1. MÄÄRITELMIÄ

1 Määritelmiä

Emo­leh­mäl­lä tar­koi­te­taan liha­ro­tuis­ta tai täl­lai­sen ro­dun kans­sa teh­dys­tä ris­tey­tyk­ses­tä syn­ty­nyt­tä vä­hin­tään 50-pro­sent­ti­ses­ti liha­ro­tuis­ta ja vä­hin­tään ker­ran poi­ki­nut­ta nau­taa, jota käy­te­tään yk­sin­o­maan va­si­koi­den tuot­ta­mi­seen ja jon­ka va­si­koi­ta kas­va­te­taan li­han­tuo­tan­toon tai emo­leh­mä­tuo­tan­non li­sää­mi­seen. Emo­leh­män käyt­tö­ta­pa­na nau­ta­re­kis­te­ris­sä on ol­ta­va emo­leh­mä.

Emo­leh­mä­hie­hol­la tar­koi­te­taan vä­hin­tään 8 kk ja enin­tään 4 vuo­den ikäis­tä emo­leh­mäk­si tar­koi­tet­tua poi­ki­ma­ton­ta liha­ro­tuis­ta tai täl­lai­sen ro­dun kans­sa teh­dys­tä ris­tey­tyk­ses­tä syn­ty­nyt­tä vä­hin­tään 50-pro­sent­ti­ses­ti liha­ro­tuis­ta nau­taa, jon­ka käyt­tö­ta­pa­na nau­ta­re­kis­te­ris­sä on emo­leh­mä. Emo­leh­mä­hie­hoil­la on 2 ikä­ryh­mää: 8–24 kk ja yli 24 kk.

Liha­ro­dul­la tar­koi­te­taan Aber­deen An­gus-, Bel­gi­an Blue-, Blon­de d’Aqui­tai­ne-, Cha­ro­lais-, He­re­ford-, High­land Catt­le-, Li­mou­sin-, Pie­mon­te­se-, Sim­men­tal-, Dex­ter-, Gal­lo­way- ja Te­xas Long­horn -ro­tua

Teu­ras­te­tul­la hie­hol­la tar­koi­te­taan enin­tään nel­jän vuo­den ikäis­tä poi­ki­ma­ton­ta naa­ras­puo­lis­ta nau­ta­e­läin­tä.

Son­nil­la tar­koi­te­taan uros­puo­lis­ta nau­taa

Hä­räl­lä tar­koi­te­taan kuo­hit­tua son­nia

Ku­tul­la tar­koi­te­taan yli vuo­den ikäis­tä naa­ras­puo­lis­ta vuoh­ta, ei kui­ten­kaan kää­pi­ö­vuoh­ta.

Uu­hel­la tar­koi­te­taan yli vuo­den ikäis­tä naa­ras­puo­lis­ta lam­mas­ta.

Ka­rit­soin­nil­la tar­koi­te­taan nor­maa­lin tii­neys­ajan jäl­keen ta­pah­tu­vaa ka­rit­san syn­ty­mis­tä tai tii­neys­ai­ka­na ta­pah­tu­vaa luo­mis­ta.

Nau­dan poi­ki­mi­sel­la tar­koi­te­taan nor­maa­lin tii­neys­ajan jäl­keen ta­pah­tu­vaa va­si­kan syn­ty­mää tai vä­hin­tään 7 kk tii­neys­ajan jäl­keen ta­pah­tu­vaa luo­mis­ta.

Tuen­ha­ki­jal­la tar­koi­te­taan luon­nol­lis­ta hen­ki­löä tai oi­keus­hen­ki­löä taik­ka luon­nol­lis­ten hen­ki­löi­den tai oi­keus­hen­ki­löi­den yh­teen­liit­ty­mää.

Tuen­ha­ki­jan hal­lin­nas­sa ole­vil­la eläi­mil­lä tar­koi­te­taan tuen­ha­ki­jan omis­tuk­ses­sa ole­via eläi­miä sekä vuok­ra- tai le­a­sing­so­pi­muk­sel­la tuen­ha­ki­jan hal­lin­nas­sa ole­via eläi­miä tai tuen­ha­ki­jan per­heen­jä­se­nen hal­lin­nas­sa ole­via eläi­miä. Tuen ha­ki­jan hal­lin­nas­sa ole­van eläi­men on ol­ta­va re­kis­te­röi­ty­nä eläin­re­kis­te­ris­sä sil­le tila­tun­nuk­sel­le, jota käy­te­tään tu­kea ha­et­ta­es­sa.

Tuen­ha­ki­jan per­heen­jä­se­nel­lä tar­koi­te­taan tuen ha­ki­jan puo­li­soa ja tuen­ha­ki­jan 31.12.2019 alle 18-vuo­ti­as­ta las­ta. Puo­li­sol­la tar­koi­te­taan avio­puo­li­soa ja avio­lii­ton­o­mai­sis­sa olo­suh­teis­sa yh­tei­ses­sä ta­lou­des­sa avio­liit­toa sol­mi­mat­ta jat­ku­vas­ti elä­viä hen­ki­löi­tä, jot­ka ai­kai­sem­min ovat ol­leet kes­ke­nään avio­lii­tos­sa tai joil­la on tai on ol­lut yh­tei­nen lap­si.

Maa­ti­lal­la tar­koi­te­taan vil­je­li­jän joh­ta­maa yh­den tai use­am­man kiin­teis­tön tai kiin­teis­tön osan tai tuo­tan­to­ra­ken­nuk­sen ja sen maa­poh­jan muo­dos­ta­maa, maa­ta­lou­den har­joit­ta­mi­seen käy­tet­tä­vää toi­min­nal­li­ses­ti ja ta­lou­del­li­ses­ti it­se­näis­tä tuo­tan­to­yk­sik­köä, jota hal­li­taan yh­te­nä ko­ko­nai­suu­te­na omis­tuk­sen tai vuok­rauk­sen pe­rus­teel­la.

Vil­je­lyk­seen so­vel­tu­vak­si, vä­him­mäis­a­laan las­ket­ta­vak­si pel­lok­si lu­e­taan maa­ta­lous-, puu­tar­ha- ja pel­to­e­ner­gi­a­kas­vien vil­je­ly­alan li­säk­si hoi­det­tu vil­je­le­mä­tön pel­to, ti­la­päi­ses­ti vil­je­le­mät­tö­mä­nä il­moi­tet­tu pel­to sekä kas­vi­maat. Kas­vi­maal­la tar­koi­te­taan koti­tar­ve­käyt­töön vil­jel­tä­vää alaa. Koti­e­läin­ta­lou­den tu­kien mak­sa­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä ole­vaan vii­den heh­taa­rin vä­him­mäis­a­laan voi­daan lu­kea myös luon­non­lai­tu­met ja -nii­tyt sekä avoi­met haka­maat, joil­la tar­koi­te­taan alo­ja, joil­la kas­vaa luon­non­hei­nää ja joi­ta lai­dun­ne­taan tai käy­te­tään tuen ha­ki­jan koti­e­läin­ten re­hun­tuo­tan­toon kas­vu­kau­den 2020 ajan ja joil­la ei teh­dä mui­ta vuo­sit­tai­sia vil­je­ly­toi­men­pi­tei­tä.

Poh­joi­nen koti­e­läin­tuki - vuo­den 2020 oh­jeet25.2.2020