8. POHJOINEN UUHITUKI

Uu­hien poh­joi­nen koti­e­läin­tuki mää­räy­tyy lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä 1.1.2020–31.12.2020 saa­dun uu­hie­si kes­ki­mää­räi­sen luku­mää­rän pe­rus­teel­la. Tuki­kel­pois­ten uu­hie­si mää­rää ra­jaa tuki­vuon­na syn­ty­nei­den ka­rit­soi­den luku­mää­rä.  Ha­ki­joil­le, jot­ka ovat aloit­ta­neet uu­hien pi­don tuki­vuon­na 2020, tuki voi­daan myön­tää pel­käs­tään uu­hien mää­rän pe­rus­teel­la. Tuen myön­tä­mi­sek­si hal­lin­nas­sa­si on ol­ta­va tuki­kel­poi­sia uu­hia kes­ki­mää­rin vä­hin­tään 4 ey (20 kpl).

Karitsointiehto

Uuhi­tuen myön­tä­mi­sen edel­ly­tyk­se­nä on, että uu­hie­si kes­ki­mää­räi­nen ka­rit­sa­mää­rä on tuki­vuon­na vä­hin­tään 1,0 ka­rit­saa tuki­vuo­den uuh­ta koh­den. Kes­ki­mää­räi­nen ka­rit­sa­mää­rä tar­koit­taa sitä, että yk­sit­täi­nen uu­he­si ei me­ne­tä tu­ke­aan, vaik­ka se ei oli­si ka­rit­soi­nut, jos joku toi­nen ti­la­si uu­his­ta on saa­nut esi­mer­kik­si kak­so­set. Il­moi­ta myös kuol­lei­na syn­ty­nei­den ka­rit­soi­den mää­rä ja uu­hien luo­mi­set lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin, kos­ka ne (luo­mi­sis­sa 1,0 ka­rit­sa/luo­mi­nen) las­ke­taan mu­kaan kes­ki­mää­räi­seen ka­rit­sa­mää­rään.

Ruo­ka­vi­ras­ton oh­jei­den mu­kaan uu­hen ka­rit­soin­nis­ta on il­moi­tet­ta­va lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­riin 6 kuu­kau­den si­säl­lä ta­pah­tu­mas­ta. Tuen myön­tä­mi­sen yh­tey­des­sä ka­rit­sa­mää­rä­si tar­kis­te­taan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin tie­dois­ta käyt­tä­en 31.1.2021 mu­kais­ta ti­lan­net­ta. Tuen myön­tä­mi­ses­sä ei huo­mi­oi­da 31.1.2021 jäl­keen re­kis­te­riin il­moit­ta­mi­a­si ka­rit­soin­te­ja.

Jos ti­la­si kes­ki­mää­räi­nen ka­rit­sa­tuo­tos tuki­vuon­na jää alle 1,0 ka­rit­saa/tuki­vuo­den uuhi, tu­kea myön­ne­tään vain vas­taa­vas­ta mää­räs­tä uu­hia kuin mikä on tuki­vuo­den ka­rit­sa­mää­rä­si.

Esi­merk­ki 7. Tuen­ha­ki­jan lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­ris­tä tuen mää­räy­ty­mis­jak­sol­ta 1.1.–31.12.2020 saa­tu kes­ki­mää­räi­nen uuhi­mää­rä on 27,4. Ti­lal­la syn­tyi tuki­vuon­na 27 ka­rit­saa, jo­ten vuon­na 2020 uuhi­tuki voi­daan myön­tää enin­tään 27 uu­hes­ta. Jos ka­rit­soi­ta oli­si syn­ty­nyt 28, niin tuki voi­tai­siin mak­saa 27,4 uu­hes­ta.

Jos olet aloit­ta­nut uu­hien pi­don tuki­vuon­na 2020, voit käyt­tää aloit­ta­van ti­lan ka­rit­soin­ti­poik­keus­ta ja täl­löin ka­rit­soin­ti­ehto ei kos­ke si­nua. Uuhi­tuki voi­daan myön­tää enin­tään lam­mas- ja vuo­hi­re­kis­te­rin tie­to­jen pe­rus­teel­la mää­räy­ty­väl­le tuki­kel­pois­ten uu­hien mää­räl­le.  Uu­hien pi­to­si kat­so­taan aloi­te­tuk­si sil­lä het­kel­lä, kun olet lam­pai­den osal­ta re­kis­te­röi­ty­nyt eläin­ten­pi­tä­jäk­si Ruo­ka­vi­ras­ton eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin.  Il­moi­tus eläin­ten­pi­tä­jä­re­kis­te­riin on aina teh­tä­vä en­nen eläin­ten­pi­don aloit­ta­mis­ta.

Esi­merk­ki 8. Vil­je­li­jä ha­kee poh­jois­ta uuhi­tu­kea en­sim­mäis­tä ker­taa vuon­na 2020. Hän on re­kis­te­röi­ty­nyt eläin­ten­pi­tä­jäk­si lam­pai­den osal­ta jo vuon­na 2015, kun on hank­ki­nut kak­si lam­mas­ta lem­mi­kik­si. Aloit­ta­van ti­lan poik­keus­ta ei voi­da käyt­tää.

Jos käy­tät ka­rit­soin­ti­poik­keus­ta, il­moi­ta sii­tä kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­sel­le lo­mak­keel­la 468 Il­moi­tus ka­rit­soin­ti­poik­keuk­sen käy­tös­tä vuon­na 2020 vii­meis­tään 15.6.2020. Kun­nan maa­seu­tu­elin­kei­no­vi­ran­o­mai­nen päät­tää pi­de­tään­kö ha­ki­jaa uu­hien pi­don aloit­ta­ja­na.

Poh­joi­nen koti­e­läin­tuki - vuo­den 2020 oh­jeet25.2.2020