Milloin kylvö on viimeistään tehtävä?
Kylvä tai istuta kasvit viimeistään 30.6. Kylvöpäivään on kuitenkin poikkeamismahdollisuus:
- Jos poikkeukselliset sääolosuhteet estävät kylvämisen viimeistään 30.6., kylvä heti olosuhteiden salliessa.
- Poikkeuksellisena sääolosuhteena pidetään tilannetta, jossa pitkään jatkuneiden runsaiden sateiden ja vähäisen haihdunnan vuoksi pellon märkyys on estänyt kylvämisen.
- Voit käyttää apuna virallisia säätilastoja tai ottaa valokuvia lohkon tilanteesta, jolloin voit tarvittaessa osoittaa valvontatilanteessa, että kyseessä on ollut märkyydestä johtuva poikkeuksellinen sääolosuhde.
- Poikkeaminen 30.6. viimeisestä kylvöpäivästä koskee viljeltyä maatalousmaata ja viherkesantoja.
Pitääkö kylvää uudestaan sateiden tai kuivuuden takia?
Sinun ei tarvitse kylvää uudelleen päätukihaussa ilmoittamaasi kasvia tai perua kasvin alalta tukia, jos olet viljellyt alaa hyvän maatalouskäytännön mukaisesti, mutta sateet tai kuivuus ovat tuhonneet kasvuston. Halutessasi voit kuitenkin perustaa kasvin uudelleen. Voit tehdä kasvuston tuhoutumisesta ilmoituksen kuntaan. Dokumentoi joka tapauksessa kasvuston tuhoutumiseen johtaneet tapahtumat ja hoida alaa hyvän maatalouskäytännön mukaisesti.
Talvehtimistuhoista kärsineiden kasvien osalta pääosalla (yli puolet) kasvulohkoa tulee kasvaa korjuu- ja markkinakelpoinen kasvusto, jotta koko kasvulohkolle voidaan maksaa ympäristökorvaus, luonnonhaittakorvaus ja luomukorvaus. Muussa tapauksessa peru korvaukset tai kylvä uusi kasvi.
Hyvän maatalouskäytännön mukaan sinun on muokattava, lannoitettava ja kylvettävä pelto tarkoituksenmukaisella tavalla, niin että pellolle on mahdollista saada tasainen itäminen ja kasvusto. Maatalousmaan kasvinsuojelusta on huolehdittava ja rikkakasvien leviäminen on estettävä siinäkin tapauksessa, jos kasvusto on tuhoutunut.
Mitä jos lohkolla on eri kasvi kuin minkä ilmoitin?
Ilmoita kuntasi maaseutuelinkeinoviranomaiselle, jos huomaat tukihaun päättymisen jälkeen, että
- olet ilmoittanut hakemukselle kasvin, jota ei tukiehtojen mukaan voi ilmoittaa
- olet ilmoittanut virheellisen kasvin hakemukselle
- et ole päässyt kylvämään tukihakemuksessa ilmoittamaasi kasvia.
Ilmoittaessasi hakemuksessa olevasta virheestä voit välttää virheen seuraamukset ilmoittamalla virheestä oma-aloitteisesti ja kirjallisesti kunnan maaseutuelinkeino¬viranomaiselle. Menettele samoin, jos hakemus on muuttunut virheelliseksi sen jättämisen jälkeen. Ilmoitus hakemuksella olevasta virheestä voidaan ottaa huomioon, jos olet ilmoittanut siitä kuntaasi ennen kuin sinulle on ilmoitettu paikalla tehtävästä tarkastuksesta tai muun tarkastuksen tuloksista.
Kun ilmoitat hakemuksella olevasta virheestä, kuntasi maaseutuelinkeinoviranomainen korjaa hakemuksesi tiedot oikeiksi. Kuitenkin siinä tapauksessa, että kasvulohkon tuki- tai korvaustaso kasvaa kasvilajin muutoksen takia, korkeampi tuki/korvaus hylätään.
Poikkeuksellisesti kasvulohkon tuki-/ korvaustaso voi kasvin muuttamisen myötä kasvaa, jos olet ilmoittanut päätukihaussa virheellisen kasvin ja virhe voidaan tulkita ilmeiseksi virheeksi.
Huomioi virheestä ilmoittaessasi viherryttämistuen viljelyn monipuolistamisen ja ekologisen alan vaatimukset. Tilan koosta, sijainnista ja tuotantosuunnasta riippuen maatilallasi on oltava 30.6. ja 31.8. välisenä aikana viljelyssä tietty määrä viljelykasveja vaadituin prosenttiosuuksin. Mikäli maatilallasi on ekologisen alan vaatimus, ekologista alaa on oltava vähintään 5 % peltoalasta ja kasvusto on säilytettävä ehtojen mukaisesti. Päätukihaussa ilmoittamasi prosenttiosuudet eivät välttämättä enää päde, kun hakemuksellasi ollut virhe korjataan.
Milloin maataloustukia pitää perua?
Alla on kerrottu tilanteita, joissa tuet tulee perua. Pinta-alaperusteiset tuet voit perua lomakkeella 145 tai vapaamuotoisella ilmoituksella. Voit perua tuen koko peruslohkolta, koko kasvulohkolta tai vain joltain kasvulohkon osalta. Kaikki pinta-alaperusteiset tuet on mahdollista perua samalla lomakkeella.
EU:n suorat tuet ja ohjelmakorvaukset
Maatalousmaan on täytettävä kaikki tukikelpoisuusehdot koko sen kalenterivuoden (1.1.–31.12.), jolta haet tukia. Maatalousmaata ovat pellot, pysyvät nurmet ja laitumet, pysyvät kasvit ja tilapäisesti viljelemätön ala. Maatalousmaan tukikelpoisuusehtoja ovat viljelykelpoisuus, alan säilyminen avoimena ja täydentävien ehtojen noudattaminen. Peru tuet siltä alalta, jolla et voi noudattaa näitä ehtoja.
Kansalliset tuet
Kansallisten pinta-alatukien eli pohjoisen hehtaarituen, nuorten viljelijöiden tuen ja yleisen hehtaarituen tukikelpoisuusehtoina ovat vain tietyt täydentävien ehtojen vaatimukset, muun muassa suojakaistojen ja pientareiden jättäminen, sängen polttokielto ja hukkakauran torjuminen. Yksittäisissä tuissa on lisäksi omia tukikelpoisuusehtoja, joita sinun on noudatettava, jotta tuki voidaan myöntää. Esimerkiksi avomaan vihannesten sato tulee korjata, jos olet hakenut pohjoista hehtaaritukea. Peru tuet siltä alalta, jolla et voi toteuttaa näitä ehtoja. Lohkolle voidaan kuitenkin maksaa pohjoinen hehtaarituki vaikka sadonkorjuuta ei ole tehty, jos sadonkorjaamattomuus johtuu sääolosuhteista.
Voit varmistaa yksityiskohtaiset tukiehdot kunkin tuen kohdalta Viljelijätukien hakuoppaasta. Täydentävistä ehdoistaon kerrottu tarkemmin omassa oppaassaan.
Ylivoimaisesta esteestä ja poikkeuksellisesta olosuhteesta ilmoittaminen
Ylivoimaisen esteen tai poikkeuksellisen olosuhteen tilanteessa ilmoitettua kasvia ei tarvitse kylvää lainkaan.
Ilmoita ylivoimaisesta esteestä ja poikkeuksellisesta olosuhteesta kirjallisesti toimivaltaiselle viranomaiselle ja esitä niistä kyseistä viranomaista tyydyttävät todisteet viidentoista työpäivän kuluessa siitä, kun niiden toimittaminen on mahdollista. Voit tehdä ilmoituksen itse tai sen voi tehdä myös oikeudenomistajasi. Toimivaltaisesta viranomaisesta löydät tiedon Viljelijätukien hakuoppaan liitteestä F. Lisätietoa ylivoimaisesta esteestä ja poikkeuksellisesta olosuhteesta on myös Viljelijätukien hakuoppaassa luvussa 5.5 Ylivoimainen este ja poikkeukselliset olosuhteet.
Vedotessasi ylivoimaiseen esteeseen tai poikkeukselliseen olosuhteeseen sinulle annetaan välitoimenpiteenä tiedoksi kanta, onko kyseessä ylivoimainen este vai ei. Välitoimenpiteenä annettu tieto ei ole vielä muutoksenhakukelpoinen päätös, vaan voit halutessasi hakea asiaan oikaisua tukipäätöksen yhteydessä.
Ympäristökorvauksen ja luomukorvauksen peruminen ylivoimaisen esteen tai poikkeuksellisen olosuhteen tilanteessa:
Jos olet voinut toteuttaa lohkolla vain osan ympäristösitoumuksen, luonnonmukaisen tuotannon korvauksen tai ympäristösopimusten toimenpiteiden ehdoista ylivoimaisen esteen tai poikkeuksellisten olosuhteiden vuoksi, ilmoita toteuttamattomat toimet lomakkeella 477. Tällöin korvausta vähennetään tekemättömien toimien osalta. Jos et ole voinut toteuttaa lohkokohtaisia toimenpiteitä lainkaan, peru korvaus lohkolta lomakkeella 145 ohjeen mukaisesti.
Tuenhakijan perusopas 202026.3.2020