­dät haku­op­paas­ta.

 
 
 
 
 
 
Täy­den­tä­vät eh­dot2020