Kesantojen hoito kuuluu täydentäviin ehtoihin.
Kesantopelto = tuotantoon käyttämätön pelto, joka on viher-, sänki- tai avokesantoa
Viherkesanto = yksi- tai monivuotisilla nurmi-, riista-, maisema-, mesi- tai niittykasveilla tai näiden kasvien siemenseoksilla, ei kuitenkaan yksinomaan viljalla, öljy- tai valkuaiskasveilla tai näiden siemenseoksella, kylvetty pelto
Avokesanto = pelto, joka on kasvukaudella ilman kasvipeitettä tai sänkeä
Sänkikesanto = pelto, joka on edellisen tai sitä vanhemman kasvukauden viljan, öljykasvien, kuitukasvien, palkokasvien tai siemenmaustekasvien sängen peittämää ja muokkaamatonta
Kesannointi on vapaaehtoista ja voit pääsääntöisesti hyödyntää kesantoja taloudellisesti. Viherkesantoa voidaan myös laiduntaa, jos pellon pinta säilyy nurmipeitteisenä. Jos olet ilmoittanut kesantopellon viherryttämistuen mukaiseksi ekologiseksi alaksi, voit hyödyntää kesantoa taloudellisesti ja laiduntaa sitä vasta 16.8. alkaen. Lisätietoja viherryttämistuen mukaisista ekologisista aloista löydät hakuoppaasta.
Säilytä kesannot maatalousmaana ja maatalouskäytön kannalta hyvässä kunnossa. Kesannoksi ilmoittamaasi alaa et voi käyttää kasvukauden aikana varastoalueena, esimerkiksi säilörehupaalien säilytykseen.
Kesantopellon kasvipeitteisyys
Pidä kesantopellot pääsääntöisesti viherkesantona tai sänkikesantona ja uusi niiden kasvusto tarvittaessa. Viherkesanto on vesien suojelun kannalta suositeltavin kesannointimuoto. Voit kasvattaa kesantopellolla nurmi-, riista-, maisema-, mesi- ja niittykasveja sekä näiden kasvien seoskasvustoja. Huomioi, että et voi kasvattaa viherkesannolla yksinomaan viljaa, öljy- tai valkuaiskasveja tai näiden kasvien seoksia. Et voi esimerkiksi ilmoittaa viherkesannoksi puhdasta kaura- /rapsi- /apilakasvustoa tai näiden seoskasvustoa. Jos lisäät seokseen esim. nurmi- tai niittykasvin, on kasvusto hyväksyttävä viherkesannoksi.
Kylvä viherkesannon kasvusto viimeistään 30.6. Mikäli poikkeukselliset sääolosuhteet estävät kylvämisen viimeistään 30.6., kylvä heti olosuhteiden salliessa. Poikkeuksellisella sääolosuhteella tarkoitetaan tilannetta, jossa pitkään jatkuneiden runsaiden sateiden ja vähäisen haihdunnan vuoksi pellon märkyys on estänyt kylvämisen. Käytä kasvuston kylvössä riittävää määrää nurmi-, riista-, maisema- , mesi- tai niittykasvien siemeniä, jotta saat pellolle peittävän kasvuston.
Pidä pohjavesialueella kesantopellot kasvipeitteisinä. Jos perustat kesantopellon pohjavesialueelle, siemenseoksen painosta enintään 20 prosenttia voi olla apilan, virnan, sinimailasen, vuohenherneen, mesikän tai muun vastaavan typpeä sitovan kasvin siemeniä. Merkitse siemenseoksen sisältö lohkomuistiinpanoihin.
Estä kesantopelloilla rikkakasvien leviäminen. Voit torjua rikkakasvit kemiallisesti poikkeustilanteissa, jotka on lueteltu seuraavassa kappaleessa tai kasvuston päättämisen yhteydessä 1.9. alkaen tai 15.7. alkaen, jos kylvät kesantopellolle nurmikasveja tai syksyllä kylvettäviä tai istutettavia kasveja. Ekologiseksi alaksi ilmoittamallasi kesannolla voit käyttää kasvinsuojeluaineita aikaisintaan 16.8, mikäli kylvät tai istutat alalle syyskylvöisen kasvin. Huomioi, että ekologiselle alalle ei kannata ilmoittaa pinta-alaa, jossa esiintyy runsaasti hukkakauraa tai jättiputkea, koska kasvinsuojelunaineiden käyttö on kielletty kesantokauden aikana.
Poikkeukset kesantojen kasvipeitteisyydestä
Jos ilmoitat kesannoksi lohkon, joka ei ole aikaisemmin ollut viljelykäytössä, on lohkon oltava ilmoitusvuonna viherkesantoa.
Muissa tapauksissa voit poiketa kesannon kasvipeitteisyysvaatimuksesta, jos parannat kesantopellon viljelykuntoa torjumalla vaikeasti hävitettäviä rikkakasveja, teet lyhytaikaisia kunnostustoimenpiteitä tai poikkeamiseen on joku muu erityinen syy. Lyhytaikaisia kunnostustoimenpiteitä ovat salaojitus, kalkitus, ojien kaivaminen ja perkaus sekä muut vastaavat toimenpiteet. Kasvipeitteisyysvaatimuksesta voit poiketa vain siinä laajuudessa kuin lyhytaikainen kunnostustoimenpide edellyttää. Kesantopellon kasvipeitteisyysvaatimuksesta voit poiketa myös silloin kun kyseessä on alla olevan mukainen ylivoimainen este tai poikkeuksellinen olosuhde.
Tilanteet, joissa ylivoimainen este ja poikkeukselliset olosuhteet voidaan hyväksyä kesannon kasvipeitteisyysvaatimuksesta poikkeamiseen:
a) tuensaajan kuolema;
b) tuensaajan pitkäaikainen kyvyttömyys harjoittaa ammattiaan;
c) tilaan merkittävällä tavalla vaikuttava ankara luonnonmullistus;
d) tilan kotieläinrakennusten tuhoutuminen onnettomuudessa;
e) eläinkulkutauti tai kasvitauti, joka vahingoittaa viljelijän koko karjaa tai osaa siitä, tai vastaavasti viljelykasveja;
f) koko tilan tai sen merkittävän osan pakkolunastus, jos kyseinen pakkolunastus ei ollut ennakoitavissa hakemuksen jättöpäivänä.
Kesantopellon lannoitus
Et saa lannoittaa avo-, sänki- ja yksivuotista viherkesantoa. Voit lannoittaa monivuotista viherkesantoa ainoastaan perustamisen yhteydessä. Typpilannoitemäärä voi tällöin olla enintään 80kg/ha kivennäismailla tai 60kg/ha eloperäisillä mailla.
Huomaa myös, että ympäristösitoumuksen tehneillä tiloilla monivuotisen viherkesannon perustamisvaiheen lannoitukselle on alemmat raja-arvot. Ympäristösitoumuksen lannoitustasot löydät sitoumusehdoista.
Kesantopellon kasvuston päättäminen
Voit päättää kesantopellon kasvuston kemiallisesti tai mekaanisesti 1. 9. alkaen. Jos kylvät kesantopellolle nurmikasveja tai syksyllä kylvettäviä tai istutettavia kasveja, voit päättää kasvuston 15. 7. alkaen. Kesantopellon muokkaus ja lannoitus on tehtävä tällöin kylvön tai istutuksen yhteydessä.
Jos olet ilmoittanut kesantopellon viherryttämistuen ekologisen alan kesannoksi, voit päättää viher- ja sänkikesannon aikaisintaan 16. 8., jos kylvät alalle nurmikasveja tai syksyllä kylvettäviä tai istutettavia kasveja. Kasvustoa voit hyödyntää taloudellisesti ja laiduntaa 16.8. alkaen.
Taulukko 3. Kesantopeltojen täydentävien ehtojen vaatimukset sekä viherryttämistuen ekologisen alan kesannon vaatimukset
Täydentävät ehdot2020