Kompensationsersättning

ATT BE­AK­TA 2020

Kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­en har som mål att tryg­ga en fort­satt jord­bruks­pro­duk­tion trots de ogynn­sam­ma kli­mat­för­hål­lan­den som be­ror på det nord­li­ga lä­get och att hind­ra att jord­bruks­mark läggs ned, där­för be­ta­las er­sätt­ning­en till jord­bru­ka­re i mind­re gyn­na­de om­rå­den och bergs­om­rå­den.

Kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­en gör det möj­ligt att hål­la lands­bygds­land­ska­pet öp­pet och skött sam­ti­digt som den främ­jar håll­ba­ra od­lings­sys­tem och gyn­nar jord­bruksna­tu­rens bio­lo­gis­ka mång­fald på per­ma­nent gräs­mark. Dess­utom in­ver­kar åt­gär­den på en kon­trol­le­rad ut­veck­ling av an­ta­let går­dar och på be­va­ran­det av eko­no­miskt livs­kraf­ti­ga gårds­bruksen­he­ter, och där­med på upp­rätt­hål­lan­det av sys­sel­sätt­ning­en på lands­byg­den och främ­jan­det av lands­bygds­om­rå­de­nas eko­no­mis­ka ut­veck­ling.

Kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­en in­de­las i två er­sätt­ning­ar som be­ta­las se­pa­rat: 1. en med­fi­nan­si­e­rad an­del som in­ne­hål­ler en na­tio­nell tilläggs­del och 2. en na­tio­nell för­höj­ning till hus­djurs­går­dar. Alla går­dar kan an­sö­ka om den med­fi­nan­si­e­ra­de er­sätt­nings­typ­en. För­höj­ning­en till hus­djurs­går­dar kan sö­kas bara av hus­djurs­går­dar.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Den mins­ta er­sätt­ning­en som be­ta­las är 100 euro per stöd­typ.

1. Allmänna villkor för kompensationsersättning

Krav på sö­kan­den
Du ska vara ak­tiv jord­bru­ka­re och minst 18 år gam­mal. Du kan ock­så vara yng­re än 18 år om din make/maka upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet el­ler om du be­dri­ver pro­duk­tion till­sam­mans med en fa­mil­je­med­lem som upp­fyl­ler ål­der­s­kra­vet.

Du ska föl­ja tvär­vill­ko­ren (se Tvär­vill­kors­gui­den) och hål­la jord­bruks­mar­ken öp­pen med and­ra ord som be­tes­mark el­ler i od­lings­bart skick. Läs om de all­män­na för­ut­sätt­ning­ar­na för sö­kan­dens och går­dens rätt till stöd i Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan.

Kom­pen­sa­tions­bi­dra­get och för­höj­ning­en till hus­djurs­går­dar är ett­åri­ga er­sätt­ning­ar som söks år­li­gen. Er­sätt­ning­ar­na be­ta­las på ba­sis av are­a­len av de er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten som du för­fo­gar över. Skif­te­na som be­rät­ti­gar till er­sätt­ning ska vara i din be­sitt­ning se­nast 15.6. När det gäl­ler kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning de­las er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det in i två se­pa­ra­ta rät­ter: er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de och KOMP-er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de. Mer in­for­ma­tion om hur er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­det be­stäms och söks in­går i Bas­gui­de till stö­dan­sö­kan.

För att er­sätt­ning ska kun­na be­ta­las ska sö­kan­den ha åt­min­sto­ne 5 hek­tar er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten (er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de Ja och En­dast LFA). I ett skär­gårds­om­rå­de ska sö­kan­den ha åt­min­sto­ne 3 hek­tar er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten. Skär­gårds­om­rå­de­na de­fi­ni­e­ras i stats­rå­dets för­ord­ning 5/2015. Det mins­ta jord­bruks­skif­te för vil­ket er­sätt­ning be­ta­las är 0,05 hek­tar. I mi­ni­mi­a­re­a­len kan man dock räk­na in så­da­na er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten som är 0,01 hek­tar el­ler stör­re.

Are­a­ler som år 2014 har an­mälts som per­ma­nent be­tes­mark, na­tur­äng el­ler hag­mark har fått märk­ning­en En­dast LFA: Per­ma­nent torr­hö-, en­si­la­ge- och färsk­fo­der­vall, Per­ma­nent be­tes­vall, Na­tur­be­te och na­tur­äng, Hag­mark öp­pen och Av­tals­are­al för spe­ci­al­stöd per­ma­nent be­tes­mark.

Gör en skrift­lig an­mä­lan till kom­mu­nen om for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het som in­ver­kar på er­sätt­ning­ens stor­lek el­ler på att er­sätt­ning­en dras in. Gör an­mä­lan inom 15 ar­bets­da­gar från det att du kan gö­ra an­mä­lan.

Läm­nan­de av upp­gif­ter
För att gö­ra det möj­ligt att föl­ja upp och ut­vär­de­ra pro­gram­met för ut­veck­ling av lands­byg­den i Fast­lands­fin­land (2014-2020), åtar sig en er­sätt­nings­ta­ga­re som ge­nom­för åt­gär­der som in­går i pro­gram­met att på be­gä­ran läm­na upp­gif­ter om verk­ning­ar­na av den åt­gärd som er­sätts.

Trä­des­be­gräns­ning
Du kan upp­ge trä­des­mar­ker, val­lar som är na­tur­vårds­åker och skydds­zo­ner för vil­ka har in­gåtts mil­jö­för­bin­del­se 2015 på högst 25 % av den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de åker­are­a­len. På den res­te­ran­de are­a­len mås­te du upp­ge od­lings­väx­ter för att er­sätt­ning ska kun­na be­ta­las för hela din gårds er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de are­al. Till ex­em­pel grön­göds­lings­vall och mång­falds­åk­rar inom ra­men för mil­jö­er­sätt­ning­en hän­förs till den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de och od­la­de åker­are­a­len när be­gräns­ning­en fast­ställs, men där­emot inte till­fäl­ligt icke od­lad are­al el­ler träd­gårds­land.

Du kan be­räk­na den er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de max­i­ma­la are­a­len trä­da, na­tur­vårds­åker och skydds­zon (mil­jö­för­bin­del­se in­gåtts fr.o.m. 2015) ut­i­från den sam­man­lag­da are­a­len od­la­de och er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de grö­dor. Di­vi­de­ra den sam­man­lag­da are­a­len med 3 och av­run­da re­sul­ta­tet ner­åt till hela ar.

Ex­em­pel 1.

En gård har 100 ha er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten. Av den­na are­al upp­ger går­den 10 hek­tar som are­al som till­fäl­ligt inte od­las, sam­man­lagt 25 hek­tar trä­da, 10 hek­tar vall som är na­tur­vårds­åker, 20 hek­tar skydds­zon (mil­jö­för­bin­del­se 2015) och 25 hek­tar hav­re och 10 hek­tar träd­gårds­land.På åker­are­a­len finns sam­man­lagt 25 hek­tar and­ra er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de grö­dor (=hav­re) än så­da­na som räk­nas in i trä­des­be­gräns­ning­en. Den störs­ta tillåt­na trä­de­s­are­a­len är där­med 25 ha/3 = 8,33 ha. Are­a­len som be­ta­las er­sätt­ning fås ge­nom att mul­ti­pli­ce­ra are­a­len med and­ra grö­dor 25 ha*4/3 = 33,33 ha.Er­sätt­ning be­ta­las för are­a­len 8,33 hek­tar med trä­da, vall som är na­tur­vårds­åker och skydds­zon och för 25 hek­tar hav­re som till­sam­mans blir ovan nämn­da 33,33 ha. Er­sätt­ning be­ta­las inte för are­al som till­fäl­ligt inte od­las och inte för träd­gårds­land.

Ex­em­pel 2.

En gård har 20 ha skydds­zon (för­bin­del­sen bör­jat 2015) och 3 ha are­al som till­fäl­ligt inte od­las. Ef­ter­som det inte finns någ­ra er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de grö­dor, upp­kom­mer det vid be­räk­ning­en ing­en are­al som ska er­sät­tas för grö­dor­na inom trä­des­be­gräns­ning­en. Så­le­des be­ta­las ing­en er­sätt­ning alls (var­ken för skydds­zo­nen el­ler are­a­len som till­fäl­ligt inte od­las).

Be­gräns­ning för grön­göds­lings­vall
För ett skif­te som an­mälts som grön­göds­lings­vall kan kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning be­ta­las bara för tre år i rad. Sam­ma skif­te som an­mäl­des som grön­göds­lings­vall 2017, 2018, 2019 och 2020 får där­med inte mera er­sätt­ning för stöd­året 2020.

Grun­der­na för be­tal­ning av er­sätt­ning
Er­sätt­ning be­ta­las för din gårds samt­li­ga er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de skif­ten. Er­sätt­ning be­ta­las ock­så för om­rå­den som om­fat­tas av av­tal om mil­jöspe­ci­al­stöd för jord­bru­ket en­ligt ti­di­ga­re pro­gram­pe­ri­o­der när det gäl­ler skydds­zon­val­lar samt främ­jan­de av na­tu­rens och land­ska­pets mång­fald.

Er­sätt­ning be­ta­las dock inte för föl­jan­de om­rå­den: träd­gårds­land, are­a­ler för pro­duk­tion av plant­ma­te­ri­al för skog­s­träd, are­a­ler med ve­dar­ta­de ener­gi­grö­dor, are­a­ler med an­nan ham­pa än så­dan som be­rät­ti­gar till grund­stöd. Er­sätt­ning be­ta­las inte hel­ler för skif­ten som upp­getts som om­rå­den som inte od­las el­ler till­fäl­ligt inte od­las, skif­ten som om­fat­tas av 20-åri­ga spe­ci­al­stöds­av­tal el­ler om­rå­den som om­fat­tas av ti­di­ga­re pro­gram­pe­ri­o­ders av­tal om mil­jö­stöd som gäl­ler våt­mar­ker.

För skif­ten som li­dit av ut­vint­rings­ska­dor kan er­sätt­ning be­ta­las, om skif­tet har skötts en­ligt tvär­vill­kors­k­ra­ven och ett växt­be­stånd som pro­du­ce­rar en bärg­nings- och mark­nads­dug­lig skörd finns på mer­par­ten av skif­tets are­al. Om det på grund av ska­dor­na inte är möj­ligt att pro­du­ce­ra skörd, be­ta­las ing­en er­sätt­ning om inte om­rå­det be­sås på nytt på vå­ren.

Kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­en och hus­djurs­för­höj­ning­en mås­te an­nul­le­ras för ett skif­te som tas ur an­vänd­ning för jord­bruks­än­da­mål fö­re 31.12.2020. An­nul­le­ring be­hö­ver dock inte gö­ras om skif­tet tas ur jord­bruks­an­vänd­ning på grund av for­ce ma­jeu­re el­ler en ex­cep­tio­nell om­stän­dig­het (till ex­em­pel tvångs­in­lös­ning el­ler ägo­re­gle­ring) el­ler när skif­tet över­går i nå­gon an­nans be­sitt­ning un­der på­gå­en­de stöd­år.

Steg­vis minsk­ning av er­sätt­ning­en, s.k. de­gres­sion
Den er­sätt­ning som be­ta­las per hek­tar sjun­ker i takt med att din gårds are­al som be­vil­jas kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning sti­ger. Till are­a­len som be­vil­jas er­sätt­ning räk­nas bara de skif­ten som be­ta­las er­sätt­ning. Mins­kad er­sätt­ning be­ta­las bara för de hek­tar som över­sti­ger de ne­dan nämn­da trösk­lar­na, inte för går­dens hela are­al. Sam­ma minsk­ning görs ock­så för den are­al som be­ta­las för­höj­ning till hus­djurs­går­dar.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Ex­em­pel 3
En gård lig­ger i stöd­re­gi­on C och har 180 hek­tar er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de are­al men inga djur. Alla 180 hek­tar har kon­sta­te­rats vara er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de och be­ta­las ock­så er­sätt­ning. Går­den får full er­sätt­ning för 150 hek­tar: 150 ha x 242 e/ha = 36 300 e. För res­te­ran­de 30 hek­tar be­ta­las er­sätt­ning­en till ned­satt be­lopp, dvs. 90 % av den ful­la stöd­ni­vån: 30 ha x (242 e/ha x 90%) = 6 534 e.

2. Kompensationsersättningens husdjursförhöjning

An­sök se­pa­rat om kom­pen­sa­tions­er­sätt­ning­ens hus­djurs­för­höj­ning vid den sam­la­de stö­dan­sö­kan. För­höj­ning till hus­djurs­går­dar be­vil­jas om din gård upp­fyl­ler djur­tät­hets­grän­sen 0,35 dju­ren­he­ter per hek­tar åker som be­rät­ti­gar till er­sätt­ning. Till åker­are­a­len räk­nas inte skif­ten med märk­ning­en Bara LFA-er­sätt­nings­be­rät­ti­gan­de som lig­ger ut­an­för åkern.

För att få er­sätt­ning räck­er det att det finns ett till­räck­ligt an­tal djur som års­me­del­tal räk­nat. Djuran­ta­let och åker­are­a­len be­stäms för an­sök­nings­året.

Ut­räk­ning av djuran­ta­let
Djuran­ta­let be­räk­nas på ba­sis av upp­gif­ter­na i djur­re­gist­ren när det gäl­ler nöt­kre­a­tur, får, get­ter och svin samt på ba­sis av bok­fö­ring­en när det gäl­ler häs­tar och fjä­der­fä. För häs­tar kon­trol­le­ras det an­mäl­da djuran­ta­let ad­mi­ni­stra­tivt från häst­re­gist­ret.

Du ska vara re­gi­stre­rad som djur­hål­la­re och hål­la upp­gif­ter­na i djur­re­gist­ren upp­da­te­ra­de. Du ska ock­så föra bok över an­ta­let fjä­der­fä och häs­tar på går­den, ef­ter­som du se­pa­rat mås­te upp­ge de­ras an­tal per må­nad till kom­mu­nen ef­ter ka­len­der­året 2020.

Obs. Upp­ge an­ta­let häs­tar el­ler fjä­der­fän bara om du vill att de­ras an­tal ska be­ak­tas vid ut­räk­nan­det av djur­tät­he­ten. Du be­hö­ver inte gö­ra an­mä­lan om djur om du bara hål­ler nöt­kre­a­tur och du inte an­mä­ler djur som ägs av ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form.

Kom ihåg att an­mä­la ock­så djuran­ta­let i ditt fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form. Djuran­ta­let för ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form (öp­pet bo­lag, kom­man­dit­bo­lag, ak­tie­bo­lag, an­delslag) som själv inte an­sö­ker om hus­djurs­för­höj­ning kan räk­nas in i djuran­ta­let för din hus­djurs­för­höj­ning, om det be­stäm­man­de in­fly­tan­det i det­ta fö­re­tag har in­ne­hafts av med­lem­mar­na i ditt fa­mil­je­fö­re­tag 30.4.2020. Dju­ren i ett fö­re­tag i sam­man­slut­nings­form kan än­då räk­nas till godo bara för en enda gård som an­sökt om hus­djurs­för­höj­ning. Foga ett han­dels­re­gis­ter­ut­drag el­ler an­mä­lan om djuran­tal för att ve­ri­fi­e­ra det be­stäm­man­de in­fly­tan­det i fö­re­ta­get.

Ad­mi­ni­stra­tio­nen räk­nar vå­ren 2021 cen­tra­li­se­rat ut djur­tät­he­ten på din gård med hjälp av upp­gif­ter­na i djur­re­gist­ren och den an­mä­lan om djuran­tal som läm­nats till kom­mu­nen. Om djur­tät­he­ten för din gård (0,35 de/ha) inte upp­fylls, be­vil­jas ing­en för­höj­ning. Obs. De­ci­ma­ler­na av­run­das inte vid be­räk­ning av djur­tät­he­ten.

Djuran­ta­let från djur­re­gist­ren
An­ta­let dju­ren­he­ter av nöt­kre­a­tur är det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let nöt­kre­a­tur per djur­grupp i sö­kan­dens be­sitt­ning i nöt­djurs­re­gist­ret 2020 mul­ti­pli­ce­rat med dju­ren­hets­ko­ef­fi­ci­en­ten för djur­grup­pen. Me­del­ta­let per år be­räk­nas för pe­ri­o­den 1.1.2020–31.12.2020.

An­ta­let dju­ren­he­ter av svin är det ge­nom­snitt­li­ga an­ta­let svin per djur­grupp i svin­re­gist­ret 2020 mul­ti­pli­ce­rat med dju­ren­hets­ko­ef­fi­ci­en­ten. Me­del­ta­let per år be­räk­nas som års­me­del­ta­let av an­ta­let djur den förs­ta da­gen i var­je må­nad un­der pe­ri­o­den 1.1.2020–31.12.2020. Pe­ri­o­den om­fat­tar 12 må­na­der. De två må­na­der­na med minst djuran­tal tas inte med i ut­räk­ning­en av det ge­nom­snitt­li­ga djuran­ta­let, var­vid näm­na­ren blir 10. Av an­ta­let gri­sar (0-3 mån.) tas 2/3 med.

An­ta­let får och get­ter är an­ta­let får och get­ter per djur­grupp i får- och get­re­gist­ret 2020. Me­del­ta­let per år be­räk­nas för ti­den 1.1.2020–31.12.2020.

Djuran­ta­let från bok­fö­ring­en
An­ta­let fjä­der­fän är an­ta­let fjä­der­fän per djur­grupp som förts in i din bok­fö­ring för 2020. Upp­ge det störs­ta an­ta­let broil­rar på en dag för var­je må­nad, dvs. välj den dag mel­lan dag 1 och 5 då djur­ta­let var störst. Upp­ge an­ta­let and­ra fjä­der­fän en­ligt si­tu­a­tio­nen den förs­ta da­gen i må­na­den. Me­del­ta­let per år be­räk­nas som års­me­del­ta­let av an­ta­let djur den förs­ta da­gen i var­je må­nad un­der pe­ri­o­den 1.1.2020–31.12.2020. De fyra må­na­der­na med minst djuran­tal tas inte med i ut­räk­ning­en av det ge­nom­snitt­li­ga djuran­ta­let, var­vid näm­na­ren blir 8. Spa­ra bok­fö­ring­en på din gård med tan­ke på even­tu­el­la kon­trol­ler åt­min­sto­ne fram till ut­gång­en av 2024.

An­ta­let häs­tar och pon­ny­er är an­ta­let häs­tar och pon­ny­er per djur­grupp som förts in i din bok­fö­ring för 2020. Me­del­ta­let per år be­räk­nas som års­me­del­ta­let av an­ta­let djur den förs­ta da­gen i var­je må­nad un­der pe­ri­o­den 1.1.2020–31.12.2020. Spa­ra bok­fö­ring­en på din gård med tan­ke på even­tu­el­la kon­trol­ler åt­min­sto­ne fram till ut­gång­en av 2024.

Upp­ge an­ta­let fjä­der­fän och häs­tar med en se­pa­rat an­mä­lan till kom­mu­nen ef­ter ka­len­der­året 2020. Du kan gö­ra an­mä­lan el­ekt­ro­niskt i Vi­put­jäns­ten el­ler ge­nom att fyl­la i blan­kett 461 An­mä­lan om djuran­tal. Läm­na ock­så in när­ma­re upp­gif­ter om häs­tar­na och pon­ny­er­na till kom­mu­nen. Blan­kett 461 för an­mä­lan om djuran­tal hit­tar du på webb­plat­sen www.livs­me­dels­ver­ket.fi/jord­bru­kar­blan­ket­ter. En för sent in­läm­nad an­mä­lan mins­kar er­sätt­ning­en, men bi­la­gan or­sa­kar ing­en för­se­ning.

* Lad­da ner ta­bel­len i pdf-for­mat

Ex­em­pel 4
En svin­gård har un­der ka­len­der­året föl­jan­de an­tal slakts­vin på ba­sis av upp­gif­ter­na i svin­re­gist­ret: i april 200, i maj 300, i juni 350, i juli 300, i au­gus­ti 200, i sep­tem­ber 200, i ok­to­ber 150 och i no­vem­ber 200. Går­den har 20 hek­tar åker.

Vid ut­räk­nan­det av djur­tät­he­ten be­ak­tas inte de 2 må­na­der­na med minst djuran­tal, dvs. i det här fal­let de två må­na­der då det inte fanns någ­ra svin alls. An­ta­let djur för 10 må­na­der blir to­talt 1900 styck­en och det ge­nom­snitt­li­ga djuran­ta­let un­der pe­ri­o­den är 1900/10 = 190 st. Dju­ren­he­ter­na är 190 st x 0,3 de/st = 57 de. Djur­tät­he­ten är 57 de/20 ha = 2,85 de/ha. Går­dens djur­tät­het upp­fylls och hus­djurs­för­höj­ning kan be­vil­jas.

Häs­tar
Häs­tar­na ska vara i sö­kan­dens be­sitt­ning helt och hål­let. Om sö­kan­den är en jord­bruks­sam­man­slut­ning ska häs­tar­na vara i sam­man­slut­ning­ens be­sitt­ning. Häs­tar i de­lad ägo be­ak­tas inte, utan en­bart så­da­na som helt och hål­let be­sitts av sö­kan­den. Full­mak­ter el­ler in­bör­des av­tal be­ak­tas inte. Inga do­ku­ment be­hövs vid an­sö­kan om stöd, men de ska vi­sas upp på går­den om det be­hövs. En be­sitt­nings­över­fö­ring ska vara in­förd i re­gist­ret.

En häst el­ler pon­ny är i sö­kan­dens be­sitt­ning helt och hål­let när den är:

Över­fö­ring av be­sitt­nings­rät­ten i Hip­pos re­gis­ter kan gö­ras an­ting­en till upp­fö­dar-, täv­lings- el­ler ägar­re­gist­ret. Oav­sett till vil­ket re­gis­ter be­sitt­nings­över­fö­ring­en har gjorts är det häs­tens in­ne­ha­va­re, och inte dess äga­re, som har rätt att an­sö­ka om stöd för häs­ten el­ler räk­na in häs­ten i sin djur­tät­het. Det vill sä­ga när be­sitt­nings­rät­ten har över­förts till en an­nan i täv­lings­re­gist­ret är häs­ten inte läng­re i äga­rens be­sitt­ning och äga­ren får inte räk­na in den i sitt an­tal häs­tar för djur­tät­he­ten. Ut­hyr­da häs­tar och sköt­häs­tar in­går inte hel­ler i djuran­ta­let.

Häs­tar­na och pon­ny­er­na ska vara äld­re än 6 må­na­der och iden­ti­fi­e­ra­de i häst­re­gist­ret. En iden­ti­fi­e­rad häst el­ler pon­ny ska ha ett UELN- el­ler re­gis­ternum­mer, som fram­går av häst­pas­set (ti­di­ga­re re­gi­stre­rings­be­vi­set). En häst som inte helt och hål­let är i sö­kan­dens be­sitt­ning, som inte är iden­ti­fi­e­rad el­ler som inte är re­gi­stre­rad i ett häst­re­gis­ter som förs av Hip­pos, Ees­tin ras­ka­at ve­to­he­vo­set rf el­ler Suo­men Ir­lan­nin­co­byh­di­stys be­ak­tas inte när djur­tät­he­ten räk­nas ut. För iden­ti­fi­e­ring av häs­tar­na ska du till din an­mä­lan om djuran­tal foga när­ma­re upp­gif­ter om häs­tar­na och pon­ny­er­na: häs­tens/pon­nyns namn, UELN- el­ler re­gis­ternum­mer samt in­for­ma­tion om i vems be­sitt­ning dju­ret har va­rit un­der räk­nings­ti­den. Brist­fäl­ligt re­gi­stre­ra­de djur un­der­känns vid be­räk­ning­en av djur­tät­he­ten.

Änd­ring­ar i pro­duk­tio­nen el­ler gårds­struk­tu­ren

Gör en skrift­lig an­mä­lan till kom­mu­nen om ex­cep­tio­nel­la om­stän­dig­he­ter som in­ver­kar på hus­djurs­för­höj­ning­ens stor­lek el­ler på om den dras in. Gör an­mä­lan inom 15 ar­bets­da­gar från det att du kan gö­ra an­mä­lan.

För­höj­ning till hus­djurs­går­dar kan be­vil­jas en gård som över­ta­gits, om ge­ne­ra­tions­väx­ling­en el­ler be­sitt­nings­över­fö­ring­en av hela går­den har ut­förts se­nast 31.8.2020 och den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­ren har an­sökt om för­höj­ning­en. Djuran­ta­let för går­dens ti­di­ga­re in­ne­ha­va­re be­ak­tas när över­ta­ga­rens djuran­tal räk­nas ut, om jord­bru­kar­na har kom­mit över­ens om det. Om över­ta­ga­ren inte vill att ock­så den ti­di­ga­re in­ne­ha­va­rens djuran­tal ska räk­nas, mås­te över­ta­ga­ren med­de­la kom­mu­nen om det­ta.

Ett pro­duk­tions­up­pe­håll som in­fal­ler på räk­nings­da­gen mins­kar det ge­nom­snitt­li­ga djuran­ta­let när djuran­ta­len räk­nas ut (=an­ta­let djur för må­na­den/må­na­der­na i frå­ga är noll). Inga and­ra be­gräns­ning­ar finns vad gäl­ler pro­duk­tions­up­pe­hål­lets tid­punkt el­ler längd.

In­ver­kan av djur­skydds­brott och djur­skydds­för­se­el­se
Ut­be­tal­ning­en av för­höj­ning­en till hus­djurs­går­dar av­bryts i frå­ga om det djur­slag för vil­ket åtal­s­pröv­ning har in­letts med an­led­ning av miss­tan­ke om djur­skydds­brott el­ler djur­skydds­för­se­el­se.

För­höj­ning till hus­djurs­går­dar be­vil­jas inte för det djur­slag för vil­ket den sö­kan­de har dömts för djur­skydds­brott el­ler ålagts djur­håll­nings­för­bud. Djur­sla­get i frå­ga be­ak­tas inte vid ut­räk­nan­det av djur­tät­he­ten för det ak­tu­el­la året.

För­höj­ning till hus­djurs­går­dar be­vil­jas inte hel­ler för det djur­slag för vil­ket den sö­kan­de har ålagts djur­håll­nings­för­bud. För­höj­ning be­vil­jas inte för den tid djur­håll­nings­för­bu­det va­rar och inte för ti­den mel­lan året för gär­ning­en och den la­ga­kraft­vun­na do­men, och djur­sla­get i frå­ga be­ak­tas inte hel­ler vid ut­räk­nan­det av djur­tät­he­ten.

Stö­den i den sam­la­de stö­dan­sö­kan 202026.3.2020