4.1.2 Kuivalannan varastointi poikkeustilanteessa

Kui­va­lan­taa, jon­ka kui­va-aine­pi­toi­suus on vä­hin­tään 30 %, voit va­ras­toi­da au­mas­sa työ­tek­ni­sen tai hy­gi­ee­ni­sen syyn niin vaa­ties­sa.

Työ­tek­ni­sel­lä syyl­lä tar­koi­te­taan esi­mer­kik­si keli­rik­koa tai lan­ta­la­lait­tei­den rik­kou­tu­mis­ta. Hy­gi­ee­ni­se­nä syy­nä voi­daan pi­tää esi­mer­kik­si lan­nan si­säl­tä­mää tau­din­ai­heut­ta­jaa, ku­ten sal­mo­nel­laa, lis­te­ri­aa tai muu­ta tau­tia. Jos pe­rus­tat lan­ta-au­man hy­gi­ee­ni­sen syyn vuok­si, tu­lee syy olla aina eläin­lää­kä­rin hy­väk­sy­mä.

Lan­ta-au­mas­sa va­ras­toin­nis­ta ei saa ai­heu­tua ve­sis­tön pi­laan­tu­mis­ta tai sen vaa­raa. Va­ras­toin­ti au­mas­sa on aina kiel­let­ty poh­ja­vesi­a­lu­eel­la ja tul­van­a­lai­sel­la alu­eel­la.

Si­joi­ta auma kan­ta­val­le pel­to­a­lu­eel­le. Jos pel­to on kal­te­va, si­joi­ta auma lä­hel­le pel­lon ylä­reu­naa. Au­maa ei saa si­joit­taa alle 100 met­rin etäi­syy­del­le ve­sis­tös­tä, val­ta­o­jas­ta tai ta­lous­vesi­kai­vos­ta eikä alle vii­den met­rin etäi­syy­del­le ojas­ta. Le­vi­tä au­man poh­jal­le vä­hin­tään 20 cm:n nes­tet­tä si­to­va ker­ros, esi­mer­kik­si tur­vet­ta, ja pei­tä auma tii­viil­lä peit­teel­lä. Pois­ta au­man­teko­pai­kal­ta lumi ja muo­toi­le alus­ta si­ten, että nes­tei­den pää­sy ym­pä­ris­töön es­tyy. Uu­den au­man saat si­joit­taa sa­mal­le pai­kal­le kah­den väli­vuo­den jäl­keen.

Si­joi­ta yh­teen au­maan vä­hin­tään yh­den heh­taa­rin alal­le tai enin­tään koko loh­kol­le ja sii­hen ra­jau­tu­vil­le loh­koil­le le­vi­tet­tä­vä mää­rä lan­taa tai or­gaa­nis­ta lan­noi­te­val­mis­tet­ta. Le­vi­tä au­maan va­ras­toi­tu lan­ta tai or­gaa­ni­nen lan­noi­te­val­mis­te vii­meis­tään vuo­den ku­lut­tua au­man pe­rus­ta­mi­ses­ta.

Huo­mi­oi le­vit­tä­mi­ses­sä myös muut lan­nan le­vi­tyk­seen liit­ty­vät vaa­ti­muk­set, jot­ka on ker­rot­tu op­paan lu­vuis­sa 4.1.2 -4.1.6.

Jos va­ras­toit kui­va­lan­taa eläin­lää­kä­rin hy­väk­sy­män hy­gi­ee­ni­sen syyn vuok­si au­mas­sa, ei au­mat­tua lan­taa ole vält­tä­mä­tön­tä le­vit­tää vii­meis­tään vuo­den ku­lut­tua au­man pe­rus­ta­mi­ses­ta. Täl­löin myös­kään au­maan si­joi­tet­ta­van kui­va­lan­nan mää­rää ei ole ra­joi­tet­tu.

Il­moi­ta kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­sel­le kui­va­lan­nan va­ras­toin­nis­ta au­mas­sa 14 vuo­ro­kaut­ta en­nen va­ras­toin­nin aloit­ta­mis­ta. Kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­nen suo­rit­taa tar­vit­ta­es­sa tar­kas­tuk­sen en­nen auma­va­ras­toin­nin aloit­ta­mis­ta. Edel­lä mai­nit­tu vaa­ti­mus ei kuu­lu täy­den­tä­viin eh­toi­hin, mut­ta täy­tyy sil­ti huo­mi­oi­da.

Täy­den­tä­vät eh­dot2020