5. POHJOISTEN KOTIELÄINTUKIEN MYÖNTÄMISEN EDELLYTYKSIÄ JA RAJOITUKSIA

Eläin­ten hal­lin­ta

Poh­jois­ta koti­e­läin­tu­kea voi ha­kea vain tuen­ha­ki­jan tai hä­nen per­heen­jä­sen­ten­sä hal­lin­nas­sa tuen mää­räy­ty­mis­ajan­jak­sol­la ole­vis­ta eläi­mis­tä. Eläin­ten on ol­ta­va re­kis­te­röi­tyi­nä sil­le tila­tun­nuk­sel­le, jota tuen­ha­ki­ja käyt­tää tu­kea ha­kies­saan, ei asi­a­kas­tun­nuk­sen tai ha­ki­jal­la mah­dol­li­ses­ti ole­van toi­sen tila­tun­nuk­sen hal­lin­taan.

Eläin­ten hal­lin­nan siir­to

Eläin­ten hal­lin­nan siir­to tuen­ha­ki­jal­ta toi­sel­le (esim. vuok­raus/le­a­sing) on pys­tyt­tä­vä osoit­ta­maan osa­puol­ten kes­ki­näi­sel­lä kir­jal­li­sel­la so­pi­muk­sel­la ja asi­aan liit­ty­vil­lä kui­teil­la. Eläi­met hal­lin­taan­sa ot­ta­nut tuen­ha­ki­ja on ta­lou­del­li­ses­sa vas­tuus­sa so­pi­muk­seen kuu­lu­vis­ta eläi­mis­tä.

Eläin­ten hoi­to

Jos tuen­ha­ki­ja ot­taa toi­sen eläin­ten­pi­tä­jän hal­lin­nas­sa ole­via eläi­miä hoi­toon (esim. kas­va­tet­ta­vak­si) kor­vaus­ta vas­taan, eläin­ten hoi­dos­ta on teh­tä­vä kir­jal­li­nen so­pi­mus, joka osoit­taa, että eläi­met vas­taan­ot­ta­nut tuen­ha­ki­ja ai­no­as­taan hoi­taa eläi­miä, mut­ta ei ole ta­lou­del­li­ses­sa vas­tuus­sa so­pi­muk­seen kuu­lu­vis­ta eläi­mis­tä.

Tuen­ha­ki­ja­na ei voi olla vain eläi­miä hoi­ta­va hen­ki­lö, vaan tu­kia voi ha­kea ja tuet mak­se­taan sil­le, jon­ka hal­lin­nas­sa (omis­tus/vuok­raus) eläi­met ovat.

Sil­lä tuen­ha­ki­jal­la, joka omis­taa tai muu­toin hal­lit­see eläi­miä, on vel­vol­li­suus pi­tää kir­jaa hoi­dos­sa ole­vis­ta eläi­mis­tä.

Rekisteröityminen eläintenpitäjäksi

Poh­jois­ten koti­e­läin­tu­kien myön­tä­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että olet re­kis­te­röi­ty­nyt eläin­ten­pi­tä­jäk­si Ruo­ka­vi­ras­ton eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin nau­ta­e­läin­ten, lam­pai­den ja/tai vuo­hien osal­ta. Re­kis­te­röi­dy eläin­ten­pi­tä­jäk­si en­nen eläin­ten­pi­don aloit­ta­mis­ta sen kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sen kaut­ta, mis­sä maa­ti­la­si ta­lous­kes­kus si­jait­see tai mis­sä asuin­paik­ka­si on. Tee re­kis­te­röi­ty­mi­nen Ruo­ka­vi­ras­ton eläin­ten­pi­tä­jä- ja pito­paik­ka­re­kis­te­rin il­moi­tus­lo­mak­keil­la.

Eläinten merkintä ja rekisteröinti

Mer­kit­se ja re­kis­te­röi eläi­met Ruo­ka­vi­ras­ton mer­kit­se­mis- ja re­kis­te­röin­ti­oh­jei­den mu­kaan.

Re­kis­te­röi tuki­ha­ke­muk­sen koh­tee­na ole­vat eläi­met aina sil­le tila­tun­nuk­sel­le, mitä käy­tät, kun haet eläi­mis­tä tu­kia.

Eläinrekisterit

Tee eläi­miä kos­ke­vat il­moi­tuk­set eläin­re­kis­te­rei­hin oi­kein ja ajal­laan. Pidä eläin­ten tie­dot re­kis­te­reis­sä aina ajan ta­sal­la.

Nautarekisteri

Voit teh­dä nau­to­ja kos­ke­vat il­moi­tuk­set sekä kor­va­merk­kien ti­lauk­set seu­raa­via il­moi­tus­väy­liä käyt­tä­en:

  1. Eläin­re­kis­te­riin net­ti­so­vel­luk­sel­la, esim. Mi­nun Maa­ti­la­ni tai Net­ti­far­mi,
  2. Ruo­ka­vi­ras­ton lo­mak­keil­la pos­tit­se osoit­tee­seen: Nau­ta­re­kis­te­ri, PL 63, 01301 Van­taa,
  3. säh­kö­pos­til­la osoit­tee­seen NRlo­ma­ke­pa­lau­tus@mtech.fi tai
  4. nau­ta­re­kis­te­rin asi­a­kas­pal­ve­luun pu­he­li­mel­la, puh. 09 85 666 000 lä­hin­nä tie­to­jen kor­jaus- ja eri­kois­ti­lan­teet.

Kor­jaa nau­ta­re­kis­te­ris­sä ha­vait­se­ma­si vir­heel­li­set tie­dot, esim. vir­heet eläi­men syn­ty­mä­tun­nuk­ses­sa, syn­ty­mä-, osto- tai pois­to­päi­väs­sä.

Jos teu­ras­e­läin­ra­por­tis­ta puut­tuu teu­ras­tet­tu­ja eläi­miä tai teu­ras­ta­mon il­moit­ta­mis­sa tie­dois­sa on vir­hei­tä, pa­lau­ta kor­jat­tu ra­port­ti suo­raan nau­ta­re­kis­te­riin. Vir­hei­tä voi olla esim. eläi­men EU-tun­nus, teu­ras­tus­pai­no, -päi­vä tai -nu­me­ro. Kor­jaa vir­heet suo­raan teu­ras­e­läin­ra­port­tiin, lä­he­tä sii­tä ko­pio ja myös ky­sei­siä eläi­miä kos­ke­va teu­ras­ta­mon kui­tin ko­pio nau­ta­re­kis­te­riin.

Ruo­ka­vi­ras­to lä­het­tää nau­ta­e­läin­ten­pi­tä­jil­le kak­si ker­taa vuo­des­sa nau­ta­re­kis­te­ri­ot­teen, ell­ei eläin­ten­pi­tä­jä ole pe­ru­nut lä­het­tä­mis­tä. Tie­dot ote­taan nau­ta­re­kis­te­ris­tä eläin­ten­pi­tä­jän il­moit­ta­mien tie­to­jen sekä teu­ras­ta­moi­den il­moit­ta­mien teu­ras­tus­tie­to­jen pe­rus­teel­la.

Ot­teet lä­he­te­tään tam­mi- ja syys­kuus­sa ja sin­ne on mer­kit­ty päi­vä­mää­rä, jo­hon men­nes­sä kor­jauk­set on teh­tä­vä.

Lammas- ja vuohirekisteri

Voit teh­dä lam­pai­ta ja vuo­hia kos­ke­vat il­moi­tuk­set sekä kor­va­merk­kien ti­lauk­set seu­raa­via il­moi­tus­väy­liä käyt­tä­en:

  1. Eläin­re­kis­te­rin asi­a­kas­so­vel­luk­sel­la,
  2. Kau­pal­li­sel­la so­vel­luk­sel­la, esim. Web­lam­mas,
  3. Ruo­ka­vi­ras­ton lo­mak­keil­la pos­tit­se osoit­tee­seen: Lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ri, PL 63, 01301 Van­taa tai
  4. Lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin asi­a­kas­pal­ve­lun kaut­ta säh­kö­pos­tit­se lam­mas­vuo­hi(at)mtech.fi tai pu­he­li­mit­se, (09)85 666 002

Ruo­ka­vi­ras­to lä­het­tää lam­pai­den ja vuo­hien pi­tä­jil­le ker­ran vuo­des­sa lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ri­ot­teen. Tie­dot sii­hen ote­taan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä ha­ki­jan il­moit­ta­mien tie­to­jen pe­rus­teel­la.

Kirjanpito/eläinluettelot

Pidä omis­tuk­ses­sa­si tai hal­lin­nas­sa­si ole­vis­ta eläi­mis­tä eläin­laji- ja pito­paik­ka­koh­tais­ta eläin­lu­et­te­loa nau­dois­ta, lam­pais­ta tai vuo­his­ta. Lu­et­te­lo on pi­det­tä­vä ajan ta­sal­la joko pa­pe­ri­sel­la lo­mak­keel­la tai säh­köi­ses­sä muo­dos­sa si­ten, että se voi­daan tar­vit­ta­es­sa esit­tää val­von­ta­vi­ran­o­mai­sel­le. Mer­kit­se tie­dot eläin­lu­et­te­loon vii­meis­tään 3 päi­vän ku­lu­es­sa ta­pah­tu­mas­ta.

Si­nun ei tar­vit­se pi­tää eril­lis­tä eläin­lu­et­te­loa, jos teet ta­pah­tu­ma­il­moi­tuk­set säh­köi­ses­ti 7 päi­vän ku­lu­es­sa suo­raan nau­ta- ja/tai lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin. Voit päi­vit­tää eläin­lu­et­te­lon mer­kit­se­mäl­lä eläi­miä kos­ke­vat uu­det tie­dot eläin­re­kis­te­rin ti­lal­le lä­het­tä­mään eläin­lu­et­te­loon.

Huomioitavaa uuhilla ja kutuilla

Tee emän poi­ki­mis­il­moi­tus vii­meis­tään 6 kuu­kau­den ku­lu­es­sa eläi­men syn­ty­mäs­tä. Mer­kit­se ja re­kis­te­röi eläin en­nen siir­toa syn­ty­mä­pai­kas­ta. Tuki­kel­pois­ten eläin­ten luku­mää­rä mää­räy­tyy lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin 31.1.2021 men­nes­sä tal­len­net­tu­jen poi­ki­mis­il­moi­tus­ten pe­rus­teel­la.

Kut­tu­jen mai­don­tuo­tan­nos­ta ja mai­don käy­tös­tä on pi­det­tä­vä kir­jaa.

Tar­kem­mat oh­jeet eri eläin­la­jien eläin­lu­et­te­lois­ta saat Ruo­ka­vi­ras­ton mer­kit­se­mis- ja re­kis­te­röin­ti­op­pais­ta.

Tee ti­lo­jen vä­li­ses­tä eläin­kau­pas­ta kir­jal­li­nen so­pi­mus, kuit­ti tai muu vas­taa­va asia­kir­ja, jos­sa mai­ni­taan vä­hin­tään seu­raa­vat:

Edel­lä mai­ni­tut so­pi­muk­set ja kui­tit tar­kas­te­taan val­von­nas­sa. So­pi­mus­ten ja kuit­tien avul­la voi­daan var­mis­taa, että eläin­lu­et­te­loi­hin ja eläin­re­kis­te­rei­hin teh­dyt mer­kin­nät ovat oi­kein.

Kir­jan­pito­vaa­ti­mus kos­kee kaik­kia poh­joi­ses­sa koti­e­läin­tu­es­sa tuki­kel­poi­sia eläin­la­je­ja.

Hakemuksen peruminen

Pe­ruut­ta­mal­la osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen voi pe­ruut­taa tuen ko­ko­nai­suu­des­saan. Tu­kea ei täl­löin mak­se­ta yh­des­tä­kään eläi­mes­tä. Et voi pe­ruut­taa vain yh­den eläi­men tai eläin­ryh­män tu­kea, vaan pe­ruu­tus kos­kee koko osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sel­la ha­et­tua tu­kea.

Voit pe­rua mil­loin ta­han­sa osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen Vipu-pal­ve­lun koh­das­sa Osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­set eläin­tu­kiin tai jät­tä­mäl­lä pa­pe­ri­lo­mak­keen 184 kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le.

Osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen voi­mas­sa­olo nä­kyy Vipu-pal­ve­lus­sa Maa­tila-näy­tön -koh­dis­sa Koti­e­läin­tuo­tan­to ja mai­to. Tääl­tä voit näh­dä pe­ru­mie­si tu­kien osal­ta osal­lis­tu­mis­il­moi­tus­ten vii­mei­sen voi­mas­sa­olo­päi­vä­mää­rän (esim. 31.12.2020). Voi­mas­sa ole­van pe­ru­tun osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­sen osal­ta si­nul­le myön­ne­tään tuki vie­lä ky­sei­sel­tä vuo­del­ta. Tuis­sa, joi­den osal­lis­tu­mis­il­moi­tus on voi­mas­sa, lu­kee voi­mas­sa­olon koh­dal­la tois­tai­sek­si. Tääl­tä näet myös jo ai­em­min pe­ru­tut osal­lis­tu­mis­il­moi­tuk­se­si.

Poh­joi­sen koti­e­läin­tuen en­na­kon ha­ke­muk­sen voi pe­rua myös ha­ke­muk­sen vii­mei­sen jät­tö­päi­vän jäl­keen. Täl­löin ei pe­ruun­nu koko poh­joi­nen koti­e­läin­tuki, vain en­nak­ko ky­sei­sel­tä vuo­del­ta.

Jos val­von­nas­ta on jo il­moi­tet­tu si­nul­le ja suo­ri­te­tus­ta val­von­nas­ta ai­heu­tuu val­von­ta­seu­raa­muk­sia, et voi pe­rua ha­ke­mus­ta. Muus­sa ta­pauk­ses­sa taka­ra­ja­na pe­ruu­tuk­sen te­ke­mi­sel­le on en­sim­mäi­nen ky­sees­sä ole­van ha­ke­muk­sen mu­kai­nen mak­su­ta­pah­tu­ma.

Kotieläintuotannon lopettaminen

Kun lo­pe­tat nau­ta­kar­ja-, lam­mas- tai vuo­hi­ta­lou­den har­joit­ta­mi­sen, peru osal­lis­tu­mi­se­si poh­joi­siin koti­e­läin­tu­kiin ja EU:n eläin­palk­ki­oi­hin säh­köi­ses­ti Vipu-pal­ve­lus­sa tai lo­mak­keel­la 184.

Asiakirjojen säilytys

Säi­ly­tä tu­kien ha­ke­mi­seen liit­ty­vät sel­lai­set alku­pe­räi­set asia­kir­jat, joi­ta ei toi­mi­te­ta tuen myön­tä­väl­le vi­ran­o­mai­sel­le tuki­ha­ke­muk­sen liit­tee­nä haku­vuo­den ja sitä seu­raa­vien nel­jän ka­len­te­ri­vuo­den ajan. Täl­lai­sia asia­kir­jo­ja ovat kir­jan­pi­toon liit­ty­vät eläin­lu­et­te­lot, eläin­ten vuok­ra­so­pi­muk­set, val­ta­kir­jat, osto- ja myyn­ti­kui­tit ym. to­sit­teet.

Tavanomainen tuotantotapa

Si­nun on har­joi­tet­ta­va koti­e­läin­ta­lout­ta ta­van­o­mai­sen tuo­tan­to­ta­van mu­kaan. Tämä tar­koit­taa esi­mer­kik­si sitä, että pi­dät ti­lal­la­si emo­leh­miä li­han­tuo­tan­toa var­ten kas­va­tet­ta­vien va­si­koi­den tuot­ta­mi­seen tai pi­dät uu­hia li­han­tuo­tan­toa var­ten kas­va­tet­ta­vien ka­rit­soi­den tuot­ta­mi­seen.

Eläin­ten hy­vin­voin­nis­ta on huo­leh­dit­ta­va eläin­suo­je­lusään­nös­ten mu­kai­ses­ti.

Valvonta

Poh­jois­ten koti­e­läin­tu­kien val­von­nas­ta ker­ro­taan eläin­val­von­ta­oh­jees­sa

Poh­joi­nen koti­e­läin­tuki - vuo­den 2020 oh­jeet25.2.2020