5.5.2 TSE-taudit ja ehdot sisämarkkinakaupassa, tuonnissa muista kuin EU:n jäsenvaltioista sekä viennissä muihin kuin EU:n jäsenvaltioihin

Ti­lan­pi­tä­jän on var­mis­tet­ta­va, että sisä­mark­ki­na­kau­pas­sa eli ti­lal­le muis­ta EU-mais­ta saa­pu­neet ja ti­lal­ta mui­hin EU-val­ti­oi­hin lä­he­te­tyt lam­paat, vuo­het, nii­den suku­so­lut tai al­ki­ot täyt­tä­vät siir­roil­le ase­te­tut ter­veys­eh­dot. Nor­jan ja Sveit­sin osal­ta nou­da­te­taan vas­taa­via eh­to­ja kuin sisä­mark­ki­na­kau­pas­sa. Ti­lan­pi­tä­jän on myös var­mis­tet­ta­va, että elä­vien eläin­ten sekä nii­den al­ki­oi­den ja suku­so­lu­jen vien­tiä var­ten on teh­ty asi­an­mu­kai­nen eläin­lää­kin­tö­to­dis­tus. Täy­den­tä­vien eh­to­jen tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä vi­ran­o­mai­set tar­kas­ta­vat ter­veys­to­dis­tuk­sis­ta, että EU-mai­den vä­li­sil­le siir­roil­le sekä vien­nil­le ase­tet­tu­ja eh­to­ja on nou­da­tet­tu TSE-tau­tien osal­ta. EU:n ulko­puo­lel­ta tuo­ta­vil­le eläi­mil­le TSE -eh­to­jen täyt­ty­mi­nen var­mis­te­taan eläin­lää­kin­näl­li­sen raja­tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä.

TSE-tautiehdot sisämarkkinakaupassa

Ti­lan­pi­tä­jän tu­lee huo­leh­tia sii­tä, että kun­nan­e­läin­lää­kä­ri tar­kas­taa ti­lal­ta toi­seen EU:n jä­sen­val­ti­oon siir­ret­tä­vät lam­paat tai vuo­het en­nen eläin­ten lä­het­tä­mis­tä ti­lal­ta. Kun­nan­e­läin­lää­kä­ri myön­tää eläi­mil­le sisä­mark­ki­na­kau­pas­sa vaa­dit­ta­van ter­veys­to­dis­tuk­sen to­det­tu­aan, että eh­dot täyt­ty­vät.

Ti­lan­pi­tä­jän tu­lee tar­kas­taa muis­ta EU:n jä­sen­val­ti­ois­ta ti­lal­le saa­pu­neet vuo­het ja lam­paat sekä lam­pai­den tai vuo­hien suku­so­lut ja al­ki­ot ja var­mis­taa, että niil­le myön­ne­tyis­sä ter­veys­to­dis­tuk­sis­sa eläin­ten ter­veyt­tä kos­ke­vat eh­dot, mu­kaan lu­kien TSE-tau­te­ja kos­ke­vat eh­dot, täyt­ty­vät. Jos eh­dot ei­vät täy­ty, ti­lan­pi­tä­jän on otet­ta­va yh­teyt­tä kun­nan­e­läin­lää­kä­riin.

TSE-tautiehdot tuonnissa EU:n ulkopuolelta

EU:n ulko­puo­lel­ta tuo­ta­vil­le eläi­mil­le TSE-eh­to­jen täyt­ty­mi­nen var­mis­te­taan eläin­lää­kin­näl­li­sen raja­tar­kas­tuk­sen yh­tey­des­sä. Raja­tar­kas­tuk­ses­sa tar­kas­te­taan kaik­kien tuon­ti­eh­to­jen täyt­ty­mi­nen.

Ti­lan­pi­tä­jän tu­lee huo­leh­tia, että EU:n ulko­puo­lel­ta ti­lal­le saa­pu­neet nau­dat, lam­paat ja vuo­het sekä lam­pai­den ja vuo­hien suku­so­lut ja al­ki­ot ovat tul­leet EU:n alu­eel­le eläin­lää­kin­näl­li­sen raja­tar­kas­tuk­sen kaut­ta ja nii­den mu­ka­na on täs­sä tar­kas­tuk­ses­sa myön­net­ty CHE­D-A asia­kir­ja, joka on säi­ly­tet­tä­vä vas­taa­vas­ti kuin ter­veys­to­dis­tus ja muut asia­kir­jat. En­nen tuon­tia tu­lee tar­kas­taa kaik­ki tuon­ti­vaa­ti­muk­set, myös se onko tuon­ti sal­lit­tua.

TSE-tautiehdot viennissä EU:n ulkopuolelle

Elä­vien eläin­ten sekä nii­den al­ki­oi­den ja suku­so­lu­jen mu­ka­na on ol­ta­va yh­tei­sön lain­sää­dän­nön mu­kai­nen eläin­lää­kin­tö­to­dis­tus (eläin­ten ter­veys­to­dis­tus). Ti­lan­pi­tä­jän tu­lee huo­leh­tia sii­tä, että kun­nan­e­läin­lää­kä­ri tar­kas­taa ti­lal­ta EU:n ulko­puo­lel­le vie­tä­vät eläi­met en­nen eläin­ten lä­het­tä­mis­tä ti­lal­ta ja että vie­tä­vien eläin­ten mu­ka­na on asi­an­mu­kai­nen eläin­lää­kin­tö­to­dis­tus.

Kirjanpitovelvollisuus

Ti­lan­pi­tä­jän tu­lee pi­tää kir­jaa ti­lal­le ulko­mail­ta saa­pu­neis­ta ja ti­lal­ta mui­hin EU:n jä­sen­val­ti­oi­hin siir­re­tyis­tä eläi­mis­tä, suku­so­luis­ta ja al­ki­ois­ta. Kir­jan­pi­toa on säi­ly­tet­tä­vä vä­hin­tään vii­si vuot­ta lä­he­tys­ten saa­pu­mi­sen tai läh­te­mi­sen jäl­keen. Kir­jan­pi­dos­ta on sel­vit­tä­vä seu­raa­vat tie­dot:

  1. tie­dot tuo­duis­ta eläi­mis­tä sekä nii­den tun­nis­teet;
  2. eläin­ten mää­rät;
  3. tie­dot toi­mi­tet­tu­jen eläin­ten lä­het­tä­jäs­tä, läh­tö­pai­kas­ta, vas­taan­ot­ta­jas­ta ja mää­rä­pai­kas­ta;
  4. tuon­ti­päi­vä­mää­rä;
  5. tie­dot sii­tä, mitä asia­kir­jo­ja toi­mi­tuk­sen mu­ka­na on seu­ran­nut. Hyvä käy­tän­tö on ot­taa ko­pi­ot asia­kir­jois­ta ja ar­kis­toi­da ne;
  6. jos vas­taan­o­tet­tu­ja eläi­miä luo­vu­te­taan eteen­päin, seu­raa­vat tie­dos­sa ole­vat vas­taa­not­ta­jat sekä toi­mi­tuk­sen ajan­koh­ta.

Lisä­tie­to­ja:
EU:n sisä­mark­ki­na­kaup­pa

Tuon­ti EU:n ulko­puo­lel­ta

Vien­ti EU:n ulko­puo­lel­le

Eläin­ten ter­veys­val­von­ta

Täy­den­tä­vät eh­dot2020