3.4 Huolehdi kesannoista

Kesantojen hoito kuuluu täydentäviin ehtoihin.

Ke­san­to­pel­to = tuo­tan­toon käyt­tä­mä­tön pel­to, joka on vi­her-, sän­ki- tai avo­ke­san­toa

Vi­her­ke­san­to = yksi- tai moni­vuo­ti­sil­la nur­mi-, riis­ta-, mai­se­ma-, mesi-  tai niit­ty­kas­veil­la tai näi­den kas­vien sie­men­se­ok­sil­la, ei kui­ten­kaan yk­sin­o­maan vil­jal­la, öljy- tai val­ku­ais­kas­veil­la tai näi­den sie­men­se­ok­sel­la, kyl­vet­ty pel­to

Avo­ke­san­to = pel­to, joka on kas­vu­kau­del­la il­man kas­vi­pei­tet­tä tai sän­keä

Sän­ki­ke­san­to = pel­to, joka on edel­li­sen tai sitä van­hem­man kas­vu­kau­den vil­jan, öljy­kas­vien, kui­tu­kas­vien, pal­ko­kas­vien tai sie­men­maus­te­kas­vien sän­gen peit­tä­mää ja muok­kaa­ma­ton­ta

Ke­san­noin­ti on va­paa­eh­tois­ta ja voit pää­sään­töi­ses­ti hyö­dyn­tää ke­san­to­ja ta­lou­del­li­ses­ti. Vi­her­ke­san­toa voi­daan myös lai­dun­taa, jos pel­lon pin­ta säi­lyy nur­mi­peit­tei­se­nä. Jos olet il­moit­ta­nut ke­san­to­pel­lon vi­her­ryt­tä­mis­tu­en mu­kai­sek­si eko­lo­gi­sek­si alak­si, voit hyö­dyn­tää ke­san­toa ta­lou­del­li­ses­ti ja lai­dun­taa sitä vas­ta 16.8. al­ka­en. Lisä­tie­to­ja vi­her­ryt­tä­mis­tu­en mu­kai­sis­ta eko­lo­gi­sis­ta alois­ta löy­dät haku­op­paas­ta.

Säi­ly­tä ke­san­not maa­ta­lous­maa­na ja maa­ta­lous­käy­tön kan­nal­ta hy­väs­sä kun­nos­sa. Ke­san­nok­si il­moit­ta­maa­si alaa et voi käyt­tää kas­vu­kau­den ai­ka­na va­ras­to­a­lu­ee­na, esi­mer­kik­si säi­lö­rehu­paa­lien säi­ly­tyk­seen.

Kesantopellon kasvipeitteisyys

Pidä ke­san­to­pel­lot pää­sään­töi­ses­ti vi­her­ke­san­to­na tai sän­ki­ke­san­to­na ja uusi nii­den kas­vus­to tar­vit­ta­es­sa. Vi­her­ke­san­to on ve­sien suo­je­lun kan­nal­ta suo­si­tel­ta­vin ke­san­noin­ti­muo­to. Voit kas­vat­taa ke­san­to­pel­lol­la nur­mi-, riis­ta-, mai­se­ma-, mesi- ja niit­ty­kas­ve­ja sekä näi­den kas­vien seos­kas­vus­to­ja. Huo­mi­oi, että et voi kas­vat­taa vi­her­ke­san­nol­la yk­sin­o­maan vil­jaa, öljy- tai val­ku­ais­kas­ve­ja tai näi­den kas­vien se­ok­sia. Et voi esi­mer­kik­si il­moit­taa vi­her­ke­san­nok­si puh­das­ta kau­ra- /rap­si- /api­la­kas­vus­toa tai näi­den seos­kas­vus­toa.  Jos li­säät se­ok­seen esim. nur­mi- tai niit­ty­kas­vin, on kas­vus­to hy­väk­syt­tä­vä vi­her­ke­san­nok­si.

Kyl­vä vi­her­ke­san­non kas­vus­to vii­meis­tään 30.6. Mi­kä­li poik­keuk­sel­li­set sää­olo­suh­teet es­tä­vät kyl­vä­mi­sen vii­meis­tään 30.6., kyl­vä heti olo­suh­tei­den sal­lies­sa. Poik­keuk­sel­li­sel­la sää­olo­suh­teel­la tar­koi­te­taan ti­lan­net­ta, jos­sa pit­kään jat­ku­nei­den run­sai­den sa­tei­den ja vä­häi­sen haih­dun­nan vuok­si pel­lon mär­kyys on es­tä­nyt kyl­vä­mi­sen. Käy­tä kas­vus­ton kyl­vös­sä riit­tä­vää mää­rää nur­mi-, riis­ta-, mai­se­ma- , mesi- tai niit­ty­kas­vien sie­me­niä, jot­ta saat pel­lol­le peit­tä­vän kas­vus­ton.

Pidä poh­ja­vesi­a­lu­eel­la ke­san­to­pel­lot kas­vi­peit­tei­si­nä. Jos pe­rus­tat ke­san­to­pel­lon poh­ja­vesi­a­lu­eel­le, sie­men­se­ok­sen pai­nos­ta enin­tään 20 pro­sent­tia voi olla api­lan, vir­nan, sini­mai­la­sen, vuo­hen­her­neen, me­si­kän tai muun vas­taa­van typ­peä si­to­van kas­vin sie­me­niä. Mer­kit­se sie­men­se­ok­sen si­säl­tö loh­ko­muis­tiin­pa­noi­hin.

Estä ke­san­to­pel­loil­la rik­ka­kas­vien le­vi­ä­mi­nen. Voit tor­jua rik­ka­kas­vit ke­mi­al­li­ses­ti poik­keus­ti­lan­teis­sa, jot­ka on lu­e­tel­tu seu­raa­vas­sa kap­pa­lees­sa tai kas­vus­ton päät­tä­mi­sen yh­tey­des­sä 1.9. al­ka­en tai 15.7. al­ka­en, jos kyl­vät ke­san­to­pel­lol­le nur­mi­kas­ve­ja tai syk­syl­lä kyl­vet­tä­viä tai is­tu­tet­ta­via kas­ve­ja. Eko­lo­gi­sek­si alak­si il­moit­ta­mal­la­si ke­san­nol­la voit käyt­tää kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta ai­kai­sin­taan 16.8, mi­kä­li kyl­vät tai is­tu­tat alal­le syys­kyl­vöi­sen kas­vin. Huo­mi­oi, että eko­lo­gi­sel­le alal­le ei  kan­na­ta il­moit­taa pin­ta-alaa, jos­sa esiin­tyy run­saas­ti huk­ka­kau­raa tai jät­ti­put­kea, kos­ka kas­vin­suo­je­lunai­nei­den käyt­tö on kiel­let­ty ke­san­to­kau­den ai­ka­na.

Poikkeukset kesantojen kasvipeitteisyydestä

Jos il­moi­tat ke­san­nok­si loh­kon, joka ei ole ai­kai­sem­min ol­lut vil­je­ly­käy­tös­sä, on loh­kon ol­ta­va il­moi­tus­vuon­na vi­her­ke­san­toa.

Muis­sa ta­pauk­sis­sa voit poi­ke­ta ke­san­non kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­muk­ses­ta, jos pa­ran­nat ke­san­to­pel­lon vil­je­ly­kun­toa tor­ju­mal­la vai­ke­as­ti hä­vi­tet­tä­viä rik­ka­kas­ve­ja, teet ly­hyt­ai­kai­sia kun­nos­tus­toi­men­pi­tei­tä tai poik­ke­a­mi­seen on joku muu eri­tyi­nen syy. Ly­hyt­ai­kai­sia kun­nos­tus­toi­men­pi­tei­tä ovat sala­o­ji­tus, kal­ki­tus, ojien kai­va­mi­nen ja per­kaus sekä muut vas­taa­vat toi­men­pi­teet. Kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­muk­ses­ta voit poi­ke­ta vain sii­nä laa­juu­des­sa kuin ly­hyt­ai­kai­nen kun­nos­tus­toi­men­pide edel­lyt­tää. Ke­san­to­pel­lon kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­muk­ses­ta voit poi­ke­ta myös sil­loin kun ky­sees­sä on alla ole­van mu­kai­nen yli­voi­mai­nen este tai poik­keuk­sel­li­nen olo­suh­de.

Ti­lan­teet, jois­sa yli­voi­mai­nen este ja poik­keuk­sel­li­set olo­suh­teet voi­daan hy­väk­syä ke­san­non kas­vi­peit­tei­syys­vaa­ti­muk­ses­ta poik­ke­a­mi­seen:
a) tuen­saa­jan kuo­le­ma;
b) tuen­saa­jan pit­kä­ai­kai­nen ky­vyt­tö­myys har­joit­taa am­mat­ti­aan;
c) ti­laan mer­kit­tä­väl­lä ta­val­la vai­kut­ta­va an­ka­ra luon­non­mul­lis­tus;
d) ti­lan koti­e­läin­ra­ken­nus­ten tu­hou­tu­mi­nen on­net­to­muu­des­sa;
e) eläin­kul­ku­tau­ti tai kas­vi­tau­ti, joka va­hin­goit­taa vil­je­li­jän koko kar­jaa tai osaa sii­tä, tai vas­taa­vas­ti vil­je­ly­kas­ve­ja;
f) koko ti­lan tai sen mer­kit­tä­vän osan pak­ko­lu­nas­tus, jos ky­sei­nen pak­ko­lu­nas­tus ei ol­lut en­na­koi­ta­vis­sa ha­ke­muk­sen jät­tö­päi­vä­nä.

Kesantopellon lannoitus

Et saa lan­noit­taa avo-, sän­ki- ja yksi­vuo­tis­ta vi­her­ke­san­toa. Voit lan­noit­taa moni­vuo­tis­ta vi­her­ke­san­toa ai­no­as­taan pe­rus­ta­mi­sen yh­tey­des­sä. Typ­pi­lan­noi­te­mää­rä voi täl­löin olla enin­tään 80kg/ha ki­ven­näis­mail­la tai 60kg/ha elo­pe­räi­sil­lä mail­la.

Huo­maa myös, että ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen teh­neil­lä ti­loil­la moni­vuo­ti­sen vi­her­ke­san­non pe­rus­ta­mis­vai­heen lan­noi­tuk­sel­le on alem­mat raja-ar­vot. Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen lan­noi­tus­ta­sot löy­dät si­tou­mus­eh­dois­ta.

Kesantopellon kasvuston päättäminen

Voit päät­tää ke­san­to­pel­lon kas­vus­ton ke­mi­al­li­ses­ti tai me­kaa­ni­ses­ti 1. 9. al­ka­en. Jos kyl­vät ke­san­to­pel­lol­le nur­mi­kas­ve­ja tai syk­syl­lä kyl­vet­tä­viä tai is­tu­tet­ta­via kas­ve­ja, voit päät­tää kas­vus­ton 15. 7. al­ka­en. Ke­san­to­pel­lon muok­kaus ja lan­noi­tus on teh­tä­vä täl­löin kyl­vön tai is­tu­tuk­sen yh­tey­des­sä.

Jos olet il­moit­ta­nut ke­san­to­pel­lon vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eko­lo­gi­sen alan ke­san­nok­si, voit päät­tää vi­her- ja sän­ki­ke­san­non ai­kai­sin­taan 16. 8., jos kyl­vät alal­le nur­mi­kas­ve­ja tai syk­syl­lä kyl­vet­tä­viä tai is­tu­tet­ta­via kas­ve­ja. Kas­vus­toa voit hyö­dyn­tää ta­lou­del­li­ses­ti ja lai­dun­taa 16.8. al­ka­en.

Tau­luk­ko 3. Ke­san­to­pel­to­jen täy­den­tä­vien eh­to­jen vaa­ti­muk­set sekä vi­her­ryt­tä­mis­tu­en eko­lo­gi­sen alan ke­san­non vaa­ti­muk­set

Täy­den­tä­vät eh­dot2020