7 Täydentävien ehtojen valvonta

Miten vaatimusten noudattamista valvotaan

Täs­sä op­paas­sa esi­tet­ty­jen täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mis­ta val­vo­vat elin­kei­no-, lii­ken­ne- ja ym­pä­ris­tö­kes­kus­ten (ELY-kes­kus­ten) tar­kas­ta­jat sekä alue­hal­lin­tovi­ras­to­jen lää­nin­e­läin­lää­kä­rit.

Ti­lal­le voi­daan teh­dä vuo­den ai­ka­na usei­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen tar­kas­tuk­sia. Käy­tän­nös­sä sa­moil­la ti­loil­la voi­daan teh­dä myös tuki­val­von­taa tai eläi­miin liit­ty­vää pe­rus­val­von­taa, esi­mer­kik­si ns. otan­toi­hin pe­rus­tu­via eläin­suo­je­lu­tar­kas­tuk­sia. Myös muun val­von­nan kuin täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nan yh­tey­des­sä ha­vai­tut täy­den­tä­vien eh­to­jen lai­min­lyön­nit voi­vat joh­taa tuki­leik­kauk­siin.

Ti­lal­le toi­mi­te­taan tar­kas­tuk­ses­ta tar­kas­tus­ker­to­mus, jos­ta käy­vät ilmi tar­kas­te­tut asi­at ja mah­dol­li­set lai­min­lyön­nit. Jos tar­kas­ta­ja ha­vait­see tila­käyn­nil­lä puut­tei­ta täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mi­ses­sa, hän ar­vi­oi lai­min­lyön­nin va­ka­vuu­den, laa­juu­den ja kes­ton sekä sen onko lai­min­lyön­ti tois­tu­va tai ta­hal­li­nen. Lai­min­lyön­nin seu­raa­mus on pää­sään­töi­ses­ti 3 %, mut­ta edel­lä mai­ni­tut te­ki­jät voi­vat vai­kut­taa alen­ta­vas­ti tai nos­ta­vas­ti eh­do­tet­tuun seu­raa­mus­pro­sent­tiin. Jos lai­min­lyön­tiä pi­de­tään ta­hal­li­se­na, on lai­min­lyön­nin seu­raa­mus pää­sään­töi­ses­ti 20 %. Seu­raa­mus koh­dis­tuu kaik­kiin nii­hin ha­et­tui­hin tu­kiin, jot­ka edel­lyt­tä­vät täy­den­tä­vien eh­to­jen nou­dat­ta­mis­ta.

Täy­den­tä­vien eh­to­jen hy­vän maa­ta­lou­den ja ym­pä­ris­tön vaa­ti­muk­set sekä laki­sää­tei­set hoi­to­vaa­ti­muk­set ja­e­taan seu­raa­viin osi­oi­hin, joi­ta kut­su­taan eh­don­a­loik­si:

Jos tar­kas­ta­ja ha­vait­see sa­mal­la eh­don­a­lal­la use­am­man lai­min­lyön­nin, tä­män eh­don­alan seu­raa­mus­pro­sen­tik­si tu­lee kor­kein yk­sit­täi­sel­le lai­min­lyön­nil­le eh­do­tet­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti. Jos täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nois­sa eri eh­don­a­loil­la ha­vai­taan use­am­pia kuin yksi lai­min­lyön­ti, jo­kai­sel­le eh­don­a­lal­le vah­vis­te­taan erik­seen seu­raa­mus­pro­sent­ti. Eri eh­don­a­lo­jen seu­raa­mus­pro­sen­tit las­ke­taan yh­teen. Jos ky­sees­sä ei ole tois­tu­va tai ta­hal­li­nen lai­min­lyön­ti, seu­raa­mus voi kui­ten­kin olla enin­tään 5 %.

Jos sama lai­min­lyön­ti ha­vai­taan ti­lal­la uu­des­taan kol­men ka­len­te­ri­vuo­den si­säl­lä, ky­sees­sä on tois­tu­va lai­min­lyön­ti. Kun lai­min­lyön­ti tois­tuu en­sim­mäi­sen ker­ran, lai­min­lyön­ti ar­vi­oi­daan ja tämä seu­raa­mus­pro­sent­ti ker­ro­taan kol­mel­la. Myö­hem­pien tois­tu­mi­sien yh­tey­des­sä  edel­li­sel­lä ker­ral­la ky­sei­sel­le lai­min­lyön­nil­le an­net­tu seu­raa­mus­pro­sent­ti ja ID-val­von­nas­sa edel­li­nen koko­nais­sank­ti­o­pro­sent­ti ker­ro­taan kol­mel­la. Vä­hen­nys voi kui­ten­kin olla enin­tään 15 %. Jos 15 %:n vä­hen­nys saa­vu­te­taan, vil­je­li­jäl­le lä­he­te­tään huo­mau­tus­kir­je. Jos vil­je­li­jä huo­mau­tus­kir­jeen saa­mi­sen jäl­keen rik­koo edel­leen sa­maa sään­nös­tä tai vaa­ti­mus­ta, lai­min­lyön­tiä pi­de­tään ta­hal­li­se­na ja tämä voi joh­taa jopa 100 % tuki­vä­hen­nyk­seen.

Jos lai­min­lyön­ti on vä­häi­nen, voi­daan so­vel­taa ns. var­hais­va­roi­tus­jär­jes­tel­mää. Täl­löin vä­häi­ses­tä lai­min­lyön­nis­tä ei seu­raa tuki­vä­hen­nyk­siä, vaan vil­je­li­jäl­le lä­he­te­tään kir­je, jos­sa edel­ly­te­tään lai­min­lyön­nin kor­jaa­mis­ta an­ne­tus­sa mää­rä­a­jas­sa. Mää­rä­aika voi vaih­del­la lai­min­lyön­nis­tä riip­pu­en. Jos myö­hem­mäs­sä, kol­men ka­len­te­ri­vuo­den ai­ka­na teh­dys­sä tar­kas­tuk­ses­sa ha­vai­taan, ett­ei lai­min­lyön­tiä ole kor­jat­tu, tu­lee lai­min­lyön­nis­tä vä­hin­tään 1 % seu­raa­mus alku­pe­räi­seen ha­vain­to­vuo­teen ja tois­tu­van lai­min­lyön­nin seu­raa­mus uu­del­leen­tar­kas­tus­vuo­teen. Jos vil­je­li­jä on kor­jan­nut lai­min­lyön­nin en­nen mää­rä­ajan päät­ty­mis­tä, tuki­vä­hen­nys­tä ei teh­dä. Var­hais­va­roi­tus­jär­jes­tel­mää ei voi­da so­vel­taa lai­min­lyön­tei­hin, jois­ta ai­heu­tuu vä­li­tön vaa­ra kan­san­ter­vey­del­le tai eläin­ten ter­vey­del­le.

En­nen seu­raa­mus­pro­sen­tin vah­vis­ta­mis­ta kun­kin ELY-kes­kuk­sen täy­den­tä­vien eh­to­jen koor­di­naat­to­ri voi muut­taa tar­kas­ta­jan eh­dot­ta­maa seu­raa­mus­pro­sent­tia, jos kat­soo sen ai­heel­li­sek­si. Kun kaik­ki ti­lan ky­sei­se­nä vuon­na teh­tä­vät täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­nat on suo­ri­tet­tu, koor­di­naat­to­ri ko­ko­aa ti­lan kaik­kien täy­den­tä­vien eh­to­jen val­von­to­jen tu­lok­set yh­teen ja vah­vis­taa lo­pul­li­sen seu­raa­mus­pro­sen­tin,

Vil­je­li­jäl­le lä­he­tet­tä­väs­sä lo­pul­li­ses­sa pöy­tä­kir­jas­sa lu­e­tel­laan kaik­ki ky­sei­sen vuo­den tar­kas­tuk­sil­la ha­vai­tut lai­min­lyön­nit. Euro­mää­räi­set tuki­vä­hen­nyk­set sel­vi­ä­vät kun­nan te­ke­mäs­tä tuki- tai ta­kai­sin­pe­rin­tä­pää­tök­ses­tä. Tuki­leik­kaus koh­dis­te­taan mak­set­ta­vaan tu­keen tai se to­teu­te­taan ta­kai­sin­pe­rin­tä­nä, jos tuet on jo eh­dit­ty mak­saa. Tuki­pää­tök­seen voit ha­kea oi­kai­sua ELY-kes­kuk­ses­ta.

Kuva: MMM_kuva_ar­kis­to

Täy­den­tä­vät eh­dot2020