När måste jag senast så?
Så eller plantera växterna senast 30.6. Det är ändå möjligt att avvika från såningsdatumet:
- Om exceptionella väderförhållanden utgör ett hinder för sådd senast 30.6, måste du så genast när förhållandena tillåter det.
- Som ett exceptionellt väderförhållande betraktas en situation där riklig nederbörd som fortgått under en längre period och liten avdunstning har lett till att åkrarna är så våta att det förhindrar sådd.
- Du kan använda dig av officiell väderstatistik eller ta foton av situationen på skiftet så att du vid en övervakningssituation vid behov kan påvisa att det har varit frågan om ett exceptionellt väderförhållande som beror på väta.
- Undantaget från den sista såningsdagen 30.6 gäller odlad jordbruksmark och grönträdor.
Måste jag så om på grund av regn eller torka?
Du behöver inte så om en gröda som du anmält vid den samlade stödansökan eller annullera stöden för arealen, om du har odlat arealen enligt normal god jordbrukarsed, men regn och eller torka har förstört växtligheten. Om du vill kan du ändå etablera grödan på nytt. Du kan göra en anmälan till kommunen om den förstörda växtligheten. Dokumentera i vilket fall som helst de händelser som lett till att växtligheten blev förstörd och sköt området enligt god jordbrukarsed.
När det gäller grödor som drabbats av utvintringsskador måste det växa ett bärgnings- och marknadsdugligt växtbestånd på merparten (över halva) av jordbruksskiftet för att miljöersättning, kompensationsersättning och ekoersättning ska kunna betalas för hela jordbruksskiftet. I annat fall ska du annullera ersättningarna eller så en ny gröda.
I enlighet med god jordbrukarsed ska du bearbeta, gödsla och beså åkern på ändamålsenligt sätt så att det är möjligt att åstadkomma jämn groning och ett enhetligt växtbestånd på åkern. Växtskyddet på jordbruksmarken ska ombesörjas och ogräsens spridning förhindras också i det fall att växtligheten har blivit förstörd.
Om det växer en annan gröda på skiftet än den jag anmälde?
Anmäl till landsbygdsnäringsmyndigheten i din kommun, om du efter avslutad stödansökan märker att du
- i ansökan har anmält en gröda som enligt stödvillkoren inte får anmälas,
- har anmält fel gröda i ansökan,
- inte har kunnat så den gröda som du anmälde i stödansökan.
När du anmäler om ett fel i ansökan kan du undgå påföljderna av felet genom att anmäla felet skriftligen på eget initiativ till kommunens landsbygdsnäringsmyndighet. Gör på samma sätt om ansökan har blivit felaktig efter att den lämnades in. Anmälan om fel i ansökan kan beaktas, om du har anmält felet till din kommun innan du har fått besked om kontroll på plats eller resultaten från en annan kontroll.
När du anmäler om fel i ansökan korrigerar landsbygdsnäringsmyndigheten för din kommun uppgifterna i din ansökan så att de blir korrekta. Om emellertid stöd- eller ersättningsnivån för jordbruksskiftet ökar på grund av ändrad växtart, avslås det högre stödet/den högre ersättningen.
Undantagsvis kan stöd-/ersättningsnivån för ett jordbruksskifte öka i och med att grödan ändras, om du vid den samlade stödansökan har anmält fel gröda och felet kan tolkas som ett uppenbart fel.
När du anmäler ett fel ska du beakta förgröningsstödets krav på diversifiering av grödor och ekologisk fokusareal. Beroende på gårdens storlek, läge och produktionsinriktning ska det under tiden 30.6–31.8 odlas ett visst antal odlingsväxter i bestämda procentandelar på din gård. Om din gård berörs av kravet på att ha ekologisk fokusareal måste den utgöra minst 5 % av åkerarealen och växtligheten ska bevaras så som det sägs i villkoren. De procentandelar som du uppgav vid huvudstödansökan stämmer nödvändigtvis inte längre när felet i din ansökan korrigeras.
När måste jag annullera jordbruksstöd?
Nedan beskrivs situationer där stöden ska annulleras. De arealbaserade stöden kan du annullera med blankett 145 eller en fritt formulerad anmälan. Du kan annullera stödet för ett helt basskifte, ett helt jordbruksskifte eller bara någon del av ett jordbruksskifte. Alla arealbaserade stöd går att annullera med samma blankett.
EU:s direktstöd och programersättningar
Jordbruksmarken ska uppfylla alla villkor för stödberättigande under hela det kalenderår (1.1 – 31.12) för vilket du ansöker om stöd. Jordbruksmark är åkrar, permanenta gräsmarker och betesmarker, permanenta grödor och areal som tillfälligt inte odlas. Villkor för stödberättigande jordbruksmark är att den är odlingsbar, att området bevaras öppet och att tvärvillkoren följs. Annullera stöden för den areal där du inte kan följa de här villkoren.
Nationella stöd
Villkor för stödberättigande i fråga om nationella arealstöd, dvs. nordligt hektarstöd, stöd till unga jordbrukare och allmänt hektarstöd är bara vissa tvärvillkorskrav, bl.a. att lämna skyddsremsor och åkerrenar, förbud mot att bränna stubb och bekämpning av flyghavre. För enskilda stöd finns det dessutom separata villkor för stödberättigande som du måste följa för att stödet ska kunna beviljas. Till exempel måste skörden av frilandsgrönsaker bärgas om du har ansökt om nordligt hektarstöd. Annullera stöden för den areal där du inte kan följa de här villkoren. Fastän skörden inte har bärgats går det ändå att betala nordligt hektarstöd för ett skifte, om den uteblivna bärgningen beror på väderförhållandena.
Du kan säkerställa de detaljerade stödvillkoren för respektive stöd i Ansökningsguiden. Mer information om tvärvillkoren ingår i tvärvillkorsguiden.
Anmälan om force majeure och exceptionella omständigheter
I situationer med force majeure eller en exceptionell omständighet behöver den anmälda grödan inte sås alls.
Gör en skriftlig anmälan om force majeure och en exceptionell omständighet till den behöriga myndigheten och ge in för myndigheten tillfredsställande bevis på dem inom femton arbetsdagar från det att det var möjligt att ge in dem. Du själv eller din rättsinnehavare kan göra anmälan. Information om den behöriga myndigheten hittar du i bilaga F till Ansökningsguiden. Mer information om force majeure och exceptionella omständigheter finns också i Ansökningsguiden i punkten force majeure och exceptionella omständigheter.
När du åberopar force majeure eller en exceptionell omständighet får du som interimistisk åtgärd ett ställningstagande till huruvida det är frågan om force majeure eller inte. Den information som getts som interimistisk åtgärd är ännu inte ett överklagbart beslut, utan om du vill kan du begära omprövning i ärendet i samband med stödbeslutet.
Annullering av miljöersättning och ekoersättning i fall av force majeure eller en exceptionell omständighet:
Om du på grund av force majeure eller exceptionella omständigheter har kunnat uppfylla bara en del av villkoren för miljöförbindelse, ersättning för ekologisk produktion eller åtgärder i miljöavtal på ett skifte, ska du på blankett 477 anmäla de åtgärder som inte har genomförts. Då minskas ersättningen för de åtgärder som du inte har genomfört. Om du inte alls har kunnat genomföra några skiftesspecifika åtgärder, annullerar du ersättningen för skiftet i enlighet med anvisningarna på blankett 145.
Basguide till stödansökan 202026.3.2020