7. KOKO TILAN HALLINNAN SIIRTO

Koko ti­lan hal­lin­nan siir­rol­la tar­koi­te­taan ti­lan­net­ta, jos­sa ti­lan maa­ta­lous­maa siir­tyy uu­del­le hal­ti­jal­le. En­ti­sel­le hal­ti­jal­le voi jää­dä puu­tar­ha­maak­si enin­tään 10 % ti­lan pel­to­a­las­ta, mut­ta ei kui­ten­kaan suu­rem­paa alaa kuin yksi heh­taa­ri. Koko ti­lan hal­lin­nan siir­to on suo­si­tel­ta­vaa teh­dä en­nen tuen en­na­kon mak­sa­mis­ta.

Koko ti­lan hal­lin­nan siir­to on mah­dol­lis­ta teh­dä 31.8.2020 men­nes­sä. Il­moi­ta koko ti­lan hal­lin­nan siir­ros­ta 15 työ­päi­vän ku­lu­es­sa, lo­mak­keel­la 156 (Il­moi­tus koko ti­lan hal­lin­nan siir­ros­ta) ja tar­vit­ta­es­sa lo­mak­keel­la 462 (Osal­lis­tu­mis­il­moi­tus EU:n eläin­palk­ki­oon ja kan­sal­li­seen koti­e­läin­tu­keen koko ti­lan hal­lin­nan siir­ros­sa), eli vii­meis­tään 21.9.2020. Lo­mak­keel­la 156 on oma koh­tan­sa, jos­sa jat­ka­ja ha­kee siir­toa siir­ret­tä­vän maa­ti­lan sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den vii­te­mää­räl­le.

Maa­ti­lo­jen yh­dis­tä­mi­sel­lä tar­koi­te­taan ti­lan­net­ta, jos­sa koko tila siir­tyy toi­sen ti­lan hal­lin­taan os­ton tai vuok­rauk­sen kaut­ta. Toi­min­taan­sa jat­ka­van ti­lan tila­tun­nus säi­lyy yleen­sä en­ti­sel­lään ja lo­pet­ta­van ti­lan tila­tun­nus pois­te­taan käy­tös­tä. Maa­ti­lo­jen yh­dis­tä­mi­sel­lä voi­daan myös tar­koit­taa ti­lan­net­ta, jois­sa kak­si tai use­am­pi tila muo­dos­taa maa­ta­lou­den har­joit­ta­mis­ta var­ten maa­ta­lous­yh­ty­män tms. Näis­sä ta­pauk­sis­sa uu­den ti­lan tila­tun­nuk­sek­si tu­lee yleen­sä yksi yh­dis­tet­tä­vien ti­lo­jen tila­tun­nuk­sis­ta.

Tuen­ha­ki­jaa ei voi enää vaih­taa, jos koko ti­lan hal­lin­nan siir­to teh­dään tuen en­na­kon mak­sa­mi­sen jäl­keen. Jos ha­ki­jal­le on mak­set­tu en­nak­koa ja ti­lal­la ta­pah­tuu koko ti­lan hal­lin­nan siir­to en­na­kon mak­sa­mi­sen jäl­keen, lo­pul­li­nen tuki mak­se­taan ha­ki­jal­le, jol­le en­nak­ko on mak­set­tu eli en­ti­sel­le hal-ti­jal­le. Täl­löin ti­lan kaup­pa- ym. hal­lin­nan­siir­to­so­pi­muk­sis­sa osa­puol­ten on hyvä so­pia, kuin­ka he ja­ka­vat ti­lal­le mak­se­tun/mak­set­ta­van tuen.

Jos ha­ki­jal­le ei ole mak­set­tu en­nak­koa, ti­lan en­ti­nen ja uusi hal­ti­ja voi­vat kes­ke­nään so­pia, kum­mal­le sika- ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tu tuki mak­se­taan. Jos osa­puo­let so­pi­vat, että lo­pul­li­set tuet mak­se­taan uu­del­le hal­ti­jal­le, uu­den hal­ti­jan on toi­mi­tet­ta­va kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le so­pi­muk­ses­ta ko­pio en­nen tuen mak­sa­mis­ta. Li­säk­si hä­nen on osoi­tet­ta­va ta­pah­tu­nut koko ti­lan hal­lin­nan siir­to toi­mit­ta­mal­la kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le lo­ma­ke 156 ja kaup­pa­kir­ja tai vuok­ra­so­pi­mus 15 työ­päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­nees­ta.

Sika-ja sii­pi­kar­ja­ta­lou­den tuo­tan­nos­ta ir­ro­tet­tu tuki 202027.2.2020