3. TUEN MYÖNTÄMISEN EDELLYTYKSET

Sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea voit ha­kea ja sitä voi­daan si­nul­le myön­tää, kun:

1)  si­nul­la on vah­vis­tet­tu vii­te­mää­rä,

2) hal­lit­set vä­hin­tään 5:tä tuki­kel­pois­ta pel­to­heh­taa­ria tai vil­je­lyk­seen so­vel­tu­vaa pin­ta-alaa 15.6.2020 ja il­moi­tat alan säh­köi­ses­ti pää­tuki­haus­sa vii­meis­tään 15.6.2020 tai lo­mak­keel­la 102B,

3) ti­la­si eläin­ti­heys on vä­hin­tään 0,35 eläin­yk­sik­köä/tuki­kel­poi­nen pel­to­heh­taa­ri,

4) täy­tät kan­sal­lis­ten koti­e­läin­tu­kien ylei­set edel­ly­tyk­set (a-e):

a. olet pa­laut­ta­nut ha­ke­muk­sen ja kaik­ki tar­vit­ta­vat tie­dot säh­köi­ses­ti tai pa­pe­ril­la,
b. täy­tät ikä­vaa­ti­muk­sen,
c. har­joi­tat koti­e­läin­ta­lout­ta ta­van­o­mai­sen tuo­tan­to­ta­van mu­kai­ses­ti ja huo­leh­dit eläin-ten hy­vin­voin­nis­ta eläin­suo­je­lusään­nös­ten mu­kai­ses­ti,
d. pi­dät eläi­miä kos­ke­van kir­jan­pi­don ja eläin­re­kis­te­rien tie­dot aina ajan ta­sal­la niis­tä eläi­mis­tä, joi­ta käy­tät tuen eläin­ti­heys­vaa­ti­muk­sen täyt­tä­mi­seen ja
e. olet re­kis­te­röi­ty­nyt eläin­ten­pi­tä­jäk­si.

Ha­ki­jan ikä

Sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea voi­daan myön­tää ha­ki­jal­le tuki­vuon­na 2020, jos ha­ki­ja tai hä­nen puo­li­son­sa oli 31.12.2019 vä­hin­tään 18-vuo­ti­as.

Alle 18-vuo­ti­aal­le ha­ki­jal­le voi­daan myön­tää tu­kea vain, jos hän on sol­mi­nut avio­lii­ton tai jos hän har­joit­taa maa­tila­ta­lout­ta yh­teis­o­mis­ta­ja­na tai yh­des­sä van­hem­pan­sa/van­hem­pien­sa kans­sa tai jos tuen myön­tä­mi­seen on mui­ta eri­tyi­siä syi­tä. Ikä­e­del­ly­tyk­set ei­vät kos­ke jul­kisoi­keu­del­lis­ta yh­tei­söä, kou­lu­ti­laa, van­ki­la­ti­laa ei­vät­kä ha­ki­jaa, jon­ka tuki­kel­poi­nen toi­min­ta on muu­ta kuin maa­ta­lout­ta.

Ha­ki­ja­na yh­tei­sö tai usea hen­ki­lö yh­des­sä

Kun tuo­tan­toa tai toi­min­taa har­joi­te­taan yh­des­sä use­am­man luon­nol­li­sen hen­ki­lön toi­mes­ta tai yh­tei­sö­muo­dos­sa, vä­hin­tään yh­den vil­je­li­jän, yh­ti­ö­mie­hen, jä­se­nen tai osak­kaan on ol­ta­va ikä­e­del­ly­tyk­set täyt­tä­vä luon­nol­li­nen hen­ki­lö, joka itse har­joit­taa maa- tai puu­tar­ha­ta­lout­ta.

Maa­tila ja pel­lon hal­lin­ta

Ha­ki­jal­la pi­tää olla hal­lin­nas­saan vä­hin­tään vii­si tuki­kel­pois­ta (luon­non­hait­ta­kor­vauk­ses­sa kor­vaus­kel­pois­ta) pel­to­heh­taa­ria 15.6.2020. Jos ha­ki­jal­la ei ole lain­kaan tuki­kel­poi­sia pel­to­heh­taa­rei­ta, ti­lan pin­ta-ala­na käy­te­tään vil­je­lyk­seen so­vel­tu­vaa pel­to­alaa.

Ha­ki­jan hal­lin­nas­sa ole­va pel­to on il­moi­tet­ta­va säh­köi­ses­ti pää­tuki­haus­sa tai vuo­den 2020 tuki­ha­ke­muk­sen kas­vu­loh­ko­lo­mak­keel­la 102B vii­meis­tään 15.6.2020 sii­tä riip­pu­mat­ta, ha­e­taan­ko pel­to­a­lal­le tu­kia vai ei.

Tuen myön­tä­mi­sen edel­ly­tyk­siä ar­vi­oi­ta­es­sa voi­daan käyt­tää las­ken­nal­li­se­na pel­to­pin­ta-ala­na viit­tä heh­taa­ria, jos:

a) ha­ki­jal­le on vuon­na 2007 myön­net­ty poik­keus­lupa pel­to­ala­vaa­ti­muk­ses­ta tai

b) ky­sees­sä on ti­lan­ne, jos­sa vuon­na 2007 usea luon­nol­li­nen hen­ki­lö on har­joit­ta­nut tuo­tan­toa tai toi­min­taa yh­des­sä tai yh­tei­sö­muo­dos­sa ja vä­hin­tään yksi vil­je­li­jä, yh­ti­ö­mies, jä­sen tai osa­kas on täyt­tä­nyt kol­men heh­taa­rin pel­to­ala­vaa­ti­muk­sen ja pel­to on il­moi­tet­tu ky­sei­sen vuo­den tuki­ha­ke­muk­ses­sa.

Eläin­ti­heyt­tä las­ket­ta­es­sa voi­daan ot­taa huo­mi­oon yh­tei­sö­muo­toi­ses­sa yri­tyk­ses­sä mää­räys­val­taa käyt­tä­vän ha­ki­jan hal­lin­nas­sa ole­vien tuki­kel­pois­ten pel­to­heh­taa­rien ala. Il­moi­ta mää­räys­val­taa käyt­tä­vän osal­li­sen nimi ja tila­tun­nus ha­ke­muk­sel­la.

Eläin­ten hal­lin­ta

Tuen myön­tä­mi­seen vaa­dit­ta­vaa eläin­ti­heyt­tä las­ket­ta­es­sa mu­kaan voi­daan las­kea vain ha­ki­jan tai yh­des­sä hä­nen per­heen­jä­sen­ten­sä kans­sa hal­lin­nas­sa ole­vat eläi­met sekä vuok­ra- tai le­a­sing­so­pi­muk-sel­la ha­ki­jan hal­lin­taan siir­ty­neet eläi­met. Eläin­ten on ol­ta­va re­kis­te­röi­tyi­nä sen tila­tun­nuk­sen hal­lin­taan, jon­ka eläi­miä vil­je­li­jä käyt­tää tuen eläin­ti­heyt­tä las­ket­ta­es­sa.

Eläin­ti­heyt­tä las­ket­ta­es­sa voi­daan ot­taa huo­mi­oon yh­tei­sö­muo­toi­ses­sa yri­tyk­ses­sä mää­räys­val­taa käyt­tä­vän ha­ki­jan hal­lin­nas­sa ole­vat tuki­kel­poi­set eläi­met. Vas­taa­vas­ti yh­tei­sö­muo­toi­sen yri­tyk­sen mää­räys­val­taa käyt­tä­vä hen­ki­lö voi käyt­tää ha­ke­muk­sel­laan yh­tei­sön eläi­miä, mi­kä­li yh­tei­sö ei hae sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tua tu­kea.

Tuen­ha­ki­ja­na ei voi olla eläi­miä hoi­ta­va vil­je­li­jä, vaan tu­kia voi ha­kea ja tuet mak­se­taan sil­le vil­je­li­jäl­le, jon­ka hal­lin­nas­sa (omis­tus/vuok­raus) eläi­met ovat.

Eläin­ten hal­lin­nan siir­to

Eläin­ten hal­lin­nan siir­to vil­je­li­jäl­tä toi­sel­le (esim. vuok­raus/le­a­sing) on pys­tyt­tä­vä osoit­ta­maan osa­puol­ten kes­ki­näi­sel­lä kir­jal­li­sel­la so­pi­muk­sel­la ja asi­aan liit­ty­vil­lä kui­teil­la. Eläi­met hal­lin­taan­sa ot­ta­nut vil­je­li­jä on ta­lou­del­li­ses­sa vas­tuus­sa so­pi­muk­seen kuu­lu­vis­ta eläi­mis­tä.

Eläin­ten hoi­to

Jos vil­je­li­jä ot­taa toi­sen vil­je­li­jän hal­lin­nas­sa ole­via ole ta­lou­del­li­ses­sa vas­tuus­sa so­pi­muk­seen kuu­lu­vis­ta eläi­mis­tä.

Sil­lä vil­je­li­jäl­lä, joka omis­taa tai muu­toin hal­lit­see eläi­miä, on vel­vol­li­suus pi­tää kir­jaa hoi­dos­sa ole­vis­ta eläi­mis­tä.

Eläi­met re­kis­te­röi­dään eläin­re­kis­te­rei­hin sil­le ti­lal­le, jon­ka hal­lin­nas­sa ne ovat.

Re­kis­te­röi­ty­mi­nen eläin­ten­pi­tä­jäk­si

Ha­ki­jan tu­lee olla re­kis­te­röi­ty­nyt eläin­ten­pi­tä­jäk­si Ruo­ka­vi­ras­ton eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin nii­den eläin­ten osal­ta, joi­ta käy­te­tään tuen eläin­ti­hey­den las­ken­taan. Re­kis­te­röi­dy eläin­ten­pi­tä­jäk­si en­nen eläin­ten­pi­don aloit­ta­mis­ta sen kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sen kaut­ta, mis­sä maa­ti­la­si ta­lous­kes­kus si­jait­see tai mis­sä asuin­paik­ka­si on. Tee re­kis­te­röi­ty­mi­nen Ruo­ka­vi­ras­ton lo­mak­keil­la.

Eläin­ten mer­kin­tä ja re­kis­te­röin­ti

Eläin­ten las­ken­nan edel­ly­tyk­se­nä on, että hal­lin­nas­saan ole­vien eläin­ten osal­ta:

1) olet re­kis­te­röi­ty­nyt nau­to­jen, lam­pai­den, vuo­hien, si­ko­jen, sii­pi­kar­jan sekä he­vos­ten ja po­nien eläin­ten­pi­tä­jäk­si
– jos olet aloit­ta­nut he­vo­sen­pi­don 20.4.2017 jäl­keen, si­nun tu­lee olla re­kis­te­röi­ty­nee­nä eläin­ten­pi­tä­jä-re­kis­te­ris­sä
– jos olet aloit­ta­nut he­vo­sen­pi­don en­nen 20.4.2017, si­nul­la on ai­kaa re­kis­te­röi­tyä he­vo­sen­pi­tä­jäk­si eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin 31.12.2020 men­nes­sä

2) nau­dat, lam­paat ja vuo­het, siat on re­kis­te­röi­ty ja mer­kit­ty la­kien ja ase­tus­ten mu­kai­ses­ti

3) he­vo­set ja po­nit on tun­nis­tet­tu ase­tus­ten ja sään­tö­jen mu­kai­ses­ti

Eläin­ten on ol­ta­va re­kis­te­röi­tyi­nä sen tila­tun­nuk­sen hal­lin­taan, jon­ka eläi­miä vil­je­li­jä käyt­tää tuen eläin­ti­heyt­tä las­ket­ta­es­sa.

Eläin­re­kis­te­rit

Tee eläi­miä kos­ke­vat il­moi­tuk­set eläin­re­kis­te­rei­hin oi­kein ja ajal­laan. Pidä eläin­ten tie­dot re­kis­te­reis­sä aina ajan ta­sal­la.

Eläin­lu­et­te­lot ja kir­jan­pito

Pidä ajan ta­sal­la ole­vaa kir­jan­pi­toa (eläin­lu­et­te­loa) ti­lan eläin­mää­ris­tä, eläin­mää­ris­sä ta­pah­tu­neis­ta li­säyk­sis­tä (syn­ty­mät, os­tot) ja vä­hen­nyk­sis­tä (eloon myyn­nit, teu­raak­si myyn­nit, kuo­le­mat) sekä sii­pi­kar­jal­la myös siir­ty­mis­tä ikä­ryh­mäs­tä toi­seen.

Kir­jan­pito­vaa­ti­mus kos­kee tuen eläin­ti­heys­las­ken­nas­sa huo­mi­oi­ta­via eläin­la­je­ja. Tuen eläin­ti­hey­teen las­ke­taan vain eläi­met, jois­ta olet pi­tä­nyt kir­jaa tai kir­ja­pi­to­si pe­rus­teel­la voi­daan luo­tet­ta­vas­ti sel­vit­tää eläin­ti­hey­des­sä huo­mi­oi­ta­vien eläin­ten mää­rää­si tuen mää­räy­ty­mis­ajan­koh­ta­na.

Nau­dois­ta on pi­det­tä­vä ajan ta­sal­la ole­vaa kir­jaa si­ten kuin nau­ta­e­läin­ten tun­nis­ta­mi­ses­ta an­ne­tus­sa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön ase­tuk­ses­sa (326/2015) sää­de­tään. Lu­et­te­lon pi­tä­mi­nen voi­daan kor­va­ta tal­len­ta­mal­la ta­pah­tu­mat säh­köi­ses­ti suo­raan eläin­re­kis­te­riin vii­meis­tään seit­se­män­te­nä päi­vä­nä ta­pah­tu­ma­päi­väs­tä lu­kien.

Si­ois­ta on pi­det­tä­vä ajan ta­sal­la ole­vaa kir­jaa si­ten kuin sika­e­läin­ten tun­nis­ta­mi­ses­ta an­ne­tus­sa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön ase­tuk­ses­sa (720/2012) sää­de­tään.

Sii­pi­kar­jas­ta on pi­det­tä­vä ajan ta­sal­la ole­vaa kir­jaa, jos­ta on käy­tä­vä ilmi eläin­ryh­mien ta­sol­la eläin­ten luku­mää­rän li­säyk­set ja vä­hen­nyk­set sekä siir­ty­mät ikä­ryh­mäs­tä toi­seen. Li­säyk­si­nä tu­lee kir­jan­pi­toon mer­ki­tä eläin­ten syn­ty­mät ja os­tot ja vä­hen­nyk­si­nä eloon myyn­nit, teu­raak­si myyn­nit sekä kuo­le­mat.

Uu­his­ta ja ku­tuis­ta on pi­det­tä­vä ajan ta­sal­la ole­vaa kir­jaa si­ten kuin lam­mas- ja vuo­hi­e­läin­ten mer­kit-se­mi­ses­tä ja re­kis­te­röin­nis­tä an­ne­tus­sa maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­ri­ön ase­tuk­sen (469/2005) 10 §:ssä sää­de­tään.

He­vo­sis­ta on pi­det­tä­vä ajan ta­sal­la ole­vaa kir­jaa, jos­ta on käy­tä­vä ilmi neu­vos­ton di­rek­tii­vien 90/427/ETY ja 2009/156/EY mu­kais­ten sään­tö­jen vah­vis­ta­mi­ses­ta he­vos­e­läin­ten tun­nis­tus­me­ne­tel-mien osal­ta an­ne­tun ko­mis­si­on täy­tän­töön­pano­a­se­tuk­sen (EU) 2015/262 mu­kai­ses­ti yk­si­lö­ta­sol­la he­vo­sen nimi, UELN- nu­me­ro tai re­kis­te­ri­nu­me­ro, suku­puo­li, rotu, hal­lin­ta-aika, eläin­ten syn­ty­mä- tai osto­päi­vä, eloon myyn­nit, teu­raak­si myyn­nit ja kuo­le­mat.

Tar­kem­pia tie­to­ja eri eläin­la­jien (pois lu­kien he­vo­nen) eläin­lu­et­te­lois­ta saat Ruo­ka­vi­ras­ton eläin­laji­koh­tai­sis­ta mer­kit­se­mis- ja re­kis­te­röin­ti­op­pais­ta. Vi­ral­li­nen eläin­lu­et­te­lo on esim. ajan­ta­sai­nen eläin­re­kis­te­ris­tä tu­los­tet­tu tai ko. re­kis­te­rin asi­a­kas­pal­ve­lus­ta ti­lat­tu tai säh­köi­nen eläin­lu­et­te­lo.

Asia­kir­jo­jen säi­ly­tys

Säi­ly­tä tuen ha­ke­mi­seen liit­ty­vät sel­lai­set alku­pe­räi­set asia­kir­jat, joi­ta et toi­mi­ta tuen myön­tä­väl­le vi­ran­o­mai­sel­le tuki­ha­ke­muk­sen liit­tee­nä haku­vuo­den ja sitä seu­raa­vien nel­jän ka­len­te­ri­vuo­den ajan. Täl­lai­sia asia­kir­jo­ja ovat kir­jan­pi­toon liit­ty­vät eläin­lu­et­te­lot, eläin­ten vuok­ra­so­pi­muk­set, val­ta­kir­jat, osto- ja myyn­ti­kui­tit ym. to­sit­teet.

Ta­van­o­mai­nen tuo­tan­to­tapa

Koti­e­läin­tu­kien mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että har­joi­tat ti­lal­la­si koti­e­läin­ta­lout­ta kul­le­kin tuen pe­rus­tee­na ole­val­le eläin­la­jil­le ta­van­o­mai­sen tuo­tan­to­ta­van mu­kai­ses­ti. Jos val­von­nas­sa to­de­taan, että et ole har­joit­ta­nut koti­e­läin­ta­lout­ta ta­van­o­mai­sen tuo­tan­to­ta­van mu­kai­ses­ti, eläin­la­jia ei huo­mi­oi­da tuen eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa.

Koti­e­läin­tuo­tan­non lo­pet­ta­mi­nen

Kun lo­pe­tat tuki­vuo­den ai­ka­na koti­e­läin­tuo­tan­non har­joit­ta­mi­sen, il­moi­ta sii­tä kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le vä­lit­tö­mäs­ti esi­mer­kik­si Eläin­ten pito­pai­kat re­kis­te­röin­ti-/muu­tos­il­moi­tus-lo­mak­keel­la. Il­moi­ta asi­as­ta Ruo­ka­vi­ras­ton Eläin­ten pito­pai­kat re­kis­te­röin­ti-/muu­tos­il­moi­tus-lo­mak­keel­la myös eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin sekä Re­kis­te­röi­ty­mi­nen eläin­ten­pi­tä­jäk­si (nau­ta­e­läi­met, lam­mas­e­läi­met, sika­e­läi­met, sii­pi­kar­ja) eläin­re­kis­te­rei­hin.

Eläin­suo­je­lu

Huo­leh­di eläin­ten hy­vin­voin­nis­ta eläin­suo­je­lusään­nös­ten mu­kai­ses­ti.

Jos tila­val­von­nan yh­tey­des­sä ha­vai­taan, että et ole hoi­ta­nut tai koh­del­lut eläi­miä eläin­suo­je­lu­lain tai sen no­jal­la an­net­tu­jen sään­nös­ten tai mää­räys­ten mu­kai­ses­ti, ha­vain­nos­ta il­moi­te­taan vä­lit­tö­mäs­ti kun­nan eläin­lää­kä­ril­le, ter­veys­tar­kas­ta­jal­le ja/tai po­lii­sil­le.

Tuki­hal­lin­to las­kee sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­te­tun tuen eläin­ti­hey­den eläin­re­kis­te­reis­tä saa­tu­jen ja hal­lin­nol­le il­moi­tet­tu­jen eläin­mää­rien pe­rus­teel­la.

Eläin­suo­je­lu­rik­ko­mus- ja eläin­suo­je­lu­ri­kos­ta­pauk­ses­sa tuki­hal­lin­to ei huo­mi­oi teon koh­tee­na ole­van eläin­la­jin tai eläin­la­jien eläin­mää­riä seu­raa­vas­ti:

–  Eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa ei ote­ta huo­mi­oon eläin­la­jin eläin­mää­rää tai eläin­la­jien eläin­mää­riä, kun syy­te­har­kin­ta on aloi­tet­tu.

– Jos ha­ki­ja tai hä­nen per­he­y­ri­tyk­sen­sä jä­sen on tuo­mit­tu eläin­suo­je­lu­ri­kok­ses­ta, tör­ke­äs­tä eläin­suo­je­lu­ri­kok­ses­ta, lie­väs­tä eläin­suo­je­lu­ri­kok­ses­ta tai eläin­suo­je­lu­rik­ko­muk­ses­ta sekä mää­rät­ty eläin­ten­pito­kiel­toon, eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa ei ote­ta huo­mi­oon eläin­la­jin eläin­mää­rää tai eläin­la­jien eläin­mää­riä eläin­suo­je­lu­ri­kok­sen tai -rik­ko­muk­sen teko­vuo­del­ta.

– Eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa ei ote­ta huo­mi­oon eläin­la­jin eläin­mää­rää tai eläin­la­jien eläin­mää­riä myös­kään teko­vuo­den ja lain­voi­mai­sen tuo­mi­on an­ta­mi­sen vä­li­sel­tä ajal­ta ja eläin­ten­pito­kiel­to­a­jal­ta.

Mi­kä­li tu­kea on eh­dit­ty mak­saa ri­kok­sen teko­vuo­del­ta ja/tai teko­vuo­den ja lain­voi­mai­sen tuo­mi­on an­ta­mi­sen vä­li­sel­tä ajal­ta (sekä mah­dol­li­ses­ti myös eläin­ten­pito­kiel­to­a­jal­ta) ja tuen eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa on huo­mi­oi­tu eläin­mää­riä, joi­ta las­ken­nas­sa ei oli­si saa­nut huo­mi­oi­da, em. ajal­ta mak­se­tut pe­ri­tään tuet ta­kai­sin.

Tuki voi­daan myön­tää tai tu­kea ei tar­vit­se pe­riä ta­kai­sin, jos ti­lan eläin­ti­heys on riit­tä­vä il­man, että eläin­ti­hey­den las­ken­nas­sa huo­mi­oi­daan sel­lais­ten eläin­la­jien eläin­mää­riä, mitä las­ken­nas­sa ei saa huo­mi­oi­da.

Kiel­le­tyt tai lait­to­mas­ti hal­lus­sa pi­de­tyt ai­neet

Eläin­te­si kas­vat­ta­mi­ses­sa tai li­hot­ta­mi­ses­sa ei saa käyt­tää EY:n eläin­lää­kin­tä­alan sää­dös­ten tar­koit-ta­mia kas­vuun vai­kut­ta­via ai­nei­ta eikä hal­lus­sa­si myös­kään saa olla em. ai­nei­ta muu­toin kuin sel­lai-ses­sa ta­pauk­ses­sa, että eläin­lää­kä­ri on mää­rän­nyt nii­tä eläin­ten hoi­toa var­ten. Kiel­le­tyis­tä ai­neis­ta on sää­det­ty eräi­den lää­ke­ai­nei­den käy­tön kiel­tä­mi­ses­tä eläi­mil­le an­ne­tus­sa val­ti­o­neu­vos­ton ase­tuk­ses­sa 1054/2014.

Sika-ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tu tuki 202027.2.2020