7. POHJOISET NAUTATUET

Nautojen eläinyksikkötuki

Eläin­yk­sik­kö­tu­kea myön­ne­tään C-alu­eel­la emo­leh­mis­tä, emo­leh­mä­hie­hois­ta, son­neis­ta ja hä­ris­tä.

Esimerkkejä emolehmähiehon käyttötavan merkityksestä eri tilanteissa:

Esi­merk­ki 3. Nie­mi­sel­lä on emo­leh­mä­hie­ho, jon­ka käyt­tö­ta­pa­na on nau­ta­re­kis­te­ris­sä emo­leh­mä. Hie­ho on täyt­tä­nyt 8 kk 2.1.2020, jol­loin se on al­ka­nut ker­ryt­tää ruo­kin­ta­päi­viä. Nie­mi­nen myy hie­hon Lah­ti­sel­le 1.4.2020, joka pi­tää sen käyt­tö­ta­van edel­leen emo­leh­mä­nä → hie­hon käyt­tö­ta­pa­na on emo­leh­mä, kun tuen pe­rus­tee­na ole­vat tuki­kel­poi­suus­päi­vät nau­ta­re­kis­te­ris­tä poi­mi­taan. Vuon­na 2020 Nie­mi­nen saa tuen mää­räy­ty­mis­jak­son ai­ka­na hie­hos­ta ker­ty­neen eläin­yk­sik­kö­tuen ajal­ta 2.1.2020 – 1.4.2020 ja Lah­ti­nen ajal­ta 2.4.2020 – 31.12.2020.

Esi­merk­ki 4. Nie­mi­sel­lä on emo­leh­mä­hie­ho, jon­ka käyt­tö­ta­pa­na on nau­ta­re­kis­te­ris­sä li­han­tuo­tan­to. Hie­ho on täyt­tä­nyt 8 kk 10.7.2019. Nie­mi­nen muut­taa hie­hon käyt­tö­ta­van emo­leh­mäk­si 29.12.2020 → hie­hon käyt­tö­ta­pa­na on emo­leh­mä, kun tuen pe­rus­tee­na ole­vat tuki­kel­poi­suus­päi­vät tal­len­tu­vat nau­ta­re­kis­te­riin. Hie­ho ker­ryt­tää ta­kau­tu­vas­ti ruo­kin­ta­päi­viä sii­tä al­ka­en, kun se täyt­ti 8 kk eli aika­vä­lil­lä 10.7.2019–31.12.2020.

Teurastetuista naudoista maksettava tuki

Tu­kea myön­ne­tään Ruo­ka­vi­ras­ton hy­väk­sy­mäs­sä teu­ras­ta­mos­sa tai alue­hal­lin­to­vi­ras­ton hy­väk­sy­mäs­sä poro­teu­ras­ta­mos­sa vuon­na 2020 teu­ras­tet­tu­jen hie­ho­jen, son­nien ja här­kien luku­mää­rän pe­rus­teel­la ot­ta­en huo­mi­oon, että teu­ras­hie­ho vas­taa 0,6 eläin­yk­sik­köä ja sen tuki mak­se­taan eu­roa/ey.

Tuki­kel­poi­suu­den eh­to­na on, että olet re­kis­te­röi­nyt ja mer­kin­nyt teu­ras­hie­hot, -son­nit ja -hä­rät sää­dös­ten mu­kai­ses­ti ja eläin­ten tie­dot nau­ta­re­kis­te­ris­sä ovat oi­kein. Myös teu­ras­ta­mon on pi­tä­nyt il­moit­taa eläin­ten teu­ras­tie­dot nau­ta­re­kis­te­riin, jos­ta saa­daan tuen pe­rus­tee­na ole­vat nau­ta­tie­dot. Teu­ras­te­tun hie­hon, son­nin ja hä­rän on li­säk­si ol­ta­va yhtä­jak­soi­ses­ti hal­lin­nas­sa­si vä­hin­tään 60 vrk teu­ras­tus­ta edel­tä­vien 90 vrk:n ai­ka­na ja teu­ras­te­tun hie­hon on ol­ta­va alle 4 vuo­den ikäi­nen.

Tu­kea mak­se­taan hie­hois­ta, son­neis­ta ja hä­ris­tä, joi­den ru­hot on to­det­tu li­han­tar­kas­tuk­ses­sa ih­mis­ra­vin­nok­si kel­paa­vak­si. Ruho­pai­non on hie­hoil­la ol­ta­va vä­hin­tään 170 kg ja son­neil­la ja hä­ril­lä 220 kg. Teu­ras­tuk­sen yh­tey­des­sä osit­tain hy­lät­ty ruho on tuki­kel­poi­nen, jos ruho­pai­no (hy­lät­ty osa mu­kaan lu­kien) täyt­tää vä­him­mäis­pai­no­vaa­ti­muk­sen. Teu­ras­tuk­sen yh­tey­des­sä ko­ko­naan hy­lä­tys­tä ru­hos­ta ei mak­se­ta tu­kea.

Jos ruho on hy­lät­ty teu­ras­ta­mon te­ke­män teu­ras­tus­vir­heen ta­kia ja eläi­mes­tä on mak­set­tu si­nul­le nor­maa­li teu­ras­e­läin­tili, ruho on tuki­kel­poi­nen. Jos eläin kuo­lee kul­je­tuk­sen ai­ka­na tai teu­ras­ta­mon na­ve­tas­sa, se ei ole tuki­kel­poi­nen.

Esi­merk­ki 5. Vir­ta­nen os­taa Nie­mi­sel­tä 10 kk:n ikäi­sen liha­ro­tui­sen hie­hon teu­raak­si kas­va­tet­ta­vak­si.  Hie­hon käyt­tö­ta­pa­na nau­ta­re­kis­te­ris­sä on emo­leh­mä. Vir­ta­nen ha­lu­aa tu­le­vai­suu­des­sa hie­hos­ta teu­ras­tuen, jo­ten hän muut­taa hie­hon käyt­tö­ta­van li­han­tuo­tan­nok­si. Myös Nie­mi­sen on muu­tet­ta­va nau­ta­re­kis­te­ris­sä hie­hon käyt­tö­ta­vak­si li­han­tuo­tan­to. Täl­löin Nie­mi­sel­le ei ole ker­ty­nyt hie­hos­ta ey-tu­kea ker­ryt­tä­viä ruo­kin­ta­päi­viä ja Vir­ta­nen ei me­ne­tä hie­hos­ta tu­le­vai­suu­des­sa mak­set­ta­vaa teu­ras­tu­kea. Jos Nie­mi­nen ei muu­ta hie­hon käyt­tö­ta­paa ja hä­nel­le mak­se­taan hie­hon hä­nen hal­lin­nas­saan ol­les­saan ker­ryt­tä­mä ey-tuki, Vir­ta­nen ei saa tu­le­vai­suu­des­sa hie­hos­ta teu­ras­tu­kea.

Esi­merk­ki 6. Nie­mi­nen os­taa Sa­lo­sel­ta 10 kk:n ikäi­sen mai­to­ro­tui­sen hie­hon, jon­ka käyt­tö­ta­pa­na nau­ta­re­kis­te­ris­sä on lyp­sy­leh­mä. Hie­ho ei tule tii­neek­si, jo­ten Nie­mi­nen kas­vat­taa hie­hon teu­raak­si ja muut­taa sen käyt­tö­ta­vak­si li­han­tuo­tan­to. Kos­ka hie­ho ei ole vä­hin­tään 50-pro­sent­ti­ses­ti liha­ro­tui­nen, sen käyt­tö­ta­val­la ei ole mer­ki­tys­tä teu­ras­tuen eläin­tie­to­jen poi­min­nas­sa. Nie­mi­sen ei oli­si tar­vin­nut muut­taa hie­hon käyt­tö­ta­paa li­han­tuo­tan­nok­si, kos­ka se oli­si poi­miu­tu­nut mu­kaan teu­ras­tu­keen myös käyt­tö­ta­val­la lyp­sy­leh­mä.

Poh­joi­nen koti­e­läin­tuki - vuo­den 2020 oh­jeet25.2.2020