4.1.4 Noudata lannanlevityksen rajoituksia

Le­vi­tä lan­noit­teet pel­lol­le si­ten, että va­lu­mia ve­siin ei ta­pah­du eikä poh­ja­maa tii­vis­ty. Ota lan­noi­tuk­ses­sa huo­mi­oon kes­ki­mää­räi­nen sato­taso, vil­je­ly­vyö­hy­ke, kas­vin­vuo­ro­tus ja maa­laji. Älä le­vi­tä lan­noit­tei­ta kos­kaan lumi­peit­tei­seen tai rou­taan­tu­nee­seen eikä ve­den kyl­läs­tä­mään maa­han.

Lan­noi­tet­ta­van loh­kon maa­laji on mää­ri­tet­tä­vä. Ym­pä­ris­tö­si­tou­muk­sen eh­to­na on voi­mas­sa­o­le­va vil­ja­vuus­tut­ki­mus, jos­sa myös maa­laji on ana­ly­soi­tu. Mi­kä­li et ole teh­nyt ym­pä­ris­tö­si­tou­mus­ta ja si­nul­la ei ole sen vaa­ti­muk­se­na ole­vaa vil­ja­vuus­tut­ki­mus­ta, on maa­laji joko tut­kit­ta­va itse, jos si­nul­la on tä­hän riit­tä­vä am­mat­ti­tai­to tai ana­lyy­si on tee­tet­tä­vä erik­seen.

Lan­nan ja or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den le­vit­tä­mi­nen pel­lol­le on kiel­let­ty 1.11. – 31.3. vä­li­se­nä ai­ka­na. Voit poi­ke­ta lan­nan le­vit­tä­mi­sen kiel­to­a­jas­ta ja le­vit­tää lan­taa mar­ras­kuun lop­puun asti ti­lan­teis­sa, jois­sa lan­taa ei ole voi­tu hyö­dyn­tää lan­noit­tee­na pel­lol­la kas­vu­kau­den ai­ka­na poik­keuk­sel­li­sen sää­olo­suh­teen vuok­si. Poik­keuk­sel­li­se­na sää­olo­suh­tee­na pi­de­tään ti­lan­net­ta, jos­sa pit­kään jat­ku­nei­den run­sai­den sa­tei­den ja vä­häi­sen haih­dun­nan vuok­si pel­lon mär­kyys on es­tä­nyt lan­nan syys­le­vi­tyk­sen vii­meis­tään loka­kuus­sa.

Jos le­vi­tät lan­taa mar­ras­kuus­sa, tee sii­tä il­moi­tus kun­nan ym­pä­ris­tön­suo­je­lu­vi­ran­o­mai­sel­le loka­kuun lop­puun men­nes­sä. Il­moi­tus­vaa­ti­mus ei kuu­lu täy­den­tä­viin eh­toi­hin, mut­ta täy­tyy sil­ti huo­mi­oi­da.

Voit säi­lyt­tää kui­va­lan­taa ja or­gaa­ni­sia lan­noi­te­val­mis­tei­ta, joi­den kui­va-aine­pi­toi­suus on 30 %, pel­lol­la nel­jä viik­koa le­vi­tys­tä odot­ta­mas­sa sal­li­tun le­vi­tys­ajan puit­teis­sa.

Jos le­vi­tät pel­lon pin­taan lan­taa tai or­gaa­ni­sia lan­noi­te­val­mis­tei­ta, pi­tää lan­ta mul­la­ta tai pel­to kyn­tää vuo­ro­kau­den si­säl­lä le­vi­tyk­ses­tä. Jos le­vi­tät lan­nan tai or­gaa­ni­sen lan­noi­te­val­mis­teen kas­vus­toon let­ku­le­vit­ti­mel­lä tai haja­le­vi­tyk­se­nä, ei mul­taa­mis­ta edel­ly­te­tä.

Jos säi­ly­tät pel­to­loh­kon tal­ven yli kas­vi­peit­tei­se­nä, lan­taa ja or­gaa­ni­sia lan­noi­te­val­mis­tei­ta saa 15.9. al­ka­en le­vit­tää loh­kol­le vain si­joit­ta­mal­la, ell­ei ky­sees­sä ole syys­vil­jan kyl­vöä edel­tä­vä lan­nan le­vi­tys.

Ve­sis­tö­jen var­sil­la teh­tä­vää lan­noi­tus­ta on ra­joi­tet­tu. Lan­noi­tus on kiel­let­tyä vii­si met­riä lä­hem­pä­nä ve­sis­töä. Seu­raa­van vii­den met­rin vyö­hyk­keel­lä ve­sis­tös­tä lan­nan ja or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den pin­ta­le­vi­tys on kiel­let­ty, ell­ei pel­toa muo­ka­ta vuo­ro­kau­den ku­lu­es­sa le­vi­tyk­ses­tä. Edel­lä mai­ni­tut lan­noi­tus- ja pin­ta­le­vi­tys­kiel­lot ei­vät kui­ten­kaan estä koti­e­läin­ten lai­dun­ta­mis­ta ky­sei­sil­lä alu­eil­la.

Pel­to­loh­kon osil­la, joi­den kal­te­vuus on vä­hin­tään 15 pro­sent­tia, lie­te­lan­nan, virt­san ja nes­te­mäis­ten or­gaa­nis­ten lan­noi­te­val­mis­tei­den le­vit­tä­mi­nen muul­la ta­voin kuin si­joit­ta­mal­la on aina kiel­let­ty. Pel­to­loh­kon osal­la tar­koi­te­taan vä­hin­tään 25 aa­rin (0,25 ha) alaa. Kal­te­vil­le pel­to­loh­kon osil­le le­vi­tet­tä­vät muut lan­nat ja or­gaa­ni­set lan­noi­te­val­mis­teet on muo­kat­ta­va maa­han kah­den­tois­ta tun­nin si­säl­lä le­vi­tyk­ses­tä.

Jos käy­tät säi­lö­re­hun pu­ris­te­nes­tei­tä ja ja­loit­te­lu­a­lu­ei­den va­lu­ma­ve­siä lan­noit­tee­na, tu­lee nii­den käy­tös­sä nou­dat­taa myös edel­lä mai­nit­tu­ja lan­noit­tei­ta kos­ke­via le­vi­tys­ra­joi­tuk­sia.

Kuva: Sa­ka­ri Ala­suu­ta­ri/Kuva­pank­ki Plu­gi

Täy­den­tä­vät eh­dot2020