4.1.1 Noudata lannan varastointia koskevia määräyksiä

Ti­lal­la, jol­la ker­tyy lan­taa tuo­tan­to­e­läin­ten pi­dos­ta, tu­lee olla lan­nan va­ras­toin­ti­tila. Ti­lan lan­ta­laan pi­tää mah­tua 12 kuu­kau­den ai­ka­na ker­ty­vä lan­ta lu­kuun ot­ta­mat­ta lan­taa, joka jää lai­dun­nuk­ses­sa lai­tu­mel­le lai­dun­kau­den ai­ka­na. Nau­to­jen osal­ta voi­daan ot­taa huo­mi­oon enin­tään nel­jän kuu­kau­den ai­ka­na lai­tu­mel­le jää­vä lan­ta. Ym­pä­ri­vuo­ti­ses­ti ul­ko­na kas­va­tet­ta­vil­la nau­ta­la­jeil­la voi­daan huo­mi­oi­da koko ul­ko­na vie­tet­ty kau­si lan­ta­la­ti­la­vuus­vaa­ti­mus­ta las­ket­ta­es­sa. Huo­mi­oi kui­ten­kin, että ulko­tar­hois­ta, eri­tyi­ses­ti ruo­kin­ta- ja juot­to­pai­koil­ta, sekä alu­eil­ta, joil­la eläi­met ylei­ses­ti viih­ty­vät, on sään­nöl­li­ses­ti pois­tet­ta­va lan­ta ja se lan­ta on va­ras­toi­ta­va lan­ta­las­sa.

Mi­kä­li eläi­met ovat yöt eläin­suo­jas­sa, voi lai­dun­kau­des­ta huo­mi­oi­da vain puo­let lan­ta­la­ti­la­vuut­ta las­ket­ta­es­sa, nau­to­jen osal­ta kak­si kuu­kaut­ta. Ja­loit­te­lu­alueilta ja py­sy­vis­tä ruo­kin­ta- ja juot­to­pai­kois­ta sään­nöl­li­ses­ti ke­rä­tyl­le lan­ta­mää­räl­le, jota ei voi­da suo­raan hyö­dyn­tää lan­noit­tee­na, tu­lee olla lan­nan va­ras­toin­ti­tila.

Voit ot­taa huo­mi­oon lan­ta­lan vä­him­mäis­ti­la­vuu­den las­ke­mi­ses­sa vil­je­li­jöi­den yh­teis­lan­ta­lat ja pi­hat­to­jen kui­vi­ke­poh­jat. Pie­nem­pi lan­ta­la­koko on mah­dol­li­nen myös, jos luo­vu­tat lan­taa toi­sel­le vil­je­li­jäl­le va­ras­toon tai heti hyö­ty­käy­tet­tä­väk­si, tai jos luo­vu­tat lan­taa sel­lai­sel­le hyö­dyn­tä­jäl­le (esim. kom­pos­toin­ti- tai bio­kaa­su­lai­tos), jol­la on ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­lain mu­kai­nen lupa ot­taa lan­taa vas­taan.

Eräi­den maa- ja puu­tar­ha­ta­lou­des­ta pe­räi­sin ole­vien pääs­tö­jen ra­joit­ta­mi­ses­ta an­ne­tun ase­tuk­sen 1250/2014 mu­kai­set lan­ta­lan mi­toi­tus­pe­rus­teet on esi­tet­ty tau­lu­kos­sa 5. Tau­lu­kos­sa on esi­tet­ty ohje­ti­la­vuu­det eri tuo­tan­to­e­läin­ten virt­sal­le, lie­te­lan­nal­le, kui­va­lan­nal­le ja kui­vi­ke­lan­nal­le. Lan­nan pro­ses­soi­mi­sen vai­ku­tuk­set vaa­dit­tuun va­ras­toin­ti­ti­lan ko­koon on esi­tet­ty tau­lu­kos­sa 6.

Tau­luk­ko 5. Lan­ta­loi­den ohje­ti­la­vuu­det 12 kuu­kau­den va­ras­toi­mis­ai­kaa var­ten eläin­tä/eläin­paik­kaa koh­ti lan­ta­tyy­peit­täin (m3/eläin/vuo­si, il­man sade­vet­tä).

Tau­luk­ko 6. Lan­nan pro­ses­soin­nin vai­ku­tus vaa­dit­tuun va­ras­toin­ti­ti­lan ko­koon.

Jos si­nul­la on jo ole­mas­sa ole­va lan­ta­la tai jos ra­ken­nus­lupa­ha­ke­muk­se­si on tul­lut vi­reil­le en­nen 1.4.2015, so­vel­le­taan lan­ta­la­ti­la­vuus­vaa­ti­muk­sis­sa edel­leen val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­sen maa­ta­lou­des­ta pe­räi­sin ole­vien nit­raat­tien ve­siin pää­syn ra­joit­ta­mi­ses­ta (931/2000) mu­kais­ta tau­luk­koa 7.

Tau­luk­ko 7. Kui­va­lan­nan sekä virt­sa- ja lie­te­säi­li­ön ohje­ti­la­vuu­det (m3) 12 kuu­kau­den va­ras­toi­mis­ai­kaa var­ten eläin­tä (eläin­paik­kaa) koh­ti ase­tuk­sen 931/2000 mu­kaan.

Jos kui­va­lan­taa syn­tyy ti­lal­la enin­tään 25 m3 vuo­des­sa tai jos va­ras­toit ker­ral­laan enin­tään 25 m3 kui­va­lan­taa, voit va­ras­toi­da lan­nan tii­viil­lä siir­to­la­val­la tai muul­la vas­taa­val­la alus­tal­la, joka on ka­tok­ses­sa tai joka ka­te­taan peit­teel­lä.

Jos vas­taan­otat ja va­ras­toit lan­taa, tu­lee si­nul­la olla lan­ta­la, joka on mi­toi­tet­tu vuo­sit­tain vas­taan­o­tet­ta­van mää­rän mu­kaan. Lan­ta­laa ei tar­vi­ta, jos säi­ly­tät kui­va­lan­taa tai or­gaa­ni­sia lan­noi­te­val­mis­tei­ta, joi­den kui­va-aine­pi­toi­suus on vä­hin­tään 30 %, pel­lol­la le­vi­tys­ai­ka­na kor­kein­taan nel­jä viik­koa le­vi­tys­tä odot­ta­mas­sa.

Täy­den­tä­vät eh­dot2020