5.2.1 Rehujen turvallisuus

Rehujen käsittely, kuljetus ja varastointi tilalla

Tuo­tan­non kai­kis­sa vai­heis­sa on huo­leh­dit­ta­va sii­tä, että re­hut suo­ja­taan mah­dol­li­sil­ta saas­tu­mis­ta ja pi­laan­tu­mis­ta ai­heut­ta­vil­ta te­ki­jöil­tä. Re­hut ei­vät saa si­säl­tää kiel­let­ty­jä ai­nei­ta. Hai­tal­lis­ten ai­nei­den, eli­öi­den ja tuot­tei­den esiin­ty­mis­tä re­huis­sa on ra­joi­tet­tu aset­ta­mal­la ky­seis­ten ai­nei­den pi­toi­suu­del­le raja-ar­vot. Saas­tu­mis­ta ja pi­laan­tu­mis­ta voi ai­heut­taa esi­mer­kik­si maa­pe­räs­tä tai ve­des­tä läh­töi­sin ole­va mik­ro­bi­o­lo­gi­nen tau­din­ai­heut­ta­ja, lan­noit­tei­den ja kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den jää­mät sekä jät­tei­den vää­rän­lai­nen kä­sit­te­ly ja hä­vit­tä­mi­nen. Tuho­e­läin­ten tor­jun­ta on tär­ke­ää sekä hy­vän rehu­hy­gie­ni­an vuok­si että eläin­tau­tien en­nal­ta­eh­käi­se­mi­sek­si. Lin­tu­jen ulos­tei­den jou­tu­mi­nen re­hui­hin on es­tet­tä­vä muun mu­as­sa nii­hin liit­ty­vän sal­mo­nel­la­ris­kin vuok­si. Myös eläin­ten kui­vik­keet tu­lee suo­ja­ta saas­tu­mi­sel­ta, kos­ka eläi­met saat­ta­vat nii­tä syö­dä, vaik­ka ne ei­vät re­hua ole­kaan. Re­hut ja kui­vik­keet on vaih­det­ta­va riit­tä­vän usein ja huo­leh­dit­ta­va, ett­ei­vät ne pää­se pi­laan­tu­maan. Re­huis­ta otet­tu­jen rehu­tur­val­li­suu­den kan­nal­ta mer­kit­tä­vien näyt­tei­den tu­lok­set on huo­mi­oi­ta­va tuo­tan­nos­sa.

Maa­ti­lal­la käy­tet­tä­vän re­hun ja­ke­lu­jär­jes­tel­män on taat­ta­va, että eläi­met saa­vat vain niil­le tar­koi­tet­tua re­hua. Re­hu­jen val­mis­tuk­ses­sa, kä­sit­te­lys­sä, pak­kaa­mi­ses­sa, va­ras­toin­nis­sa, kul­je­tuk­ses­sa ja ruo­kin­nas­sa käy­tet­tä­vät ti­lat, lait­teet, säi­li­öt ja kul­je­tus­vä­li­neet on puh­dis­tet­ta­va sään­nöl­li­ses­ti ja tar­peen mu­kaan de­sin­fi­oi­ta­va puh­dis­tuk­sen jäl­keen. Myös eläin­ten juot­to­lait­teet on puh­dis­tet­ta­va sään­nöl­li­ses­ti. Eri­tyi­ses­ti esi­mer­kik­si lää­ke­re­hun3) kä­sit­te­lyn ja käy­tön jäl­keen ajo­neu­vot, re­hun kä­sit­te­ly- ja ruo­kin­ta­lait­teis­tot tu­lee puh­dis­taa, jot­ta väl­te­tään seu­raa­van rehu­erän saas­tu­mi­nen.

Kuva: MMM kuva-ar­kis­to

3)Lää­ke­rehu on eläin­lääk­keen tai eläin­lääk­kei­den ja re­hun se­koi­tus­ta, joka on tar­koi­tet­tu sel­lai­se­naan eläi­mil­le syö­tet­tä­väk­si sai­raut­ta pa­ran­ta­vien, eh­käi­se­vien tai mui­den lääk­keel­lis­ten omi­nai­suuk­sien vuok­si.

Eläin­ten juo­ma­ve­den sekä lait­tei­den ja vä­li­nei­den puh­dis­ta­mi­seen käy­te­tyn ve­den on ol­ta­va puh­das­ta. Lai­dun­ruo­kin­nas­sa ja re­hun kor­juus­sa on huo­mi­oi­ta­va kas­vin­suo­je­lu­ai­neil­le ase­te­tut varo­ajat. Lan­nan le­vi­tyk­sen ja re­hun kor­juun tai lai­dun­ta­mi­sen vä­lil­lä on ol­ta­va riit­tä­vä aika, jot­ta lan­ta ei saas­tu­ta re­hua. Eläin­pe­räis­tä lan­noi­te­val­mis­tet­ta, ku­ten liha/luu­jau­hoa, käy­tet­tä­es­sä tu­lee nou­dat­taa vä­hin­tään 21 vuo­ro­kau­den varo­ai­kaa eläin­pe­räi­sen lan­noi­te­val­mis­teen le­vi­tyk­sen ja re­hun kor­juun tai lai­dun­ta­mi­sen vä­lil­lä.

Puh­dis­tus- ja de­sin­fi­oin­ti­ke­mi­kaa­le­ja tu­lee käyt­tää käyt­tö­oh­jei­den mu­kaan. Myös mui­ta bi­o­si­de­ja, lan­noit­tei­ta ja kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta tu­lee va­ras­toi­da, kä­si­tel­lä ja käyt­tää val­mis­ta­jan an­ta­mien oh­jei­den mu­kai­ses­ti. Nii­den sekä vaa­ral­lis­ten ai­nei­den, kyl­vö­sie­me­nen ja jät­tei­den kä­sit­te­lyn ja va­ras­toin­nin on ta­pah­dut­ta­va re­huis­ta ja eläin­ten pito­pai­kois­ta eril­lään. Eri eläin­ryh­mil­le ja -la­jeil­le tar­koi­te­tut re­hut, mu­kaan lu­kien lää­ke­re­hut, on va­ras­toi­ta­va si­ten, että es­te­tään nii­den jou­tu­mi­nen sel­lai­sel­le eläi­mel­le, joil­le nii­tä ei ole tar­koi­tet­tu. Eläin­ten ruo­kin­nas­ta vas­taa­val­la hen­ki­löl­lä on ol­ta­va teh­tä­väs­sään tar­vit­ta­vat tai­dot ja tie­dot.

Lisä­tie­to­ja:
Re­hu­jen va­ras­toin­nis­ta
Kiel­le­tyis­tä ai­neis­ta, eli­öis­tä ja tuot­teis­ta re­huis­sa
Oh­jei­ta hii­rien ja rot­tien asi­an­mu­kai­seen tor­jun­taan

Eläinvalkuaisen käyttöön liittyvät kiellot ja rajoitukset

Elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to­e­läi­miä ei saa ruok­kia eläin­val­ku­ai­sel­la eikä sitä si­säl­tä­vil­lä re­huil­la. Syy­nä kiel­toon on nau­to­jen BSE -tau­din (hul­lun leh­män tau­din) le­vi­ä­mi­sen eh­käi­sy. Edel­lä mai­nit­tuun kiel­toon on kui­ten­kin joi­ta­kin poik­keuk­sia (ks. tau­luk­ko 12).

Kes­kei­sin­tä kiel­los­sa on, että liha/luu­jau­ho ja veri­jau­ho on kiel­let­ty elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to­e­läin­ten, vesi­vil­je­ly­e­läi­miä lu­kuun ot­ta­mat­ta, ruo­kin­nas­sa ja kala­jau­ho on kiel­let­ty mä­reh­ti­jöi­den ruo­kin­nas­sa.

Kala­jau­hon, muis­ta eläi­mis­tä kuin mä­reh­ti­jöis­tä saa­tu­jen kä­si­tel­ty­jen eläin­val­ku­ais­ten tai veri­tuot­tei­den ja di- ja tri­kal­sium­fos­faa­tin käyt­tö mui­den elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to­e­läin­ten kuin mä­reh­ti­jöi­den ruo­kin­nas­sa edel­lyt­tää, että seu­raa­vat vaa­ti­muk­set täyt­ty­vät:

Lo­ma­ke I eläin­val­ku­ai­sen käy­tös­tä il­moit­ta­mi­sek­si re­kis­te­röin­tiä tai hy­väk­syn­tää var­ten löy­tyy Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta.

Mai­to­poh­jais­ten tuot­tei­den ja en­tis­ten elin­tar­vik­kei­den käy­tös­sä elin­tar­vi­ke­tuo­tan­to­e­läin­ten ruo­kin­nas­sa on ra­joi­tuk­sia tar­tun­ta­tau­tien eh­käi­se­mi­sek­si. Lisä­tie­to­ja ja lo­ma­ke J tiet­ty­jen mai­to­poh­jais­ten tuot­tei­den käy­tös­tä il­moit­ta­mi­sek­si Ruo­ka­vi­ras­toon löy­tyy in­ter­net­sivuilta.

Rehun lisäaineiden käyttöön liittyvät rajoitukset

Re­hun lisä­ai­nei­ta ovat sel­lai­set ai­neet, mik­ro-or­ga­nis­mit4) ja val­mis­teet, jot­ka tar­koi­tuk­sel­li­ses­ti li­sä­tään re­huun. Lisä­ai­nei­den tar­koi­tuk­se­na on esi­mer­kik­si vai­kut­taa suo­tui­sas­ti re­hun tai eläi­mis­tä saa­ta­vien tuot­tei­den omi­nai­suuk­siin tai edes­aut­taa eläin­tuo­tan­toa ja eläin­ten hy­vin­voin­tia. Lisä­ai­nei­ta ovat muun mu­as­sa hi­ven­ai­neet, vi­ta­mii­nit, urea ja ami­no­ha­pot sekä kok­ki­di­os­taa­tit5). Myös säi­lö­re­hun säi­lön­tä­ai­neet ovat re­hun lisä­ai­nei­ta tai nii­den se­ok­sia eli esi­se­ok­sia. Re­hun lisä­ai­neis­ta ja esi­se­ok­sis­ta on pi­det­tä­vä rehu­kir­jan­pi­toa.

Re­hun lisä­ai­nei­ta ei saa käyt­tää re­hu­jen val­mis­tuk­ses­sa ell­ei­vät ne ole Eu­roo­pan uni­o­nis­sa hy­väk­syt­ty­jä. Lisä­ai­nei­den käyt­töön liit­tyy eri­lai­sia eh­to­ja lisä­ai­neen luon­tees­ta riip­pu­en. Joil­le­kin lisä­ai­neil­le, esi­mer­kik­si se­lee­nil­le, on sää­det­ty enim­mäis­pi­toi­suus re­hus­sa, kos­ka ne ovat eläi­mil­le myr­kyl­li­siä eläi­men saa­des­sa nii­tä yli sää­de­tyn enim­mäis­pi­toi­suu­den. Kok­ki­di­os­taat­te­ja si­säl­tä­vien re­hu­jen käyt­tö on kiel­let­ty mu­ni­vil­le ka­noil­le ko­ko­naan ja muul­le sii­pi­kar­jal­le nii­den käyt­töön voi liit­tyä käyt­tö­kiel­to tie­tyn pi­tui­se­na ajan­jak­so­na en­nen teu­ras­tus­ta (varo­aika).

Re­hun lisä­ai­nei­den käyt­tö oman koti­se­ok­sen val­mis­tuk­ses­sa edel­lyt­tää re­kis­te­röi­ty­mis­tä re­hun val­mis­ta­jak­si. Jos koti­e­läin­tuot­ta­ja käyt­tää re­hun­val­mis­tuk­seen kok­ki­di­os­taat­te­ja tai tiet­ty­jä eläi­men tuo­tan­toon vai­kut­ta­via lisä­ai­nei­ta tai nii­tä si­säl­tä­viä esi­se­ok­sia, tu­lee hä­nen ha­kea re­kis­te­röi­ty­mi­sen li­säk­si hy­väk­syn­tää Ruo­ka­vi­ras­tos­ta lo­mak­keel­la C. Edel­lä mai­ni­tut vaa­ti­muk­set ei­vät  kos­ke täy­den­nys- tai täys­re­hu­ja tai säi­lö­re­hun säi­lön­tä­ai­nei­ta käyt­tä­viä ti­lo­ja. Lisä­ai­nei­ta tu­lee käyt­tää pak­kaus­mer­kin­nöis­sä an­net­tu­jen käyt­tö­oh­jei­den mu­kaan.

Lisä­tie­to­ja:
EU:ssa hy­väk­syt­ty­jen re­hun lisä­ai­nei­den re­kis­te­ri
Re­kis­te­röi­ty­mi­nen re­hun lisä­ai­nei­den käyt­tä­jäk­si
Hy­väk­syn­tä­ha­ke­mus C kok­ki­di­os­taat­tien tai eräi­den mui­den eläin­tuo­tan­toon vai­kut­ta­vien lisä­ai­nei­den tai esi­se­os­ten käyt­töön

4 Mik­ro-or­ga­nis­mil­la tar­koi­te­taan yh­des­tä tai muu­ta­mas­ta so­lus­ta muo­dos­tu­nut­ta eli­ö­tä, ku­ten bak­tee­ria, alku­e­läin­tä ja yksi­so­luis­ta le­vää.
5 Kok­ki­di­os­taa­til­la tar­koi­te­taan sii­pi­kar­jan suo­lis­tos­to­sai­rau­den, kok­ki­di­oo­sin, eh­käi­syyn tar­koi­tet­tua val­mis­tet­ta.

Ilmoitusvelvollisuus

Kai­kil­la rehu­alan toi­mi­joil­la, mu­kaan lu­kien vil­je­li­jöil­lä, on vel­vol­li­suus il­moit­taa Ruo­ka­vi­ras­toon, jos on epäi­lys sii­tä, että tuo­tet­tu, val­mis­tet­tu, maa­han­tuo­tu tai ja­ke­lus­sa ole­va rehu ei ole tur­val­lis­ta. Täl­löin on ryh­dyt­tä­vä vä­lit­tö­mäs­ti toi­men­pi­tei­siin ky­sei­sen re­hun pois­ta­mi­sek­si mark­ki­noil­ta ja re­hun ruo­kin­ta eläi­mil­le on lo­pe­tet­ta­va.

Lisä­tie­to­ja:
Il­moi­tus­vel­vol­li­suus

Täy­den­tä­vät eh­dot2020