Djurhållare
En fysisk eller juridisk person som ansvarar för djuren permanent. Även de som håller ett sommarfår eller en sommargris är djurhållare. Djurförmedlare som tillfälligt ansvarar för ett djur hör inte till denna grupp. En djurhållare ska anmäla sig till kommunens landsbygdsnäringsmyndigheter och registrera sig som hållare av djurarten i fråga. När verksamheten avslutas ska detta anmälas på motsvarande sätt. Innan verksamheten avslutas görs först en anmälan om avlägsnande till det aktuella registret och först därefter en anmälan om att verksamheten upphör till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet.
Djurhållningsplats
En enhet som består av en eller flera anläggningar, byggnader, hägn eller andra platser där produktionsdjur hålls, uppföds eller hanteras (ladugårdar, lösdriftsladugårdar, djurhallar, betesmarker).
Djurhållningsplatssignum
Ett signum som fås då djurhållningsplatsen registreras och vilken skall användas när man meddelar till registret om ändringar i uppgifterna om hållningsplatsens djur (köp, försäljning, förflyttning till en annan hållningsplats osv.) Signumet är en 12-siffrig teckenserie som börjar på FI.
Öronmärke
Ett av Livsmedelssäkerhetsverket och/eller fr.o.m. 1.1.2019 Livsmedelsverket godkänt märke (nötkreatur, får och getter) med ett färdigtryckt EU-signum för djuret. Alla efter 1.1.1998 födda nötkreatur och i huvudsak efter 9.7.2005 födda får och getter måste ha två märken. Det ena öronmärket kan vara en elektronisk.
Märkningssignum
Ett signum som är djurhållningsplatsspecifikt och som används för märkning av svin. Signumet antingen tatueras eller skrivs på öronmärket.
Djurförteckning
En uppdaterad djurförteckning per djurhållningsplats som djurhållaren upprätthåller och varav bl.a. framgår basuppgifterna om djuren, eventuella datum för köp och avlägsnande, förflyttningsdatum, även uppgifter om avgångsplats och destination. För varje djurart (nötdjur, svin, får och getter) finns det egna regler för journalföringen. Uppgifterna i förteckningarna ska sparas i minst tre år. Om nötdjur-, fårdjur- eller getdjurhållaren anmäler händelserna via en elektronisk anmälningskanal, behövs ingen skild djurförteckning på papper. Då finns det heller inget krav på att djurförteckningen ska förvaras.
Register, djurregister
En adb-baserad databas, till vilken varje djurhållare ska meddela basuppgifterna om sina djur och de förändringar som skett.
Efter djurart upprättade blanketter om registrering som djurhållare och djurhållningsplatser och ett exempel på en djurförteckning per djurhållningsplats av olika djurarter kan skrivas ut på Livsmedelsverkets internetsidor: www.livsmedelsverket.fi -> Odlare-> Djurhållning -> Märkning och registrering.
Tvärvillkor2020