4.2 Suojele luontoa

Säilytä maatalousmaan luonnonarvoja

Luon­non moni­muo­toi­suu­den yllä­pi­tä­mis­tä ja säi­lyt­tä­mis­tä edel­ly­te­tään sekä kan­sal­li­ses­sa lain­sää­dän­nös­sä että EU:n luon­to- ja lin­tu­di­rek­tii­vis­sä. Tä­män ta­voit­teen to­teu­tu­mi­nen vaa­tii ot­ta­maan huo­mi­oon luon­non­ar­vot kai­kes­sa toi­min­nas­sa, myös maa­ta­lou­des­sa. Maa­seu­dun kes­kei­siä luon­non­ar­vo­ja ovat luon­non­va­rai­set kas­vit ja eläi­met sekä luon­to­tyy­pit. Näis­tä mo­net voi­vat kui­ten­kin kär­siä vil­je­ly­toi­men­pi­teis­tä. EU:n luon­to­di­rek­tii­vin ja lin­tu­di­rek­tii­vin ta­voit­tee­na on saa­da ai­kaan la­jeil­le ja luon­to­tyy­peil­le sel­lai­nen suo­je­lu­taso, että nii­den mää­rän vä­he­ne­mi­nen py­säh­tyy.

Täy­den­tä­viin eh­toi­hin kuu­luu luon­non suo­je­le­mi­nen luon­to­di­rek­tii­vis­sä mää­ri­tel­ty­jen luon­to­tyyp­pien ja la­jien elin­ym­pä­ris­tö­jen suo­je­lua var­ten pe­rus­te­tuil­la Na­tu­ra 2000 –ver­kos­toon si­säl­ty­vil­lä alu­eil­la. Luon­to­di­rek­tii­vin mu­kai­sia luon­to­tyyp­pe­jä ja la­je­ja kos­ke­vat eh­dot täyt­ty­vät, kun nou­da­tat Na­tu­ra 2000 –ver­kos­toa kos­ke­via suo­je­lu­pää­tök­siä , kan­sal­lis­puis­to­jen, luon­non­puis­to­jen ja mui­den val­ti­on luon­non­suo­je­lu­a­lu­ei­den  sään­nök­siä tur­va­ten si­ten sen, ett­ei Na­tu­ra 2000 -alu­een suo­je­lun pe­rus­tee­na ole­via luon­to­tyyp­pe­jä tai la­jien elin­ym­pä­ris­tö­jä mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­ne­tä tai häi­ri­tä.

Suojele lintuja

Täy­den­tä­viin eh­toi­hin kuu­luu myös lin­tu­jen ja eri­tyi­ses­ti lin­tu­di­rek­tii­vis­sä tar­koi­tet­tu­jen lin­tu­la­jien sekä nii­den elin­ym­pä­ris­tö­jen suo­je­le­mi­nen. Täy­den­tä­vien eh­to­jen lin­tu­ja kos­ke­vat eh­dot täyt­ty­vät, kun nou­da­tat luon­non­suo­je­lu­lain mu­kai­sia suo­je­lu­oh­jel­miin liit­ty­viä toi­men­pide­ra­joi­tuk­sia, luon­non­suo­je­lu­a­lu­ei­ta, suo­jel­tu­ja luon­to­tyyp­pe­jä ja eri­tyi­ses­ti suo­jel­ta­vien la­jien esiin­ty­mis­paik­ko­ja kos­ke­via pää­tök­siä ja mää­räyk­siä se­kä­kan­sal­lis­puis­to­jen, luon­non­puis­to­jen sekä Na­tu­ra 2000 –alu­ei­ta kos­ke­via sään­nök­siä.

Suo­jel­tu­ja luon­to­tyyp­pe­jä ei saa muut­taa niin, että luon­to­tyy­pin omi­nais­piir­tei­den säi­ly­mi­nen alu­eel­la vaa­ran­tuu ja hei­ken­tää lin­tu­jen elin­ym­pä­ris­tö­jä. ELY-kes­kuk­set te­ke­vät pää­tök­set suo­jel­tu­jen luon­to­tyyp­pien ra­jois­ta ja an­taa pää­tök­sen tie­dok­si alu­een omis­ta­jil­le ja hal­ti­joil­le. Suo­jel­tu­ja luon­to­tyyp­pe­jä voi­vat olla esi­mer­kik­si luon­tai­ses­ti syn­ty­neet, mer­kit­tä­vil­tä osin ja­lois­ta leh­ti­puis­ta koos­tu­vat met­si­köt, päh­ki­nä­pen­sas­leh­dot, ter­va­lep­pä­kor­vet, luon­non­ti­lai­set hiek­ka­ran­nat, me­ren­ran­ta­nii­tyt,  puut­to­mat tai luon­tai­ses­ti vähä­puus­toi­set hiek­ka­dyy­nit, ka­ta­ja­ke­dot,  leh­des­nii­tyt  sekä avoin­ta mai­se­maa hal­lit­se­vat suu­ret yk­sit­täi­set puut ja puu­ryh­mät.

Älä heikennä Natura 2000 –alueen luonnonarvoja

EU:n Na­tu­ra 2000 -ver­kos­tol­la suo­jel­ta­vat luon­to­tyy­pit on lu­e­tel­tu luon­to­di­rek­tii­vin liit­tees­sä I, eläin- ja kas­vi­la­jit luon­to­di­rek­tii­vin liit­tees­sä II sekä lin­tu­la­jit lin­tu­di­rek­tii­vin liit­tees­sä I. Li­säk­si ver­kos­tol­la suo­jel­laan mui­ta­kin muut­ta­via lin­tu­la­je­ja. Tau­lu­koi­hin 10-11 on koot­tu näis­sä liit­teis­sä lu­e­tel­lut, maa­ta­lous­a­lu­eil­la esiin­ty­vät kes­kei­sim­mät lin­nut sekä luon­to­di­rek­tii­vin eläin- ja kas­vi­la­jit.

Tau­luk­ko 10. Maa­ta­lous­ym­pä­ris­töis­sä esiin­ty­viä Na­tu­ra 2000 -alu­ei­den va­lin­ta­pe­rus­tei­na ole­via lin­tu­la­je­ja.

Tau­luk­ko 11. Maa­ta­lous­ym­pä­ris­töis­sä esiin­ty­viä la­je­ja, jot­ka on suo­jel­tu Na­tu­ra 2000 -alu­ei­siin liit­ty­vien sään­nös­ten no­jal­la.

Suo­mes­sa  Na­tu­ra 2000 ver­kos­toon va­li­tuis­ta alu­eis­ta noin 5500 ha on maa­ta­lous­maal­la. Näil­lä alu­eil­la esiin­tyy eri­tyis­tä suo­je­lua vaa­ti­via maa­ta­lous­a­lu­ei­den luon­to­tyyp­pe­jä ja la­je­ja. Sel­vi­tä kun­nas­ta­si tai alu­ee­si ELY-kes­kuk­ses­ta, onko hal­lin­nas­sa­si ole­vil­la mail­la tai nii­den vä­lit­tö­mäs­sä lä­hei­syy­des­sä Na­tu­ra 2000 -alu­ei­ta ja mitä näil­lä alu­eil­la on tar­koi­tus eri­tyi­ses­ti suo­jel­la.

Älä hä­vi­tä tai hei­ken­nä mer­kit­tä­väs­ti nii­tä la­je­ja tai luon­to­tyyp­pe­jä, jon­ka pe­rus­teel­la alue on va­lit­tu Na­tu­ra 2000 -alu­eek­si. Hei­ken­tä­mis­kiel­to kos­kee kai­ken­tyyp­pis­tä toi­min­taa. Il­moi­ta elin­kei­no-, lii­ken­ne- ja ym­pä­ris­tö­kes­kuk­sel­le 30 vuo­ro­kaut­ta en­nen toi­men­pi­tees­tä, joka saat­taa mer­kit­tä­väs­ti hei­ken­tää Na­tu­ra 2000 –alu­een luon­non­ar­vo­ja. Täl­lai­nen toi­men­pide voi olla esi­mer­kik­si pel­lon rai­vaus Na­tu­ra 2000 –ver­kos­toon kuu­lu­val­la alu­eel­la.

Suo­je­lua vaa­ti­via maa­ta­lous­maan luon­to­tyyp­pe­jä ovat luon­to­di­rek­tii­vin mu­kaan me­ren­ran­ta­nii­tyt, kui­vat num­met, kui­vat nii­tyt ja pen­sai­kot kalk­ki­pi­toi­sel­la alus­tal­la, run­sas­la­ji­set jäk­ki­nii­tyt, run­sas­la­ji­set kui­vat ja tuo­reet nii­tyt, al­va­rit ja kalk­ki­vai­kut­tei­set kal­li­o­ke­dot, sini­hei­nä­nii­tyt, kos­te­at suur­ruo­ho­nii­tyt, tul­va­nii­tyt, ala­vat nii­te­tyt nii­tyt, vuo­ris­to­jen nii­te­tyt nii­tyt, leh­des- ja vesa­nii­tyt sekä haka­maat ja kas­ki­lai­tu­met.

Luon­non­ar­vo­jen hei­ken­tä­mis­kiel­to kos­kee kaik­kia nii­tä luon­non­ar­vo­ja, joi­den ta­kia alue on va­lit­tu Na­tu­ra 2000 -ver­kos­toon. Va­lin­nan pe­rus­tee­na voi olla yh­den tai use­am­man luon­to­tyy­pin tai la­jin suo­je­lu­tar­ve. Maa­ta­lous­ym­pä­ris­töis­sä esiin­ty­viä la­je­ja ovat esi­mer­kik­si ruis­rääk­kä, pel­to­sirk­ku ja pik­ku­le­pin­käi­nen sekä hyön­tei­sis­tä mm. rui­jan­no­ki­per­ho­nen, puna­kel­ta­verk­ko­per­ho­nen ja luh­ta­kul­ta­sii­pi.

Maa­ta­lous­mai­den Na­tu­ra 2000 -koh­teil­le on eduk­si, että nii­tä hoi­de­taan. Na­tu­ra 2000 -alu­ei­den hoi­to- ja käyt­tö­suun­ni­tel­mis­sa yleen­sä ker­ro­taan toi­men­pi­teis­tä, joil­la alu­een suo­je­lu­ar­vo­ja voi­daan edis­tää. Na­tu­ra 2000 -alu­eil­la si­jait­se­vien maa­ta­lous­mai­den hoi­to kan­nat­taa suun­ni­tel­la ta­paus­koh­tai­ses­ti yh­des­sä ym­pä­ris­tö­vi­ran­o­mai­sen kans­sa.

Jos ti­lal­la­si on kan­sal­lis­puis­tos­sa, luon­non­puis­tos­sa, muul­la val­ti­on omis­ta­mal­la luon­non­suo­je­lu­a­lu­eel­la tai luon­non­suo­je­lu­oh­jel­maan kuu­lu­val­la alu­eel­la si­jait­se­vaa maa­ta­lous­maa­ta tai vi­ran­o­mais­pää­tök­sel­lä suo­jel­tu­ja eri­tyi­ses­ti suo­jel­ta­vien lin­tu­la­jien elin­ym­pä­ris­tö­jä  tai suo­jel­tu­ja luon­to­tyyp­pe­jä tai jos ti­lal­la­si on maa­ta­lous­maa­ta Na­tu­ra 2000 –alu­eel­la tai sen vä­lit­tö­mäs­sä lä­hei­syy­des­sä, huo­mi­oi seu­raa­vat koh­dat:

Täy­den­tä­vät eh­dot2020