4. Aktiv jordbrukare

Du mås­te upp­fyl­la vill­ko­ren för ak­tiv jord­bru­ka­re, om du an­sö­ker om EU:s di­rek­ta stöd och pro­gram­ba­se­ra­de­jord­bru­ka­rer­sätt­ning­ar. EU:s di­rek­ta stöd är grund- och för­grö­nings­stöd, EU-stöd till unga jord­bru­ka­re, bi­drag för jord­bruks­grö­dor och EU-djur­bi­drag. Pro­gram­ba­se­ra­de jord­bru­ka­rer­sätt­ning­ar är kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning, er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion, er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de och mil­jö­er­sätt­ning samt er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar. Mil­jö­er­sätt­ning, er­sätt­ning för mil­jö­av­tal och för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar kan ock­så be­vil­jas vis­sa and­ra grup­per (läs mer i ka­pi­tel Mil­jö­av­tal).

Gransk­ning­en av om du är ak­tiv jord­bru­ka­re ut­förs var­je år i sam­band med stö­dan­sö­kan. Om du har en för­bin­del­se om mil­jö­er­sätt­ning, er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de el­ler er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion mås­te vill­ko­ret för ak­tiv jord­bru­ka­re upp­fyl­las un­der hela för­bin­del­se­pe­ri­o­den. Om du är en jord­bru­ka­re som eta­ble­rar jord­bruks­verk­sam­het ska du upp­fyl­la vill­ko­ret för ak­tiv jord­bru­ka­re från den tid­punkt då du in­led­de jord­bruks­verk­sam­he­ten. Med­de­la kom­mu­nen om änd­ring­ar som skett un­der året.

I sam­band med an­sö­kan om jord­bru­kar­stöd be­trak­tas du som ak­tiv jord­bru­ka­re om du be­dri­ver jord­bruks­verk­sam­het år 2020.

Du be­trak­tas inte som ak­tiv jord­bru­ka­re om din jord­bruks­mark i hu­vud­sak be­står av om­rå­den som på na­tur­lig väg be­va­ras som be­tes­mark el­ler i ett skick som läm­par sig för od­ling. I prak­ti­ken finns det än­då inga så­da­na om­rå­den i Fin­land. Jord­bru­ka­re som an­sö­ker om di­rek­ta stöd och pro­gram­ba­se­ra­de jord­bru­ka­rer­sätt­ning­ar och som upp­fyl­ler stöd­vill­ko­ren be­trak­tas där­för som ak­ti­va jord­bru­ka­re.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 202026.3.2020