13. Förpliktelserna som rör sådd, ändring av anmäld gröda och annullering av jordbruksstöd

När måste jag senast så?

Så el­ler plan­te­ra väx­ter­na se­nast 30.6. Det är än­då möj­ligt att av­vi­ka från så­nings­da­tu­met:

Måste jag så om på grund av regn eller torka?

Du be­hö­ver inte så om en grö­da som du an­mält vid den sam­la­de stö­dan­sö­kan el­ler an­nul­le­ra stö­den för are­a­len, om du har od­lat are­a­len en­ligt nor­mal god jord­bru­kar­sed, men regn och el­ler tor­ka har för­stört växt­lig­he­ten. Om du vill kan du än­då eta­ble­ra grö­dan på nytt. Du kan gö­ra en an­mä­lan till kom­mu­nen om den för­stör­da växt­lig­he­ten. Do­ku­men­te­ra i vil­ket fall som helst de hän­del­ser som lett till att växt­lig­he­ten blev för­störd och sköt om­rå­det en­ligt god jord­bru­kar­sed.

När det gäl­ler grö­dor som drab­bats av ut­vint­rings­ska­dor mås­te det växa ett bärg­nings- och mark­nads­dug­ligt växt­be­stånd på mer­par­ten (över hal­va) av jord­bruks­skif­tet för att mil­jö­er­sätt­ning, kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning och eko­er­sätt­ning ska kun­na be­ta­las för hela jord­bruks­skif­tet. I an­nat fall ska du an­nul­le­ra er­sätt­ning­ar­na el­ler så en ny grö­da.

I en­lig­het med god jord­bru­kar­sed ska du be­ar­be­ta, göds­la och be­så åkern på än­da­måls­en­ligt sätt så att det är möj­ligt att åstad­kom­ma jämn gro­ning och ett en­het­ligt växt­be­stånd på åkern. Växt­skyd­det på jord­bruks­mar­ken ska om­be­sör­jas och ogrä­sens sprid­ning för­hind­ras ock­så i det fall att växt­lig­he­ten har bli­vit för­störd.

Om det växer en annan gröda på skiftet än den jag anmälde?

An­mäl till lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten i din kom­mun, om du ef­ter av­slu­tad stö­dan­sö­kan mär­ker att du

När du an­mä­ler om ett fel i an­sö­kan kan du und­gå på­följ­der­na av fe­let ge­nom att an­mä­la fe­let skrift­li­gen på eget ini­ti­a­tiv till kom­mu­nens lands­bygds­nä­rings­myn­dig­het. Gör på sam­ma sätt om an­sö­kan har bli­vit fel­ak­tig ef­ter att den läm­na­des in. An­mä­lan om fel i an­sö­kan kan be­ak­tas, om du har an­mält fe­let till din kom­mun in­nan du har fått be­sked om kon­troll på plats el­ler re­sul­ta­ten från en an­nan kon­troll.

När du an­mä­ler om fel i an­sö­kan kor­ri­ge­rar lands­bygds­nä­rings­myn­dig­he­ten för din kom­mun upp­gif­ter­na i din an­sö­kan så att de blir kor­rek­ta. Om emel­ler­tid stöd- el­ler er­sätt­nings­ni­vån för jord­bruks­skif­tet ökar på grund av änd­rad växt­art, av­slås det hög­re stö­det/den hög­re er­sätt­ning­en.

Un­dan­tags­vis kan stöd-/er­sätt­nings­ni­vån för ett jord­bruks­skif­te öka i och med att grö­dan änd­ras, om du vid den sam­la­de stö­dan­sö­kan har an­mält fel grö­da och fe­let kan tol­kas som ett uppen­bart fel.

När du an­mä­ler ett fel ska du be­ak­ta för­grö­nings­stö­dets krav på di­ver­si­fi­e­ring av grö­dor och eko­lo­gisk fo­ku­sare­al. Be­ro­en­de på går­dens stor­lek, lä­ge och pro­duk­tions­in­rikt­ning ska det un­der ti­den 30.6–31.8 od­las ett visst an­tal od­lings­väx­ter i be­stäm­da pro­cent­an­de­lar på din gård. Om din gård be­rörs av kra­vet på att ha eko­lo­gisk fo­ku­sare­al mås­te den ut­gö­ra minst 5 % av åker­are­a­len och växt­lig­he­ten ska be­va­ras så som det sägs i vill­ko­ren. De pro­cent­an­de­lar som du upp­gav vid hu­vud­stö­dan­sö­kan stäm­mer nöd­vän­digt­vis inte läng­re när fe­let i din an­sö­kan kor­ri­ge­ras.

När måste jag annullera jordbruksstöd?

Ne­dan be­skrivs si­tu­a­tio­ner där stö­den ska an­nul­le­ras. De are­al­ba­se­ra­de stö­den kan du an­nul­le­ra med blan­kett 145 el­ler en fritt for­mu­le­rad an­mä­lan. Du kan an­nul­le­ra stö­det för ett helt bas­skif­te, ett helt jord­bruks­skif­te el­ler bara nå­gon del av ett jord­bruks­skif­te. Alla are­al­ba­se­ra­de stöd går att an­nul­le­ra med sam­ma blan­kett.

EU:s di­rekt­stöd och pro­gra­mer­sätt­ning­ar

Jord­bruks­mar­ken ska upp­fyl­la alla vill­kor för stöd­be­rät­ti­gan­de un­der hela det ka­len­der­år (1.1 – 31.12) för vil­ket du an­sö­ker om stöd. Jord­bruks­mark är åk­rar, per­ma­nen­ta gräs­mar­ker och be­tes­mar­ker, per­ma­nen­ta grö­dor och are­al som till­fäl­ligt inte od­las. Vill­kor för stöd­be­rät­ti­gan­de jord­bruks­mark är att den är od­lings­bar, att om­rå­det be­va­ras öp­pet och att tvär­vill­ko­ren följs. An­nul­le­ra stö­den för den are­al där du inte kan föl­ja de här vill­ko­ren.

Na­tio­nel­la stöd

Vill­kor för stöd­be­rät­ti­gan­de i frå­ga om na­tio­nel­la are­al­stöd, dvs. nord­ligt hek­tar­stöd, stöd till unga jord­bru­ka­re och all­mänt hek­tar­stöd är bara vis­sa tvär­vill­kors­k­rav, bl.a. att läm­na skydds­rem­sor och åker­re­nar, för­bud mot att brän­na stubb och be­kämp­ning av flyg­hav­re. För en­skil­da stöd finns det dess­utom se­pa­ra­ta vill­kor för stöd­be­rät­ti­gan­de som du mås­te föl­ja för att stö­det ska kun­na be­vil­jas. Till ex­em­pel mås­te skör­den av fri­lands­grön­sa­ker bär­gas om du har an­sökt om nord­ligt hek­tar­stöd. An­nul­le­ra stö­den för den are­al där du inte kan föl­ja de här vill­ko­ren. Fast­än skör­den inte har bär­gats går det än­då att be­ta­la nord­ligt hek­tar­stöd för ett skif­te, om den ute­bliv­na bärg­ning­en be­ror på vä­der­för­hål­lan­de­na.

Du kan sä­ker­stäl­la de de­tal­je­ra­de stöd­vill­ko­ren för re­spek­ti­ve stöd i An­sök­nings­gui­den. Mer in­for­ma­tion om tvär­vill­ko­ren in­går i tvär­vill­kors­gui­den.

Anmälan om force majeure och exceptionella omständigheter

I si­tu­a­tio­ner med for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het be­hö­ver den an­mäl­da grö­dan inte sås alls.
Gör en skrift­lig an­mä­lan om for­ce ma­jeu­re och en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het till den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten och ge in för myn­dig­he­ten till­freds­stäl­lan­de be­vis på dem inom fem­ton ar­bets­da­gar från det att det var möj­ligt att ge in dem. Du själv el­ler din rätts­in­ne­ha­va­re kan gö­ra an­mä­lan. In­for­ma­tion om den be­hö­ri­ga myn­dig­he­ten hit­tar du i bi­la­ga F till An­sök­nings­gui­den. Mer in­for­ma­tion om for­ce ma­jeu­re och ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter finns ock­så i An­sök­nings­gui­den i punk­ten for­ce ma­jeu­re och ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter.

När du åbe­ro­par for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het får du som in­te­ri­mis­tisk åt­gärd ett ställ­nings­ta­gan­de till hu­ru­vi­da det är frå­gan om for­ce ma­jeu­re el­ler inte. Den in­for­ma­tion som getts som in­te­ri­mis­tisk åt­gärd är än­nu inte ett över­klag­bart be­slut, utan om du vill kan du be­gä­ra om­pröv­ning i ären­det i sam­band med stöd­be­slu­tet.

An­nul­le­ring av mil­jö­er­sätt­ning och eko­er­sätt­ning i fall av for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het:

Om du på grund av for­ce ma­jeu­re el­ler ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter har kun­nat upp­fyl­la bara en del av vill­ko­ren för mil­jö­för­bin­del­se, er­sätt­ning för eko­lo­gisk pro­duk­tion el­ler åt­gär­der i mil­jö­av­tal på ett skif­te, ska du på blan­kett 477 an­mä­la de åt­gär­der som inte har ge­nom­förts. Då mins­kas er­sätt­ning­en för de åt­gär­der som du inte har ge­nom­fört. Om du inte alls har kun­nat ge­nom­fö­ra någ­ra skif­tes­spe­ci­fi­ka åt­gär­der, an­nul­le­rar du er­sätt­ning­en för skif­tet i en­lig­het med an­vis­ning­ar­na på blan­kett 145.

Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan 202026.3.2020