2. TUEN HAKEMINEN

Tu­es­sa on vain yksi haku­ker­ta. Voit ha­kea en­nak­koa ja lo­pul­lis­ta tu­kea tai vain lo­pul­lis­ta tu­kea 27.3.2020 men­nes­sä.

Sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea voit ha­kea säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa koh-das­sa ”Kan­sal­lis­ten koti­e­läin­tu­kien haku 2020”. Hae tu­kea Vipu-pal­ve­lus­sa vii­meis­tään 27.3.2020. Säh­köi­nen haku on tuol­loin avoin­na klo 23.59 asti. Oman yh­teis­toi­min­ta-alu­ee­si maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­nen neu­voo si­nua Vipu-pal­ve­lun käy­tös­sä ja tuen ha­kuun liit­ty­vis­sä ky­sy­myk­sis­sä. Myös Vipu-käyt­tä­jän oh­jees­ta ”Kan­sal­lis­ten koti­e­läin­tu­kien haku 2020” saat tie­toa sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­te­tun tuen ha­ke­muk­sen täy­tös­tä.

Jos et voi jät­tää ha­ke­mus­ta­si säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa, pa­lau­ta ha­ke­mus­lo­ma­ke 139 ”Ha­ke­mus kan­sal­li­sis­ta koti­e­läin­tuis­ta 2020” vii­meis­tään 27.3.2020 maa­ti­la­si ta­lous­kes­kuk­sen si­jain­ti­kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le. Jos ti­lal­la­si ei ole ta­lous­kes­kus­ta, pa­lau­ta ha­ke­mus sen kun­nan maa-seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le, jon­ka alu­eel­la pää­osa ti­la­si pel­lois­ta si­jait­see.

Pa­lau­ta ha­ke­muk­se­si kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le suo­raan tai pos­tit­se. Pos­tit­se saa­pu­nut ha­ke­mus kat­so­taan oi­ke­aan ai­kaan pa­lau­te­tuk­si, jos ha­ke­muk­sen si­säl­tä­vä pos­ti­lä­he­tys on lei­mat­tu pos­tis­sa vii­meis­tään vii­mei­se­nä haku­päi­vä­nä 27.3.2020 maa­ti­lan si­jain­ti­kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le osoi­tet­tu­na.

Haku­oh­jeet ja lo­ma­ke 139

Saat haku­lo­mak­keen 139 Ha­ke­mus kan­sal­li­sis­ta koti­e­läin­tuis­ta 2020 ja haku­oh­jeet in­ter­ne­tis­tä Ruo­ka­vi­ras­to.fi-si­vuil­ta tai kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­ta.

Muut tar­vit­ta­vat tie­dot tai lo­mak­keet

Sen li­säk­si, että haet sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea, si­nun on il­moi­tet­ta­va maa­ti­la­si tuki­kel­poi­set pel­to­heh­taa­rit tai vil­je­lyk­seen so­vel­tu­va pel­to­ala pää­tuki­haus­sa vii­meis­tään 15.6.2020 säh­köi­ses­ti tai lo­mak­keel­la 102B.

Jos käy­tät eläin­ti­hey­den täyt­tä­mi­seen sii­pi­kar­jaa, he­vo­sia tai po­ne­ja, si­nun on il­moi­tet­ta­va maa­ti­la­si eläin­mää­rä 17.2.2021 men­nes­sä säh­köi­ses­ti tai lo­mak­keel­la 461 Eläin­mää­rä­il­moi­tus. Eläin­mää­rä­il­moi­tuk­sel­la voit il­moit­taa yh­tei­sön eläi­met tai yh­tei­sön mää­räys­val­taa käyt­tä­vän osal­li­sen eläi­met. Li­säk­si voit il­moit­taa, mi­kä­li jos­tain eläin­re­kis­te­ris­tä on yh­tei­sön tai yh­tei­sön osal­li­sen poi­mit­ta­via eläin­mää­riä.

Toi­mi­ta eläin­mää­rä­il­moi­tuk­sen liit­tee­nä tar­kem­mat tie­dot he­vo­sis­ta ja po­neis­ta. Il­moi­ta he­vo­sis­ta ja po­neis­ta va­paa­muo­toi­sel­la liit­teel­lä eläin­mää­rä­il­moi­tuk­sen yh­tey­des­sä li­säk­si he­vo­sen/po­nin nimi, UELN- tai re­kis­te­ri­nu­me­ro sekä tie­to sii­tä, ke­nen hal­lin­nas­sa eläin on ol­lut.

Ha­ke­muk­sen myö­häs­ty­mi­nen

Sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea ei voi ha­kea säh­köi­ses­ti myö­häs­ty­nee­nä. Voit ha­kea tu­kea myö­häs­ty­nee­nä pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 25 ka­len­te­ri­päi­vän ajan haun päät­ty­mi­ses­tä. Tu­kea alen­ne­taan yh­del­lä pro­sen­til­la jo­kais­ta myö­häs­ty­nyt­tä työ­päi­vää koh­ti. Tu­kea ei myön­ne­tä, jos ha­ke­mus myö­häs­tyy yli 25 ka­len­te­ri­päi­vää. Ka­len­te­ri­päi­viin lu­e­taan mu­kaan sekä arki- että pyhä­päi­vät, työ­päi­viin arki­päi­vät.

En­nak­koa ei mak­se­ta, jos ha­ke­muk­se­si on myö­häs­sä.

Sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­te­tus­sa tu­es­sa liit­tei­den pa­laut­ta­mi­nen myö­häs­sä ei ai­heu­ta ha­ke­muk­sen myö­häs­ty­mis­tä. Tu­kea ei kui­ten­kaan myön­ne­tä en­nen kuin pa­lau­tat vaa­di­tut liit­teet.

Ha­ke­muk­sen vir­hei­den kor­jaa­mi­nen

Voit haku­ai­ka­na ja myö­häs­ty­mis­päi­vien ai­ka­na muut­taa ja kor­ja­ta ha­ke­mus­ta­si ra­jat­to­mas­ti. Kor­ja­tes­sa­si säh­köi­ses­ti lä­het­tä­mää­si ha­ke­mus­ta, si­nun tu­lee pe­rua ai­kai­sem­pi lä­he­tyk­se­si, kor­ja­ta tie­dot ja lä­het­tää ha­ke­mus uu­des­taan.

Jos huo­maat haku­ajan päät­ty­mi­sen jäl­keen ha­ke­muk­sel­la esi­mer­kik­si täyt­tö­vir­heen, voit il­moit­taa sii­tä vain kir­jal­li­ses­ti kun­ta­si maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le.

Il­moit­ta­es­sa­si ha­ke­muk­ses­sa ole­vas­ta vir­hees­tä voit vält­tää hal­lin­nol­li­set seu­raa­muk­set, joi­ta vir­hees­tä oli­si voi­nut ai­heu­tua. Il­moi­tus vir­hees­tä voi­daan ot­taa huo­mi­oon, jos kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran-omai­nen on saa­nut kir­jal­li­sen il­moi­tuk­sen vir­hees­tä en­nen kuin ha­ki­jal­le on il­moi­tet­tu pai­kal­la teh­tä-väs­tä tar­kas­tuk­ses­ta tai muun tar­kas­tuk­sen tu­lok­sis­ta.

Ha­ke­muk­sen pe­ru­mi­nen

Voit ha­lu­tes­sa­si pe­rua ha­ke­muk­se­si ko­ko­naan tai osit­tain. Mi­kä­li olet ha­ke­nut säh­köi­ses­ti, voi haku-ajan ku­lu­es­sa pe­rua ha­ke­muk­sen säh­köi­ses­ti. Mi­kä­li olet ha­ke­nut pa­pe­ril­la, voit pe­rua ha­ke­muk­sen kir­jal­li­ses­ti va­paa­muo­toi­sel­la il­moi­tuk­sel­la. Haku­ajan jäl­keen voit pe­rua ha­ke­muk­sen vain va­paa­muo­toi­sel­la kir­jal­li­sel­la il­moi­tuk­sel­la kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le. Jos val­von­nas­ta on jo il-moi­tet­tu ja suo­ri­te­tus­ta val­von­nas­ta ai­heu­tuu val­von­ta­seu­raa­muk­sia, tuki­hake­mus­ta ei voi pe­ruut­taa. Muus­sa ta­pauk­ses­sa pe­ruut­ta­mi­sen taka­ra­ja­na on en­sim­mäi­nen ha­ke­muk­seen koh­dis­tu­va mak­su­ta­pah­tu­ma.

Sika-ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tu tuki 202027.2.2020