10. Betalning av stöd

Stödsökandens ban­k- och kontakt­upp­gif­ter

Ge­nom att fyl­la i stö­dan­sök­ning­ar­na om­sorgs­fullt och kor­rek­t sä­ker­stäl­ler du att ut­be­tal­ning­en av stöd till går­den sker en­ligt tid­ta­bel­len. Brist­fäl­ligt läm­na­de upp­gif­ter och sins­e­mel­lan mot­stri­di­ga upp­gif­ter kan leda till att stö­det inte be­vil­jas, skärs ned el­ler att ut­be­tal­ning­en av stö­det för­se­nas.

För­säk­ra dig om att du har upp­gett rätt bank­kon­to­num­mer till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten. Om du är pri­mä­r od­la­re kan du med­de­la änd­ring­ar i bank- och kon­takt­upp­gif­ter i Vi­put­jäns­ten. Du kan ock­så med­de­la till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het och/el­ler NTM-cen­tra­len om änd­ring­ar. Livs­me­dels­ver­ket gör inga änd­ring­ar i kon­takt­upp­gif­ter­na. Man ska ha sam­ma bank­kon­to bå­de för jord­bru­kar­stöd som söks via NTM-cen­tra­ler­na och för jord­bru­kar­stöd som söks via kom­mu­ner­nas lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ter.

Om ditt kon­to­num­mer änd­ras ska du kom­ma ihåg att med­de­la ditt nya kon­to­num­mer i in­ter­na­tio­nell IBAN-form. Dess­utom ska du med­de­la ban­kens BIC-, dvs. SWIFT-kod som krävs för in­ter­na­tio­nel­la be­tal­ning­ar. IBAN-for­men för ditt kon­to­num­mer och den BIC-kod som ock­så all­tid be­hövs hit­tar du säk­rast i kon­tout­dra­get, på nät­ban­ken el­ler ock­så frå­gar du di­rekt av ban­ken.

Mi­ni­mi­grän­ser­na för stöd

Den sam­man­lag­da an­sök­ta sum­man av stöd och bi­drag som helt fi­nan­si­e­ras av EU, dvs. så kal­la­de di­rekt­stöd, mås­te över­sti­ga 200 euro per stöd­år för att di­rekt­stö­den ska be­ta­las till sö­kan­den. Di­rekt­stö­den för­teck­nas i punkt 10.2 Fi­nan­si­ell di­sci­plin och lin­jär minsk­ning.

Mil­jö­er­sätt­ning, kom­pen­sa­ti­ons­er­sätt­ning, er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de och er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar be­ta­las om stö­det som ska be­ta­las ut över­sti­ger 100 euro per var och en stöd­form.

Den ned­re grän­sen för be­lop­pet av na­tio­nel­la stöd som be­ta­las ut är 100 euro per sö­kan­de och stöd­form.

Mi­ni­mi­grän­ser­na för stöd

Den sam­man­lag­da an­sök­ta sum­man av stöd och bi­drag som helt fi­nan­si­e­ras av EU, dvs. så kal­la­de di­rekt­stöd, mås­te över­sti­ga 200 euro per stöd­år för att di­rekt­stö­den ska be­ta­las till sö­kan­den. Di­rekt­stö­den för­teck­nas i punkt 10.2 Fi­nan­si­ell di­sci­plin och lin­jär minsk­ning.

Mil­jö­er­sätt­ning, kom­pen­sa­ti­ons­er­sätt­ning, er­sätt­ning för dju­rens väl­be­fin­nan­de och er­sätt­ning för icke-pro­duk­ti­va in­ve­ste­ring­ar be­ta­las om stö­det som ska be­ta­las ut över­sti­ger 100 euro per var och en stöd­form.

Den ned­re grän­sen för be­lop­pet av na­tio­nel­la stöd som be­ta­las ut är 100 euro per sö­kan­de och stöd­form.

Be­tal­ning av stöd och pla­ne­rad tid­ta­bell

Kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het el­ler NTM-cen­tra­len fat­tar be­slut om stö­det. Livs­me­dels­ver­ket hand­läg­ger stöd­be­tal­ning­ar­na för­ut­satt att alla ut­gif­ter är stöd­be­rät­ti­gan­de och alla nöd­vän­di­ga ad­mi­ni­stra­ti­va kon­trol­ler är ut­för­da. Livs­me­dels­ver­ket be­ta­lar stö­den till stöd­ta­gar­na. Stö­den be­ta­las i re­gel i en el­ler två pos­ter.

An­ta­let går­dar som är fö­re­mål för över­vak­ning samt hur över­vak­ning­en fram­skri­der in­ver­kar på stöd­be­tal­ning­en. Livs­me­dels­ver­ket be­vil­jar till­stånd till be­tal­ning av stö­den först i det ske­de då över­vak­ning­ar­na i en­lig­het med för­fatt­ning­ar­na har ut­förts. Dess­utom är det skäl att upp­märk­sam­ma att stö­det kan be­ta­las till går­den först ef­ter det att alla åt­gär­der som hör sam­man med över­vak­ning­en är slut­för­da för den be­rör­da går­dens del, även om be­tal­ning­en av stö­den re­dan har in­letts.

Tid­ta­bel­ler­na för be­tal­ning­en av jord­bruks­stöd är de be­tal­nings­ti­der som ad­mi­ni­stra­tio­nen ef­ter­strä­var, och inte för­fal­lo­da­gar­na. Den bak­re grän­sen för ut­be­tal­ning av stöd som helt fi­nan­si­e­ras av EU är den sis­ta juni det år som föl­jer på året för stö­dan­sö­kan.

Ak­tu­ell tilläggs­in­for­ma­tion om be­tal­nings­tid­ta­bel­ler­na får du på Livs­me­dels­ver­kets webb­plats livs­me­dels­ver­ket.fi → Od­la­re → Stöd och fi­nan­si­e­ring → Ut­be­tal­nings­tid­ta­bell.

När­ma­re in­for­ma­tion om de pre­li­mi­nä­ra be­tal­nings­tid­ta­bel­ler­na för and­ra stöd­sys­tem in­går i de se­pa­ra­ta gui­der­na om des­sa stöd.

Stöd­tak

För EU-fi­nan­si­e­ra­de stöd har det fast­ställts vis­sa be­gräns­ning­ar i eu­ro­be­lopp. Om des­sa be­gräns­ning­ar har över­skri­dits mås­te stö­dens en­hets­ni­vå mins­kas. I sam­band med ut­ar­be­tan­det av stöd­kal­ky­ler bör den sö­kan­de be­ak­ta even­tu­el­la be­skär­ning­ar av stö­dets en­hets­ni­vå.

10.1 Återkrav av stöd

Den myn­dig­het som be­vil­jat stö­det kan be­stäm­ma att stö­det ska åter­krä­vas t.ex. om du har be­talts stöd utan grund el­ler till ett hög­re be­lopp än vad som kun­de ha be­vil­jats dig el­ler om du inte har följt stöd­vill­ko­ren. För­fa­ran­det för åter­krav be­rör så­väl na­tio­nel­la som EU:s hel- och del­fi­nan­si­e­ra­de stöd. År­lig dröjs­måls­rän­ta en­ligt 4 § 1 mom. i rän­te­la­gen (633/1982) kan tas ut på det be­lopp som åter­krävs. In­nan be­slu­tet om åter­krav fat­tas ges du till­fäl­le att läm­na din ut­red­ning i ären­det.

Be­stäm­mel­ser om åter­krav in­går i la­gen om verk­stäl­lig­het av jord­bruks­stöd (192/2013) och i EU:s rätts­ak­ter.

10.2 Finansiell disciplin och linjär minskning

Fi­nan­si­ell di­sci­plin be­står av två oli­ka de­lar. Dess syf­te är att år­li­gen sam­la in me­del för kri­ser som på­ver­kar pro­duk­tio­nen och dis­tri­bu­tio­nen av jord­bruks­pro­duk­ter. Fi­nan­si­ell di­sci­plin tilläm­pas ock­så när fi­nan­si­el­la pro­gno­ser ger vid han­den att de år­li­ga max­i­ma­la be­lop­pen av di­rek­tstöd kom­mer att över­skri­das. Om alla me­del som sam­lats in för kris­åt­gär­der än­då inte an­vänds för det­ta än­da­mål, åter­be­ta­las de oan­vän­da med­len till jord­bru­kar­na.

Fi­nan­si­ell di­sci­plin ut­förs som en pro­cen­tu­ell minsk­ning av de di­rekt­stöd som fi­nan­si­e­ras av EU. Ge­nom den fi­nan­si­el­la di­sci­pli­nen mins­kas den an­del av går­dens sam­man­lag­da be­lopp av EU-fi­nan­si­e­ra­de di­rekt­stöd som över­sti­ger 2000 euro in­nan stö­det be­ta­las ut. De förs­ta 2000 euro i det sam­man­lag­da be­lop­pet av di­rekt­stöd som be­vil­jats går­den be­rörs så­le­des inte av fi­nan­si­ell di­sci­plin. Kom­mis­sio­nen ger Eu­ro­pa­par­la­men­tet och rå­det ett för­slag till pro­cent­sats för minsk­ning­en fö­re slu­tet av mars. Den pro­cen­tu­el­la minsk­ning­en fast­ställs se­nast 1.12.2020. År 2019 var pro­cent­sat­sen 1,432635.

Stö­den be­ta­las till går­den i en be­stämd ord­nings­följd. Om går­den be­ta­las fle­ra oli­ka di­rekt­stöd till ett sam­man­lagt be­lopp av mer än 2000 euro, be­ta­las stö­den i tur och ord­ning utan fi­nan­si­ell di­sci­plin tills det sam­man­lag­da be­lop­pet av di­rekt­stöd till går­den över­sti­ger 2000 euro. Det stöd­be­lopp som över­sti­ger grän­sen be­ta­las till går­den mins­kat med pro­cen­ten för fi­nan­si­ell di­sci­plin. Där­med kan en del av di­rekt­stö­den be­ta­las till går­den helt utan fi­nan­si­ell di­scp­lin och en del av di­rekt­stö­den mins­ka­de med pro­cen­ten för fi­nan­si­ell di­sci­plin, be­ro­en­de på det sam­man­lag­da be­lopp av di­rekt­stöd som be­ta­las till går­den och an­ta­let stöd­typ­er (dvs. stöd). Den fi­nan­si­el­la di­sci­pli­nen grans­kas där­med en­ligt gård och inte en­ligt stöd­typ.

Om det ge­men­sam­ma ta­ket för to­tal­be­lop­pet av di­rekt­stöd per land över­skrids, mins­kas alla di­rekt­stöd lin­järt. Den lin­jä­ra minsk­ning­en ut­förs som en pro­cen­tu­ell be­skär­ning in­nan stö­det be­ta­las ut. Den slut­li­ga ni­vån på den lin­jä­ra minsk­ning­en blir klar vå­ren/som­ma­ren 2021 fö­re ut­be­tal­ning­en av di­rekt­stö­dens and­ra post. År 2019 är den pro­cen­tu­el­la minsk­ning­en cir­ka 0,30 och den slut­li­ga ni­vån slås fast vå­ren/som­ma­ren 2020.

År 2020 be­rörs föl­jan­de EU-fi­nan­si­e­ra­de stöd av fi­nan­si­ell di­sci­plin och lin­jär minsk­ning:

10.3 Stöd av mindre betydelse dvs. de minimis -stöd

Med­lems­sta­ter­na ska in­for­me­ra kom­mis­sio­nen om de pla­ne­rar att be­ta­la stat­ligt stöd el­ler änd­ra på gäl­lan­de stöd­sys­tem. Om kom­mis­sio­nen kon­sta­te­rar att det av sta­ten el­ler av sta­tens me­del be­vil­ja­de stö­det inte läm­par sig för den ge­men­sam­ma mark­na­den, el­ler att ett så­dant stöd miss­bru­kas, mås­te stöd­sys­te­met av­skaf­fas el­ler änd­ras så att det bätt­re läm­par sig för den ge­men­sam­ma mark­na­den. Det finns vis­sa un­dan­tag till den­na an­mäl­nings­plikt.

Stöd av mind­re be­ty­del­se (de mi­ni­mis)

Ett un­dan­tag när det gäl­ler be­vil­jan­det av stat­ligt stöd är att stö­det be­vil­jas som stöd av mind­re be­ty­del­se (de mi­ni­mis -stöd). Det stöd­be­lopp som en stöd­ta­ga­re får är då för­sum­bart och ock­så det sam­man­lag­da be­lop­pet av det stöd som står till för­fo­gan­de är för­sum­bart i för­hål­lan­de till vär­det av jord­bruks­pro­duk­tio­nen. Inom jord­bruks­sek­torn har man be­stämt en­ligt för­fatt­nings­änd­ring år 2019 att 20 000 euro är ett så­dant be­lopp av mind­re be­ty­del­se som var­ken in­ver­kar på med­lems­sta­ter­nas han­del el­ler sned­vri­der el­ler ho­tar sned­vri­da kon­kur­ren­sen. Pe­ri­o­den un­der vil­ken det­ta stöd­be­lopp kan be­vil­jas är tre be­skatt­nings­år. När be­skatt­nings­året väx­lar flyt­tas gransk­nings­pe­ri­o­den så att den tre be­skatt­nings­år långa pe­ri­o­den är in­ne­va­ran­de be­skatt­nings­år plus de två fö­re­gå­en­de be­skatt­nings­åren. Möj­lig­he­ten att få de mi­ni­mis -stöd för jord­bruks­sek­torn prö­vas så­le­des per gransk­nings­pe­ri­od.

De mi­ni­mis -stöd be­vil­jas ock­så an­nan­stans än inom jord­bruks­sek­torn. En­ligt kom­mis­sio­nens för­fatt­ning­ar får de mi­ni­mis -stö­den till jord­bruks­sek­torn, de mi­ni­mis -stö­den till fis­ke­ri­sek­torn och de s.k. all­män­na de mi­ni­mis -stö­den sam­man­lagt inte över­sti­ga 200 000 euro per stöd­ta­ga­re un­der gransk­nings­pe­ri­o­den, dvs. tre be­skatt­nings­år.

Som de mi­ni­mis -stöd har be­vil­jats bl.a. kris­stöd, er­sätt­ning­ar för hjort­djurs­ska­dor och trans­port­stöd för sock­er­be­ta. Om ett jord­bruks­fö­re­tag un­der in­ne­va­ran­de be­skatt­nings­år och de två fö­re­gå­en­de be­skatt­nings­åren har be­vil­jats 20 000 euro i de mi­ni­mis -stöd till sek­torn för pro­duk­tion av jord­bruks­pro­duk­ter, kan jord­bruks­fö­re­ta­get inte läng­re be­vil­jas nytt de mi­ni­mis -stöd till sek­torn för pro­duk­tion av jord­bruks­pro­duk­ter un­der gransk­nings-pe­ri­o­den. Ock­så be­vil­ja­de all­män­na de mi­ni­mis -stöd kan sät­ta gräns för be­vil­jan­det, om ett sam­man­lagt be­lopp av 200 000 euro i alla de mi­ni­mis -stöd till sam­ma sö­kan­de har upp­nåtts.

Stöd­ta­ga­rens skyl­dig­het att upp­ge de mi­ni­mis -stöd

Om en pro­du­cent ti­di­ga­re un­der på­gå­en­de be­skatt­nings­år el­ler un­der de två fö­re­gå­en­de be­skatt­nings­åren har be­vil­jats de mi­ni­mis-stöd, ska han upp­ge det i sam­band med an­sö­kan om nytt de mi­ni­mis -stöd. Av be­slu­tet om be­vil­jan­de av stöd fram­går att stö­det har be­vil­jats på de mi­ni­mis -vill­kor. Un­der­lå­tel­se att upp­ge ti­di­ga­re de mi­ni­mis -stöd kan leda till att stö­det åter­krävs med rän­ta.

För­fatt­ning­ar som på­ver­kar be­vil­jan­det av de mi­ni­mis-stöd

All­mänt de mi­ni­mis-stöd (gräns 200 000 e/ 3 be­skatt­nings­år)

De mi­ni­mis-stöd för jord­bruks­pro­duk­tion (20 000 e/ 3 be­skatt­nings­år )

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 202026.3.2020