5.3.3 Kasvinsuojeluainejäämät

Sekä elin­tar­vik­keik­si että re­huk­si tar­koi­te­tuil­le kas­veil­le saa käyt­tää ai­no­as­taan sel­lai­sia kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta, jot­ka on hy­väk­syt­ty käyt­tö­tar­koi­tuk­seen­sa Suo­mes­sa. Kas­vin­suo­je­lu­aine­re­kis­te­ri, jos­ta löy­ty­vät ajan­ta­sai­set tie­dot Suo­mes­sa hy­väk­sy­tyis­tä kas­vin­suo­je­lu­ai­neis­ta on Tur­val­li­suus- ja ke­mi­kaa­li­vi­ras­ton (Tu­kes) in­ter­net­si­vuil­la osoit­tees­sa www.tu­kes.fi.  Kun kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­ta käy­te­tään asi­an­mu­kai­ses­ti ja varo­ai­ko­ja nou­da­te­taan en­nen tuot­tei­den mark­ki­noil­le saat­ta­mis­ta, ei­vät käy­tös­tä ai­heu­tu­neet jää­mät yli­tä sal­lit­tu­ja enim­mäis­mää­riä. Sal­li­tut enim­mäis­mää­rät löy­ty­vät mm. EU-ko­mis­si­on In­ter­net­sivuilta http://ec.eu­ro­pa.eu/food/plant/pes­ti­ci­des/eu-pes­ti­ci­des-da­ta­ba­se/pub­lic/?event=pes­ti­ci­de.re­si­due.se­lec­ti­on&lan­gu­a­ge=FI.

Kas­vin­suo­je­lu­aine­jää­mien mää­räys­ten­mu­kai­suut­ta val­vo­taan mm. kan­sal­li­ses­sa jää­mä­val­von­ta­oh­jel­mas­sa, jos­sa kun­nal­li­set elin­tar­vi­ke­val­von­ta­vi­ran­o­mai­set ot­ta­vat näyt­tei­tä tuk­ku­kau­pois­ta, pak­kaa­mois­ta, vä­hit­täis­myy­mä­löis­tä ja maa­ti­loil­ta. Näyt­teet ote­taan niin, että ne ovat jäl­ji­tet­tä­vis­sä ta­kai­sin ti­lal­le, jos­sa ne on tuo­tet­tu. Näyt­tei­tä saa­te­taan ot­taa myös niil­tä ti­loil­ta, joil­la on ha­vait­tu kas­vin­suo­je­lu­ai­nei­den käyt­töön liit­ty­vis­sä tar­kas­tuk­sis­sa sel­lai­sia lai­min­lyön­te­jä, joi­den seu­rauk­se­na tuot­teis­sa voi esiin­tyä mää­räys­ten­vas­tai­sia kas­vin­suo­je­lu­aine­jää­miä.

Mi­kä­li näyt­teis­sä ha­vai­taan mää­räys­ten­vas­tai­sia kas­vin­suo­je­lu­aine­jää­miä, rik­ko­mus ote­taan huo­mi­oon myös täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nas­sa.

Kuva: A. Kivi­lah­ti

Täy­den­tä­vät eh­dot2020