Fastlandsfinland
Bevara trädgrupper och enskilda träd som är skyddade enligt 29 § 1 mom. 9 punkten i naturvårdslagen (1096/1996). Om de växer på en areal om högst 0,2 hektar på ett basskifte som är på jordbruksmark, på en dikesren på ett basskifte eller i området mellan angränsande basskiften får de inkluderas i basskiftets areal. Uppge då objekten på blankett 442.
Skyddsbesluten fattas i Fastlandsfinland av NTM-centralerna. Träden som dominerar landskapet på sådana skyddsobjekt har grov stam, är gamla, ofta förgrenade och med bred krona. Hos tall, gran, björk och ek ska stammen vara minst 60 cm i diameter på 1,3 meters höjd och hos andra trädslag minst 40 cm. Skyddade områden får inte röjas till åker eller ändras på annat sätt. Beskär inte träd som är landskapselement under fåglarnas häckningstid 1.5 – 31.7.
Om naturvärdena i ett område som hör till en skyddad naturtyp har försvunnit kan skyddet av området dras in genom NTM-centralens beslut.
Bevara också högst 0,2 hektar stora naturminnesmärken som är skyddade med stöd av 23 § i naturvårdslagen (1096/1996). Om de finns på ett basskifte, på en dikesren på ett basskifte eller i ett område mellan angränsande basskiften, får de inkluderas i basskiftets areal. Uppge då objekten på blankett 442. Ett naturminnesmärke är ett träd, en dunge, ett flyttblock eller en motsvarande naturformation som skyddats på grund av sin skönhet, sällsynthet, betydelse i landskapet, sitt vetenskapliga värde eller av annan motsvarande anledning. Skyddade naturminnesmärken är vanligen också utmärkta i terrängen. Beskär inte träd som är landskapselement under fåglarnas häckningstid 1.5 – 31.7.
Kommunens miljömyndigheter fattar skyddsbeslut om objekt på privata marker på ansökan av markägaren eller med dennes samtycke. Naturminnesmärken får inte skadas eller avlägsnas.
Om det inte längre finns grunder för att skydda ett naturminnesmärke eller om fridlysningen utgör ett hinder för att genomföra ett projekt eller en plan som är av betydelse för allmänintresset, kan kommunen på ansökan av ägaren eller på förslag av NTM-centralen upphäva skyddet av naturminnesmärket. NTM-centralens utlåtande om ansökan ska inhämtas. Om ärendet har blivit anhängigt på NTM-centralens förslag ska områdets ägare ges tillfälle att bli hörd.
Meddela kommunens landsbygdsnäringsmyndighet om de objekt som är belägna på ett område som du besitter. Objekt på ett område som ligger mellan skiften anmäls av områdets innehavare. Anmäl objekten på blankett 442.
Åland
Bevara trädgrupper och enskilda träd som är skyddade enligt 5 § 1 mom. 8 punkten i Ålands landskapsförordning (ÅFS 113/1998) om de växer på en areal om högst 0,2 hektar på ett basskifte som är på jordbruksmark på en dikesren på ett basskifte eller i området mellan angränsande basskiften. I enlighet med 5 § 8 punkten i förordning ÅFS 113/1998 ska de skyddsvärda träden vara vilt växande ek, lönn och asp som 130 cm över markytan har en omkrets på minst 170 cm samt enar med en höjd av minst 6 meter. Skyddsobjekten ska vara avgränsade i området och landskapsregeringen kan definiera gränserna för skyddsobjektet på begäran av markområdets ägare eller innehavare. Beskär inte träd som är landskapselement under fåglarnas häckningstid 1.5 – 31.7.
Bevara också naturminnesmärken som avses i 6 § i Ålands landskapslag (ÅFS 82/1998) om naturvård, om de finns på ett basskifte, på en dikesren på ett basskifte eller i ett område mellan angränsande basskiften. Ett naturminnesmärke är ett träd, en dunge, ett flyttblock eller en motsvarande naturformation som skyddat på grund av sin skönhet, sällsynthet, betydelse i landskapet, sitt vetenskapliga värde eller av annan motsvarande anledning. Skyddade naturminnesmärken är vanligen också utmärkta i terrängen. Beskär inte träd som är landskapselement under fåglarnas häckningstid 1.5 – 31.7.
Tvärvillkor2020