2. POHJOISET KOTIELÄINTUET

Poh­jois­ta koti­e­läin­tu­kea mak­se­taan nau­dois­ta, uu­his­ta ja ku­tuis­ta. Tu­kea voi­daan mak­saa, jos maa­ti­lan ta­lous­kes­kus si­jait­see tuki­a­lu­eel­la C.

Eläin­yk­sik­kö­koh­tais­ta tu­kea (eu­roa/ey) mak­se­taan:

Eläin­koh­tais­ta tu­kea (eu­roa/teu­ras­tet­tu eläin) mak­se­taan vuon­na 2020 teu­ras­te­tuis­ta son­neis­ta ja hä­ris­tä, jot­ka on kas­va­tet­tu tuki­a­lu­eil­la C3 ja C4.

Tuen hakeminen

Si­nul­la on ol­ta­va osal­lis­tu­mis­il­moi­tus voi­mas­sa nau­to­jen, uu­hien ja/tai kut­tu­jen kan­sal­li­siin tuki­jär­jes­tel­miin, jot­ta voit saa­da tu­kea. Jos et vuo­si­na 2015–2019 ole pa­laut­ta­nut kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ta, täy­tä ja pa­lau­ta osal­lis­tu­mis­il­moi­tus säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa koh­das­sa Osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­set tai pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 184, Il­moi­tus osal­lis­tu­mi­ses­ta/osal­lis­tu­mi­sen pe­ru­mi­ses­ta EU:n eläin­palk­ki­oi­hin ja kan­sal­li­siin koti­e­läin­tu­kiin. vii­meis­tään 15.6.2020. Voit tar­kis­taa osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­se­si voi­mas­sa­olon Vipu-pal­ve­lus­sa koh­das­ta Koti­e­läin­tuo­tan­to ja mai­to tai kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­ta.

Vuon­na 2015 tai sen jäl­keen te­ke­mä­si osal­lis­tu­mi­nen nau­to­jen, uu­hien ja kut­tu­jen kan­sal­li­siin tuki­jär­jes­tel­miin on voi­mas­sa tois­tai­sek­si, ell­et il­moi­ta tuo­tan­non lo­pet­ta­mi­ses­ta ja peru osal­lis­tu­mis­ta­si tai si­nua ei sul­je­ta tuki­jär­jes­tel­män ulko­puo­lel­le.

Saa­dak­se­si tu­kea, eläin­ten tu­lee olla re­kis­te­röi­ty­nä eläin­re­kis­te­ris­sä  sil­le tila­tun­nuk­sel­le, jota käy­tät tu­kea ha­kies­sa­si.

Ennakon hakeminen

Poh­joi­sia koti­e­läin­tu­kia mak­se­taan ker­ran tai kah­des­ti vuo­des­sa riip­pu­en sii­tä, olet­ko ha­ke­nut tuen en­na­kon vuo­sit­tais­ta mak­sa­mis­ta. En­na­kon mää­rä on 75 %.

Hae en­nak­koa säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa kan­sal­lis­ten koti­e­läin­tu­kien haus­sa vii­meis­tään 27.3.2020. Säh­köi­nen haku on tuol­loin avoin­na klo 23.59 asti. Oman yh­teis­toi­min­ta-alu­ee­si maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­nen neu­voo si­nua Vipu-pal­ve­lun käy­tös­sä ja en­na­kon ha­kuun liit­ty­vis­sä ky­sy­myk­sis­sä. Myös Vipu-käyt­tä­jän oh­jees­ta Kan­sal­lis­ten koti­e­läin­tu­kien haku 2020 saat tie­toa en­na­kon ha­ke­muk­sen täy­tös­tä.

Jos haet en­nak­koa pa­pe­ri­lo­mak­keel­la, pa­lau­ta lo­ma­ke 139 Ha­ke­mus kan­sal­li­sis­ta koti­e­läin­tuis­ta sekä osal­lis­tu­mis­il­moi­tus, mi­kä­li se ei ole jo voi­mas­sa. vii­meis­tään 27.3.2020 maa­ti­la­si ta­lous­kes­kuk­sen si­jain­ti­kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le. Jos ti­lal­la­si ei ole ta­lous­kes­kus­ta, pa­lau­ta ha­ke­mus ja osal­lis­tu­mis­il­moi­tus sen kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le, jon­ka alu­eel­la pää­osa ti­la­si pel­lois­ta si­jait­see.

Jos haet tuen en­nak­koa, jätä osal­lis­tu­mis­il­moi­tus vii­meis­tään 27.3.2020.

Selvityksen antaminen tuotannon aloittamisesta tai laajentamisesta

Jos olet aloit­ta­nut koti­e­läin­tuo­tan­non tai laa­jen­ta­nut tuo­tan­to­a­si mer­kit­tä­väs­ti, toi­mi­ta en­nak­koa ha­kies­sa­si liit­tee­nä kun­nan maa­seu­tu­elin­keno­vi­ran­o­mai­sel­le sel­vi­tys sii­tä, että har­joi­tat tuo­tan­toa ha­e­tus­sa laa­juu­des­sa. Tuo­tan­non laa­jen­ta­mis­ta pi­de­tään mer­kit­tä­vä­nä, jos vuo­den 2020 eläin­mää­rä on vä­hin­tään kol­mas­osan suu­rem­pi kuin vuo­den 2019 tuen pe­rus­teek­si hy­väk­syt­ty eläin­mää­rä. Koti­e­läin­tuen en­na­kon mää­räy­ty­mis­pe­rus­tee­na on se eläin­mää­rä, jon­ka pe­rus­teel­la vuo­den 2019 kan­sal­li­nen koti­e­läin­tuki on mak­set­tu. Si­nul­le ei voi­da mak­saa en­nak­koa, jos olet aloit­ta­nut koti­e­läin­tuo­tan­non vas­ta vuon­na 2020 ja jos et anna sel­vi­tys­tä aloit­ta­mi­ses­ta.

Sel­vi­tys tuo­tan­non aloit­ta­mi­ses­ta ja mer­kit­tä­väs­tä laa­jen­ta­mi­ses­ta voi si­säl­tää esi­mer­kik­si asia­kir­jo­ja han­kit­ta­vis­ta eläi­mis­tä ja tie­to­ja tuo­tan­to­ti­lois­ta.

Toi­mi­ta sel­vi­tyk­sen li­säk­si ha­ke­muk­sen liit­tee­nä ar­vio ajan­jak­so­na 1.1.–31.12.2020 tuen pe­rus­teek­si hy­väk­syt­tä­väs­tä mai­to­mää­räs­tä mi­kä­li haet kut­tu­tuen en­nak­koa ar­vi­oi­dun, mer­kit­tä­väs­ti laa­jen­tu­neen tuo­tan­non pe­rus­teel­la. Kut­tu­tuen en­nak­ko mää­räy­tyy ar­vi­oi­ma­si kut­tu­mää­rän pe­rus­teel­la, jos ar­vi­oi­ma­si mai­to­mää­rä kut­tua koh­ti on vä­hin­tään 400 lit­raa. Jos ar­vi­oi­ma­si mai­to­mää­rä on alle 400 lit­raa kut­tua koh­ti, en­nak­ko mää­räy­tyy sen kut­tu­mää­rän pe­rus­teel­la, joka saa­daan ja­ka­mal­la ar­vi­oi­tu mai­to­mää­rä 400:lla.

Aloit­ta­es­sa­si uuhi­ti­lan tuo­tan­toa en­sim­mäis­tä ker­taa, ka­rit­sa­mää­rää/uuhi ei ote­ta huo­mi­oon tuen mää­räy­ty­mi­ses­sä. Ka­rit­sa­poik­keus voi­daan myön­tää vain, jos pa­lau­tat myös pa­pe­ri­lo­mak­keen 468 Il­moi­tus ka­rit­soin­ti­poik­keuk­sen käy­tös­tä (kat­so alla). Pelk­kä sel­vi­tys tuo­tan­non aloit­ta­mi­ses­ta ei ole ka­rit­soin­ti­poik­keuk­sen myön­tö­pe­rus­te.

Il­moi­ta kun­ta­si maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le myös, mi­kä­li koti­e­läin­tuo­tan­to­si ale­nee huo­mat­ta­vas­ti ver­rat­tu­na tuki­vuo­teen 2019. En­nak­ko­na mak­set­tua tu­kea voi­daan pe­riä ta­kai­sin, jos olet ha­ke­nut en­na­kon mak­sa­mis­ta edel­lis­vuo­den tuo­tan­non pe­rus­teel­la, mut­ta eläin­mää­rä­si on vä­hen­ty­nyt.

Muut vaa­dit­ta­vat lo­mak­keet / tie­dot

 Pel­lon il­moit­ta­mi­nen

Toi­mi­ta tar­vit­ta­es­sa kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le

Ruo­ka­vi­ras­ton lo­mak­keet löy­dät Ruo­ka­vi­ras­ton verk­ko­sivuilta koh­das­ta

Osallistumisilmoituksen myöhästyminen

Voit jät­tää osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen haku­ajan jäl­keen myö­häs­sä pa­pe­ri­lo­mak­keel­la 184. Tuen mää­rää vä­hen­ne­tään yh­del­lä pro­sen­til­la myö­häs­ty­nyt­tä työ­päi­vää koh­ti, jos osal­lis­tu­mis­il­moi­tus myö­häs­tyy 1–25 ka­len­te­ri­päi­vää. Työ­päi­väl­lä tar­koi­te­taan arki­päi­viä lu­kuun ot­ta­mat­ta lau­an­tai­ta. Ka­len­te­ri­päi­viin lu­e­taan mu­kaan sekä arki- että pyhä­päi­vät. Osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen myö­häs­ty­mi­nen alen­taa ai­no­as­taan pa­lau­tus­vuo­den lo­pul­lis­ta tu­kea.

Myö­häs­ty­mis­seu­raa­muk­sia (tuen vä­hen­nys 1 % / työ­päi­vä) ei so­vel­le­ta yli­voi­mai­sen es­teen ta­kia myö­häs­ty­nee­seen ha­ke­muk­seen tai muu­hun tuen ha­ke­mi­seen liit­ty­vään asia­kir­jaan.

Aika­vä­lil­lä 17.6.2019–15.6.2020 sekä vuo­den 2020 myö­häs­ty­mis­päi­vien ai­ka­na jät­tä­mä­si osal­lis­tu­mis­il­moi­tus on voi­mas­sa tuki­vuo­des­ta 2020 läh­tien. Myö­häs­ty­mis­päi­vien 2020 jäl­keen jät­tä­mä­si osal­lis­tu­mis­il­moi­tus on voi­mass­sa vuo­del­le 2021.

Ennakon hakemuksen myöhästyminen

En­nak­koa ei mak­se­ta, jos en­nak­ko­ha­ke­mus toi­mi­te­taan myö­häs­sä. Täl­löin tuki mak­se­taan yh­des­sä eräs­sä lop­pu­mak­sun yh­tey­des­sä, jos osal­lis­tu­mis­il­moi­tus on voi­mas­sa.

Liitteiden myöhästyminen

Liit­tei­den pa­laut­ta­mi­nen myö­häs­sä ei ai­heu­ta ha­ke­muk­sen myö­häs­ty­mis­tä. Tu­kea ei kui­ten­kaan myön­ne­tä en­nen kuin pa­lau­tat vaa­di­tut liit­teet, joi­ta voi­vat olla

Liit­tei­tä ei voi pa­laut­taa säh­köi­ses­ti.

Hakemuksen virheiden korjaaminen

Jos huo­maat ha­ke­muk­sen lä­het­tä­mi­sen jäl­keen ha­ke­muk­sel­la esi­mer­kik­si täyt­tö­vir­heen, voit vält­tää vir­heen seu­raa­muk­set il­moit­ta­mal­la vir­hees­tä oma-aloit­tei­ses­ti ja kir­jal­li­ses­ti kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le. Me­net­te­le sa­moin, jos ha­ke­mus on muut­tu­nut vir­heel­li­sek­si sen jät­tä­mi­sen jäl­keen. Val­von­nas­ta il­moit­ta­mi­sen jäl­keen teh­ty­jä muu­tok­sia ei huo­mi­oi­da val­von­ta­tu­los­ta mää­ri­tet­tä­es­sä.

Poh­joi­nen koti­e­läin­tuki - vuo­den 2020 oh­jeet25.2.2020