5.4.3 Sanastoa

Eläintenpitäjä

Luon­nol­li­nen hen­ki­lö tai oi­keus­hen­ki­lö, joka on vas­tuus­sa eläi­mes­tä py­sy­väs­ti. Myös mm. kesä­lam­paan ja -por­saan pi­tä­jät ovat eläin­ten­pi­tä­jiä. Ti­la­päi­ses­ti eläi­mes­tä  vas­tuus­sa ole­vat eläin­vä­lit­tä­jät  ei­vät kuu­lu tä­hän ryh­mään. Eläin­ten­pi­tä­jän on re­kis­te­röi­dyt­tä­vä ko. eläin­la­jin pi­tä­jäk­si eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin. Toi­min­nan lo­pet­ta­mi­ses­ta on myös il­moi­tet­ta­va. En­nen toi­min­nan lo­pet­ta­mis­ta eläi­mis­tä teh­dään pois­to­il­moi­tus ky­sei­seen eläin­re­kis­te­riin, jon­ka jäl­keen il­moi­tus toi­min­nan lo­pet­ta­mi­ses­ta teh­dään eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin.

Pitopaikka

Yk­sik­kö, joka muo­dos­tuu yh­des­tä tai use­am­mas­ta lai­tok­ses­ta, ra­ken­nuk­ses­ta, tar­has­ta tai muus­ta pai­kas­ta ja jos­sa tuo­tan­to­e­läi­miä pi­de­tään, kas­va­te­taan tai kä­si­tel­lään (na­ve­tat,  pi­ha­tot, eläin­hal­lit, lai­tu­met).

Pitopaikkatunnus

Re­kis­te­röi­dyl­le pito­pai­kal­le an­net­tu tun­nus, jota käy­te­tään il­moi­tet­ta­es­sa  re­kis­te­riin ao. pai­kan eläin­jou­kos­sa ta­pah­tu­neis­ta  muu­tok­sis­ta (os­tot, myyn­nit, siir­rot toi­seen pito­paik­kaan jne.) Tun­nus on FI- al­kui­nen  12 nu­me­roi­nen merk­ki­sar­ja.

Korvamerkki

Elin­tar­vi­ke­tur­val­li­suus­vi­ras­ton hy­väk­sy­mä ja/tai Ruo­ka­vi­ras­ton 1.1.2019 läh­tien hy­väk­sy­mä (nau­dat, lam­paat ja vuo­het) merk­ki, jos­sa  on val­miik­si  pai­net­tu­na eläi­men EU-tun­nus.  Kai­kil­la 1.1.1998 läh­tien syn­ty­neil­lä  nau­doil­la ja pää­sään­töi­ses­ti kai­kil­la 9.7.2005 läh­tien syn­ty­neil­lä lam­pail­la ja vuo­hil­la on ol­ta­va kak­si merk­kiä. Toi­nen kor­va­mer­keis­tä voi olla elekt­ro­ni­nen.

Merkintätunnus

Pito­paik­ka­koh­tai­nen tun­nus, jota käy­te­tään si­ko­jen mer­kit­se­mi­seen ta­tuoin­ti­na tai kor­va­merk­kiin kir­joi­tet­tu­na.

Eläinluettelo

Eläin­ten­pi­tä­jän pito­paik­ka­koh­tai­ses­ti pi­tä­mä, ajan ta­sal­la ole­va eläin­lu­et­te­lo, jos­ta käy ilmi mm. eläin­ten pe­rus­tie­dot, mah­dol­li­set osto- ja pois­to­päi­vä­mää­rät, siir­to­päi­vä­mää­rät, myös läh­tö- ja mää­rä­paik­ka­tie­dot.  Kun­kin eläin­la­jin (nau­ta, sika, lam­mas ja vuo­hi) koh­dal­la on lu­et­te­lon­pi­dos­sa omat sään­tön­sä. Lu­et­te­loi­den tie­to­ja on säi­ly­tet­tä­vä vä­hin­tään kol­me vuot­ta. Jos nau­ta-, lam­mas- tai vuo­hi­e­läin­ten­pi­tä­jä il­moit­taa ta­pah­tu­ma­il­moi­tuk­set säh­köis­tä il­moi­tus­väy­lää käyt­tä­en, pa­pe­ris­ta eläin­lu­et­te­loa ei tar­vit­se yllä­pi­tää. Täl­löin ei ole myös­kään eläin­lu­et­te­lon säi­ly­tys­vaa­ti­mus­ta.

Rekisteri, eläinrekisteri

Atk-poh­jai­nen tie­to­kan­ta, jo­hon kun­kin eläin­ten­pi­tä­jän on il­moi­tet­ta­va eläi­mis­tään pe­rus­tie­dot ja ta­pah­tu­neet muu­tok­set.

Eläin­laji­koh­tai­set eläin­ten­pi­tä­jäk­si re­kis­te­röi­ty­mis­lo­mak­keet, pito­paik­ko­jen re­kis­te­röin­ti-il­moi­tuk­set sekä pito­paik­ka­koh­tais­ten eläin­lu­et­te­loi­den mal­li­lo­mak­keet ovat tu­los­tet­ta­vis­sa Ruo­ka­vi­ras­ton in­ter­net­sivuilta. 

Täy­den­tä­vät eh­dot2020