5.3.1 Alkutuotantopaikkojen vaatimukset

Alku­tuo­tan­to­paik­ka (tila, tuo­tan­to­tila) on maa­tila, puu­tar­ha tai muu paik­ka, jos­sa har­joi­te­taan elin­tar­vik­kei­den alku­tuo­tan­toa.

Alku­tuo­tan­non toi­mi­ja (vil­je­li­jä) on hen­ki­lö tai yri­tys, joka har­joit­taa elin­tar­vik­kei­den alku­tuo­tan­toa, ku­ten elin­tar­vik­keek­si käy­tet­tä­vien kas­vien kas­va­tus­ta ja vil­je­lyä, sa­don­kor­juu­ta, mai­don­tuo­tan­toa ja kaik­kia eläin­tuo­tan­non vai­hei­ta en­nen eläi­men teu­ras­tus­ta.

Yhteiset vaatimukset kaikille tiloille

Eläi­mis­tä, kas­veis­ta ja sie­nis­tä saa­ta­vien elin­tar­vik­kei­den alku­tuo­tan­toon so­vel­le­taan Eu­roo­pan yh­tei­sön lain­sää­dän­töä sekä elin­tar­vi­ke­la­kia, eläin­ten lää­kit­se­mis­la­kia ja näi­den no­jal­la an­net­tu­ja ase­tuk­sia. Vil­je­li­jäl­lä on vas­tuu tuot­ta­mien­sa elin­tar­vik­kei­den tur­val­li­suu­des­ta ja sik­si hä­nel­lä on ol­ta­va riit­tä­vät tie­dot tuot­ta­mas­taan elin­tar­vik­kees­ta ja sen kä­sit­te­lyyn liit­ty­vis­tä ter­veys­vaa­rois­ta.

Vil­je­li­jän on huo­leh­dit­ta­va ja val­vot­ta­va, että myös hä­nen alai­suu­des­saan elin­tar­vik­kei­ta kä­sit­te­le­vät hen­ki­löt ovat riit­tä­väs­ti pe­reh­ty­neet elin­tar­vi­ke­hy­gie­ni­aan. Jos vil­je­li­jä epäi­lee tuot­ta­man­sa elin­tar­vik­keen voi­van ai­heut­taa ter­veys­vaa­raa ih­mi­sel­le, hä­nen on vä­lit­tö­mäs­ti il­moi­tet­ta­va täs­tä kun­nan elin­tar­vi­ke­val­von­ta­vi­ran­o­mai­sel­le (esim. ter­veys­val­von­nan joh­ta­ja, kun­nan­e­läin­lää­kä­ri tai ter­veys­tar­kas­ta­ja) ja käyn­nis­tet­tä­vä tar­vit­ta­es­sa jo luo­vu­te­tun tuot­teen ta­kai­sin­ve­to ja muut toi­men­pi­teet epä­koh­tien kor­jaa­mi­sek­si. Alku­tuo­tan­non toi­mi­jan on huo­leh­dit­ta­va kir­jan­pi­don sekä tuot­teen mu­ka­na lä­he­tet­tä­vien tie­to­jen ja pak­kaus­mer­kin­tö­jen avul­la, että elin­tar­vik­kei­den jäl­ji­tet­tä­vyys säi­lyy vä­hit­täis­myyn­tiin saak­ka.

Alku­tuo­tan­to­paik­ka on ra­ken­net­ta­va ja hoi­det­ta­va niin, ett­ei siel­lä tuo­tet­ta­vien ja kä­si­tel­tä­vien elin­tar­vik­kei­den tur­val­li­suus vaa­ran­nu. Tuot­tei­den suo­jaa­mi­sek­si saas­tu­mi­sel­ta re­hun lisä­ai­nei­ta, eläin­lääk­kei­tä, kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta, lan­noi­te­val­mis­tei­ta, bi­o­si­de­jä, ku­ten jyr­si­jä­myrk­ky­jä ja de­sin­fi­oin­ti­ai­nei­ta, ja mui­ta vaa­ral­li­sia ke­mi­kaa­le­ja sekä jät­tei­tä on kä­si­tel­tä­vä, va­ras­toi­ta­va ja käy­tet­tä­vä oi­kein.

Kuva: MMM kuva-ar­kis­to

Ti­lal­la on ol­ta­va riit­tä­väs­ti puh­das­ta ja hy­vän­laa­tuis­ta vet­tä kas­te­lu­ve­dek­si, eläin­ten juo­ma­ve­dek­si ja puh­taa­na­pi­toon. Ve­des­sä ei saa olla sii­nä mää­rin vie­ras­ta ha­jua tai ma­kua eikä myös­kään pien­e­li­öi­tä, loi­sia tai vie­rai­ta ai­nei­ta, että vesi voi­si vaa­ran­taa alku­tuo­tan­non tuot­tei­den ja niis­tä saa­ta­vien elin­tar­vik­kei­den tur­val­li­suu­den. Kas­vien kas­te­lu­ve­den sekä tuot­tei­den ja lait­tei­den pesu­ve­den laa­tu tu­lee tie­tyis­sä ta­pauk­sis­sa tut­ki­tut­taa sään­nöl­li­ses­ti la­bo­ra­to­ri­os­sa. Tut­ki­muk­set ve­des­tä tu­lee teet­tää esi­mer­kik­si sil­loin kun oman kai­von vet­tä käy­te­tään kas­vien sel­lai­se­naan syö­tä­vien osien suo­raan kas­te­luun tai lyp­sy­lait­teis­ton ja mai­to­säi­li­ön pe­suun.

Elin­tar­vi­ke­tuo­tan­toon käy­tet­tä­vien eläin­ten on ol­ta­va ter­vey­den­ti­lal­taan sel­lai­sia ja nii­tä on hoi­det­ta­va ja kä­si­tel­tä­vä niin, että niis­tä saa­ta­vien elin­tar­vik­kei­den hyvä hy­gi­ee­ni­nen laa­tu tur­va­taan. Eläi­mis­tä ih­mi­siin siir­ty­vien tar­tun­ta­tau­tien kul­keu­tu­mi­nen ti­lal­le ja nii­den le­vi­ä­mi­nen ti­lal­le tai ti­lal­ta on py­rit­tä­vä es­tä­mään. Tuo­ta­es­sa uu­sia eläi­miä pito­paik­kaan on huo­mi­oi­ta­va tau­ti­ris­kit. Tau­ti­ris­kit voi­daan huo­mi­oi­da esi­mer­kik­si pi­tä­mäl­lä ti­lal­le tuo­ta­vat uu­det eläi­met eril­lään muis­ta eläi­mis­tä tai os­ta­mal­la uu­det eläi­met vain sel­lai­sis­ta pito­pai­kois­ta, joi­den ter­veys­ti­lan­ne tun­ne­taan. Vil­je­li­jän tu­lee il­moit­taa vi­ran­o­mai­sel­le (/ ti­laa val­vo­val­le eläin­lää­kä­ril­le / kun­nan elin­tar­vi­ke­val­von­ta­vi­ran­o­mai­sel­le) epäil­lyis­tä tau­ti­ta­pauk­sis­ta ti­lal­la. Jos on­gel­mia ha­vai­taan, on alku­tuot­ta­jan ryh­dyt­tä­vä asi­an­mu­kai­siin toi­miin ti­lan­teen kor­jaa­mi­sek­si.

Alkutuotannon toimijan kirjaamisvaatimukset

Toi­mi­jan kir­jaa­mia tie­to­ja tar­vi­taan muun mu­as­sa elin­tar­vik­kei­den jäl­ji­tet­tä­vyy­den var­mis­ta­mi­sek­si tai kun eläi­miä myy­dään tai toi­mi­te­taan teu­raak­si. Kir­jan­pito voi koos­tua yh­des­tä tai use­am­mas­ta tie­dos­tos­ta (esim. eläin­ten lää­kin­tä- ja ter­veys­kor­tis­to) ja se voi olla osa alku­tuo­tan­to­pai­kan laa­tu- tai muu­ta jär­jes­tel­mää.

Toi­mi­jan on kir­jat­ta­va tie­dot vä­hin­tään seu­raa­vis­ta asi­ois­ta sil­tä osin kuin ne kos­ke­vat asi­an­o­mais­ta alku­tuo­tan­toa:

Tie­to­jen kir­jaa­mi­nen ja säi­lyt­tä­mi­nen huo­lel­li­ses­ti kan­nat­taa, sil­lä kir­jan­pi­don tar­kas­tus ti­loil­la on osa täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­taa. Tie­to­jen puut­tu­mi­nen voi­daan kat­soa sää­dös­ten­vas­tai­sek­si toi­min­nak­si, jos­ta voi ai­heu­tua tu­kien me­ne­tyk­siä.

Maidontuotantoa koskevat erityisvaatimukset

Mai­don­tuo­tan­to­ti­loil­le on sää­det­ty yleis­ten alku­tuo­tan­toa kos­ke­vien vaa­ti­mus­ten (edel­lä esi­tet­ty­jen) li­säk­si eri­tyi­ses­ti mai­don­tuo­tan­toon koh­dis­tu­via vaa­ti­muk­sia.

Ti­lo­jen, jois­sa pi­de­tään ja lyp­se­tään mai­toa tuot­ta­via eläi­miä ja jois­sa kä­si­tel­lään mai­toa ja sen tuo­tan­toon liit­ty­viä vä­li­nei­tä ja lait­tei­ta, on ol­ta­va si­jain­nil­taan ja ra­ken­teil­taan sel­lai­set, että niis­sä on hy­vät mah­dol­li­suu­det huo­leh­tia eläin­ten puh­tau­des­ta ja ter­vey­des­tä, lyp­sy­hy­gie­ni­as­ta ja raa­ka­mai­don hy­gi­ee­ni­ses­tä laa­dus­ta. Mai­don kä­sit­te­lys­sä käy­tet­tä­vien lait­tei­den ja vä­li­nei­den puh­dis­tus­ta ja säi­ly­tys­tä var­ten on ol­ta­va asi­an­mu­kai­nen tila.

Eläi­met
Eläi­met on pi­det­tä­vä puh­tai­na eikä niis­sä saa olla sai­rauk­sia tai vi­ko­ja, jot­ka hei­ken­tä­vät mai­don hy­gi­ee­nis­tä laa­tua. Kar­jan­hoi­ta­jan on seu­rat­ta­va eläin­ten puh­taut­ta ja kun­toa. Eläi­met, joil­la on oi­rei­ta tau­dis­ta joka voi hei­ken­tää mai­don hy­gi­ee­nis­tä laa­tua, tu­lee eris­tää muis­ta mai­don­tuo­tan­to­e­läi­mis­tä.

Mai­don jääh­dy­tys- ja säi­ly­tys­ti­lat
Mai­don jääh­dy­tys- ja säi­ly­tys­olo­suh­teet ei­vät saa hei­ken­tää mai­don elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suut­ta. Ti­lois­sa, jois­sa mai­toa joko säi­ly­te­tään tai jääh­dy­te­tään, ei saa har­joit­taa toi­min­taa, joka hei­ken­tää mai­don elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suut­ta. Eri­tyi­ses­ti vä­li­tön yh­teys eläin­ten­pito­ti­loi­hin ja muut li­kaa mu­ka­naan tuo­vat toi­min­not mai­don säi­ly­tys- ja jääh­dy­tys­toi­min­to­jen lä­hei­syy­des­sä voi­vat ai­heut­taa ris­kin mai­don hy­gie­ni­al­le. Ris­ki tu­lee huo­mi­oi­da toi­min­nas­sa ja nou­dat­taa huo­lel­li­suut­ta ti­lo­jen ja lait­tei­den puh­taa­na­pi­dos­sa. Mai­don jääh­dy­tys- ja säi­ly­tys­ti­lat on suo­jat­ta­va tuho­e­läi­mil­tä.

Lyp­sy­hy­gie­nia
En­nen lyp­syä ve­ti­met ja tar­vit­ta­es­sa uta­reet ja nii­den lähi­a­lu­eet on puh­dis­tet­ta­va huo­lel­li­ses­ti.

Elin­tar­vik­keek­si luo­vu­tet­ta­vas­sa mai­dos­sa ei saa olla uta­re­tu­leh­duk­seen viit­taa­via tai mui­ta ha­vait­ta­via muu­tok­sia. Eläi­met, jois­sa ha­vai­taan uta­re­sai­rauk­sien oi­rei­ta tai mai­don vä­li­tyk­sel­lä ih­mi­seen tart­tu­van tau­din oi­rei­ta tai joi­den mai­to si­säl­tää jää­miä lää­ki­tyk­sen ja varo­ajan ai­ka­na, on lyp­set­tä­vä vii­mei­sek­si, eril­li­sel­lä lyp­sy­ko­neel­la, kä­sin tai vä­lit­tö­mäs­ti lyp­syn jäl­keen puh­dis­tet­ta­val­la lait­teis­tol­la. Näi­den eläin­ten mai­to on lyp­set­tä­vä eril­leen eikä mai­toa saa luo­vut­taa elin­tar­vik­keek­si. Ter­ni­mai­to on lyp­set­tä­vä eril­leen muus­ta mai­dos­ta ja säi­ly­tet­tä­vä myös eril­lään. Alku­tuot­ta­jal­la tu­lee olla toi­min­ta­suun­ni­tel­ma sen va­ral­le, että sai­raan tai lää­ki­tyn eläi­men mai­to voi­daan erot­taa muus­ta mai­dos­ta koko lää­ki­tyk­sen ja varo­ajan ai­ka­na. Lää­ki­tyt eläi­met tu­lee olla tun­nis­tet­ta­vis­sa koko lää­ki­tyk­sen ja varo­ajan ajan.

Mai­don kans­sa kos­ke­tuk­siin jou­tu­vat pin­nat
Mai­don kans­sa kos­ke­tuk­siin jou­tu­vien pin­to­jen tu­lee olla si­le­ää, pes­tä­vää ja myr­ky­tön­tä ma­te­ri­aa­lia. Lyp­sy­lait­teis­to ja -vä­li­neet on pi­det­tä­vä puh­tai­na. Ne on käy­tön jäl­keen pes­tä­vä ja tar­vit­ta­es­sa de­sin­fi­oi­ta­va. Pe­sun ja mah­dol­li­sen de­sin­fi­oin­nin jäl­keen lait­teet ja vä­li­neet on huuh­del­ta­va puh­taal­la ve­del­lä.

Ti­lal­ta luo­vu­tet­ta­van raa­ka­mai­don laa­tu
Mai­to on mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti lyp­syn jäl­keen jääh­dy­tet­tä­vä +6 as­teen läm­pö­ti­laan tai sen alle ja myös säi­ly­tet­tä­vä ti­lal­la täs­sä läm­pö­ti­las­sa. Mai­to ei saa kui­ten­kaan jää­tyä. Kul­je­tus­säi­li­öön siir­ret­tä­vän mai­don läm­pö­tila saa olla kor­kein­taan +6 as­tet­ta (yk­sit­täis­ta­pauk­sis­sa +10 as­tet­ta, jos kul­je­tus­säi­li­ön mai­don läm­pö­tila ei tä­män seu­rauk­se­na yli­tä +6 as­tet­ta). Ti­lal­ta luo­vu­tet­ta­van raa­ka­mai­don on täy­tet­tä­vä koko­nais­pe­sä­ke­lu­kua ja solu­pi­toi­suut­ta kos­ke­vat vaa­ti­muk­set*.

* Leh­mä
Koko­nais­pe­sä­ke­luku: kah­den kuu­kau­den ge­o­met­ri­nen kes­ki­arvo alle 100 000 pmy/ml, vä­hin­tään 2 näy­tet­tä/kk.
Solu­luku: kol­men kuu­kau­den ge­o­met­ri­nen kes­ki­arvo alle 400 000 kpl/ml, vä­hin­tään 1 näy­te/kk. Ti­lal­ta suo­raan ku­lut­ta­jal­le myy­dyn leh­män raa­ka­mai­don koko­nais­pe­sä­ke­lu­vun tu­lee olla alle 50 000 pmy/ml ja solu­lu­vun alle 250 000 kpl/ml.

* Muut eläi­met
Koko­nais­pe­sä­ke­luku: kah­den kuu­kau­den ge­o­met­ri­nen kes­ki­arvo alle 1 500 000 pmy/ml, vä­hin­tään 2 näy­tet­tä/kk; vaa­ti­mus on alle 500 000 pmy/ml, jos tuot­teen val­mis­tuk­seen ei lii­ty läm­pö­kä­sit­te­lyä. Ti­lal­ta suo­raan ku­lut­ta­jal­le myy­dyn vuo­hen raa­ka­mai­don koko­nais­pe­sä­ke­lu­vun tu­lee olla alle 50 000 pmy/ml.

Munantuotantoa koskevat erityisvaatimukset

Mu­nan­tuo­tan­to­ti­loil­le on sää­det­ty yleis­ten alku­tuo­tan­toa kos­ke­vien vaa­ti­mus­ten (edel­lä esi­tet­ty­jen) li­säk­si eri­tyi­ses­ti mu­nan­tuo­tan­toon koh­dis­tu­via vaa­ti­muk­sia.

Mu­nat on suo­jat­ta­va hai­tal­li­sil­ta ul­koi­sil­ta vai­ku­tuk­sil­ta. Ne on pi­det­tä­vä puh­tai­na, kui­vi­na ja suo­jat­tui­na ha­juil­ta sekä is­kuil­ta ja suo­ral­ta au­rin­gon­va­lol­ta.

Toi­mi­jan tu­lee pi­tää kir­jaa sal­mo­nel­la­val­von­ta­oh­jel­man mu­kai­sis­ta tut­ki­muk­sis­ta ja tar­kas­tuk­sis­ta. Tätä kir­jan­pi­toa tu­lee säi­lyt­tää ti­lal­la vä­hin­tään 3 vuot­ta.

Lisä­tie­toa:
Alku­tuo­tan­non vaa­ti­muk­sis­ta

Ve­den tut­ki­mus- ja laa­tu­vaa­ti­muk­sis­ta
Kan­sal­li­ses­ta sal­mo­nel­la­val­von­ta­oh­jel­mas­ta

Täy­den­tä­vät eh­dot2020