12. Att ingripa i missbruk

Med miss­bruk av­ses alla oav­sikt­li­ga och av­sikt­li­ga hand­ling­ar som le­der till att stöd­peng­ar inte styrs till det fö­re­skriv­na än­da­må­let. Med be­drä­ge­ri av­ses i det­ta sam­man­hang en miss­tan­ke om att miss­bru­ket har or­sa­kats ge­nom av­sikt­lig verk­sam­het vars syf­te är att upp­nå eko­no­misk vin­ning el­ler or­sa­ka eko­no­misk ska­da. När det gäl­ler be­drä­ge­ri­er som hän­för sig till of­fent­ligt stöd är det of­tast frå­gan om sub­ven­tions­be­drä­ge­ri. Ock­så be­drä­ge­ri­för­sök är en straff­bar gär­ning.

En stöd­sö­kan­de kan gö­ra sig skyl­dig till sub­ven­tions­be­drä­ge­ri om han el­ler hon

och där­i­ge­nom be­re­der el­ler för­sö­ker be­re­da sig el­ler nå­gon an­nan eko­no­misk vin­ning.

När det gäl­ler even­tu­el­la miss­bruk som upp­täckts i sam­band med be­hand­ling­en av stö­dan­sö­kan el­ler vid över­vak­ning gör myn­dig­he­ten en be­döm­ning av om det är nöd­vän­digt att gö­ra en be­gä­ran om ut­red­ning till för­un­der­sök­nings­myn­dig­he­ten. För­un­der­sök­nings­myn­dig­he­ten ut­re­der om ett brott har be­gåtts. På­följ­der­na för stö­det och åter­krav av stöd är ing­et hin­der för att in­le­da straff­pro­cess och fast­stäl­la straff­rätts­li­ga på­följ­der.

Ex­em­pel på möj­li­ga si­tu­a­tio­ner med miss­bruk:

Om du upp­täck­er verk­sam­het som stri­der mot stöd­vill­ko­ren, kan du med­de­la om det till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het el­ler NTM-cen­tra­len.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 202026.3.2020