3.7 Suojele pohjavettä

Poh­ja­ve­den kai­ken­lai­nen pi­laa­mi­nen on kiel­let­ty ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­lail­la (527/2014). Ym­pä­ris­töl­le vaa­ral­lis­ten ja hai­tal­lis­ten ai­nei­den pääs­tä­mi­nen suo­raan tai vä­lil­li­ses­ti poh­ja­ve­teen on kiel­let­ty val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sel­la 1022/2006. Ym­pä­ris­töl­le vaa­ral­li­set ja hai­tal­li­set ai­neet, joi­ta ei saa pääs­tää suo­raan tai vä­lil­li­ses­ti poh­ja­ve­teen on lu­e­tel­tu tau­lu­kos­sa 4. Vil­je­li­jän on oman ti­lan­sa osal­ta huo­leh­dit­ta­va, ett­ei ti­lan toi­min­nas­ta ai­heu­du edel­lä mai­ni­tun ase­tuk­sen (1022/2006) liit­tees­sä E mai­nit­tu­jen ym­pä­ris­töl­le vaa­ral­lis­ten ja hai­tal­lis­ten ai­nei­den suo­ria tai epä­suo­ria pääs­tö­jä poh­ja­ve­teen (esim. polt­to­ai­neis­ta, voi­te­lu­ai­neis­ta, kas­vin­suo­je­lu­ai­neis­ta).  Huo­mi­oi vaa­ti­mus kai­kes­sa ti­la­si maa­ta­lous­toi­min­nas­sa ja koko maa­ta­lous­maal­la, myös niil­lä alu­eil­la, jot­ka ei­vät si­jait­se poh­ja­vesi­a­lu­eel­la. Ym­pä­ris­töl­le vaa­ral­li­set ja hai­tal­li­set ai­neet, joi­ta ei saa pääs­tää suo­raan tai vä­lil­li­ses­ti poh­ja­ve­teen on lu­e­tel­tu tau­lu­kos­sa 4.

Huo­leh­di, ett­ei ti­lal­la­si ole esi­mer­kik­si vuo­ta­via kas­vin­suo­je­lu­aine­säi­li­öi­tä, öljy­säi­li­öi­tä, jäte­öljy­ka­nis­te­rei­ta tai –tyn­ny­rei­tä, hy­lät­ty­jä ajo­neu­vo­ja tai mui­ta lait­tei­ta, jois­ta voi ai­heu­tua kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den tai hii­li­ve­ty­jen suo­ria tai epä­suo­ria pääs­tö­jä poh­ja­ve­teen. Huo­leh­di myös, ett­ei kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den va­ras­toin­nis­ta, säi­li­öi­den täyt­tä­mi­ses­tä tai ruis­ku­jen pe­sus­ta ai­heu­du suo­ria tai vä­lil­li­siä pääs­tö­jä poh­ja­ve­teen.

Selvitä pohjavesialueen sijainti

Poh­ja­vesi­a­lu­ei­den käy­tön ra­joi­tuk­set kos­ke­vat kaik­kia vil­je­li­jöi­tä, joil­la on maa­ta­lous­maa­ta poh­ja­vesi­a­lu­eel­la. Tar­kis­ta Vipu-pal­ve­lus­ta si­jait­see­ko jo­kin loh­kois­ta­si poh­ja­vesi­a­lu­eel­la. Jos jo­kin loh­ko on poh­ja­vesi­a­lu­eel­la vain osit­tain, tu­lee loh­kon poh­ja­vesi­a­lu­eel­la ole­val­la osal­la nou­dat­taa poh­ja­vesi­a­lu­et­ta kos­ke­via ra­joi­tuk­sia. Täs­tä alu­ees­ta voi teh­dä oman kas­vu­loh­kon­sa. Huo­maa, että kun­ta­si ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­mää­räyk­sis­sä tai mah­dol­li­ses­sa ti­lan ym­pä­ris­tö­lu­vas­sa tai muus­sa lu­vas­sa on voi­tu an­taa tar­kem­pia ra­joi­tuk­sia poh­ja­vesi­a­lu­een vil­je­lys­tä, esi­mer­kik­si lan­nan le­vi­tyk­ses­tä, kuin mitä täy­den­tä­vät eh­dot edel­lyt­tä­vät. Eri kun­nis­sa mää­räyk­set voi­vat olla eri­lai­set.

Tau­luk­ko 4. Poh­ja­ve­del­le vaa­ral­li­set ai­neet ja aine­ryh­miin kuu­lu­vat vaa­ral­li­set ai­neet, joi­ta ei saa pääs­tää poh­ja­ve­teen (val­ti­o­neu­vos­ton ase­tus 1022/2006).

Kuva: Rei­jo Juu­ri­nen/ Kuva­lii­te­ri

Täy­den­tä­vät eh­dot2020